instagram

Combi wedstrijden

De Combi-wedstrijden worden georganiseerd door negen verenigingen in de regio. Iedere enthousiaste Optimist-, Splash- en ILCA 4-zeiler kan hieraan deelnemen. De HJC is aangesloten bij de Combi-Amsterdam. Deze bestaat uit wedstrijden op Haarlem, VinkeveenLoosdrecht, WesteinderBraassemermeer, Muiden en De Kaag. Keuze genoeg, vooral als je weet dat er op een Combi-weekend gemiddeld zo’n 100 zeilers afkomen. Dat is de basis van vele nieuwe vriendschappen niet alleen op het water, maar ook op de wal en bij de begeleiding.

De wedstrijden zijn voor iedere zeiler bevaarbaar, omdat de groep wordt opgesplitst in een ervaren en een minder ervaren groep. Iedere optimistzeiler begint in de Optimist Groen. Het is dus altijd mogelijk om mee te doen, ook al kun je maar een heel klein beetje zeilen. Hier worden de zeilers meestal op een aparte baan geholpen om de wedstrijd uit te zeilen. De bedoeling hiervan is vooral dat het iedere keer weer een beetje beter gaat, waarbij het plezier voorop staat. Ook is er een aparte Benjamin-klassement voor jongere en minder ervaren kinderen, zodat deze ook kans houden op het winnen van een prijs. Een Benjamin is een zeiler of zeilster die aan het einde van het kalenderjaar de leeftijd heeft van 11 jaar of jonger. Maar ook de prestatie wordt beloond. Zo is er voor alle deelnemers een aandenken en zijn er veel prijzen te winnen. 

 
Tijdens het combi-evenement op de HJC vaart de HJC clubboot 'de Batavus' vooruit en geeft zo de baan aan die gevaren wordt. In de Optimist Groen hoeft de boot nog niet gemeten te zijn. Meedoen kan dus ook in een cluboptimist of een andere ongemeten optimist.

Om met zoveel mogelijk HJC-kinderen de combi’s te kunnen bezoeken is er een speciale optimisten-kar waar 9 bootjes in kunnen. Naast de trailer is er veelal ook een plekje bij een ouder. Vervoer hoeft dus geen probleem te zijn. Wie eens een Combi-wedstrijd in Groene groep wil proberen kan een cluboptimist huren. Deze is voor het Pinksterevenement gratis en voor de andere vier combi-wedstrijden te huur.

Wie voor het wedstrijdzeilen kiest krijgt aangepaste training om het wedstrijdzeilen te leren. Deze zeilers hebben een eigen team: het HJC Zeilteam. Zij krijgen ook begeleiding van een coach tijdens de wedstrijden.
 


Selectie van regels voor deelname aan de Combi’s:
  • Er wordt voortaan geen onderscheid meer gemaakt tussen Optimist A en Optimist B. 
  • Zeilers varen Optimist, hetzij landelijk/selectie, hetzij bij hun vereniging/in hun regio.
  • Binnen de Optimist bestaat een apart Benjamin-klassement ingevoerd voor jongere en minder ervaren kinderen, zodat deze ook kans houden op het winnen van een prijs.
  • Een Benjamin is een zeiler of zeilster die aan het einde van het kalenderjaar de leeftijd heeft van 11 jaar of jonger.
  • Promotie van Optimist Groen naar de Optimist klasse wordt bepaald op basis van het eindklassement van de (Voorjaars)Combi;
  • Een derde van het aantal Optimist Groen-zeilers dat minimaal de helft van alle Combi-wedstrijden heeft gezeild (afgerond naar boven), promoveert verplicht;
  • Zeilers kunnen maximaal twee jaar in Optimist Groen deelnemen, waarna zij automatisch een Optimist-zeiler worden;
  • Promotie gaat in op 1 september van dat jaar;
  • Zeilers varen de Landelijke Combifinale in de klasse waarin zij de Voorjaarscombi hebben gevaren;
;

Meer wedstrijden

Selectiewedstrijden 

In Nederland worden er voor o.a. de Optimist, Splash en Laser elk jaar, van april tot en met oktober, 6 series selectiewedstrijden georganiseerd door de United 4 (U4) en de  OCN. Als daarmee geen 30 wedstrijden zijn gehaald, dan telt de Optispring ook nog mee voor de Optimist-selectie. Op basis van de  selectiestanden komen Optimist zeilers in aanmerking voor deelname aan de  JeugdploegKernploeg, EK-ploeg, WK-ploeg en de Easter Regatta in Workum.

De 5 beste Nederlandse Optimist zeilers uit de Voorjaarsselectiestand en Optispring mogen naar het WK om Nederland te vertegenwoordigen en de daarop volgende 7 zeilers naar het EK. Bij de EK-ploeg worden de plaatsen zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de jongens en meisjes. Er mogen dus 4 jongens en 3 meisjes gaan, of 3 jongens en 4 meisjes.

Andere grote evenementen

Naast de selectiewedstrijden wordt er door de HJC jeugdwedstrijdzeilers meegedaan aan andere lokale, Nationale en Internationale wedstrijden, zoals het Open Belgisch Kampioenschap (OBK), de Sneekweek, de Easter Regatta, de Dutch Youth Regatta (DYR), SKON-wedstrijden (alleen Splash), de Delta Lloyd Regatta (voornamelijk in de Laser (4.7, Radiaal en Standaard) en EK's en WK's.

Elk jaar wordt er onder de vlag van de Haarlemsche Jachtclub ook meegedaan aan het NK Club Teamzeilen. Zie onderstaande foto's: Emma van der Knaap in de Splash en HJC teams in de Maxfun tijdens het NK Club Teamzeilen 2010. 

 

;
 

Wil je ook Combi's zeilen?

Kinderen en ouders van het HJC Zeilteam kunnen alles vertellen over de gezellige combiwedstrijden. 

G​a gewoon een keer mee met het team om de sfeer van de Combi’s te proeven!

Contact

Degene die je alles kan vertellen over het wedstrijzeilen is Bernard ter Horst, mail: wedstrijdjeugd@haarlemschejachtclub.nl

ONZE SPONSORS

© 2023 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix