Nieuws archief

15 juli 6-uurs race

15 juli a.s. is het weer zo ver! De 6-uurs race van de Mooie Nel zal worden gevaren van 12.00 uur-18.00 uur. Deelname is voor alle leeftijden en alle typen zeilboten tot 8 meter. Bij voldoende deelname zal er een aparte klasse worden gemaakt (optimist? splash? laser?). Degene die de meeste rondes weet te varen gedurende 6 uur mag de grote wisseltroffee in ontvangst nemen. Elke ronde moet er een stempel worden gehaald en mag er indien gewenst van bemanning worden gewisseld. Na afloop een gezellige Chinese maaltijd, waarbij toeschouwers natuurlijk ook welkom zijn. Graag alvast inschrijven via fleurfinnema@hotmail.com of 06-19402968. Mocht iemand het leuk vinden om te helpen die dag, bijv. een uurtje stempelen, dan hoor ik het ook graag !


Afsluiting stroom 22 juni 08.00 uur-12.00 uur

I.v.m. de overschakeling van de aggregaat naar het stroomnet wordt a.s. donderdag 22 juni de stroom op de haven tijdelijk afgesloten van 08.00 uur tot ca. 12.00 uur.

Wij hopen op uw begrip.

Met vriendelijke groet,

Peter J. Vernout, havencommissaris


Combi Haarlem

De Pinkstercombi van Haarlem is onderdeel van de Combi Amsterdam.
Zie:
  Combi wedstrijden en  Combi Amsterdam.

Op zaterdag 3 juni, zondag 4 juni (1e Pinksterdag) en maandag 5 juni (2e Pinksterdag) wordt er op de Mooie Nel en het Spaarne gestreden om mooie prijzen. Van de meeste klassen is de start en de finish vanaf het terras van de HJC te zien. Combi Haarlem staat bekend om de gezelligheid, heerlijke BBQ en het vermaak voor de zeilers en andere aanwezigen, vooral ook de kinderen. Tafeltennis, een watermat, noem maar op. Geen wind? Dan gaan we 'spijkerbroek hangen'....  
De inschrijving is geopend, klik  hier voor het formulier.

Klik hier voor het programma.

Lees verder over o.a.  parkerenovernachten en de  BBQ & Indische maaltijd.


20-21 mei 12 voetsjollen weekend HJC

Beste HJC’ers,

In het weekend van 20 en 21 mei is er een bijzonder weekend op de HJC. De 12 voetsjollen vieren in het 100 jarige bestaan van de HJC hun klasse evenement bij ons! Er worden veel van deze mooie bootjes verwacht die 100 jaar geleden de jeugdboot waren van de HJC! Unieke kans voor jullie! Je kunt een wedstrijd meezeilen in de zeilboot die in de oorsprong staat van de HJC. Deze unieke kans is er op zaterdag 20 mei om 16.00 uur. Dit geldt zowel voor de jeugd als de volwassenen. Meld je snel aan. Er is een beperkt aantal plaatsen dus meld je snel aan door een mailtje te sturen aan 100jaar@haarlemschejachtclub.nl en geef aan of je wilt meezeilen of helpen met de wedstrijdorganisatie.

We hopen jullie allemaal te zien!

Groeten,

De HJC jubileum commissie


Uitslag Fortrace 2017

Klik hier voor de uitslagen van de Fortrace 2017.

Uitnodiging IJsselmeerwedstrijden 10 juni 2017

Dit jaar zijn er weer IJsselmeerwedstrijden op 10 juni 2017 vanuit de jachthaven van Volendam. Inschrijving wedstrijd voor 3 juni 2017 via inschrijfformulier op de JVW-site www.jvwhaarlem.com of via mail, stefan.wigny@gmail.com of mail@jourybeeren.nl . Er is dit voorjaar GEEN gezamenlijke maaltijd georganiseerd door de wedstrijdcommissie.


Schuimspatten nr. 2-2017

In uw mailbox (het is ook mogelijk dat het bericht in de spambox is binnengekomen) vindt u Schuimspatten nummer 2, bordevol informatie. Speciale aandacht nog voor het Hemelvaartweekend waarvoor nog enkele plaatsen beschikbaar zijn. 

 


Overlijden Joop van Viersen

Vandaag heeft Onno ons onderstaand bericht gestuurd dat zijn vader Joop van Viersen op zondag 7 mei is overleden.

"Lieve Mensen, Joop is zondag 7-05-2017 om 11.45 uur in het ziekenhuis te Hoofddorp overleden in het bijzijn van familie. Het was een warme liefdevolle aangelegenheid waarbij Joop ruimte kreeg om in volledige ontspanning en voldoening weg te mogen glijden.Zijn leven was volmaakt en wij mogen terugkijken op een waardevol einde.

Joop is 93 geworden en hij bracht samen met zijn Anneke gedurende een lange reeks van jaren veel tijd door op de HJC. Tot op het laatst lieten zij hun gezicht met regelmaat op de HJC zien. Wij verliezen in Joop een graag gezien lid en later donateur van onze vereniging."

Wij wensen Anneke en familie veel sterkte.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op Westerveld op zaterdag 13 mei om 13.30 uur.

Klik hier en hier voor de rouwkaart.

Met vriendelijke groet,

Wilko Emmens

Voorzitter Haarlemsche Jachtclub


Voorjaarstocht 25 t/m 28 mei

De gezamenlijke voorjaarstocht zal dit jaar worden gehouden in het weekend van 25 tot 28 mei. De tocht zal gaan naar West Knollendam en van daaruit naar Alkmaar. Het programma ziet er als volgt uit: Vertrek op Hemelvaartsdag 25 mei om 9:30 uur vanuit de haven, de zeilschepen vertrekken eerder om de brug van 9.30 uur te kunnen halen. We varen naar Jachthaven ’t Swaentje in West-Knollendam, ongeveer 4 uur varen, daar aangekomen krijgt ieder een gereserveerde box toegewezen. In de jachthaven ligt een sloep klaar om, voor wie wil, een bezoek te brengen aan de Zaanse Schans. In de avond borrelen en eten in het gezellige Eetcafé ’t Swaentje en als het goed weer is op het terras aan het water. De volgende ochtend (vrijdag) vroeg op, we varen richting Alkmaar en gaan liggen in de Gemeentehaven. Een bezoek aan de kaas-markt staat op het programma, de Kaasmarkt is van 9:30 tot 12:30 uur. In de middag kunnen de dames shoppen in het altijd gezellige Alkmaar en de heren een terrasje pakken. Zaterdag maken we een rondvaarttocht door de grachten van Alkmaar, de tijd wordt nog bekend gemaakt. Als het weer het toe laat kunnen de zeilers zich uitleven op het Alkmaardermeer. Zondag varen we weer richting Haarlem. Opgeven bij Marja van Meerwijk, 023-5373667. In verband met het beperkte aantal ligplaatsen in West Knollendam, we kunnen 20 boxen reserveren, is het zaak om snel op te geven. Vol is vol !!! Degenen die niet met eigen boot kunnen of willen varen kunnen of als opstapper mee gaan (zelf regelen) of met de auto naar de locaties gaan waar overnacht gaat worden.
 

Fortrace 13 mei

Op 13 mei a.s. wordt de jaarlijkse Fortrace georganiseerd door het CNZ. Deze is toegankelijk voor kleine en grote zeilboten. Uiteraard zijn motorboten ook van harte welkom als toeschouwer. Op 12 mei ’s avonds is er om 20.30 uur palaver op de haven van de JVW (Penningsveer). Zaterdagochtend is er dan de gezamenlijke vaart naar de Marina IJmuiden en op zaterdagmiddag start de wedstrijd. Zaterdagavond is de prijsuitreiking en eengezamenlijke maaltijd en op zondag de terugvaart naar Haarlem.

Klasse-evenement Flying Junior op 13 en 14 mei

Na het succes van vorig jaar komt de FJ ook dit jaar weer naar Haarlem om te strijden om de prijzen. De organisatie hoopt op meer boten dan vorig jaar en heeft ook een aantal Duitse teams uitgenodigd, het is nl. vlak voor hun Duits kampioenschap en dus een mooie training. Kijk voor het programma op de HJC site en op Facebook. Naast het zeilen maken we het uiteraard ook weer erg gezellig en kan er weer gegeten worden. Bij voldoende deelname komt onze catering weer dus....... komt allen!
 

Nieuwe website

Zoals u ziet is de nieuwe website online. Onder leiding van Erik van Iterson is hier de afgelopen weken hard aan gewerkt. Zoals normaal bij zo'n groot project zijn er nog wat tekortkomingen. Bijvoorbeeld de menu's zijn erg lang en vele links werken niet.  De komende maanden wordt er verder gewerkt aan de website om hem gebruiksvriendelijker te maken. Mochten er zaken zijn die u opvallen of heeft u vragen dan graag een mail naar webmaster@haarlemschejachtclub.nl. LR


17 juni JVW 80 jaar

Beste HJC-ers. We nodigen jullie graag uit voor het 80-jarig jubileum van de JVW. We vieren dit 's middags met drakenbootraces vanaf Penningsveer en 's avonds met een feest op Schoteroog.

Nadere informatie kunt u vinden op de website van de JVW, www.jvwhaarlem.com/jubileum.

Het programma ziet er als volgt uit:

Penningsveer:

11.00-12.00 Start aanmelding voor de drakenraces:

12.00-16.00 Drakenraces en jeugdprogamma

Schoteroog:

17.30: Bar open

18.00-20.00: Diner

20.30-00.30: Feest

De jubileumcommissie Sandra, Mark, Merel, Lo, Anja, Frank, Tineke, Hans, Birgitta, Jeroen


Omslaan in de Planeet

Leren omslaan in het zwembad de Planeet, leerzaam en in lekker warm water. Dat is in deze week geen luxe, het is best nog koud op straat. Waar op de haven gestreden werd tijdens de openingswedstrijden, lagen de beginners en aspiranten en zelfs een aantal kinderen van de campus in het zwembad om de optimist te ontdekken en te  leren wat te doen als de boot omslaat tijdens de lessen. Een groot gedeelte van de instructeurs lag in het water om de kinderen alle kneepjes bij te brengen. Waar ze begonnen met wiegen in de boot, lagen ze aan het einde van de les onder de boot. Hoe ga je het oplossen als je in het zeil valt, enzovoort. Natuurlijk hosen, hosen en hosen, ook dat hoort bij het zeilen als je omslaat. We bedanken iedereen die geholpen heeft om dit tot een succes te maken. MP


Informatie konvooi varen staande mast route

Zoals bekend is de oostelijke staande mast route door een defecte Wiegbrug in Amsterdam tot nader order gestremd. De alternatieve route over Haarlem is wel open maar voor een vlotte doorstroming wordt hier zoveel mogelijk in konvooi gevaren. Voor het gedeelte tussen de Rijksbrug in de A9 en Kaagbrug in de A44 heeft de vaarwegbeheerder de volgende aanbeveling gedaan: klik hier voor informatie.


Overlijdensbericht Anneke Holtrop

Vandaag kregen wij bericht dat Anneke Holtrop is overleden. Anneke is gedurende een reeks van jaren secretaris, toen toch nog vaak secretaresse genoemd, van onze vereniging geweest. Een belangrijke bestuurstaak die zij met volle inzet en tot grote tevredenheid vervulde. Zelf ontving ik in 1969 van haar de bevestiging van mijn lidmaatschap. Haar bestuurlijke rol moet een grote uitdaging zijn geweest in een periode zonder email, word en andere it ondersteuning. De HJC is haar daarvoor veel dank verschuldigd. In de jaren daarna traden Wouter en Anneke wat minder op de voorgrond maar waren nog vaak op de HJC te vinden. Zij zijn er veel met de boot op uit getrokken en hebben nog veel mooie tochten gemaakt. Dat ook de volgende Holtrop generaties de weg naar de HJC hebben gevonden, zal haar plezier hebben gedaan. Wij wisten dat haar gezondheid te wensen over liet en het is erg jammer dat zij dit jubileumjaar niet met ons mee kan maken. Wij wensen Wouter en familie veel sterkte toe.
Wilko, voorzitter klik hier voor de rouwkaart


Uitleg nieuw RVW 21 april 20.00 uur HJC clubhuis

 

Op vrijdagavond 21 april is in het clubhuis van de Haarlemsche Jachtclub een uitleg van de nieuwe regels RVW. Alle wijzigingen die van belang zijn voor de zeilers worden behandeld.Deze avond is toegankelijk voor alle (wedstrijd) zeilers van de HJC, HZV en JVW en begint om 20:00 uur.Hoe lang het duurt hangt af van de vragen en de hoeveelheid wijzigingen.Tijdens deze avond is het nieuwe RVW te koop (om voldoende boekjes te hebben voor iedereen hoor ik graag even of U komt en een boekje wilt via wedstrijd@haarlemschejachtclub.nl) Klik hier voor verdere informatie.


Openingswedstrijden en openingsfeest 22-23 april HJC

 

De openingswedstrijden worden dit keer gehouden op de HJC op 22 en 23 april. Daarbij op zaterdagavond een spetterend feest. Lees hier verder.

Programma:Zaterdag vanaf 11:00 inschrijven,1ste start om 14:00 uur. Zaterdagavond een zeilersmaaltijd en daarna een feestavond, m.m.v. The BieT.

Zondag eerste start om 10:30 uur. Ca.16:00 uur prijsuitreiking.Bij voldoende deelname varen optimist en laser een eigen baan.


Kennismakings- / Theoriedag

Afgelopen zondag  was de kennismakings- / theoriedag; een prachtige zonnige dag! De wedstrijdgroep was al vroeg het water op voor een voorjaarstraining. De beginners en aspiranten werden met hun ouders welkom geheten in het clubhuis, om kennis te maken met het jeugdzeilen. Na de algemene informatie gingen de kinderen met hun instructeurs mee waar ieder op zijn eigen niveau de theorielessen volgde. Ook de haven werd ontdekt en er werden knopen geoefend. Als afsluiting is iedereen nog even het water op geweest om de 'Mooie Nel' te ontdekken. Over twee weken gaan de jongste het omslaan oefenen in zwembad de Planeet. Na de meivakantie gaan de lessen dan echt beginnen we hebben er allemaal ontzettend veel zin in. MP


12-Voets jollenweekend

In 2014 werd bij de HJC het 100 jarig bestaan van de 12 voetsjollen gevierd met een klasse-evenement. Het was lang geleden dat de jol in wedstrijdverband op de Mooie Nel had gevaren en dat weekend waren er veel zeilers die met veel enthousiasme aan het evenement meededen.

 

Nu, in 2017, is HJC aan de beurt om haar 100 jarig bestaan te vieren en aangezien de jol een belangrijke schakel is in de historie van de vereniging, kan uiteraard een nieuw klasse-evenement niet ontbreken. In de drukke kalenders van zowel de jollen als de HJC is er gelukkig een weekend gevonden waarin gezamenlijk teruggekeken kan worden op '100 jaar HJC' en natuurlijk volop herinneringen opgehaald kunnen worden. Op 20 en 21 mei zullen de jollen weer 'acte de présence' geven bij de HJC. Lees hier verder voor verdere informatie en om in te schrijven (ook alleen voor de maaltijd). 


Notulen ALV 24 maart in te zien op ledenpagina

De notulen van de ALV van 24 maart 2017 zijn op onze ledenpagina in te zien. De behandeling en vaststelling daarvan zal gebeuren in de volgende ledenvergadering op 24 november 2017.


Jeugdhonk geopend

Zondag 2 april was de opening van het seizoen maar ook van ons jeugdhonk, waar we deze winter hard aan hadden geklust. We hebben de wand ingetimmerd en geverfd, de vloer er in gelegd en dankzij John van Zijl hebben wij een mooie geluidsinstalatie. Ook hebben we zitzakken om in te loungen! Het jeugdhonk wordt een verzamelplek voor onze jeugd,en zal altijd open zijn! Zondag hebben we met het jeugdbestuur het honk versierd met ballonnen en een mooi lint met strik. Vera ter Horst heeft die voor ons doorgeknipt om het honk officieel te openen. Emma vdK


Wijziging klustijden HJC

De tc vindt dat de maandagavond-klussen de afgelopen paar jaar weinig efficiënt waren. Maar kort werken doordat het in het begin te vroeg donker is en zo ook aan het eind, weinig mensen maakten er gebruik van en een klus kon vaak niet afgemaakt worden. Nu is afgesproken om de werkdagen op woensdag door te laten lopen en aan het eind van deze maandagperiode te zien of dit een beter systeem is. We gaan op de woensdag door tot de laatste woensdag van juni en we beginnen weer op de laatste woensdag van september. De leden die overdag niet kunnen klussen en toch op een avond een klus willen doen, kunnen zich bij Erik de havenmeester melden om in overleg aan het werk gaan.Ik hoop dat dit goed werkt en wens iedereen gezelligheid op de haven tijdens het klussen. Met vriendelijke groet namens de tc Hans Gortworst


Informatie openingstijden Schellingwouderbrug

De Schellingerwouderbrug is weer operationeel. Klik hier voor verdere informatie. WH


Opening HJC Jeugdhonk

 

Afgelopen maanden is keihard gewerkt aan het realiseren van het HJC jeugdhonk. De grote opening van deze gezellige ‘hang-out’ voor jeugdleden vindt plaats tijdens de opening van het jubileumseizoen van de HJC op zondag 2 april om 16.00u.


Jubileumnieuws

 

Jubileumloods

Het eerste weekend van april komt de botenloods vrij en wordt deze omgetoverd tot Jubileumloods. Gedurende het hele jaar vormt de jubileumloods de ontmoetingsplek waar heden, verleden en toekomst samenkomen. Nieuwsgiering naar het verhaal van 100 jaar HJC? Dan moet je tijdens evenementen zeker een keer een kijkje komen nemen in de mooi versierde loods.

 

Jubileum Jeugd Krant

Tijdens de openingswedstrijden (22-23 april) lanceren we eenmalig de Jubileum Jeugd Krant, een krantje gemaakt voor en door jeugdleden in samenwerking met de jubileumcommissie. Hierin staan leuke weetjes over het honderdjarig bestaan van de HJC en je vindt er ook spelletjes, interviews en tekeningen. De Jeugd Jubileum Krant zal het hele jaar beschikbaar zijn voor jeugdleden en jeugdpassanten van de HJC, zolang de voorraad strekt.

 

Oproep bestuur (herhaling)

Mocht je de oproep in de afgelopen Schuimspatten hebben gemist, dan volgt deze hier nog een keer: Het bestuur vraagt haar leden om oud-leden voor te dragen, die in het verleden actief zijn geweest bij de HJC. Het bestuur nodigt deze mensen graag uit voor de receptie op zaterdag 7 oktober (16.00-18.00u). Namen en adressen graag mailen naar: secretaris@haarlemschejachtclub.nl.


Van de voorzitter

 

Jubileum clubvlaggen

Alle leden kunnen bij de havenmeester de ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan ontworpen jubileumvlag ophalen.

Deze vlag is gedrukt in een eenmalige oplage, dus wees er zuinig op.

 

Schepen te water

Zoals in de Schuimspatten aangekondigd zouden de schepen die op de wal staan in de laatste week van maart te water worden gelaten. Het bestuur heeft de indruk dat lang niet iedereen aan de slag is om zijn/haar boot daarvoor tijdig klaar te hebben. Vertraging bij de tewaterlating dreigt de planning voor de verschillende evenementen de komende weken in de war te schoppen. De havencommissaris vraagt u contact met de havenmeester op te nemen om een afspraak te maken voor de tewaterlating van uw boot. Eventuele noodzakelijke tussentijdse verplaatsing van uw schip worden in rekening gebracht. Wij rekenen op uw medewerking.

 

Elektriciteit op de steigers / ligplaatsbemetering

Tijdens de Algemene Ledenvergadering is meegedeeld dat de aanleg van de elektriciteiten kasten met bemetering flink opschiet.

Afgesproken is dat zodra de kinderziektes, die ongetwijfeld eerst aan het licht zullen komen, zijn opgelost formeel gestart zal worden met de doorbelasting aan de ligplaats-houders.

De verwachting is dat eind mei het geval zal zijn. Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk.

 

Liggelden/BTW

Tijdens de ALV is de veranderde BTW wetgeving aan de orde geweest. De penningmeester heeft aan de hand van een presentatie de effecten, gebaseerd op het jaar 2016, inzichtelijk gemaakt. Het is een complexe materie en de effecten op de winst en verliesrekening van de HJC zijn sterk afhankelijk van de investeringen dit de HJC jaarlijks doet. Daarom is besloten is vanaf 01-01-2017 het bruto liggeld bij u in rekening te brengen. Dit betekent dat de kosten in Euro's ongewijzigd blijven. In de loop van dit jaar bekijkt het bestuur wat de effecten zijn en of aanpassing van de tarieven aan de orde is. Binnenkort kunt u de tweede termijn van de winterstallings-nota tegemoet zien.

 

Met vriendelijke groet,

Wilko Emmens

Voorzitter Haarlemsche Jachtclub


Aankondiging 5e Dutch Quarter Ton Cup

 

Klik hier voor meer informatie over de 5e Dutch Quarter Ton Cup.


Schuimspatten nr. 1-2017

 

In uw mail treft u het eerste nummer van de Schuimspatten aan van ons jubileumjaar: HJC 100 jaar voortvarend! De Schuimspatten kunt u ook lezen via de ledenpagina van de website, te openen met de u bekende inlogcode. 


Voorjaarstraining en competitie - inschrijving geopend

 

Voor de wedstrijdzeilers gaat het in april beginnen met de voojaarstrainingen. Klik op de poster hiernaast voor alle informatie. Inschrijven kan hier. Als je je nog niet ingeschreven hebt voor de reguliere lessen dan kan dat ook via het nieuwsbericht hieronder, of het icoontje voor dit inschrijfformulier op de homepage. MP


Concept financieel jaarverslag 2016

 

Beste leden, u vindt het concept financieel jaarverslag 2016 op de ledenpagina. WH


Lezing 'Veiligheid = goed zeemanschap' - zondag 19 maart

 

Jan Wagter van watersportvereniging ‘De Zeevang' uit Edam spreekt over het onderwerp 'Veiligheid aan boord'. Voorkom ongelukken en zorg voor een goede gasinstallatie, electrainstallatie en brandpreventie. Auke Bender van onze eigen HJC vertelt over veiligheid op het water, reisvoorbereiding, regelgeving en veilig varen op zee en rivieren. Een inspirerende middag vlak voor de opening van een nieuw en veilig seizoen.

U bent welkom op zondag 19 maart, aanvang 15.00 uur.


Lezing "De Waddenzee" 19 februari 15.00 uur

 

De Waddenzee: Droogvallen of veilig aankomen in een Waddenhaven? Hoe komt het dat geulen steeds weer verondiepen of uitslijten? Wat is de taak van de verkeerscentrale “de Brandaris” op Terschelling? De “ Nieuwe” Afsluitdijk: De zeespiegel stijgt, de windkracht neemt toe en de golven zullen de dijk meer en meer aanvallen. Tijd voor een opknapbeurt. Wat zijn de plannen van de regering om de toeristische aantrekkelijkheid te vergroten en de visstand in het IJsselmeer te verhogen? Inleider: Hans Boogert, 16 jaar lang beheerder bij Rijkswaterstaat, neemt ons mee naar de achtergronden van dit mooie vaargebied. 


Vis eten zondag 5 maart

 

Op zondag 5 maart gaan we weer vis eten in het clubhuis, de specialist visbakker Dick de Haan komt op 5 maart zijn befaamde kabeljauw bakken.Het menu bestaat uit kabeljauw met patat en een heerlijke salade, alles vers. Met een heerlijk wit wijntje erbij smaakt het nog lekkerder. De prijs voor dit menu is € 10,00 per persoon. Schrijf je snel in want er is maar plaats voor 60 personen. Inschrijven kan via deze link. U kunt niet meer inschrijven. De avond is reeds volgeboekt.


Mededeling betreffende werkzaamheden aan de elektra op de steigers

 

Komende weken vinden er werkzaamheden plaats aan de stroomkasten op de steigers. Er worden tevens extra kabels getrokken die aangesloten gaan worden op de zenders in de elektra kasten. Op sommige dagen zal dan, i.v.m. de veiligheid van de medewerkers, de stroom van de steigers gehaald worden.

Peter Unkel, penningmeester


Mededeling havencommissaris tewaterlating schepen

 

De volgende data zijn gepland voor alle schepen die nu in het water liggen, op de wal, in loods of tent staan. De loods en de tent moeten uiterlijk 02 april 2017 leeg zijn. Schepen die nu in het water liggen gaan op (maandag) 20 maart 2017 naar hun nu aangewezen ligplaats. Schepen die tot en met 15 april 2017 mogen blijven liggen vragen naar hun ligplaats bij Erik, de havenmeester. Het tewaterlaten van de schepen die op de wal staan start in de laatste week van maart 2017. Wilt U dit overleggen met de havenmeester, zodat hij een goede planning kan maken voor een snelle en effectieve tewaterlating en niet iedere keer de cradlekar moet veranderen. Indien iemand er eerder in wil, en dit ook mogelijk is, dan eerst overleggen met de havenmeester. Als u iets met de havenmeester wilt overleggen, dient u dit persoonlijk te doen en niet via mail of telefoon. De nieuwe havenindeling hangt, onder voorbehoud, in het clubhuis. Ik hoop dat alle leden begrip hebben voor het feit dat dit de eerste maal zal zijn dat onze havenmeester dit gaat doen. Ik heb hem hierbij de vrijheid gelaten dit zelf te gaan regelen. Mocht er iets niet naar wens gaan, meld dit dan aan de havenmeester en ook aan mij, de havencommissaris, omdat ik uiteindelijk de eindverantwoordelijke ben. Peter W.J. Vernout, havencommissaris


Mooie Nelloop hardlopen

 

Een extra oproep aan degenen die de Mooie Nelloop willen gaan hardlopen. Er hebben zich tot nu toe pas 7 hardlopers gemeld. De winnaars van vorig jaar hebben zich nog niet gemeld. Het zou toch leuk zijn als we in ons jubileumjaar een recordaantal hardlopers (en ook wandelaars)(100?) hebben. Er is mogelijkheid om na afloop gebruik te maken van de (dames) douche (misschien trekt dat je over de streep!). De hardlopers starten om 14.30 uur en de wandelaars om 14.00 uur. Graag even doorgeven als je gaat hardlopen. Opgeven voor de boerenkoolmaaltijd moet nog wel even apart bij Marja van Meerwijk (klik voor formulier). MHL


Mooie Nelloop, 12 februari 14.00 uur

 

Begin het nieuwe jaar sportief en schrijf je in voor de ca. 10 km wandeltocht om de Mooie Nel. Na de mooie presentatie van het Gilde Haarlem op 20 november jl. zullen wij nu met een heel andere blik deze route gaan lopen. De hardlopers onder ons kunnen zich inschrijven voor de hardloopwedstrijd over 10 km. Omdat het altijd maar afwachten is hoeveel hardlopers er mee zullen doen, is het handig om dit even aan elkaar te laten weten. Hardlopers kunnen zich aanmelden bij Monique Hoogland. Zij houdt jullie dan op de hoogte van de deelnemende hardlopers. We lopen via het mooie Spaardam naar HZV, waar we een pauze hebben en getrakteerd worden op warme chocomel. Na de pauze lopen we via Penningsveer terug naar de haven, waar om 18:00 uur een heerlijke boerenkoolmaaltijd geserveerd wordt, klaargemaakt door de kookspecialisten Nico Hin en Auke Bender. Ook niet lopers zijn van harte welkom om aan te schuiven bij de maaltijd. De kosten voor deze heerlijke boerenkoolmaaltijd zijn € 5,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen tot 12 jaar. Opgeven kan bij Marja van Meerwijk via het formulier: boerenkoolmaaltijd. Dus trek de wandel- of hardloopschoenen aan op 12 februari en maak er een gezellige middag van.


Nieuwsbrief HJC Zeilteam 2017

 

Er is weer een nieuwsbrief van het HJC Zeilteam uit! 

In het zeilseizoen 2016 waren er wederom meer HJC wedstrijdzeilers op het water en ook in het eigen HJC Zeilteam. In 2017 willen we ons team vooral focussen op de resultaten tijdens de Combi’s.

Klik op de afbeelding hiernaast, of de link HJC Zeilteam voor alle nieuwtjes van het team. Meer informatie over de gewijzigde opzet van de combiwedstrijden staat hier.

De HJC zeilers en hun sponsors (hartelijk dank voor de steun!) hebben de nieuwsbrief inmiddels al persoonlijk ontvangen. MH


Zaterdag 28 januari wild eten op de haven aanvang 18:00 uur

 

De evenementencommissie heeft Ton Beeren weer bereid gevonden om zijn befaamde hazenpeper te bereiden en voor de liefhebbers van wild eten is dit altijd smullen geblazen.Op 28 januari, het wild seizoen is nog in volle gang, kunnen de liefhebbers hun smaakpupillen strelen, want dan komt Ton met zijn befaamde hazenpeper naar het clubhuis. Geef je snel op want het aantal plaatsen is beperkt. De prijs voor deze heerlijke hazenpeper is € 10,00 p.p. Opgeven kan via dit formulier waar u gelijk wordt verzocht te betalen met IDEAL. Op het formulier staat ook wat u moet doen als u geen gebruik kan maken van IDEAL.


Overlijdensbericht Bep Sudmeier-Wijkhuizen

 

Op zondag 8 januari 2017 is Bep Südmeier - Wijkhuizen op 92 jarige leeftijd overleden.Samen met Ben was zij vele jaren lid van de HJC waar zij fijne jaren hebben gehad en goede vrienden hebben gemaakt. Namens de familie Eric Pierik


Lezing zondag 15 januari om 15.00 uur: Zijn we in Nederland klaar voor onderwater?

 

Ons nieuwe lid Harm Kappen, directeur Naval bij de RH Marine Group neemt ons mee in de wereld van marine-onderzeeboten.Hij stelt de vraag: Het volgende decennium zijn de Walrusklasse onderzeeboten aan vervanging toe. De huidige boten zijn in Nederland gebouwd, maar is de BV Nederland ook in staat om hun opvolgers te bouwen? En wat zijn de belangen van de onderzeebootbouw in Nederland? Een inspirerende middag voor nieuws en wetenswaardigheden.


Nieuwjaarsspeech voorzitter HJC

 

Veel leden hebben onze traditionele nieuwjaarsreceptie bijgewoond, het werd dan ook weer erg gezellig. Dit jaar staat in het teken van ons 100 jarig bestaan. Gedurende het hele jaar wordt daar op tal van momenten nadrukkelijk bij stil gestaan en dat steeds onder het motto "HJC, 100 jaar voortvarend" . Diegenen die niet in de gelegenheid waren om aanwezig te zijn,kunnen de nieuwjaarsspeech van de voorzitter hier na lezen.


Foto's

 

Er zijn foto's, gemaakt door Theo van Meerwijk, geplaatst op onze Facebook pagina van de Nieuwjaarsreceptie, Mooie Nelloop, boerenkoolmaaltijd en de werkdag van 15 februari. LR


Nieuwjaarsborrel 1 januari 2017 16.00 uur

 

Het bestuur wenst u prettige feestdagen en nodigt u uit om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen en een goed jubileumjaar. U bent van harte uitgenodigd in het clubhuis op 1 januari tussen 16.00u en 18.00u om met ons het glas te heffen.


Prettige feestdagen namens de havenmeester

 

Beste leden en bestuur van de HJC,

Via deze weg wil ik graag iedereen erg fijne feestdagen en een heel mooi en erg feestelijk jubileum jaar toewensen in 2017. Ik ben erg trots en waardeer het zeer hoe ik ontvangen ben in augustus en met alle positieve berichten op de algemene ledenvergadering. Jullie hebben mij wel heel erg verrast met het super leuke en nuttige kerstpakket, erg gaaf. Ik hoop dat ik nog lang jullie havenmeester mag zijn van deze mooie en gezellige haven op de mooiste locatie aan de Mooie Nel in Haarlem. Vriendelijke groet, Erik Keulen, havenmeester 


Haven gesloten

 

Beste leden,

De gehele haven is gesloten van 24 december 17.00 uur tot 26 december 10.00 uur. De haven is in die tijd niet toegankelijk.

Peter Vernout, Havencommissaris


Shantykoor en 3de zondag v/d maand borrel

 

Zondagmiddag was er een bijzonder geslaagd optreden van het HJC shantykoor. Na afloop ging dit gelijk over in een zeer gezellige 3de zondag borrel.

Zondag 15 januari is er de volgende 3de zondag borrel met vooraf een interessante lezing. Kijk op HJC Facebook voor enkele foto's. LR


Kerststukjes maken op zaterdag 17 december 14.00 uur

 

Kerststukjes brengen de kerstsfeer in huis, maar hoe maak je nou een kerststukje? Het maken van een kerststukje is heel gemakkelijk en zelfs mogelijk voor mensen met twee linkerhanden. Degene die interesse hebben kunnen zaterdag 17 december vanaf 14.00 uur terecht in het clubhuis waar onder de bezielende leiding van Nico Hin wordt geleerd hoe u dat moet doen. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd voor de materialen.


Sing a song ! Zondag 18 december 15.00 uur

 

Sing a Song!

Kom op zondag 18 december om 15.00 uur luisteren, meezingen en swingen met ons huiskoor “de Schuimspatters”. Evenals vorig jaar belooft dit weer een verrassend optreden te worden  met: nieuwe solisten, nieuwe zeemansliederen in ongekuiste versie, nieuwe kerstliederen. Komt allen en verhoog de stemming en zing mee. Het wordt een prachtige en gezellige warming up voor een schitterende Kerst!

 

Aansluitend de 3de zondag v/d maand borrel.

 


Overlijdensbericht vrouw van Hans Steenman

 

Vandaag 02-12-2016 hebben wij van de beste vriend van Hans Steenman bericht ontvangen dat zijn vrouw helaas in Thailand is overleden. Hans komt over 9 a 10 dagen terug in Nederland en wellicht dat hij dan nog een kaart stuurt naar de club. Wij wensen Hans veel sterkte toe. Het bestuur van de HJC.


Gezamenlijke wedstrijd-agenda 2017

 

Klik hier voor de gezamenlijke wedstrijd-agenda 2017.


Schuimspatten nummer 4

 

Ons clubblad de Schuimspatten heeft u op 30 november via uw mail ontvangen. In deze editie staan aankondigingen van leuke evenementen voor het winterseizoen. 

In het derde weekend van december kunt u op zaterdag de 17e kerststukjes maken en de 18e worden er kerst- en andere liedjes gezongen door de Schuimspetters, zodat we lekker in de kerststemming kunnen komen.

Voor 2017 speciale aandacht voor de derde zondagmiddagen van de maand, waarbij elke keer een leuke lezing plaats zal vinden om 15.00 uur en aansluitend een gezellige borrel aan de bar.

Via de ledenpagina van de website is de Schuimspatten ook in te zien. U gebruikt hiervoor de bekende inlogcode.


Uitnodiging Algemene Ledenvergadering vrijdag 25 november 20.00 uur

 

Het bestuur van de HJC nodigt u allen uit voor het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering op 25 november a.s.  Klik hier voor de agenda. De nog vast te stellen notulen van de vorige ALV-vergaderingen van 1 april en 29 juni en de begroting van 2017 kunt u inzien op de ledenpagina. Wij hopen op een grote opkomst. 


Sinterklaasfeest HJC 27 november 14.00 uur

 

Op 27 november brengt Sinterklaas wederom een bezoek aan de Haarlemsche Jachtclub. Voordat Sinterklaas aankomt kunnen de kinderen vanaf 14.00 uur in het clubhuis tekeningen maken en liedjes zingen in afwachting van Sinterklaas die om 14.30 uur zal arriveren met de boot. De Sint wil graag weten welke kinderen er komen, dus ouders als u de naam van uw kind, leeftijd en opmerkingen door zou willen mailen aan Emma van der Knaap e-mail adres: emmavanderknaap@gmail.com Groetjes van de Regel Piet

 


Stremming Melkbrug Haarlem

 

Beste gebruikers Haarlems vaarwater ,

Er is een spoed reparatie nodig aan de Melkbrug binnen Spaarne. De werkzaamheden die uitgevoerd dienen te worden zijn ;Taatslager en de reductiebak vervangen. Om dit uit te voeren dient de draaibrug te worden opgevijzeld en op blokken te laten rusten.Na de risico inventarisatie is besloten dit uit te voeren in gesloten positie. In een geopende positie kan de brug niet veilig op de sokkel worden gestut. Wij hebben dit zoveel als mogelijk gecombineerd met de stremming van de Buitenrustbruggen die eerder al is aangekondigd.

Lees verder

Vrijwilligersbeleid

 

Het bestuur van de HJC heeft een vrijwilligersbeleid opgesteld. Hier vindt u alle informatie.


3de Zondag van de maand borrel met lezing 

 

20 november a.s. is het weer tijd voor de inmiddels traditionele, gezellige 3e zondag van de maand borrel. Voorafgaand aan de borrel zal om 15.00 uur een korte lezing worden gehouden. 


Tarievenlijst 2017

 

Beste leden, 

Hierbij de nieuwe tarievenlijst voor het jaar 2017. Deze publicatie is nog onder voorbehoud van goedkeuring in de ALV van 25 november a.s.. De inflatiecorrectie is dit jaar achterwege gelaten gezien het minimale inflatie percentage van 0,4 procent. De prijzen zijn daardoor gelijk gebleven aan 2016. 

Behoudens de prijzen voor de zeillessen. Deze zijn wel aangepast mede doordat veel zeillessen nu 13 lessen bedragen i.p.v. 10 lessen zoals afgelopen jaar. 

Met vriendelijke groet, 

P. Unkel, Penningmeester 


Overlijdensbericht Jan de Gelder

 

Heden hebben wij van Nel de Gelder bericht ontvangen dat op 7 november haar man Jan de Gelder is overleden. Jan is jarenlang actief lid van onze vereniging geweest en was een verwoed Kolibri-zeiler. Jan is 88 jaar oud geworden. Wij wensen Nel en de kinderen veel sterkte toe. Hiernaast kunt u de rouwkaart lezen. Het bestuur van de HJC


Spelenderwijs de wedstrijdzeilregels toetsen

 

Om te kunnen winnen moet elke wedstrijdzeiler de regels van het wedstrijdzeilen kennen. En ook Het Regelschrift, al vele jaren het onmisbare naslagwerk bij alle kwesties en vragen over het reglement. De maker, Henk Plaatje, international judge en jaren secretaris van de Zeilraad, heeft zijn Regelschrift interactief gemaakt. De naam van de site: watersporttest.nl. Hij omvat drie cursussen, oplopend in moeilijkheidsgraad.

Lees verder

De Poelsnip Beker

 

Sinds 1957 wordt ieder jaar de Poelsnipbeker uitgereikt. Dit gebeurt tijdens de HJC Najaarsvergadering, aan de zeiler die de meeste officiële starts maakt in het seizoen dat loopt van 1 november tot 1 november. Officiële wedstrijden hebben in principe altijd een Notice of Race en zijn in ieder geval georganiseerd door een wedstrijdcomité en er moet een protestcomité zijn. Speciaal is dat de starts op de Mooie Nel dubbel tellen.

Wil jij ook in aanmerking komen voor het winnen van de Poelsnip beker? Dat kan, stuur een lijstje op met de starts die je dit jaar hebt gemaakt, geef daarbij aan wanneer en bij welk evenement.

Stuur dit naar: wedstrijd@haarlemschejachtclub.nl en wie weet schudden wij elkaar de hand tijdens de komende jaarvergadering.

Bert van Veldhuijsen

Wedstrijdcommissaris.


Informatie renovatie Buitenrustbruggen

 

Vanaf 14 november aanstaande renoveert Dura Vermeer, in opdracht van de Gemeente Haarlem, de Buitenrustbruggen over het Spaarne. Om het staalwerk van de beweegbare bruggen te kunnen vervangen, wordt het scheepvaartverkeer tijdelijk gestremd. In bijgaande flyer leest u op welke data de stremmingen plaatsvinden. Voor meer informatie over de werkzaamheden : www.buitenrustbruggen.nl


Grote viswedstrijd HJC 12 november 13.00 uur

 

Op 12 november wordt weer de grote HJC viswedstrijd gehouden in de haven, iedereen mag meedoen. Neem je kinderen en/of kleinkinderen mee, en probeer de meeste of de grootste vis te vangen.Ik hoor van de echte kenners dat er dit jaar veel vis zwemt in en rond de haven, dus sla je slag.Degene die de meeste vis gevangen heeft krijgt de HJC viswisselprijs, de Visselprijs. Het visgebied is bij de helling, steiger D t/m E en op het dijkje. Aanvang 13:00 uur, einde wedstrijd 17:00 uur, prijsuitreiking 17:30 uur. Er wordt in de loop van de middag koffie en chocomel rondgebracht, aangeboden door de viscommissie. De viswedstrijd wordt u aangeboden door de Viscommissie van HJC, deelname is gratis. Na de prijsuitreiking wordt er door onze befaamde kok, Nico Hin, een heerlijke maaltijd geserveerd, Wat het is blijft een verrassing, hiervoor wordt een klein bijdrage gevraagd. De Viscommissie


Mosselavond en boten uit het water

 

Er zijn foto's geplaatst op het HJC Facebook van de mosselavond en boten uit het water. Klik hier.


Mosselen eten op de HJC 5 november 18.00 uur

 

Ze zijn er weer, die overheerlijke mosselen, ook wel zeevrucht genoemd. Mosselen zitten boordevol vitaminen en mineralen. Met 1% vet is het vetgehalte te verwaarlozen en behoort tot de categorie onverzadigde vetzuren. Met een heerlijk wit wijntje erbij smaken ze nog lekkerder. De bijdrage voor deze altijd weer gezellige mosselavond bedraagt € 10,00 p.p. Schrijf je snel in want er is maar plaats voor 50 mensen. Inschrijven kan bij Marja van Meerwijk 023-5373667


De eerste boten weer op de wal

 

Vorig weekend is het zeilseizoen feestelijk afgesloten en nu is het weer tijd om schepen naar de wal te brengen. Het complete schema staat hier

Kijk voor alle foto's van het werk en de gezelligheid in het HJC fotoalbum. MH


Boten uit het water

 

Hier de lijst met de volgorde van boten uit het water. Voor verdere informatie de havenmeester.


Sluitingswedstrijden en sluiting seizoen

 

Het afgelopen weekend waren er de traditionele sluitingswedstrijden. Een flink deelnemersveld, prima wind en op zondag ook nog zon! Kortom prima wedstrijden met op zaterdagavond een gezellige dansavond. Zondagmiddag was er na de prijsuitreiking het afsluiten van het seizoen. Onder leiding van het Shantykoor werd het clublied gezongen en de HJC wimpel gestreken. Die werd door de voorzitter uitgereikt aan Tineke Struijkenkamp als dank voor al het werk wat zij het afgelopen jaar voor onze vereniging heeft gedaan. Het weekend werd afgesloten met een gezellige sluitingsborel. De uitslagen hier. Voor foto's kijk hier of op Facebook. LR


Bart voorgedragen voor Flyer trofee

 

Bart Lambriex, die afgelopen zomer jeugd wereldkampioen in de 49FX werd, is genomineerd voor de Flyer trofee. De Flyer trofee is de trofee voor jeugdzeiler van het jaar. Lees hier verder. LR


Winterstalling overdekt/loods

 

Boten voor de winterstalling in de loods ( overdekt ) graag aanleveren op trailer vóór 29 oktober. Het uit het water halen, schoonspuiten, op de trailer zetten en tijdelijk parkeren is in overleg met de havenmeester. Voor de Optimisten, Splash, Laser geldt het volgende: op deze boten graag duidelijk aangeven of deze boot opgeborgen kan worden of dat deze beschikbaar moet blijven voor de training. PV, NH


15 en 16 oktober sluitingswedstrijden HJC

 

De blaadjes vallen soms alweer uit de bomen dus wordt het tijd om de alom bekende HJC sluitingswedstrijden aan te kondigen. Uiteraard zijn deelnemers van de andere verenigingen rond de Mooie Nel van harte welkom!

 

Voor wie?: Kajuitboot kleiner en groter dan 8 meter, Open Klasse (waaronder onze 2 Polyvalken), Laser (Masters), Splash/Flash en natuurlijk de Optimist A/B en C.

Wedstrijdleiding: Bert met zijn team zorgt voor de solide wedstrijdleiding en perfecte banen.

 

Programma:Klik op de foto hiernaast voor informatie zoals aanvangstijden, inschrijven (ter plekke) en huur van een cluboptimist of clublaser.

 

Zaterdagavond feest met DJ 4Mission!


Sluiting seizoen zondag 16 oktober

 

Direct na de prijsuitreiking van de sluitingswedstrijden, rond 16.00 uur, wordt het seizoen afgesloten door onze voorzitter door het laten zakken van de clubwimpel. Alle leden worden daarvoor en voor de gezellige sluitingsborrel uitgenodigd. 


Terugtocht 2016 groot succes

 

De terugtocht dit jaar was een groot succes. 24 Schepen met meer dan 70 leden genoten van het prachtige weer, de heerlijke maaltijden en de gezelligheid. Meer foto's hier. LR


HJC-ers een mooi jaar met het Splash Top & Talent team

 

Dit seizoen hebben Hidde en Ole Grootes en Max Warnar een mooi wedstrijdseizoen in de Splash gehad. Ze waren onderdeel van het Talent team: 8 zeilers (geselecteerd op talent) die samen met 8 zeilers uit het Topteam (geselecteerd op grond van de uitslagen in het jaarklassement van vorig jaar).

Dit hield in dat ze met hun T&T-team ieder weekend of trainden in Loosdrecht, Medemblik of Workum of aan wedstrijden meededen. Het wedstrijdprogramma bestond uit de United 4 wedstrijden, 5 wedstrijden uit de zogenaamde Splash Sailing Tour, de DYR en het WK in Travemunde (Dld). Successen waren er ook: Hidde wist in de A2 De Splash Sailing tour in Muiderzand te winnen en Max won in de A1 de laatste wedstijd in Grou, de zgn. Vaarwelkom.

Lees verder

Verslag bezoek Forteiland IJmuiden


Zondag 2 oktober 2016 hebben wij met een groep van ongeveer 25 HJC leden het Forteiland in IJmuiden bezocht. Vanaf de kop van de haven hebben wij met een grote boot genaamd ‘Koninging Emma’ de overtocht naar het fort eiland gemaakt. Door de hoge opkomst zijn wij op het eiland in 2 groepen gedeeld voor de rondleiding. Onze begeleider was Henk, die op een leuke manier jong en oud uitleg gaf over het leven op het eiland, de geschiedenis en zijn inwoners. Eén van de aanwezige kinderen werd bevorderd tot lampdrager tijdens de rondleiding, omdat er niet overal op het eiland elektriciteit was.
We hebben de slaapvertrekken van de soldaten gezien, de eetkamers waar dagelijks ‘rats kuch en bonen’ op het menu stond en zelfs de wc’s waren nog aanwezig met daar tussen ‘schaamschotten’. Ik had er nog nooit van gehoord, maar verdere uitleg is denk ik niet nodig. Ook de wapenkamer was sensationeel om te zien. Wat er nog allemaal overgebleven is aan wapens en munitie maakte veel indruk bij jong en oud. Het Forteiland werd gebouwd als verdedigingswerk met 4 kanonnen opgesteld richting Noordzee en was gereed in 1886. De werkzaamheden hebben 12 jaar geduurd. Maar toen werd de brisantgranaat uitgevonden, die zo krachtig was dat het niet veilig was op het forteiland. Daarom is besloten om extra beton en zand op het fort te leggen om ook deze nieuwe granaat te kunnen weerstaan. Dit duurde nog eens twee jaar. Op de muursteen is nog te zien dat de bewoners van de 6 een 8 hebben gemaakt. Halverwege de rondleiding hebben wij een kopje koffie gedronken en kregen wij een lekkere koek aangeboden. We hebben een hele leuke dag gehad en weer een stukje geschiedenis geleerd. Nigel. Meer foto's.


Najaarstrainingen - inschrijving geopend

 

Na de najaarscompetitie en de sluitingswedstrijden gaan we als wedstrijdorganisatie Jeugdzeilen nog even door met de gemotiveerde zeilers die er geen genoeg van kunnen krijgen: de Najaarstrainingen op zondag. De doelgroep zijn de wedstrijdzeilers in de Optimist en Splash. Ook mogen er dit jaar voor het eerst introducés meegenomen worden. Ken jij iemand van een andere vereniging die ook wel eens getraind wil worden door zeer ervaren wedstrijdtrainers, laat hij of zij zich dan ook inschrijven.

De trainingsdata zijn 30 oktober, 6 november en 13 november en de tijd is van 10.30 tot 16.00 uur. Let op: Het is geen zomer meer, dus er zijn een aantal eisen qua kleding: een dik superwarm wetsuit of een droogpak, warme onderkleding, handschoenen en een muts zijn echt nodig, want de temperatuur daalt al flink. Inschrijven kan door op het icoon hiernaast of op de homepage te klikken.

Veel plezier. Heb je nog vragen, stel die dan aan Alex Engler via mail (klik). MP


Terugtocht IJsselmeervloot vanuit Edam 7-8-9 oktober

 

Wederom heeft watersportvereniging de Zeevang haar haven en clubhuis ter beschikking gesteld om het weekend van 8/9 oktober ons te ontvangen, en van daaruit met de IJsselmeervloot terug te varen naar Haarlem. Het programma ziet er als volgt uit:

Lees verder

Zeilopleiding jeugd 2017 - inschrijving geopend

Wil je het zeilen graag leren, wil je verder gaan waar je dit jaar gebleven bent, of lijkt het je reuze spannend om mee te doen in een wedstrijdzeilgroep en dus bij het HJC Zeilteam te komen? Geef je dan snel op! Heb je zelf een Optimist, Splash of Laser en wil je de fijne kneepjes van het zeilen onder de knie krijgen, ook dan ben je bij de HJC aan het goede adres. Wil je overstappen vanuit bijvoorbeeld de optimist, dan kan je een Laser 4.7 of één van onze Splashes  huren en wie al 10 jaar is kan op vrijdag ook bij de HJC Zeilcampus komen zeilen in onze Clubpolyvalken, Lasers en Splashes.
De opleiding begint op een zondag in april met een theorie/ kennismakingsdag, waarna we later die maand met alle beginnende Optimist zeilers en ook aspirant zeilers het zwembad in gaan om het omslaan met de boot te oefenen. Na de meivakantie starten de lessen en deze lopen tot in september. Van maandag t/m vrijdag van 17.00 uur tot 20.00 en op zondag van 10.00 uur tot 13.00 uur. Kijk hier om een indruk te krijgen van de lessen en/of bij foto's en video's. Alle informatie is eigenlijk wel te vinden bij Zeilopleiding jeugd, maar wie vragen heeft kan altijd contact opnemen met Monique Pals, mail: administratie.

We zien jullie graag (weer) komen zeilen bij de HJC! Klik hier voor het inschrijfformulier en op de deelnemerslijst 2017 staan de zeilers die zich al hebben aangemeld.


Wie wil zingen, zing dan mee 

 

Vanaf 13 oktober iedere donderdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur zijn we weer met het shantykoor in het clubhuis. Vindt u het leuk om een gezellige avond te hebben, kom dan eens kijken en zing mee. Iedereen is welkom jong of oud, man of vrouw, misschien bespeel je nog wel een instrument. Probeer het eens een keer. Tot ziens!

Goke van Beijeren (de Schuimspetters) 


Woensdag werkploeg


De winterwerkploeg is weer bezig. Iedere woensdag vanaf 10,00 uur wordt er gewerkt o.l.v de tc om onze haven nog mooier en gebruiksvriendelijker te maken. Tussen de middag wordt er gezellig een kop soep gegeten en na afloop staat er iets sterkers te wachten. Iedereen is van harte welkom. 


Sluitingsweekend HJC jeugdzeilen

 

Zaterdagochtend twaalf uur was de start van de CWO examens, een heerlijk zonnetje, en een mooi windje. De beginners gingen na het optuigen van hun boot en vaarklaar maken richting het water, de examinators controleerde de boten, en de kinderen gingen het water op.

Op het water lag een vlot, wat de basis was van de examens, de examinatoren zaten op het vlot en beoordeelde alle technieken die hoorde bij de CWO examens, het was nog een aardige dobber voor een ieder, totaal waren ze twee uur met het hele examen bezig. Er waren drie groepen van gemiddeld elf kinderen. De examinatoren hadden een hele volle dag. De polyvalk deed dit jaar ook mee, twee kinderen hebben hun CWO 1 kielboot gehaald, met zelfs een vorderingsstaat voor CWO 2. Gefeliciteerd.

De tweede groep beginners, ging om twee uur het water op, en de derde groep om 16 uur, in deze groep deden ook kinderen examen in de CWO 2 en 3, wat betekent dat ook de wedstrijdgroep, enthousiast is om hun CWO diploma’s allemaal te halen......

Lees verder

Renee 3de

 

Renee Groeneveld heeft meegedaan aan het dames Wereldkampioenschap Matchracen. Zij is daar samen met haar bemanning Lobke Berkhout en Mijke Lievens derde geworden. Er werd gezeild in Sheboygan, Lake Michigan, US. Lees verder hier en hier. LR

 


Het slot en direct een nieuw begin

 

Dit weekend sluiten we een groot gedeelte van het zeilseizoen van de jeugd af. Morgen 24 september staan de CWO examens op het programma. Er wordt examen gedaan in CWO 1, 2 en 3 zwaardboot, en CWO 1 en 2 kielboot. Totaal doen er 32 jongens en meisjes examen. Zondag starten we met de puzzeltocht op de Mooie Nel het zogenaamde ‘Rondje Mooie Nel’. We gaan om half twee het water op, de wedstrijdzeilers onder ons starten ook om half twee met de najaarscompetitie, het wordt een heel festijn er zullen totaal ongeveer 40 kinderen op het water zijn, om het seizoen een mooi slot te geven. Na het zeilen is de diploma uitreiking en de uitreiking van de prijzen van de eerste najaarscompetitie. Op 9 oktober en tijdens de sluitingswedstrijden op 16 oktober zijn de tweede er derde najaarscompetitie wedstrijden. Als de diplomauitreiking en de uitreiking van de prijzen zondag achter de rug is sluiten we af met de jaarlijkse barbecue, waar iedereen die zich opgegeven heeft van harte welkom is.
Omdat er dit jaar zoveel enthousiasme is geweest tijdens de lessen, zeilclinic, zomerzeilen, willen we de huidige zeilers de gelegenheid geven zich op te geven voor het nieuwe zeilseizoen 2017, voordat het inschrijfformulier online gaat. Als je hiervan gebruik wilt maken, neem contact op met Monique Pals via mail (klik). Zij zal de link toesturen zodat je verzekerd bent van een plekje in het nieuwe jaar. MP


Goud van oud aan de start bij Eredivisiezeilen in Veere

 

Begin dit jaar heeft de Haarlemsche Jachtclub besloten zich in te schrijven voor Eredivisie Zeilen 2016. De 18 beste zeilverenigingen strijden in J70 sportboten gedurende 5 weekenden om het Nederlands Kampioenschap. Afgelopen weekend was in Veere de vierde competitieronde en de Haarlemsche Jachtclub had iets recht te zetten. 
De doelstelling voor dit jaar was: meedoen met bij voorkeur zoveel mogelijk jeugdzeilers vanaf 16 jaar en ons handhaven in de competitie. Dat deze doelstellingen lastig zijn in te vullen bleek wel uit de totale leeftijd van 222 jaar van het team van vier zeilers die dit weekend mee streed. Maar met Jan van Ek, Heleen Wolters, Frans van der Wel en Rob Hoogland was er daarentegen wel 222 jaar zeilervaring aan boord en dat bleek niet verkeerd uit te pakken. 
De HJC bezette na drie competitieweekenden de laatste plaats en die werd dit weekend eindelijk verlaten. Met een serie van 5-5-4-3-3-4-5-6-1-6 werd het team 14e en dat was het beste resultaat gedurende de serie. Naast gezeild werd er ook vol plezier gemaakt en kijken we als team Goud van Oud 222 terug op een heel leerzaam en gezellig weekend. RH


Werkavond wordt werkochtend

 

De werkavonden zijn afgelopen. Woensdag 14 september begint de eerste werkochtend om 10.00 uur. Kom gezellig koffie drinken en help een handje mee. WH


CWO, Rondje Mooie Nel, start Najaarscompetitie en BBQ


Als de laatste zeillessen na de zomervakantie zijn geweest wordt het weer tijd om het zeilseizoen feestelijk af te sluiten. Zaterdag 24 september is er gelegenheid om het CWO-diploma te halen (zie CWO) en de 25e is het Rondje Mooie Nel. Rondje Mooie Nel is een puzzeltocht die nog meetelt als een van de exameneisen van het CWOIII examen, maar je kan natuurlijk ook meedoen voor de lol. Na het Rondje Mooie Nel wordt de dag afgesloten met de barbecue. De barbecue is voor de hele familie en je zeilvrienden. Je kan je inschrijven via de button CWO examen op de homepage. Ook starten we de 25e met de najaarscompetitie, de najaarscompetitie is voor alle zeilertjes, van beginner tot wedstrijdzeiler. Heb je nog nooit aan wedstrijdzeilen gedaan, dan is dit een mooi begin. Het zijn drie middagen zeilen, de eerste keer op 25 september waar je ook kan meedoen met de barbecue.....  

Lees verder

Schuimspatten

 

In uw mailbox heeft u zojuist Schuimspatten nummer 3 ontvangen. Wilt u het blad als PDF bestand lezen dan kan dit via de ledenpagina op de website.


Felicitaties voor Bart Lambriex

 

Afgelopen zondag morgen tussen de druilerige regenbuien door bereikte mij via Facebook toch een heel zonnig bericht. De HJC is weer een Wereldkampioen rijker: Bart Lambriex heeft het jeugd wereld kampioenschap 49erFX gewonnen (zie ook het nieuwsbericht hieronder).

Namens het bestuur wil ik Bart en Philip van harte feliciteren met dit prachtige resultaat. Bert van Veldhuijsen


Najaarscompetitie jeugd - wijziging

 

Inschrijving voor de najaarscompetitie voor jeugdzeilers is tijdelijk opgeschort, aangezien één van de 3 ingeplande zondagen helaas niet kan doorgaan. Zodra de data definitief zijn wordt het inschrijfformulier opnieuw online geplaatst.

Met de zeilers die zich al hadden aangemeld wordt door ons dan even contact opgenomen.

MH


Schepen uit het water

 

Eind augustus is de uiterste inschrijfdatum voor schepen uit het water. In de eerste week van september ligt mogelijk de lijst klaar met de data waarop de schepen uit het water gehaald worden. Mist u uw naam en heeft u zich wel aangemeld, dan contact opnemen met de havenmeester.

De schepen worden er in twee sessies uitgehaald met de cradlecar, de periode van 18 tot 30 oktober en 16 tot 27 november. Als uw schip op een dezer dager uit het water wordt gehaald, dan verwachten wij van u dat u de hele dag aanwezig bent.

Havenmeester en havencommissaris


Kopij Schuimspatten

 

Heeft u deze vakantie een mooie reis gemaakt en wilt u deze delen met uw medeleden, dan kunt u uw verhaal, voorzien van foto's, sturen aan de redactie. Andere artikelen of leuke foto's met een klein verhaaltje (watersport-gerelateerd) zijn ook van harte welkom. MH/YF


Zoals een spreekwoord zegt: er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan

 

Voor ons, Peter en Coby is de tijd van gaan nu bijna aangebroken en langs deze weg willen wij alle bestuursleden, ereleden, leden, ex-leden en vrijwilligers bedanken voor de fijne jaren die wij hier mochten verblijven en de vele leuke dingen die wij hier mee mochten maken en wensen iedereen veel gezondheid en nog vele mooie jaren bij de HJC toe!

Het is bij de meeste al bekend dat wij ongeveer half september met ons schip gaan vertrekken naar ons huis in Stadskanaal. 

Lees verder

Voorstellen nieuwe havenmeester HJC

 

Beste leden van de HJC,

Graag wil ik mij aan u voorstellen: 
Ik heet Erik Keulen, single en 29 jaar jong/oud. Geboren en getogen in Barendrecht vlak bij Rotterdam in een gezin met nog twee oudere zussen. De liefde voor de watersport is ons met de paplepel ingegoten. Mijn opa en oma hadden een klassieke sleepboot voor recreatief gebruik op de Braassem liggen. En wij hebben als gezin vanaf mijn 3-e jaar altijd gezeild. Wij waren lid van de WSV den Osse, iets ten westen van Brouwershaven aan het Grevelingenmeer.

Op school heb ik de opleiding van assistent autotechnicus gevolgd. Daarna ben ik ,werkend als automonteur, in avondopleiding  eerste autotechnicus geworden. Na een paar jaar werken in de autobranche merkte ik dat ik liever wilde overstappen naar de nautische sector. Ik vond een baan bij een jachtservicebedrijf in Bruinisse als algemeen medewerker. Ook kocht ik in deze periode mijn eigen motorjacht waar ik nu al 5 jaar op woon. Behalve dat ik er op woon, heb ik met mijn schip ook al super mooie tochten gemaakt. 

In mijn vrije tijd ben ik vroeger lid geweest van de waterscouting. De laatste jaren ben ik teamleider en oudervertegenwoordiger geweest bij de scouting in Barendrecht.

Per 1 augustus ben ik met veel enthousiasme gestart bij de HJC als opvolger van Peter en Coby Jansen. Ik ga in mijn eentje proberen het voor de HJC net zo goed te doen als dat zij dat al die jaren hebben gedaan!

In de komende maanden hoop ik met u allemaal kennis te gaan maken. Ik kijk uit naar een hele goede samenwerking !

Ik heb er heel veel zin in!
Vriendelijke groet

Erik Keulen


Maaigebieden en coördinaten maaien waterplanten Hoornse Hop

 

Een aatal leden van de HJC, waaronder de voorzitter, zijn de afgelopen weken geconfronteerd met de waterplantenoverlast in het Hoornse Hop. Melding daarvan bij de Gemeente Hoorn leverde onderstaande reactie op. Het nu te maaien gebied is slechts een fractie van het geheel, dus de komende periode blijft het oppasen geblazen. In ieder geval is het goed om ervaringen te melden. Het kaartje hiernaast geeft een goed beeld van de ernst van de situatie en is handig om te weten. 

Lees verder

Nieuwe havenmeester

 

Beste HJCers,

Vandaag is Erik Keulen begonnen aan zijn inwerkperiode als opvolger van onze huidige havenmeester Peter Jansen die per 1 oktober van zijn welverdiende pensioen zal gaan genieten. 

Erik heeft ruime ervaring opgedaan in de watersportbranche en de komende periode zal Peter hem wegwijs kunnen maken in het reilen en zeilen van de HJC. Zodoende komt Erik beslagen ten ijs als het drukkere najaar en de voorbereidingen voor de winterstalling zich aandienen.

Toch kan ik mij voorstellen dat er veel op Erik af komt en ik vertrouw op uw begrip en medewerking tijdens deze periode.  

Het bestuur wenst Erik veel succes maar vooral ook plezier in zijn nieuwe functie als havenmeester van de HJC.
Met vriendelijke groet,

Wilko Emmens

Voorzitter Haarlemsche Jachtclub


Drone filmpje van de HJC

 

Kay en Jesper Hoogland hebben een mooi filmpje gemaakt van de HJC met hun drone. Je kan de film hier zien.


CWO, Rondje Mooie Nel & BBQ - 24 & 25 september

 

UPDATE: Klik voor de zeilers die al hebben ingeschreven: deelnemerslijst. Voor de groepsindelingen volgen we zoveel mogelijk de opgegeven voorkeurrn.

 

Als de laatste zeillessen na de zomervakantie zijn geweest wordt het weer tijd om het zeilseizoen feestelijk af te sluiten. Zaterdag 24 september is er gelegenheid om het CWO-diploma te halen (zie CWO) en de 25e is het Rondje Mooie Nel. Als we daarna het seizoen echt gaan afsluiten, zien we al onze zeilers zeker graag nog een keertje om gezellig te barbecuen met hun ouders, familie en anderen die het zeilen bij de HJC leuk vinden! 
Het Rondje Mooie Nel is een superspannend evenement voor de zeil(st)ers van de groepen Optimist Beginners, Aspiranten en Gevorderden. Natuurlijk zijn er prijzen te winnen, dus zorg voor veel supporters om je aan te moedigen! Meer informatie en een filmpje staat bij Rondje Mooie Nel. Tijdens de Seizoensafsluiting is er gelegenheid om online in te schrijven voor het zeilseizoen 2017 en voorkeursdagen op te geven.

 

Inschrijven voor het CWO-examen, het Rondje Mooie Nel en de BBQ van de Seizoensafsluiting kan via de link  Inschrijfformulier Seizoensafsluiting, of door op het plaatje te klikken. Het is natuurlijk ook mogelijk om alleen naar de barbecue te komen. Onderaan het inschrijfformulier hoeft dan alleen het aantal maaltijden te worden ingevuld. MH


IJsselmeerwedstrijden 3 september

 

Op 3 september worden de IJsselmeerwedstrijden georganiseerd door de JVW. Klik hier voor het inschrijfformulier of kijk op de website.


Spanker evenement zondag 10 juli

 

Spankerzeilen (Eendagswedstrijd 2.0) Zondag 10 juli werd een eendaags klasse evenement gevaren op de Mooie Nel. Een leuk stukje werd geplaatst op de facebook pagina van de Spankerklasse


Je komt om te zeilen, dan zul je zeilen ook, dat was kortgezegd het motto afgelopen zondag.
8 wedstrijden in 5 uur tijd, met pauzes van maximaal 7 minuten vormden een zware test op de con ditie van velen.
Een zeer professioneel comité, onder leiding van Bert Veldhuijssen, een mooie inner / outerloopbaan en een verraderlijke draaiende wind, bij 25 graden en zon zorgden voor een ideale zeildag.10 boten gingen de strijd met elkaar aan en mede door de sterk draaiende wind bracht dit kansen voor iedereen. Vrijwel alle deelnemers hebben wel een keer op kop gelegen en of een goed resultaat neergezet. Het was daarom vooral zorg om zo constant mogelijk te zeilen. Kees en Frans begonnen de serie met een DNF omdat bij de laatste beneden boei de spi niet (ongeschonden) naar beneden kwam. Ronald en Liesbeth profiteerden hier het meest van en sloten de 1e wedstrijd winnend af. Oudgediende Erwin Sikking houdt nog steeds van scherp starten en mocht tot 2x toe omdraaien om met een kleine achterstand de wedstrijd te beginnen. Dit weerhield hem er echte r niet van om weer snel naar voren te zeilen, waardoor hij constant in de voorste geledingen te vinden was.
Na de lunch mochten we nog 5 keer aan de bak. De eerste middagrace werd met een stevige bries gevaren, waardoor sommigen uit voorzorg het maar iets rustiger aan gingen doen. Gelukkig zette de wind niet echt door en werden de opvolgende wedstrijden weer handelbaar voor iedereen. Na 8 wedstrijden kon de balans opgemaakt worden. Kees en Frans eindigden met ruime marge als eerste. Ook Erwin Sikking heeft zich los weten te varen van de rest en werd knap tweede na ruim 20 jaar geen Spanker meer te hebben gezien. Achter de nummers een en twee werd het spannend. Hans en Roos, Rob Hoogland en Rob Steffens, Renier en Stefan en Ronald en Liesbeth zaten elkaar zeer dicht op de hielen. Door een gewonnen protest van Ronald tegen Hans Brockhus werd Ronald uiteindelijk net 3e, net voor Reinier en Stefan.
Al met al was het een superevenement dat ondanks de vermoeidheid her en der was omgevlogen. Haarlem komt zeker terug op de kalender. Hulde ook aan de Haarlemsche Jachtclub voor hun gastvrijheid en de prachtige faciliteiten die ze beschikbaar hebben gesteld.


Pampus Regatta 10-11 september IJmeer

 

Roei- en Zeilvereniging Naarden, Zeilvereniging Het Y en WSV Flevomare nodigen u van harte uit voor de Pampus Regatta op 10 en 11 september 2016. De tweedaagse Pampus Regatta wordt voor de derde keer georganiseerd op het IJmeer en Markermeer. Op zaterdag worden er drie up- en downwind banen gevaren. Op zondag is er één lange afstandsbaan van circa 25 nm. Deelname kost € 40 euro per boot voor twee dagen inclusief gratis ligplaats in Durgerdam van vrijdag tot en met maandag. Hier zal zaterdagavond ook het walprogramma zijn met barbecue (€18 pp) en live muziek. Naast meerdere eenheidsklassen (waaronder FF65, J80 en X-79) zijn er ook starts in de ORC-klasse, SW-klasse en Dutch Quarter Ton klasse. Naast prijzen per klasse kunnen verenigingen ook meedingen naar de Verenigingsprijs door met drie boten deel te nemen. Een soort Eredivisie zeilen in je eigen boot. Na 28 augustus wordt het inschrijfgeld met vijf euro verhoogd, de inschrijving sluit op 5 september. Kijk voor de Notice of Race, het inschrijfformulier en meer informatie op www.pampusregatta.nl We zien u graag aan de start op 10 en 11 september.


Een meer dan geslaagde dag

 

Een aantal weken geleden kregen wij de vraag of er nog ruimte was bij het zomerzeilen, voor een aantal kinderen. Helaas moesten we zeggen dat het zomerzeilen helemaal vol zat. De volgende vraag was, is het misschien mogelijk dat er een extra dag komt waar beginnende beginners kennis kunnen maken met het zeilen? Enthousiast als we zijn, was het antwoord ja, als er 10 kinderen bij elkaar gezocht konden worden, staan wij ervoor open om nog een dag zomerzeilen te faciliteren. Carolien de Marez Oyens was de initiatiefnemer voor het hele project, alles maar dan ook alles heeft ze in het werk gesteld om er een fantastische dag van te maken. De 10 kinderen werden er 15, werden er 20, werden er 25, en uiteindelijk hebben er 32 kinderen ingeschreven. Tweeëndertig beginnende beginners, 7 instructeurs en het team van Carolien hebben er een super geslaagde dag van gemaakt. Net als bij de clinic kregen de kinderen een shirt van HJC, zodat de instructeurs alle kinderen zomaar bij naam kenden. Daarna werd de groep gesplitst in drie groepen die met de instructeurs op pad gingen. Er werd een roei-estafette gevaren, na de lunch, werd de estafette herhaald maar dan met de zeiltjes, de knopen werden geoefend, en de windroos werd bekeken. Later werden de kinderen nog heerlijk gesleept achter de ribs aan, zodat ze zwierden over het water.Toen de kinderen weer aan wal kwamen, werden ze verwend met pannenkoeken, en dat ging er wel in, na een intensieve dag op het water. We willen Carolien, de instructeurs en alle ouders die geholpen hebben bedanken, voor deze meer dan geslaagde dag. MP


Mededeling bestuur HJC

 

In aansluiting op de goedkeuring van de algemene vergadering op 29 juni is op 30 juni de overeenkomst met de gemeente Haarlem ondertekend door de voorzitter en havencommissaris en is direct daarna de notariële akte ten overstaan van notaris de Beer gepasseerd en inmiddels in de kadastrale registers ingeschreven. Daarmee is de onder-ondererfpacht sinds vandaag (donderdag) formeel een feit en kan de vereniging zich tenminste tot 2035 als ware zij eigenaar gedragen. Hulde aan allen die daartoe hebben bijgedragen!! We kunnen nu onze aandacht weer volledig richten op onze verenigingsactiviteiten.

Hierbij treft u tevens aan de (concept)notulen van de algemene ledenvergadering van 29 juni 2016 (op de ledenpagina van onze website).
Met een vriendelijke groet, het bestuur van de HJC


Zomerzeilen - 15 juni 2016

 

De weersvoorspellingen voor de week van het zomerzeilen zagen er niet goed uit. Regen en onweer. Dat is natuurlijk niet wat we willen, op de dag dat we kinderen enthousiast willen maken voor het zeilen. De kinderen werden om 14 uur verwacht, en jullie begrijpen het vast al, de zon brak door. De kinderen werden ontvangen met limonade en kregen te horen wat het programma van de middag was. Ze gingen snel naar buiten waar de instructeurs Arne,Auke, Tijmen en Fleur ze opwachten om meteen met de theorie te beginnen. Alle kinderen hadden een boekje gekregen met informatie over de optimist, de wind en andere belangrijke zaken die je moet weten als je gaat varen. Na het gedeelte theorie zijn ze het water opgegaan, omdat het weer zo mooi was, en de wind perfect voor deze beginners, werd er al snel gevaren, het sturen was soms nog moeilijk, sturen naar rechts en de boot gaat naar links, maar er werd een hoop gelachen, later hebben ze zelfs geprobeerd een wedstrijdje om de boei te varen Na de inspanning die alle kinderen gegeven hadden, was er een lekkere kop soep in het clubhuis. Tot 6 juli allemaal bij de tweede zomerzeilmiddag. Monique Pals (info)


ONZE SPONSORS

© 2017 Haarlemsche Jachtclub Disclaimer - Sitemap - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix