instagram

CWO examen

De Stichting CWO is een samenwerkingsverband van o.a. het Watersportverbond, de Hiswa en de ANWB. Zij bieden hun diploma's als uniform systeem voor de vrijwillige vaaropleidingen, dus is er een diploma voor bijna elke watersportdiscipline.  Met het CWO diploma wordt het zeilniveau bepaald op I, II of III. Voor het behalen van het CWOIII examen moet er een toer/puzzeltocht gevaren worden. Bij de HJC is dit het  Rondje Mooie Nel. 

Tijdens de lessen zullen de instructeurs alle zeilers de vaardigheden laten trainen die nodig zijn voor het behalen van het CWO-diploma. Bij het examen worden er dan verschillende opdrachten uitgevoerd waarbij o.a. zeilstanden, overstag gaan en gijpen worden getest. Maar, niet alleen het examenmoment is van belang, ook de vorderingen gedurende het hele seizoen! Het examen wordt afgenomen door een eigen instructeur van de HJC, die door het Watersportverbond als beoordelingsgemachtigde is erkend en gediplomeerd.

Facultatief examen bij de HJC

De HJC heeft er voor gekozen om het CWO-examen niet verplicht te stellen. De kosten (circa 20 euro) zijn daarom ook niet in het lesgeld opgenomen.

Een belangrijke reden hiervoor is dat wij de waarde van het diploma graag hoog willen houden. Er kunnen wat ons betreft ook nooit garanties gegeven worden dat na een bepaald aantal lessen een bepaald CWO-niveau is bereikt. Dit heeft natuurlijk niets te maken met het niveau of intensiteit van de opleiding, maar wel met de mogelijkheden van de deelnemers zelf.

Als tijdens het examen blijkt dat de zeil(st)er nog niet alle vaardigheden voor een bepaald CWO-niveau beheerst, geven wij een Vorderingsstaat. Hierop staat aangegeven welke handelingen zijn getoetst en welke voldoende zijn bevonden. Het volgend jaar kan de Vorderingsstaat dan aangevuld worden met de nieuw geleerde vaardigheden. In de praktijk blijkt dat een deelnemer nooit langer dan twee lesseizoenen doet over het behalen van een CWO-diploma.

Aan het eind van elk zeilseizoen worden alle zeilers uitgenodigd om in te schrijven voor het CWO-examen. Het examen is op zaterdagmiddag. De deelnemers starten in verschillende tijdsgroepen tussen circa 12.00 en 17.00 uur. De examens zijn onderdeel van een feestelijk weekend, waarin we de Seizoensafsluiting van het Jeugdzeilen organiseren. Zondag worden de CWO-diploma's uitgereikt, het Rondje Mooie Nel gevaren, en is er nog een gezellige barbecue voor de jeugdzeilers, ouders en alle anderen die iets met het HJC Jeugdzeilen te maken hebben.

;
 

Inschrijven CWO-examen

Het CWO-examen is in hetzelfde weekend als het Rondje Mooie Nel met een feestelijke Seizoensafsluiting van het Jeugdzeilen. 

Zodra de inschrijving voor het weekend is geopend staat hier de link.

Meer informatie

Algemene informatie staat op de site van het CWO:
http://www.cwo.nl

Vragen kunnen gesteld worden aan onze jeugdcommissaris: jeugd@haarlemschejachtclub.nl​​​​​​​
​​​​​​​(naam en telefoonnummer zijn te vinden bij contact)

ONZE SPONSORS

© 2022 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix