Openings- & sluitingswedstrijden

Openingswedstrijden

 

Een nieuw seizoen betekent voor veel HJC-ers ook een nieuw wedstrijdseizoen bij de HJC, landelijk of zelfs internationaal. Naast de officiele opening wordt er in april dan ook gestart met openingswedstrijden, de 1e ‘thuiswedstrijden’ waaraan alle zeilende HJC-leden mee kunnen doen.

Deze wedstrijden worden georganiseerd door de drie zeilverenigingen aan de Mooie Nel. Eens in de drie jaar worden de openingswedstrijden gevaren bij HJC. Bij de HJC starten de kleine open eenheidsklassen (Optimisten, Laser, Splash) in een eigen groep, als er meer dan 5 deelnemers zijn. Er wordt dan een 'op en neer'- baan gevaren. Het aantal rondes is afhankelijk van het weer. Indien mogelijk worden er meerdere starts gevaren. Bij vijf of meer geldige wedstrijden is er één aftrek wedstrijd. Er vaart een rescue met de Optimist zeil(st)ers mee, van waaruit kleine aanwijzingen gegeven kunnen worden aan eventuele 'achterblijvers', zodat zij de anderen dan weer verder kunnen volgen. Het HJC wedstrijdprogramma staat hier.


Sluitingswedstrijden

Het vaarseizoen wordt afgesloten met een heel weekend HJC sluitingswedstrijden in oktober. De openingswedstrijden worden om de drie jaar bij de HJC gehouden, maar elke vereniging heeft ieder jaar wel de eigen sluitingswedstrijden. Leuk, want dan zijn er dus maar liefst drie weekenden waarin er met alle boten die bij de verschillende verenigingen in de havens en op de wal liggen onderlinge wedstrijden gehouden!

De deelnemende boten zijn verdeeld over de klassen Optimist C en A/B, Splash / Flash, Laser, Open Klasse (met daarbij onze twee Polyvalken) en kajuitboten kleiner en groter dan 8 meter.
 

Bij de HJC heeft de Optimist C een eigen baan en als extra stimulans voor deze beginnende wedstrijdzeilers is er voor de winnaar ook nog een super mooie wisselbokaal, naast de ‘gewone 1e prijs’. Ook voor de Laser groep zijn er aparte korte banen, zodat er veel gestart kan worden en er geen 'puzzeltochten' ontstaan.  
 Het HJC wedstrijdprogramma staat  hier.

 

Inschrijving is altijd voor aanvang van de wedstrijden, op de dag zelf bij de organiserende vereniging, maar er wordt wel vanaf de HJC naar de start gevaren. De meer ervaren zeilers varen zelf naar de start, maar let daarbij wel op de start van de JVW Sluitingswedstrijden is niet op de Mooie Nel, maar bij Penningsveer!

Optimist C-zeilers varen ook zelf naar de start, maar zij worden begeleid vanaf een HJC volgboot die er om circa 13.00 uur zal zijn. Dan worden de deelnemers verwacht klaar te zijn, omgekleed en met hun bootje opgetuigd. Kom dus ruim op tijd, zodat je de boot en/of start niet mist... Tijdens de wedstrijden zelf zal de rescue ook nog met de C-zeilers mee blijven varen.

Bij de HZV en JVW is de eerste start op zaterdag om 14.00 uur. De optimisten zijn dan ongeveer 30 minuten later aan de beurt, afhankelijk van het aantal bootklassen -en dus starts- voor hen. Bij de HJC wordt er op zaterdagochtend al eerder begonnen met de wedstrijden. Er zijn dan 2 sprintwedstrijden up-downwind voor o.a. de wedstrijdzeilers in de combi A en B klasse. De eerste start van de Optimist C en kajuitklasse groter dan 8 meter is wel gewoon om 14.00 uur.

Zondag is de traditionele sluiting van het seizoen, door het strijken van de HJC wimpel.  

;

HJC Wedstrijdprogramma

 

Onderstaande programma's gelden voor de Haarlemsche Jachtclub. De HZV en JVW hebben een vergelijkbaar programma. Let op:
Alleen de HJC organiseert Sprintwedstrijden en deze zijn bij de Sluitingswedstrijden en niet bij de Openingswedstrijden.
 

Openingswedstrijden HJC

Zaterdag

 • vanaf 12.30 uur inschrijven in het clubhuis van de HJC
 • 1e start 14.00 uur, maximaal 3 starts totaal
 • om 18.00 uur Chinees eten
 • vanaf 20.00 uur een gezellige avond met muziek

Zondag

 • 1e start 11.00 uur, maximaal 5 starts totaal
 • circa 16.00 uur prijsuitreiking

Sluitingswedstrijden HJC

Zaterdag

 • vanaf 10.30 uur inschrijven
 • 1e start 12.00 uur twee sprintwedstrijden up-downwin
 • 2e start n.t.b.
 • 3e start 14.00 uur - let op: dit is de 1e start voor de Optimisten C en kajuit > 8 meter

Zondag

 • 1e start 10.30 uur
 • 2e start n.t.b.
 • circa 16.00 uur prijsuitreiking
;
 

HZV en JVW

In de jaren dat de wedstrijden door de andere verenigingen worden georganiseerd kan o.a. het wedstrijdprogramma bij hen worden opgevraagd:

Reserveren clubboten

Wie in een cluboptimist aan de HJC Sluitingswedstrijden of de sluitingswedstrijden bij de JVW of HZV mee wil doen, kan deze (gratis) huren door een mail te sturen naar: jeugd@haarlemschejachtclub.nl. Een Laser of Splash kan hier gereserveerd worden.

Als er tijdens de HJC Najaarscompetitie al met een clubboot is gevaren, dan hoeft deze niet opnieuw aangevraagd te worden.

ONZE SPONSORS

© 2018 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Sitemap - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix