Zeilopleiding jeugd

De Haarlemsche Jachtclub staat garant voor een gerichte zeilopleiding in een gezellige sfeer. De opleiding is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. In groepjes van circa 10 kinderen krijgen ze les op de Mooie Nel en vanuit het clubhuis zijn de lessen door de ouders te bekijken.

Er wordt les gegeven door deskundige instructeurs en instructrices, die zelf ook actief (wedstrijd) zeilen. Vaak hebben ook zij het zeilen geleerd bij de HJC. De wedstrijdzeilers die training hebben bij de HJC maken allemaal deel uit van het HJC Zeilteam en doen regelmatig samen aan verschillende wedstrijden mee, zoals de combi-wedstrijden. Er is speciaal voor hen ook een uitgebreide eigen wedstrijdtraining tijdens de HJC Zeilclinic, een Groot Water Clinic in Medemblik en zij krijgen tijdens wedstrijdevenementen begeleiding op de wal en te water vanaf een coachboot. Door de jaren heen heeft onze opleiding in de breedtesport vele kampioenen opgeleverd. Zij zeilen nu in het binnen- en buitenland mee met Nederlandse, Europese en zelfs Wereld Kampioenschappen. 

Maar, het gaat vooral om het beoefenen van een leuke sport en niet iedereen wil wedstrijdzeil(st)er worden. Natuurlijk maakt de HJC het voor iedereen mogelijk om vele mijlen met plezier op het water door te brengen! 

Het jeugdopleidingsprogramma biedt lessen voor beginners, aspiranten &  gevorderden, een zeilcampus en een uitgebreide zeiltraining voor wedstrijdzeilers. Na 2 zeilseizoenen hebben de meeste zeilers het aspiranten-niveau, waarna de HJC de keuze biedt om door te stromen naar de gevorderden, de wedstrijdgroep voor startende wedstrijdzeilers op Combi-C niveau of de zeilcampus. 

Een overzicht van het aanbod staat bij Keuze cursussen . Om een indruk van de lessen te krijgen kan er gekeken worden bij de Foto's en video's van de zeilles en Verhalen over de zeilles (door de zeilers zelf geschreven!).

Zoals bij alle verenigingen worden ouders van de jeugdleden gevraagd eens te helpen, maar de HJC biedt hen ook nog een “extraatje”. Rond de 5de lesweek worden alle ouders uitgenodigd om de zeilles van hun zoon/dochter eens van dichtbij mee te maken, dus op het water! Er wordt dan een tochtje over de Mooie Nel gemaakt, rond de lessen in de volgboot 'De Batavus'. In de Agenda op de homepagina staat welke week dit jaar is aangewezen.


Het zeilseizoen

Inschrijven voor de zeillessen kan elk jaar van oktober tot medio maart. De groepsindelingen worden enkele weken daarna bekend gemaakt. Als er een surplus aan Optimist Beginners is, kan er in weekenden een Zomerzeilcursus georganiseerd worden. Inschrijving is dan mogelijk tot deze groep compleet is.

Wedstrijdtrainingen zijn op donderdag van 17.00 tot 20.30 uur. Alle andere lesgroepen hebben les op een vaste dag van 17.00 tot 20.00 uur en op zondag is een lesmogelijkheid van 10.00 tot 13.00 uur. De voorkeuren kunnen aangegeven worden op het inschrijfformulier. De bepaling van de lesdagen is mede afhankelijk van de beschikbaarheid van de instructeurs en zijn daarom pas definitief als deze zijn gepubliceerd in de  agenda. Soms worden groepen samengevoegd om het totaal aantal zeilers per groep op een goed niveau te krijgen, of om meerdere lesdagen per groep te kunnen bieden. Dit wordt natuurlijk alleen gedaan als het zeilniveau van de deelnemers niet te veel verschilt. Mogelijk is een combinatie van verschillende wedstrijdgroepen, maar ook bijvoorbeeld een mix op aspiranten en gevorderden-niveau.

Donderdag is de vaste lesdag voor:

groep 4, 5 en 6

Optimist wedstrijdgroepen A/B en C

groep 8 en 9

Splash/Laser wedstrijdgroepen A/B

groep 7

Splash/Laser zeilles

 

Voor de andere groepen is er een keuzemogelijkheid, waarbij er meestal 1 dag als extra optie wordt gegeven dan er uiteindelijk ingedeeld gaat worden. Bij elke groep vervalt dus één dag waarvoor de minste voorkeuren zijn opgegegven door de zeilers. De keuzemogelijkheden zijn:

groep 1          

Optimist Beginners

maandag, woensdag, vrijdag of zondag

groep 2

Optimist Aspiranten

dinsdag, donderdag of zondag

groep 3

Optimist Gevorderden

dinsdag of donderdag

groep 10

Zeilcampus

woensdag of vrijdag


Het 'omslaan in het zwembad de Planeet' is in april. Alle groepen beginnen in maart met de theorielessen en in april met de praktijklessen, waarvan soms de laatste één of twee lessen na de zomervakantie vallen. Tijdens (school-) vakanties is er geen zeilles. Zodra de (voorlopige) data bekend zijn van het seizoen staan deze in de agenda.


De les- en volgboten

De jeugdopleiding wordt gegeven in de Optimist (een stabiele en wendbare 1-persoonsboot), de Splash of Laser (snelle en sportieve 1-persoonszeilers) en de Polyvalk (een open kielboot voor meerdere personen die wordt gebruikt bij de HJC Zeilcampus).


 V.l.n.r.:

Links: 4 Van de 13 Cluboptimisten (net nieuw!) Midden: Dopen van de boten onder belangstelling van de pers. Rechts: de Clubpolyvalk.

 

De Haarlemsche Jachtclub beschikt over 13 Optimisten, waarvan er één geschonken is ten behoeve van het HJC jeugdzeilen door Daan Lenterman, ex-HJC jeugdzeiler. Verder beschikt de club over  2 Lasers (4.7), 2 Splashes en 2 Polyvalken die zowel voor de zeillessen als privé gebruik verhuurd worden. Beginners varen in de 'cluboptimisten', maar de aspiranten en gevorderden volgen de zeillessen meestal in een eigen boot. Dit geldt uiteraard ook voor de wedstrijdzeilers in de Optimist, Splash, Laser en andere grotere boten. De 'clubpolyvalken', 'clublasers' en 'clubsplashes' zijn beschikbaar voor de jeugd  (zie Keuze jeugdzeilboten) en volwassenen (zie Zeilles volwassenen).

Naast deze clubboten beschikt de HJC over voldoende reddingsmateriaal, diverse zeilbenodigdheden voor de lessen en trainingen (o.a. skippyballen en wedstrijdboeien) en de volgende volgboten/rescues:

  • twee polyester volgboten
  • een motorboot, genaamd de “Batavus”
  • drie rubberboten met voldoende motorvermogen om snellere zeilschepen te volgen en die ook gebruikt worden als coachboot bij wedstrijden op de HJC, maar ook door het hele land 
;

Meer informatie

Vragen kunnen gesteld worden aan onze jeugdcommissaris,
e-mail: jeugd@haarlemschejachtclub.nl.


Naam en telefoonnummer zijn te vinden bij contact.

ONZE SPONSORS

© 2017 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Sitemap - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix