instagram

Combi wedstrijden

De Combi-wedstrijden worden georganiseerd door negen verenigingen in de regio. Iedere enthousiaste Optimist-, Splash- en Laser 4.7-zeiler kan hieraan deelnemen. De HJC is aangesloten bij de Combi-Amsterdam. Deze bestaat uit wedstrijden op Haarlem, VinkeveenLoosdrecht, WesteinderBraassemermeer, Muiden en De Kaag. Keuze genoeg, vooral als je weet dat er op een Combi-weekend gemiddeld zo’n 100 zeilers afkomen. Dat is de basis van vele nieuwe vriendschappen niet alleen op het water, maar ook op de wal en bij de begeleiding.

De wedstrijden zijn voor iedere zeiler bevaarbaar, omdat de groep wordt opgesplitst in een ervaren en een onervaren groep. Iedere optimistzeiler begint in de groene-groep; het is dus altijd mogelijk om mee te doen, ook al kun je maar een heel klein beetje zeilen. Hier worden de zeilers meestal op een aparte baan geholpen om de wedstrijd uit te zeilen. De bedoeling hiervan is vooral dat het iedere keer weer een beetje beter gaat, waarbij het plezier voorop staat. Ook is een een aparte Benjamin-klassement voor jongere en minder ervaren kinderen, zodat deze ook kans houden op het winnen van een prijs. Een Benjamin is een zeiler of zeilster die aan het einde van het kalenderjaar de leeftijd heeft van 11 jaar of jonger. Maar ook de prestatie wordt beloond. Zo is er voor alle deelnemers een aandenken en zijn er veel prijzen te winnen. 

 
Tijdens het combi-evenement op de HJC vaart de HJC clubboot 'de Batavus' vooruit en geeft zo de baan aan die gevaren wordt. In de Optimist groen-groep hoeft de boot nog niet gemeten te zijn. Meedoen kan dus ook in een cluboptimist of een andere ongemeten optimist.

Om met zoveel mogelijk HJC-kinderen de combi’s te kunnen bezoeken is er een speciale optimisten-kar waar 6 bootjes in kunnen. Naast de trailer is er veelal ook een plekje bij een ouder. Vervoer hoeft dus geen probleem te zijn. Wie eens een Combi-wedstrijd in groep C wil proberen kan een cluboptimist huren. Deze is voor het Pinksterevenement gratis en voor de andere vier combi-wedstrijden te huur.

Wie voor het wedstrijdzeilen kiest krijgt aangepaste training om het wedstrijdzeilen te leren. Deze zeilers hebben een eigen team: het HJC Zeilteam. Zij krijgen ook begeleiding van een coach tijdens de wedstrijden. Klik voor meer informatie links in het menu op  HJC Zeilteam
 


Nieuwe promotieregels per 1 januari 2019
 • Er wordt voortaan geen onderscheid meer gemaakt tussen Optimist A en Optimist B. 
 • Zeilers varen Optimist, hetzij landelijk/selectie, hetzij bij hun vereniging/in hun regio.
 • Optimist C wordt voortaan aangeduid als Optimist Groen.
 • De regel dat een B of C-zeiler die aan een selectie-evenement deelneemt verplicht promoveert naar Optimist A, vervalt.
 • Binnen de Optimist wordt een apart Benjamin-klassement ingevoerd voor jongere en minder ervaren kinderen, zodat deze ook kans houden op het winnen van een prijs.
 • Een Benjamin is een zeiler of zeilster die aan het einde van het kalenderjaar de leeftijd heeft van 11 jaar of jonger.
 • Een Combi-regio kan er voor kiezen om in alle Combi’s te starten in een Benjamin en een oudere (Junior) Optimist startgroep.
 • Uitzondering: In dat geval kan een Benjamin zeiler voor de eerste Combi een verzoek bij zijn Combi-regio indienen om te mogen starten in de Junior startgroep; hij maakt dan geen kans meer op een prijs in de Benjamin-klasse. Hij telt dan ook voor de Combi-finale mee als junior-zeiler.
 • Er komt een nieuwe verdeelsleutel om het aantal kwalificatieplaatsen per regio voor de Combifinale vast te stellen op basis van Junior- en Benjaminzeilers.
 • De Q-cup vervangt de Optimist D klasse en zal zo veel mogelijk worden gecombineerd met Combi-wedstrijden. De Q-cup is een regionale, laagdrempelige, wedstrijdserie die wordt afgesloten met een landelijke finaledag. De boot en materialen liggen klaar en deelnemers hoeven alleen een sporttas mee te nemen. Meer informatie is te vinden op qcup.nl.

 • De bestaande promotieregels voor Optimist C blijven gelden voor Optimist Groen:
 • Promotie wordt bepaald op basis van het eindklassement van de (Voorjaars)Combi;
 • Een derde van het aantal Optimist Groen-zeilers dat minimaal de helft van alle Combi-wedstrijden heeft gezeild (afgerond naar boven), promoveert verplicht;
 • Zeilers kunnen maximaal twee jaar in Optimist Groen deelnemen, waarna zij automatisch een Optimist-zeiler worden;
 • Een lijst van Optimist Groen-zeilers die verplicht promoveren wordt bekend gemaakt bij de uitreiking van de combi-totaalprijzen en/of op de website van de betreffende Combiregio gepubliceerd;
 • Promotie gaat in op 1 september van dat jaar;
 • Zeilers varen de Landelijke Combifinale in de klasse waarin zij de Voorjaarscombi hebben gevaren;
 • Uitzonderingen: Een zeiler die vooraf schriftelijke toestemming heeft gekregen van het bestuur van de betreffende Combi-regio.
;

Meer wedstrijden

Selectiewedstrijden 

In Nederland worden er voor o.a. de Optimist, Splash en Laser elk jaar, van april tot en met oktober, 6 series selectiewedstrijden georganiseerd door de United 4 (U4) en de  OCN. Als daarmee geen 30 wedstrijden zijn gehaald, dan telt de Optispring ook nog mee voor de Optimist-selectie. Op basis van de  selectiestanden komen Optimist zeilers in aanmerking voor deelname aan de  JeugdploegKernploeg, EK-ploeg, WK-ploeg en de Easter Regatta in Workum.

De 5 beste Nederlandse Optimist zeilers uit de Voorjaarsselectiestand en Optispring mogen naar het WK om Nederland te vertegenwoordigen en de daarop volgende 7 zeilers naar het EK. Bij de EK-ploeg worden de plaatsen zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de jongens en meisjes. Er mogen dus 4 jongens en 3 meisjes gaan, of 3 jongens en 4 meisjes.

Andere grote evenementen

Naast de selectiewedstrijden wordt er door de HJC jeugdwedstrijdzeilers meegedaan aan andere lokale, Nationale en Internationale wedstrijden, zoals het Open Belgisch Kampioenschap (OBK), de Sneekweek, de Easter Regatta, de Dutch Youth Regatta (DYR), SKON-wedstrijden (alleen Splash), de Delta Lloyd Regatta (voornamelijk in de Laser (4.7, Radiaal en Standaard) en EK's en WK's.

Elk jaar wordt er onder de vlag van de Haarlemsche Jachtclub ook meegedaan aan het NK Club Teamzeilen. Zie onderstaande foto's: Emma van der Knaap in de Splash en HJC teams in de Maxfun tijdens het NK Club Teamzeilen 2010. 

 

;
 

Wil je ook Combi's zeilen?

Kinderen en ouders van het HJC Zeilteam kunnen alles vertellen over de gezellige combiwedstrijden. 

G​a gewoon een keer mee met het team om de sfeer van de Combi’s te proeven!

Contact

Degene die je alles kan vertellen over het wedstrijzeilen is Bernard ter Horst, mail: wedstrijdjeugd@haarlemschejachtclub.nl

ONZE SPONSORS

© 2023 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix