instagram

Combi wedstrijden

In 1984 werden op initiatief van het Watersportverbond de Combi-wedstrijden gei?ntroduceerd. Over het hele land zijn er in totaal 8 Combi’s over diverse regio’s gevormd. Het doel was om watersportverenigingen in de regio zeilwedstrijden te laten organiseren om zeilers van 8 tot 19 jaar op een laagdrempelige manier in contact te brengen met andere zeilers, hen te leren varen op voor hen onbekend vaarwater en om op speelse wijze het wedstrijdzeilen te bevorderen.

Combi Amsterdam (CA) is een samenwerkingsverband van 9 verschillende zeil- en watersportverenigingen in de regio met als doel het organiseren van zeilevenementen en wedstrijden voor de jeugd. Plezier en sportiviteit staan voorop bij de Combi-evenementen, verder is het de ideale manier om kennis te maken met het wedstrijdzeilen en zich hierin verder te ontwikkelen. Er wordt gezeild in verschillende klassen waaronder Cadet, ILCA (Laser), Optimist, RS Feva en Splash.

De wedstrijden zijn toegankelijk voor ieder niveau zeiler varierend van beginner tot de zeilers die klaar zijn voor de nationale jeugdselectie.

Het zou niet eerlijk zijn om een beginners te laten racen tegen zeilers die al jaren racen. Om Optimist zeilen in de Combi zo eerlijk mogelijk te maken, plaatsen we elke zeiler in een leeftijdsgroep, een vloot genoemd. Prijzen worden meestal toegekend aan de beste zeilers in elke leeftijdsgroep of vloot. O11-wit-vloot is voor zeilers van 10 jaar en jonger. O13-blauw-vloot is voor zeilers die 11 of 12 zijn. O16-rood-vloot is voor zeilers die 13, 14 of 15 zijn. In alle vloten is de bepalende datum de leeftijd van de zeiler op de laatste dag van het lopende jaar. Bij de meeste evenementen starten de vloten allemaal op hetzelfde moment, racen ze op hetzelfde parcours en is er een algemeen klassement.

Optimist Groen is voor de beginners de allereerste kennismaking met een zeilevenement. Er is een palaver ter voorbereiding, een start en finish en er wordt een baan gezeild. Met behulp van instructeurs en trainers van de aangesloten verenigingen wordt iedereen geholpen om het parcours te voltooien. Het doel is om meerdere korte wedstrijden te varen van circa 20 minuten voor de snelste. Door nabijheid van de haven kan er altijd aan wal worden geluncht. Voor iedere deelnemer is er een mooie Combi-medaille. Separate aankondiging en wedstrijdbepalingen zijn beschikbaar voor Optimist Groen.

De Combi Amsterdam is ook bedoeld om een volledige race-ervaring te bieden voor beginnende en gevorderde zeilers zonder de fysieke eisen van het landelijke circuit. Er zullen over het algemeen circa 4 races op een dag varen worden, met een streeftijd van 30-40 minuten voor de winnende boot en een maximale gemiddelde winddrempel van ongeveer 20 knopen. Zeilers moeten rekening houden met 3-4 uur op het water en zullen lunchen aan wal indien de omstandigheden dat toelaten.

Er zijn negen verenigingen verenigd in Combi Amsterdam die ieder een evenement organiseren. Zeilers van andere verenigingen zijn van harte welkom om mee te doen. Voor iedere wedstrijd zijn er prijzen voor iedere klasse. Er is ook een competitie die wordt bijgehouden over alle wedstrijden.

De Nationale Slotcombi wordt gezeild bij Watersport Vereniging Braassemermeer. Regionale zeilers uit de verschillende Combi regio’s en landelijke zeilers verzamelen zich op het Braassemermeer voor een mooie afsluiting van het Combi Jeugdzeilen. Hoewel het resultaat niet meetelt voor het Combi Totaalklassement, worden op de WVB alle jaarprijzen feestelijk uitgereikt.

Combi Amsterdam is een gezellige zeilwedstrijdserie in de regio voor alle niveaus!

;

Meer wedstrijden

Selectiewedstrijden 

In Nederland worden er voor o.a. de Optimist, Splash en Laser elk jaar, van april tot en met oktober, 6 series selectiewedstrijden georganiseerd door de United 4 (U4) en de  OCN. Als daarmee geen 30 wedstrijden zijn gehaald, dan telt de Optispring ook nog mee voor de Optimist-selectie. Op basis van de  selectiestanden komen Optimist zeilers in aanmerking voor deelname aan de  JeugdploegKernploeg, EK-ploeg, WK-ploeg en de Easter Regatta in Workum.

De 5 beste Nederlandse Optimist zeilers uit de Voorjaarsselectiestand en Optispring mogen naar het WK om Nederland te vertegenwoordigen en de daarop volgende 7 zeilers naar het EK. Bij de EK-ploeg worden de plaatsen zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de jongens en meisjes. Er mogen dus 4 jongens en 3 meisjes gaan, of 3 jongens en 4 meisjes.

Andere grote evenementen

Naast de selectiewedstrijden wordt er door de HJC jeugdwedstrijdzeilers meegedaan aan andere lokale, Nationale en Internationale wedstrijden, zoals het Open Belgisch Kampioenschap (OBK), de Sneekweek, de Easter Regatta, de Dutch Youth Regatta (DYR), SKON-wedstrijden (alleen Splash), de Allianz Regatta (voornamelijk in de ILCA (4.7, Radiaal en Standaard) en EK's en WK's.

;
 

Wil je ook Combi's zeilen?

Kinderen en ouders van het HJC Zeilteam kunnen alles vertellen over de gezellige combiwedstrijden. 

G​a gewoon een keer mee met het team om de sfeer van de Combi’s te proeven!

Contact

Informatie over het wedstrijzeilen mail: jeugd@haarlemschejachtclub.nl

ONZE SPONSORS

© 2024 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix