instagram

Nieuws archief

Brug/sluisbediening 5 mei


Beste vaarweggebruikers,

Komende woensdag is het 5 mei, Bevrijdingsdag. Dit is een nationale feestdag, maar wordt in de meeste bedienbesluiten niet aangewezen als feestdag omdat is gebleken dat het bedrijfsleven en de beroepsvaart hun activiteiten dan voortzetten. Er wordt dan dus als een ‘normale’ werkdag bediend.
Momenteel staat dit nog niet juist op  www.vaarweginformatie.nl
Deze informatie wordt zsm aangepast.

Auke Bender 
Regiovertegenwoordiger Noord-Holland Zuid

 

Introductie nieuwe leden


Sinds de uitbraak van corona in Nederland zijn tientallen mensen lid geworden van onze club. Helaas hebben er helemaal geen evenementen kunnen plaatsvinden en bleef ook ons gezellige clubhuis gesloten. Dit maakt het voor een nieuw lid natuurlijk lastig om andere leden te leren kennen en andersom.

Daarom heb ik deze nieuwe leden uitgenodigd zichzelf aan u voor te stellen middels een stukje tekst, al dan niet in combinatie met foto’s van zichzelf en/of hun boot. Op deze manier kunnen wij hen in elk geval alvast leren kennen.

Ik heb al veel enthousiaste reacties mogen ontvangen, maar mocht u de deadline hebben gemist, stuurt u dan gerust alsnog uw stukje in voor de volgende nieuwsbrief. Dat geldt ook voor wie al wat langer lid is, maar nog niet de kans heeft gehad kennis te maken, of voor wie het gewoon leuk vindt zomaar een stukje te schrijven. Insturen kan naar: secretaris@haarlemschejachtclub.nl.

Bedankt voor alle leuke stukjes die ik heb mogen ontvangen en hopelijk tot snel in het echt!

Klik HIER om kennis te maken met onze nieuwe leden.

Fleur Finnema, secretaris

 

Boris geboren


Het bestuur feliciteert Hilano van Westerhoven en Lidy Veltman van harte met de geboorte op 17 maart 2021 van Boris Arnold, broertje van Jurre en Ivy.
Wij wensen hen veel geluk.

 

Algemene Ledenvergadering

Let op: aanvang ALV 19.30 uur. (vanwege avondklok)

Algemene Ledenvergadering donderdag 22 april 2021
Hierbij de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering te houden op donderdag 22 april om 19.30 uur. Helaas is het nog steeds nodig om deze vergadering digitaal te houden.
Het bestuur stelt uw deelname aan deze vergadering zeer op prijs.
U dient zich voor deelname aan te melden via deze link. Gesloten.
Voor de vergadering ontvangt u een persoonlijke link en instructies voor het bijwonen van deze vergadering. De vergadering wordt gehouden met behulp van Microsoft Teams en daar de link persoonlijk is moet u zich aanmelden met voor- en achternaam.

Het bestuur vraagt uw medewerking om de vergadering zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat betekent dat u uw vragen over de verslagen en voor de rondvraag een week voor de vergadering (dus uiterlijk 15 april) bij de  secretaris moet hebben ingediend. Tijdens de vergadering worden geen cijfers (zie  website) of verslagen (Schuimspatten 2021) gepresenteerd. U dient die zelf uitgeprint of anderszins ter beschikking te hebben. Vragen over hetgeen tijdens de vergadering aan de orde komt kunnen per mail worden gesteld aan:  alv@haarlemschejachtclub.nl. De vragen worden tijdens de vergadering beantwoord.

Het bestuur hoopt u op 22 april om 19.30 uur in ieder geval digitaal te ontmoeten.

 

Bereikbaarheid havenmeester


Update
Op dit moment is de havenmeester helemaal niet telefonisch te bereiken. Allen per mail.
Excuses voor het ongemak.

Er zijn wat probleempjes met de telefoon van de havenmeester. Onder andere de WhatsApp werkt niet. Hij is prima bereikbaar via email havenmeester@haarlemschejachtclub.nl of door te bellen. Het probleem wordt zo snel mogelijk opgelost.

 

Een leven zonder………………………………niet meer mogelijk


Een leven zonder…… een mobieltje. Echt haast niet meer mogelijk. Op een dag verloor ik mijn mobiel. Ik kon hem traceren, heel spannend. Ging er op de fiets op af. Belde aan. Nee, niet gevonden. Heeft U al in de bosjes gezocht. Ja dat had ik. Belde een huis verderop aan. Nee, niet gevonden. Heeft U al in de bosjes gezocht. Ja, dat had ik. Op naar de overkant en hetzelfde verhaal. Nee, niet gevonden. Een groot raadsel. Weer naar huis kijken op de tablet. En toen ging hij uit de lucht. Ja zo kan het gaan. Iemand vindt hem. Simkaart eruit en klaar is kees.

En dan ga je nadenken. Een vreemd gevoel bekruipt je. Een leven zonder mobiel kan niet meer. Dat voelt raar. Eerst wil je dit niet toegeven. Ik probeerde het een week. Als ik thuis ben bellen ze wel terug. Maar dat voelt heel ongemakkelijk. Waarom wil ik toch alles meteen horen of weten? Alles appen wat in mijn hoofd opkomt. Meteen een foto maken van wat ik op dat moment zie.

Het blijkt eigenlijk je trouwste kameraad. Je voelt je gewoon niet compleet.

En wat doe je er ongemerkt allemaal mee. Alsof het normaal is. Betalen, je banktegoed ter plekke bekijken, zegeltjes sparen, bruggen bellen, om een ligplaats bellen, ook je liggeld betalen, een spelletje in een verloren ogenblik, grapjes ontvangen en grapjes doorsturen, muziek via een boxje luisteren, je locatie delen, je aankomst delen, foto’s maken en ook foto’s krijgen, even iets snel uitrekenen, enz. enz.

Kortom ik moet bekennen. Ik denk dat ik zonder auto kan, zonder boot, zonder fiets, maar ik kan niet zonder mobiel. Hoe ik het vroeger allemaal deed begrijp ik niet. Vroeger was alles beter, vast wel maar dat telt niet voor een klein, plat apparaatje wat je eigenlijk altijd bij je hebt.

Gelukkig heb ik weer een nieuwe.

De moraal van dit verhaal….vind je een mobiel, geef het aan, je maakt de eigenaar zielsgelukkig.

En wie wil dat nou niet?

Marja Hin

 

Brugtijden 2021


Hier de bedieningstijden van sluis en bruggen van Buitenhuizen t/m Lisse.

 

Opening seizoen


Zondag 11 april om 16.00 uur was er de digitale opening van het seizoen. Kijk daarvoor naar deze link en proost thuis met elkaar op een mooi vaarseizoen.
 

Harde wind

Het waait hard. Controleer regelmatig uw boot en de landvasten.


 

Van de havencommissaris


Ligplaats water:
Heeft u een ligplaats in het water en gaat uw boot met de kraan of via de helling te water, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de havenmeester om een afspraak te maken. Uw boot moet vóór het begin van het zomerseizoen (15 april) weer in het water liggen, als u een ligplaats in het water heeft. Wanneer uw boot na 15 april nog op de wal staat i.p.v. in de ligplaats in het water zullen er helaas extra stallingskosten berekend moeten worden.
Ook voor de schepen in de loods geldt dat zij vóór 15 april uit de loods moeten zijn en vóór 15 april te water moeten zijn, als zij een water ligplaats hebben.

Trappen op slot:
Achter op het terrein zijn er trappen aan het hek vast gemaakt met sloten. Er moet daar o.a. gesnoeid worden, dus graag deze sloten verwijderen. Ladders kunt u opbergen onder het afdak achter op het terrein.

Bedankt!
Het heeft in totaal 13 maanden geduurd dat wij geen inzetbare havenmeester hebben gehad. Vele leden hebben hier niks van gemerkt, de haven werd gerund door een heel team van vrijwilligers.
Er was 7 dagen in de week een vervangende havenmeester die alles bij hield. Dat is best veel werk. Vlag hijsen, deuren van slot, telefoon aan nemen, mail beantwoorden, kraan bedienen, ligplaatsen toewijzen, trailer helling afhandelen, vuilcontainers laten legen, boten vast leggen, kasboek en logboek bijhouden, afrekenen en nog veel meer. De stappentellers stonden vaak over de 10 kilometer per dag.
Trots op onze zo flexibele vereniging en de vrijwilligers.
Zonder iemand tekort te doen wil ik Jos Ridder nog extra bedanken. Hij heeft de coördinatie van de invalhavenmeesters gedaan en was bijna dagelijks op de haven om het geheel in goede banen te leiden.
Ik hoop dat ik met vrije dagen/vakantie van de havenmeester weer een beroep op jullie mag doen.
Vanaf 1 april krijgen de invalhavenmeesters en de sleutel-ronde-gangers het een stuk rustiger. Dan begint onze nieuwe havenmeester aan zijn nieuwe taak. Sommige hebben al kennis met hem gemaakt bij het in het te water laten van de schepen, waarbij hij al wegwijs werd gemaakt met boten vanaf de bok hijsen en de tractor besturen. Ook hier was weer een team aanwezig om te helpen waarbij Wouter Coosemans nu ook alle hendeltjes in de tractor onder de knie heeft. Het verplichte dagdeel dat boot eigenaren moesten helpen werd, op een uitzondering daar gelaten, goed gehoor aan gegeven.

Goos Finnema
Havencommissaris

 

Mooie Nel geblokkeerd


Helaas is de vaarweg tussen het Spaarne en de Mooie Nel tijdelijk geblokkeerd. 

Zonneweide op Schoteroog


Ik heb op 25 maart deelgenomen aan een (digitale) vergadering waarin Afvalzorg, de beheerder van een groot deel van Schoteroog, uiteen heeft gezet welke plannen zij heeft met de aanleg van zonneweides op Schoteroog. Dit plan komt voort uit een samenwerking met de gemeente Haarlem en past natuurlijk in de energietransitie.
De gedachten gaan uit naar omvangrijke velden met zonnepanelen aan de west en zuidzijde van Schoteroog dus eigenlijk van de oude vuilstort. Omwonenden, met name vanuit Land in Zicht, hebben bezwaar geuit. Zij menen dat dit hun uitzicht schade toebrengt.
Door hen wordt geopperd de zonnepanelen naar de oostzijde (Mooie Nel zijde) te verplaatsen.
Tevens kwam een plan naar voren om de parkeerplaats bij de HJC van zonnepanelen te voorzien. Dat zou overigens kunnen op de wijze zoals bij Bloemendaal aan Zee in de vorm van een overkapping, maar dit is nog niet meegenomen in de plannen die deze avond aan de orde kwamen
Op  www.zonneweideschoteroog.nl kun je er meer over lezen.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Wilko Emmens

 

Evenementencommissie leden gezocht


De kans is groot dat we na de zomer weer evenementen op de HJC kunnen gaan organiseren. Daarom zoekt de evenementencommissie hulp en zoekt naar jonge en oudere leden die leuke ideeën hebben om weer gezellig bijeen te komen. En die mee willen helpen om bestaande en nieuwe evenementen voor de HJC leden te realiseren. Voor meer informatie en aanmeldingen neem contact op met Auke Bender - 06 15350515 of mail naar evenementen@haarlemschejachtclub.nl.


Kijk hier welke vacatures er nog meer zijn.

 

De havenmeester stelt zich voor

 

Vanaf 1 april mag ik voor Haarlemsche Jachtclub als havenmeester aan de slag. Een fantastische, veelzijdige en uitdagende baan die ik, Clemens de Graaf (48 jaar), samen met mijn partner Esther Hogeboom (47 jaar) dan ook graag met beide handen aangrijp. Graag stellen wij ons alvast in het kort aan jullie voor…

Toen ik 14 jaar oud was, heb ik mijn eerste zeilbootje bij elkaar gespaard met appels plukken. Het was een Bruynzeel “Springer” waarop ik mijzelf op het Veluwemeer heb leren zeilen. “Zwelgje” heette ze, omdat het een klein scheepje was maar voor grote avonturen zorgde. Nu, 34 jaar later, wonen Esther en ik op een zeilende loodskotter van 19.60 m (de “Lord Nelson” uit 1920) met een eigen ligplaats in Wormer.

Mijn loopbaan is ook veelzijdig geweest; ik heb 9 jaar voor Landal Greenparks als manager Sport en Entertainment mogen werken. Later heb ik een camping in Blaricum mogen beheren, catamaran zeilles mogen geven op Sardinië en een aantal jaren als coach in de zorg trainingen gegeven op het gebied van omgaan met agressie. Esther is het zeilen ook zeker niet vreemd; Zij heeft een Bavaria 35 gehad op Tenerife. Zij heeft verder 26 jaar ervaring in de zorg en heeft als verpleegkundige op de traumahelikopter van het UMCG gevlogen. Haarlem is trouwens haar thuishaven; het is ook de plaats waar we elkaar ontmoet hebben. Gitaarspelen, klussen, motorrijden en natuurlijk zeilen zijn mijn passies. Esther schildert graag, kookt fantastisch en vindt alles dat met zeilen en varen te maken heeft, geweldig.

We kijken er enorm naar uit om voor de HJC te mogen gaan werken en hopen de verwachtingen die jullie van een nieuwe havenmeester en zijn partner hebben, flink te overtreffen.

We wensen jullie alvast een prachtig vaarseizoen en maken graag binnenkort persoonlijk kennis met een ieder van jullie!

Clemens de Graaf & Esther Hogeboom

 


 


Volwassen zeilen seizoen 2021


Na vele aanvragen voor de lessen volwassenzeilen willen we de cursisten vragen het inschrijfformulier op de website in te vullen. We kunnen dan kijken wanneer en op welke manier we de lessen kunnen gaan starten. Als we de gegevens hebben van de inschrijvers kunnen we hen juist informeren als er wijzigingen optreden omtrent de Corona regels. Wij handelen volgens het protocol van het Watersportverbond.

Op dit moment mogen er 4 volwassenen sporten op 1,5 meter afstand. Voor nu zou dat betekenen dat we les kunnen geven aan één persoon per boot. Daardoor zijn we beperkt in het aantal deelnemers. Op een later tijdstip zullen er wellicht versoepelingen mogelijk zijn. We streven ernaar om te starten in de week van 10 mei 2021.

Het eerste jaar dat men zeilles volgt bij HJC hoeft men nog geen lid te zijn van de vereniging. Als de cursus vervolgt gaat worden in het volgende seizoen dien je wel lid te zijn. Wij gaan er dan vanuit dat je een actief lid wilt worden die meer doet dan alleen zeillessen volgen.

Hier de link naar het inschrijfformulier van de cursus volwassenzeilen.

 

Boten te water


Vanaf 25 maart gaan de op de kant gestalde schepen weer te water met de cradlekar volgens dit schema. Zorg dat uw schip tijdig gereed is en dat u op het aangegeven tijdstip ook aanwezig bent. Het dagdeel van uw tewaterlating wordt er verwacht dat u mee helpt de gebruikte stallingsmaterialen op te ruimen.

Van de winterliggers in het water wordt verwacht dat zij hun schepen uiterlijk zondag 21 maart op de eigen ligplaats hebben neergelegd. De zomerligplaatsen 2021 staan hier.

Gaat uw boot met de kraan te water neem dan voor 30 maart contact op met de vervangende havenmeester om een afspraak te maken. Uw boot moet voor het begin van het zomerseizoen 15 april weer in het water liggen anders zullen er stallingskosten wal berekend gaan worden.

Ook voor de schepen in de loods geldt dat zij voor 15 april uit de loods moeten zijn en voor 15 april te water zijn als zij een water ligplaats hebben.

Heeft u vragen neem dan contact op met de havencommissaris.

PS We houden ons strak aan de Corona regels. Dus houdt 11/2 meter afstand. 

Er zijn al weer veel mooie dagen geweest en er wordt dan ook weer veel gepoetst en geschilderd.
 


Bart op Lanzarote


Bart Lambriex met zijn bemanning Pim van Vugt doet op Lanzarote mee met de Lanzarote International Regatta. Deze wedstrijden zijn van 19 t/m 26 maart. De uitslagen zijn hier te volgen.

 

Woning havenmeester opgeknapt


Voordat onze nieuwe havenmeester de woning kon intrekken moest hij weer worden opgeknapt. Geschilderd, schoongemaakt en gerepareerd is de woning door Roel Koops, John Bal, Goos Finnema, Jos Ridder, Theo van Meerwijk, Leo en Maaike Roelofs.
 
Meer foto's hier.Controleer uw mobiele nummer!

 

De volgende ALV staat gepland op donderavond 22 april, dit zal wederom een digitale vergadering worden. Dit keer ziet het er naar uit dat wij de deelnemers in laten loggen met een sms code en daarvoor is het van belang dat uw mobiele nummer goed in de ledenadministratie vermeld staat. De ervaring leert namelijk dat dit zeker niet altijd het geval is. Wij vragen u dringend uw nummer te controleren via de website onder Info/ Ledenbestand Ecaptain. Lukt dat niet vul dan dit formulier in.

 


Storm!


Vanmiddag toenemende wind en donderdag de eerste storm van 2021. Zeer onstuimig met zeer zware windstoten. Voorkom schade. Controleer nog even of je boot in het water goed vast ligt met de landvasten. Voor de boten op de wal: loop de bok en de spanbanden nog even na. Dit geldt ook voor de kleinere boten op de wal. Blokkeer de wielen en zet de boot met een spanband vast aan de trailer.
Let op: ook zaterdag veel wind met zware windstoten.

Windkracht en de schaal van Beaufort: hoe zit het precies? Klik hier.

 

Baby nieuwsOp 29 januari is geboren Sander Struijkenkamp. Zoon van Ingrid Nanne en Robbert Struijkenkamp en kleinzoon van Hans en Tineke.Op 9 februari is geboren Stijn Jutjens. Zoon van Ellen Gorter en Auke Jutjens en kleinzoon van Wim en Ria.

Wij wensen beide ouders en grootouders veel geluk met hun (klein)zonen.

 

Website werkt niet goed


Er zijn op dit moment wat technische problemen met de website. Er wordt aan gewerkt om dit op te lossen. 

In wat voor land leven wij ??


U zult zich meteen afvragen wat bedoelt ze in hemelsnaam ?

Ik bedoel dat alles anders is. En zo lang al. Ik ga het niet over de politiek hebben, nee over Corona waar we allemaal last van hebben. Wel of niet scholen open. Eén persoon bij je op bezoek, niet meer uit eten, geen verjaardagen met familie en vrienden vieren. Niet naar Artis in de voorjaarsvakantie. Geen sport. Overal monddoekjes op. Ik heb er nu in al mijn jassen en tassen één. In je huis opgesloten zitten. Anderen doen je boodschappen. Nooit meer knuffelen. Een handkusje op 1.50 m afstand. Het klinkt misschien gek maar bij mij begint het te wennen. Ik kijk bij iedereen naar zijn haar. Soms moet ik inwendig lachen. Sommige haren moeten inderdaad in model gehouden worden door een knipbeurt.

Ja en dan al die zorgen in het bedrijfsleven. Dagelijks worden we door radio en televisie op de hoogte gehouden hoe zwaar dat voor de mensen is en dan de jeugd niet te vergeten. Lessen online, thuis werken online. Vergaderingen per Zoom. Daar had ik daarvoor nog nooit van gehoord. Studenten die in een klein kamertje bijna tegen de wanden vliegen. En ga zo maar door.

En dan ineens is er de sneeuw. Een heuse sneeuwstorm bijna op de minuut af te volgen. Eerst in het zuiden en dan kruipt hij omhoog. En veel sneeuw. Opgewaaide sneeuw. Sommige hekken konden niet meer open. Sneeuwschuivers kwamen tevoorschijn en zout, heel veel zout. Dag en nacht.

Je kon ze op de televisie zien schuiven. Soms vijf op een rij. En geen Coronanieuws.

Je zag kinderen op straat sneeuwballen gooien, sneeuwpoppen maken. Sleeën werden van zolder gehaald. Kortom genieten. Durfde je de straat niet op vanwege de gladheid kon je uit de ramen kijken. Een mooi verstild landschap.

Daarna de vorst. Flinke vorst. Elfstedentocht?? Elfstedenkoorts?? Op radio en televisie viel het wederom stil over Corona. Heerlijk. Eindelijk.

En toen kwam dat zonnige schaatsweekend. Bijna heel Nederland genoot van het schaatsen. Je zag ze schaatsen op het Spaarne, de Delft, een klein stukje op de Mooie Nel en op nog heel veel meer plaatsen. Auto’s stonden in de bermen geparkeerd. Op de televisie ging het nergens anders meer over. En geen Coronanieuws.

Geen koek en sopie maar wel veel rugtassen met lekkers erin. En…. Iedereen was blij en vrolijk. Wat een weekend!

En dan een week later. Je schaatsen moeten nog worden opgeruimd. De slee staat nog in de tuin. Van 15 graden onder nul naar 15 graden boven nul. Zonder jas in de zon zitten. De Krokussen vliegen de grond uit. De sneeuwklokjes waren er al maar staan nu hoger op hun steeltjes. Vele HJC leden poetsen en schilderen hun boot. En weer was iedereen vrolijk en blij.

Dat bedoel ik nu met: In wat voor land leven wij. Hoe kan dit?
Ja ik weet het, klimaatverandering. Maar dit allemaal in één week!!

Verwondering, verbazing, genieten.

Laten we van harte proberen alle coronamaatregelingen op te volgen ook al zegt de één dat het allemaal onzin is en de ander weer van niet. Ik weet het niet en niemand kan het echt bewijzen. Alleen de cijfertjes liegen niet. Dus houd ik mij eraan. Maar ik heb volop genoten van deze twee heerlijke weekenden en dat gevoel wil ik vasthouden. Ik houd me, maar nu met een glimlach, aan de regels. Ik hoop U ook.

Dan gaan we samen op weg naar een zonnige vrijheid.

Marja Hin

 

Vrijwilligers gezochtWe zijn een kerngezonde vereniging met zo'n 500 leden waarvan 70 jeugdleden. Allemaal mensen die iets gemeenschappelijks delen namelijk de liefde voor de watersport en het lidmaatschap van de HJC. Dat betekent dus dat er heel wat leden zijn die hun steentje bij kunnen dragen aan werkzaamheden voor onze club. Een kleine honderd leden vervullen met veel enthousiasme al een deel van de taken. Toch blijven er altijd wel een aantal werkzaamheden/rollen over. Wij begrijpen dat er wat koud watervrees kan bestaan maar echt, het zijn stuk voor stuk leuke een belangrijke activiteiten en je wordt echt niet meteen in het diepe gegooid. Dus meld je aan zodat we het samen voor alle HJCers nog leuker kunnen maken!

Kijk hier voor welke werkzaamheden wij nog leden zoeken.

 


OPROEP voor zeilinstructeur!!!


Het wordt voorjaar en we beginnen weer zin te krijgen in het zeilseizoen van 2021. Ben jij een gecertificeerd zeilinstructeur of wil jij juist zeilinstructeur worden meldt je dan aan via jeugd@haarlemschejachtclub.nl, zodat we kunnen onderzoeken of je het leuk vindt om ons team te versterken.


 

Kolonel C.W. de Visser

 

Een betrokken persoonlijkheid en ras bestuurder

Voorzitter van de Haarlemsche Jachtclub 1918 - 1940

 

Nog steeds wordt in HJC-kringen met ontzag over kolonel De Visser gesproken. Nota bene met de toevoeging van zijn militaire rang, terwijl hij al lang als marine-officier gepensioneerd was, toen hij zich voor de belangen van onze club inzette. Hij was eigenlijk kapitein-ter-zee bij de marine geweest, maar bij de land- en luchtmacht stond deze rang gelijk met die van kolonel. En zo werd hij als burger aangeduid.

 

In ons jubileumboek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 2017 staat al wat te lezen over deze eerste voorzitter van de HJC. Nadat een voorlopig bestuur onder leiding van de heer Cornelis Hin de eerste toebereidselen had getroffen voor de oprichting van een nieuwe zeilvereniging, werd besloten de kolonel te vragen om de eerste president van de vereniging te worden. Die functie - nu zouden we zeggen voorzitter - aanvaardde hij op 2 maart 1918. Hij zou dat maar liefst tot 1940 blijven, waarna hij tot erelid en erevoorzitter werd benoemd.

 

Over de achtergronden van deze voor de HJC zo belangrijke figuur is tot nu toe weinig bekend. In deze PDF file kunt u meer lezen en foto’s bekijken over het leven van kolonel De Visser en zijn jaren als voorzitter van de HJC. Er wordt van het verhaal ook een boekje gemaakt, dat veel fotomateriaal bevat. Mocht u daarvoor belangstelling hebben, dan kunt u dat kenbaar maken aan Auke Bender. Mail naar phoca@online.nl of bel 06 15350515. De kosten voor het boekje bedragen ca. 7 euro.

 

Klaas de Jong

 


Bart Lambriex podcast


Op de lokale omroep Haarlem105 wordt wekelijks in de rubriek ‘In the Sportlight’ een sporter uit de omgeving ondervraagd. Onlangs werd HJC lid en 49er-zeiler Bart Lambriex aan de tand gevoeld. Momenteel bevindt hij zich, samen met heel TeamNL Zeilen, op Lanzarote om te trainen. Samen met Pim van Vugt bereidt de Haarlemmer zich voor op de Olympische Spelen in Tokio, die deze zomer worden gehouden.
In de podcast vertelt Bart hoe ze zich voorbereiden op de Olympische Spelen, welke combinatie de boot zo snel maakt, welke toernooien er verder nog op de kalender staan, wat het coronavirus voor invloed op de aanloop naar de Spelen heeft, hoe Bart de kansen voor Pim en zichzelf inschat, hoe het programma in Tokio eruit gaat zien, hoe hij het heeft ervaren toen hij op 5-jarige leeftijd voor het eerst in een zeilboot stapte en wat tot nu toe het mooiste moment uit zijn carrière is. Luister hier naar de podcast.

 

Schaatsen in de haven gevaarlijk


De Mooie Nel is aan het dichtvriezen. Er ontstaat een prachtige ijsvloer die straks sterk genoeg is om op te schaatsen. Dat is natuurlijk fantastisch. Ook de haven lijkt dicht bevroren. Onder enkele boten in onze haven hangen echter zogenaamde de-icers die de boten ijsvrij houden. Dit heeft effect op de ijsdikte in de gehele haven. Het is daarom gevaarlijk om te schaatsen binnen onze haven ondanks dat het soms lijkt als of het ijs dik genoeg is. Ik heb dat zelf mogen ervaren een paar jaar geleden met een nat pak tot gevolg. Dus vandaar dat het niet is toegestaan om te schaatsen binnen onze haven.
Met vriendelijke groet,
Goos Finnema
havencommissaris

 

ICP herziening


In december vorig jaar kondigde het Watersportverbond een aanscherping van de aanvraagprocedure van het ICP aan. Inmiddels is het Watersportverbond in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) tot een nieuw convenant gekomen die per 1 maart 2021 in zal gaan. Lees hier verder.

 

Sleutelplan


We zijn het sleutelplan aan het updaten. Daarvoor willen wij graag weten wie er een sleutel heeft en welke. Daarom verzoeken we je als je een sleutel hebt op de zijkant te kijken welke je hebt. Op alle sleutels staat op de ene kant 805. Maar op de andere kant staat een letter en een cijfer gegrafeerd. Dat is vaak slecht te lezen en je hebt misschien een vergrootglas nodig. Mail die letter en cijfer naar sleutel@haarlemschejachtclub.nl.
We verzoeken ook iedereen een sleutel die zij niet meer gebruiken in te leveren. Dat doe je door deze in een enveloppe met je naam in de brievenbus van het bestuur in de hal van het clubhuis te doen.
Hartelijk dank voor de medewerking. LR

 

Dektent controle

 Drone video van de haven. 
 Like de video en abonneer je op het HJC YouTube kanaal.


 

Ook zo trots?


Help ons het wedstrijdzeilen op de HJC hoog te houden! Er is nog een bestuursfunctie beschikbaar voor een wedstrijdcommissaris. Voor meer informatie over deze functie kunt u contact opnemen met Wilko Emmens, via  voorzitter@haarlemschejachtclub.nlof 06-53434298.

 

Winter op de HJC

Veel meer foto's hier.

 

Verkoop jij nog een koelkast aan een Eskimo?Dan moet de sponsorwerving voor de HJC voor jou een eitje zijn! Wat extra inkomsten na dit lastige corona jaar zijn zeer welkom. Zou jij dit voor onze club willen doen? Neem even contact op met Leo Roelofs (  vice-voorzitter@haarlemschejachtclub.nl of 06-17328840). We zouden heel blij zijn als iemand zich hiervoor kan inzetten!


 

Allianz partner Watersportverbond


Allianz Benelux en het Watersportverbond zijn een partnership overeengekomen voor 8 jaar. Allianz ondersteunt hiermee het Watersportverbond in haar missie Nederlanders veilig, succesvol en met plezier het water op te laten gaan, nu en in de toekomst. Daarnaast is Allianz hoofdsponsor geworden van het Jeugd WK 2022, het WK Zeilen 2023 in Den Haag en de jaarlijkse Allianz Regatta, voorheen Medemblik Regatta. De evenementen zijn ook de reden dat TIG Sports partner is in de overeenkomst. Het brede partnership in de watersport sluit aan bij het doel van Allianz - ‘We secure your future’. Het is tevens een aanvulling op het wereldwijde partnership van Allianz met de Olympische en Paralympische Spelen. Lees hier verder.

 

Het Watersportverbond Jaaroverzicht 2020


 Klik hier voor het het Watersportverbond Jaaroverzicht 2020

De HJC is, zoals u weet, aangesloten bij het Watersportverbond. Veel van de activiteiten van het Watersportverbond spelen zich op de achtergrond af. Toch doen die er toe om de belangen van onze sport in de samenleving te bevorderen. Auke Bender is vertegenwoordiger in een van de regioteams waarover wordt gesproken in dit video-jaarverslag. In dit verslag is te zien op welke terreinen het Watersportverbond voor ons actief is. 
Mocht u daarin zaken missen geef dat dan svp bij de voorzitter of Auke Bender aan, zij hebben de ingangen bij het Watersportverbond om die zaken zo nodig op te laten pakken. 

 

Kun jij de Any Key wel vinden?Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! De HJC is op zoek naar een webmasterteam voor het onderhoud van de HJC website, het verzenden van nieuwsbrieven, het verzorgen van leuke updates op de HJC social media kanalen en het verzorgen van inschrijfformulieren. Kun jij (een deel van) deze taken op je nemen? Geef je dan graag op bij Leo Roelofs via  webmaster@haarlemschejachtclub.nl.


 

Overlijden Tjerk Koops


Ons lid Tjerk Koops is op oudejaarsdag overleden. Tjerk ontmoet zijn Henny op latere leeftijd. Zij vinden elkaar in hun grote liefde zeilen. Ze hadden grote plannen en hebben die ook waar gemaakt. Niets was hun te ver. Even om varen om de Fastnet Rock te bekijken was een kleine moeite. Tjerk had al ruime ervaring met het oceaanzeilen en ook samen staken zij nog tweemaal de Atlantische oceaan over. De eerste maal voor een ”rondje Atlantic”. De tweede maal gingen zij verder, het Panamakanaal door. In de Pacific openbaarde zich de eerste kenmerken van de ziekte van Tjerk. Hun reis moest in Tahiti onderbroken worden voor behandeling in Nederland. Hierna gingen zij weer verder en zeilden via prachtige tropische eilanden in de Stille oceaan naar Australië. Daar varen zij langs het beroemde Opera House en onder de Sydney Harbour brug door. Je kunt hun avonturen nog nalezen in hun blog. Er werd besloten de Selene op een grote boot te zetten en naar Palma de Mallorca te laten vervoeren. Deze zomer voeren zij de Selene van Palma via Spanje en Portugal naar de Canarische eilanden. Helaas verslechterde de toestand van Tjerk en 12 december kwamen zij thuis. Komende zomer hadden zij samen de Selene terug naar de HJC willen zeilen, maar dat is helaas niet meer gelukt.

Old sailors never die, they just sail away.

De crematieplechtigheid zal wegens de bijzondere omstandigheden in besloten kring plaats vinden. De crematieplechtigheid is zaterdag 9 januari om 13.15 uur te volgen via de link  mijn-laatste-ik.nl/live-koops met het wachtwoord 'Tjerk'.

Namens de HJC wensen wij Henny en de nabestaanden heel veel sterkte met dit verlies.
Leo Roelofs

 

Nieuwe banden

Onze tractor krijgt vier nieuwe banden. Alle foto's hier.
 
 

 

Download het BPR


Welke regels gelden er op (de meeste) Nederlandse binnenwateren? Dat is geregeld in het Binnenvaartpolitiereglement, kortweg BPR. De meeste schepen moeten verplicht een versie van het BPR (op papier of digitaal) aan boord hebben. Je kunt jouw versie van het BPR hier nu gratis downloaden. Lees hier verder. 

Kerstgroet van de voorzitter

Beste HJCer,

De laatste dagen van 2020 zijn ingegaan. De kerstdagen en de jaarwisseling zullen net als het hele afgelopen jaar voor de meeste van ons anders dan anders zijn.

Met uitzondering van het jeugdzeilen konden onze evenementen niet door gaan, verre tochten kregen een beladen tintje en de algemene ledenvergadering verliep net als de bestuursvergaderingen digitaal. Kortom de waardevolle onderlinge contacten die het lidmaatschap van de Haarlemsche Jachtclub voor velen van ons met zich meebrengt staan op een laag pitje.

Desondanks is het afgelopen jaar door een record aantal vrijwilligers veel werk verzet. Zonder deze inzet was de HJC dit bijzondere jaar niet zo goed doorgekomen. De waardering die het bestuur daarvoor anders uitspreekt met het “vrijwilligersdiner” hebben wij intussen op een andere passende wijze laten blijken.

De hoop is nu natuurlijk gevestigd op een terugkeer naar normaal geholpen door de lang verwachte vaccins. Dit is het lichtpuntje waar wij ons tijdens de feestdagen aan vast kunnen houden. De plannen voor volgend jaar zijn er, het jeugdzeilprogramma is vol geboekt dus als het een beetje meezit kan 2021 een prachtig verenigingsjaar worden. Het bestuur kijkt er in ieder geval naar uit om elkaar in 2021 zo snel mogelijk weer onder normale omstandigheden te kunnen ontmoeten.

Omdat een gezellige nieuwjaarsreceptie waarmee wij het nieuwe jaar gewoontegetrouw beginnen er nog niet in zit wil ik u langs deze weg namens het bestuur van de Haarlemsche Jachtclub prettige feestdagen en een goede jaarwisseling toewensen.

Wilko Emmens
Voorzitter

 

Stand van zaken ICP


Eind oktober berichtte het Watersportverbond u over het oneigenlijk gebruik van het ICP met als gevolg dat een herziening van dit certificaat aanstaande is. Graag brengen wij u op de hoogte van de ontwikkelingen sindsdien. Lees hier verder.


 

Strandwerkzaamheden!


De eerste werkzaamheden voor het Cubaanse strandje zijn begonnen.
 

In memoriam

Over de golven van de zee
draagt de wind mij mee
verlangend naar het einde
is overleden
Miep Overwater-van Rijn
Zij is 91 jaar geworden.

Voor de HJC heeft Miep in haar jonge jaren heel veel betekend. Achter de bar met boten in- en uit het water en met Pinksteren heeft zij ons bij gestaan met EHBO. Zij had altijd cadeautjes voor de kientafel opgehaald. En nog veel meer!

Rust zacht Miep

Marja van Meerwijk

 

Hal clubhuis opgeknapt


Dank aan de winterschilders. De entree van het clubhuis ziet er weer strak uit.

 

Kolksluis gestremd


De Kolksluis in Spaarndam is tot nader orde gestremd. De kademuren in en bij de sluis zijn dermate slecht, dat voor instorting gevreesd moet worden. Het Hoogheemraadschap van Rijnland voert momenteel een serie noodmaatregelen uit, waarna komende zomer de restauratie aangepakt wordt.
Onze verwachting is, dat er volgend jaar geen schuttingen kunnen plaats vinden. Daarna zijn de sluishoofden aan de beurt. Hopelijk worden die wel gedurende de winter uitgevoerd, zodat er in 2022 weer geschut kan worden.

Gedurende de stremming kan men wel door de Grote Sluis.

Rik Stapel
Stichting Kolksluis Spaarndam

 

Gevolgen Brexit per 1 januari 2021 voor watersport


Vanaf 1 januari 2021 gelden bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk (VK) de douaneregels voor bestemmingen buiten de Europese Unie. Dit heeft ook consequenties voor watersporters die naar het VK reizen met hun boot en/of vanuit het VK terugkeren naar Nederland. Lees hier verder.


 

Van de havencommissaris


Wat een enthousiasme! De werkploeg is echt niet te stoppen, nadat we, door de nieuwe Corona voorschriften, maatregelen hebben moeten nemen ten opzichte van de grootte van de groep. Er zijn nog veel aanmeldingen om op individuele basis, of met twee man, diverse klussen aan te pakken.

De steigers zijn door bijna alle ligplaatshouders schoongemaakt, bedankt daarvoor!

Het gereedschapshok begint al wat meer vorm te krijgen, ik heb daar alle vertrouwen in.

Nu gaan we alle spullen winterklaar opbergen en onderhoud plegen, de waterslangen leeg en de hogedrukspuit nakijken. De tractor wordt voorzien van nieuwe banden, zodat we in het voorjaar met goed materiaal onze schepen weer veilig te water kunnen laten.

Het openen (09.00 uur) en sluiten van de haven (17.00 uur) gaat ook prima; nieuwe “cipiers” zijn nog altijd welkom (opgeven bij  Jos Ridder 06-81501370). De haven is gesloten op 25 en 26 december en 1 januari. Alle gebouwen blijven dan op slot.

Sommige van u zijn al begonnen met het onderhoud van zijn of haar schip. Na wat opstart problemen, gebruikt nu iedereen de verplichte stofzuiger en neemt voorzorgsmaatregelen om het terrein schoon te houden. 

Trailers: er staan nog een vijftal trailers, adres onbekend, met foto’s op de  site. Controleer even of uw eigendom (nog) wel gemerkt is met uw lidmaatschapsnummer en is één van deze trailers van u, meld het dan bij  ondergetekende.

Zomerstalling: als u géén gebruik wilt maken van uw zomerligplaats vergeet dit dan niet hier te melden vóór 1 januari 2021.

Alvast hele prettige feestdagen 
Goos Finnema, havencommissaris

 


Mondkapjesplicht


Per 1 december geldt in alle publieke binnenruimten mondkapjesplicht. Dit betekent dat een mondkapje gedragen moet worden in de hal van het clubhuis, toiletten, kleedkamers, havenkantoor, loods en alle werkhokken. Lees het gehele HJC  coronaprotocol nog eens na.


 

Het verenigingsjaar

Het verenigingsjaar van de HJC loopt van 1 januari t/m 31 december. Afmeldingen dienen voor het begin van het nieuwe verenigingsjaar gedaan te worden. Dit kan door middel van het  formulier voor opzegging van het lidmaatschap.

Wijzigingen in uw adres of telefoonnummer kunt u doorgeven via  leden@haarlemschejachtclub.nl of zelf aanpassen via  ledenbestand Ecaptain.


 


Onbekende trailers


Bent u de eigenaar van een van deze trailers meldt dat dan bij de havencommissaris.
 

Corona protocol


Het Coronaprotocol wat ingaat op 15 december staat hier.

 

Van de voorzitter


De algemene vergadering op 10 oktober zal ik niet snel vergeten. Mede gedreven door de eis dat de jaarstukken voor 31 oktober goedgekeurd moesten zijn werd uitgeweken naar de digitale oplossing. Alle formaliteiten konden op deze wijze worden afgewikkeld en de ad interim bestuursperiode is tot een eind gekomen. Het bleek een efficiënte methode maar toch geef ik de voorkeur aan een fysieke vergadering waar je als bestuur de aanwezigen ook in de ogen kunt kijken. Het bestuur ervaart uw brede steun in ieder geval als extra stimulans en gaat verder aan de slag met het reilen en zeilen van onze club. De eerste bestuursvergadering is op 16 november. Heeft u aandachtspunten/vragen aan het bestuur laat dit dan svp weten aan de secretaris dan kunnen wij die oppakken.

De afgelopen weken is er veel werk verzet, de schepen zijn met vereende krachten op het terrein of in de loods in de winterstalling geplaatst. De steigers zijn door de ligplaatshouders en de Lasergroep geschrobd een mooi initiatief (helaas moet een enkeling zijn of haar stukje steiger nog onder handen nemen, het is nog niet te laat)
Dank aan allen die hun steentje hebben bijgedragen met het compliment voor de wijze waarop de corona-maatregelen zijn nageleefd.

Helaas is het onmogelijk om onder de huidige omstandigheden een winterprogramma met bijvoorbeeld de bekende 3e zondagen van de maand te organiseren. Zodra er weer ruimte voor een evenement ontstaat gaan wij daarmee aan de slag en laten wij van ons horen.

Zolang het niet mogelijk is elkaar fysiek te treffen zijn wij aangewezen op website, nieuwsbrief en andere digitale middelen. Mocht u voor de vereniging interessante zaken willen delen neem dan svp contact op met de webmaster.


 

Bart naar de Olympische Spelen

Van Topzeilentv: Bart Lambriex (22) van de Haarlemsche Jachtclub en Pim van Vugt (25) van Watersportvereniging H2O zijn in de wedstrijdzeilsport geen onbekenden. Op het Europees Kampioenschap in de olympische 49er-klasse in Oostenrijk, voldoen Lambriex en Van Vugt in oktober 2020 aan alle prestatie-eisen voor deelname aan de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio. Met deze kwalificatie promoveert dit duo deze maand van de TeamNL Zeilen Talentploeg naar het keurkorps van de Nederlandse olympische zeilers; de TeamNL Zeilen kernploeg.
In deze I-Docu (kijktijd 7,5 minuut) leer je Bart en Pim beter kennen. Hoe zijn ze begonnen met zeilen? Wie waren hun eerste coaches? En aan welke doelen willen de mannen werken? Lees hierover op teamnlzeil.nl en kijk naar deze  video over beide mannen.
 

Winterrust


Na een bijzonder vaarseizoen is nu de tijd van de winterstalling begonnen. Alle schepen staan op de kant of hebben hun winter ligplaats ingenomen.
Het haventerrein wordt winterklaar gemaakt; waterslangen worden vorstvrij opgeborgen, bilge/vuilwater pomp wordt afgetapt en een winterklussen lijst gemaakt. De steigers zijn door u schoongemaakt, zodat de havenmeesters veilig hun controlerondes kunnen maken.
De kleedkamers krijgen een opknapbeurt en de werkplaats ondergaat een metamorfose, vele andere klussen worden voorbereid.
De beveiliging is flink uitgebreid met een alarminstallatie, houdt u daarom aan de sluitingstijden. Bij een afgaand alarm wordt er direct een melding verzonden.

Vanaf 11 november hebben we geen invalhavenmeesters meer, maar doen we om 09:00 uur de loods van het slot en om 17:00 uur gaat alles weer op slot. (behalve dinsdag, want dan blijft alles gesloten) Ook worden dan de stekkers van op de wal gestalde schepen stroomloos gemaakt. De haven is dan niet meer telefonisch te bereiken. Alleen via de mail.
We zijn dus op zoek naar leden die bereid zijn om ’s ochtends voor 09.00 uur en/of ’s middags na 17.00 de haven te openen of te sluiten. Geef je op bij Jos Ridder.

Werkploeg:
Helaas heeft het bestuur de woensdag werkdag voorlopig moeten stoppen. Het goed afstand houden was niet meer mogelijk met zo’n grote groep. De teleurstelling was groot maar het begrip was daar ook. We hopen dan ook dat de genomen maatregelen van korte duur zijn.
De klussen op de haven blijven echter bestaan, dus kunnen kleine groepen (max 2 man) zich aanmelden bij Jos Ridder.

Preventie:
Nog even een herinnering: de ladder van uw boot dient u onder uw boot op slot te doen. Laat hem niet gebruiksklaar tegen de boot staan wanneer u naar huis gaat (ivm diefstal). Gebruik geen slijptollen en bij het schuren graag een stofzuiger gebruiken.
Ons opstelmateriaal hoeft niet mee geschilderd te worden, het is al mooi genoeg.
Kom af en toe eens even kijken of uw wintertent nog wel goed zit en of de extra bijgezette landvasten het nog houden.

Veel plezier met het onderhoud of opknappen van uw boot deze winter.
Goos Finnema, havencommissaris

 

Hot nieuws


29 Oktober werd ons ex-HJC lid Rolf Vrolijk opgenomen in de America’s Cup Hall of Fame van het Herreshoff Marine Museum (Bristol, USA). Hij is daarmee de eerste Nederlander die deze prestigieuze erkenning voor zijn bijdragen heeft gekregen. Hij behoort daarmee tot een zeer select gezelschap van 90 personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de America’s Cup en de ontwikkeling daarvan. We mogen dus terecht trots op hem zijn.

Eind jaren 60 zeilde hij onder HJC vlag in Stern 188 en haalde meerdere Nederlandse Kampioenschappen in verschillende klassen. Inmiddels is hij wereldberoemd jachtontwerper met zijn ontwerpbureau Judel en Vrolijk gevestigd in Bremerhaven.De spelregels voor deze erkenning:
 • “Candidates eligible for consideration include members of the crew, designers, builders, syndicate leaders, supporters, chroniclers, and other individuals of merit.”
 • “Each nominee is judged on the basis of outstanding ability, international recognition, character, performance, and contributions to the sport.”
 • “The members of the Selection Committee are intimate with the history and traditions of America's Cup and are committed to the integrity of the Hall of Fame.”
Rolf heeft deze erkenning gekregen door een heel belangrijke bijdrage in het ontwerp van de Spaanse boot Bravo Espana (ESP-47) die deelnam in 2000, en die ieder beschouwde als het meest succesvolle en snelste ontwerp tot dan toe.

Ernesto Bertarelli, de oprichter van het Team Alinghi, aarzelde een jaar later dan ook niet om Rolf als team Lead Designer op te nemen. De doorontwikkeling leidde tot de Zwitserse boot Alinghi (Vrolijk SUI.64) die door de overwinning in 2003 voor het eerst in de geschiedenis sinds 1851 de America’s Cup naar Europa wist te halen.

In 2007 verdedigde Alinghi voor de Société Nautique de Genève de Cup succesvol met zijn America’s Cup Class Yacht, de SUI-100, beschouwd als één van de snelste America’s Cup jachten ooit gebouwd.

Rolf is op dit moment lid van het design team van het Engelse INEOS team, een uitdager voor de 36e America’s Cup, en we hopen dat hij daar even succesvol mee zal zijn.

Op internet vindt u makkelijk verschillende artikelen, foto’s en video’s hierover.

We hebben Rolf inmiddels namens de HJC een felicitatie doen toekomen.
Ronald ter Haar


 

Steiger schrobben succes


Steiger schoonmaken is een groot succes. Vele leden hebben gehoor gegeven om het stukje steiger schoon te maken bij hun ligplaats. De jollenhelling werd onderhanden genomen door de Laser zeilers. Bedankt allemaal en volgend jaar herhaling.
 

Najaarstrainingen Splash/Laser


25 oktober. 8 november en 22 november
Vanaf zondag 25 oktober gaan de jeugdige zeilers van 14 tot 18 jaar starten met de najaarstrainingen. Ole gaat graag nog even door met zijn enthousiaste groep die ook volgend jaar allemaal doorgaan. Een aantal van deze zeilers heeft zich al opgegeven voor de instructeurstrainingen die we in het voorjaar starten. Ben jij ook een enthousiaste zeiler van 15/16 jaar en wil je starten als instructeur neem dan contact op met Monique Pals jeugd@haarlemschejachtclub.nl.

 

Aanpassing bedieningstijden bruggen Haarlem

Beste leden,

Tijdens het laatste Westelijke routeoverleg heeft de gemeente Haarlem aan de provincie Noord-Holland gevraagd om de bedientijden van de bruggen in Haarlem gelijk te trekken. Dit naar aanleiding van het eerdere onderzoek en besluit om de spitssluiting van de Prinsenbrug en Buitenrustbrug in Haarlem te verschuiven van 16:00-18:00 naar 16:30-18:30.
Het verzoek is om de bedientijden van de Schoterbrug, Catharijnebrug, Gravestenenbrug, Melkbrug en Langebrug hieraan gelijk te trekken. De provincie Noord-Holland heeft dit verzoek gehonoreerd en besloten is dat per 1 april 2021 voor alle genoemde bruggen in Haarlem de spitssluiting van 16:30 tot 18:30 uur is.

Met vriendelijke groet,
Auke Bender
Regiovertegenwoordiger West-Holland Watersportverbond


 

De Selene op de Canarische eilanden


Lieve mensen,
Zoals de meeste al weten blijven we voorlopig rond zeilen bij de Canarische eilanden. De afspraken die we aan het eind van het jaar hadden konden we afzeggen. Het risico met Covis-19 is ons te groot om terug te vliegen.
De Selene staat nu voor een paar dagen op de wal bij een marina op Fuerteventura. Zij was erg aangegroeid na twee jaar. Schoon spuiten, afkrabben en in de antifouling gezet en dan is onze 'dame' weer als nieuw. We hebben aardig wat reparaties gehad in de tijd die we onderweg zijn, maar bijna alles hebben we kunnen oplossen. Alleen het technische gedeelte daar moet nog wat aan gebeuren. Met Tjerk en mij gaat het goed en voelen ons vrij en veilig op ons schip.
De plannen zijn om naar Gran Canaria te zeilen en daar in onze geliefde haven van Puerto Mogan een maand te blijven, verder zien we wel.
In het voorjaar van 2021 willen we terug varen via de Azoren naar Haarlem.
Wij hopen dat het jullie allemaal goed en gezond gaat.
Groet, Tjerk en Henny
 

Nog een dag boten op de wal


Met een enthousiaste ploeg boten op de kant gezet. Deze week werden we al getrakteerd op puddingbroodjes, rijstevlaai, zelfgemaakte erwtensoep, koeken en als klap op de vuurpijl overheerlijke  kibbeling en lekkerbekjes van de donderdagmarkt. 
Een beetje pech was er wel vandaag, een slang van de hydraulische aandrijving van de hellingkar knapte. Maar de schade bleef beperkt door het gesponsorde olie-absorptie materiaal. Binnen één uur alles weer gerepareerd dankzij Pirtek 1 uur Hydraulic service. Nu nog één dag en dan staan alle boten weer op de kant.

 

De HJC doet mee met Rabo Clubsupport!


De HJC doet mee met Rabo Clubsupport! We maken kans op een groot geldbedrag waarmee we de plek rond het jeugdhonk willen opknappen. Er komt een strandje waar gesurft kan worden. Hierdoor worden de watersport activiteiten op de HJC uitgebreid!
Op het strandje kunnen de kleine kinderen met emmertjes en schepjes spelen en de jeugd en volwassenen kunnen surfen, suppen en barbecueën
Dus ben je klant bij de Rabobank of ken je iemand die klant is? Dan kan jij ons helpen!
Jouw stem is geld waard, kunnen wij op jouw stem rekenen?
Je kan stemmen door in te loggen in de RABO bank app of op hun website en via ‘Zelf regelen’ en vervolgens ‘Mijn Lidmaatschap’ kan je klikken op Raboclub support en je stem uitbrengen.
Klik hier om te stemmen.

 

Steiger schrobben op een ander moment


Beste leden
Helaas moet ik u mededelen dat het steiger schoonmaken als evenement niet door kan gaan vanwege de coronamaatregelen. Daarmee is het gevaar van uitglijden nog niet geweken en daarom verzoek ik een ieder toch de steiger achter en naast uw boot te schrobben, maar dan op een door u zelf uitgezocht rustig moment. Ik wil u wel verzoeken dit te doen voor het einde van deze maand.

De regels op de steigers van afstand houden en het veilig passeren (wachten of op zijsteiger) van anderen zijn nog steeds van kracht.

Het uit het water halen gaat door, maar wel met een kleine vaste hijsploeg. Geef deze mensen de ruimte.

De loods is voorzien van een alarm. Niet betreden van 22.00 uur tot 09.00 uur. Dit alarm is doorgeschakeld naar een meldpunt. Bij echte dringende zaken, kunt u een afspraak maken bij ondergetekende om de loods te betreden.

De kleedkamers zijn ook gesloten.

Allemaal veel sterkte toegewenst , op 1 ½ meter afstand, en vriendelijke groet,

Goos Finnema
Havencommissaris


 

Einde vaarseizoen 2020


Beste HJCers,
Helaas kunnen wij de “afsluiting vaarseizoen” net als de vele andere evenementen niet door laten gaan. Zoals u in dit filmpje kunt zien heb ik de clubvlag toch min of meer formeel gestreken ten teken dat het vaarseizoen er nu echt op zit. Watersporters hebben nadat de intelligente lockdown was afgeschaald in de zomermaanden kunnen genieten van mooie watersport-omstandigheden ondanks dat het allemaal wat “individueler “ moest. Ik ben her en der in het land ook heel wat HJCers tegen gekomen. De wedstrijdzeilers hebben meer beperkingen ondervonden. Net als veel andere verenigingen hebben wij bij voorbeeld geen “combi” kunnen organiseren. Velen, ook jeugdleden, hebben zich op en rond de HJC erg goed kunnen vermaken en dat leverde gezellige momenten op.
Komende weken gaan onze schepen in de winterstalling en gaat de vereniging geleidelijk ook verder in de winterstand. In tegenstelling tot andere jaren kan ik u helaas geen aanbod van leuke evenementen tonen omdat onbekend is wat er mogelijk nog georganiseerd kan gaan worden. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen op en rond de HJC via nieuwsbrief/facebook/website.
Ik hoop dat in de loop van het jaar de maatregelen geleidelijk verlicht kunnen worden zodat wij op de een of andere manier het verenigingsleven weer meer inhoud kunnen geven. Veel zal afhangen van de wijze waarop Nederland zich aan de corona-maatregelen houdt. Het bestuur wenst u een plezierige winterperiode en bovenal een goede gezondheid toe.
Wilko Emmens
Voorzitter 

ALV wordt digitaal


Beste HJC'ers,

Op grond v an de snelle toename van coronabesmettingen en op advies van diverse deskundigen heeft het bestuur op het laatste moment moeten besluiten de fysieke algemene ledenvergadering om te zetten naar een digitale. Ieder lid heeft daar vrijdagavond een extra nieuwsbrief over ontvangen. In de bijlage van deze mail staat hoe u de livestream kunt volgen.

Met vriendelijke groet,
Het bestuur a.i.

 

Boten uit het water


Hier de lijst met boten die met de hellingkar uit het water gaan. Afhankelijk van wanneer u eruit gaat verwachten we dat u het dagdeel, wanneer uw boot uit het water gaat ’s ochtends of ’s middags, aanwezig bent en hand en span diensten verricht.
Goos Finnema
havencommissaris


 

De HJC en de Tweede Wereldoorlog


Het is tijd om na vele krantenartikelen en uitzendingen op radio en televisie over de Tweede Wereldoorlog ook aandacht te besteden aan de herinnering aan onze oud-leden die in deze oorlog het leven verloren hebben. En dat niet zomaar, maar door hun vaak heldhaftige verzet tegen de Duitse overheersers. Hier vindt u het boeiende relaas van de vijf omgekomen mannen die door onze vereniging vereeuwigd zijn op de herinneringsplaquette in ons clubhuis. Ook sommige bekers in onze prijzenkast bewaren de herinnering aan hun zeilprestaties. Van de vijf verhalen die u op de website kunt lezen, wordt een boekje van ongeveer 40 pagina’s gemaakt. Verschillende familieleden hebben al aangegeven er een of meer exemplaren van te willen hebben. Ook u als HJC-lid kunt in het bezit komen van zo’n boekje. Als u na lezing van de digitale versie denkt ook een exemplaar te willen hebben, dan kunt u dat bestellen bij Auke Bender door een aan hem gerichte email: phoca@online.nl. Het boekje zal tegen kostprijs verkrijgbaar zijn. Gezien het tot nu toe bestelde aantal exemplaren zal dat ongeveer 8 euro zijn.

 

Een leuk verhaal


De voorzitter van de Koninklijke HFC voetbalclub komt toevallig op onze haven. Hier een leuk stukje wat hij hierover geschreven heeft.


 

Algemene Ledenvergadering 10 oktober 2020


Naar aanleiding van de extra coronamaatregelen die sinds 29 september van kracht zijn heeft het bestuur overlegd met de gemeente Haarlem en de Veiligheidsregio Kennemerland. Het is waarschijnlijk dat er beperkingen gaan gelden die zodanig van invloed zijn op het maximaal toegestane aantal aanwezigen dat wij niet alle aangemelde leden kunnen huisvesten. Voor dat geval onderzoekt het bestuur alternatieve mogelijkheden met als doel de vergadering op 10 oktober door te laten gaan.
Vanzelfsprekend doen wij dat dan op een wijze die voldoet aan alle door eerder genoemde instanties gestelde eisen.
Iedereen die zich tijdig heeft ingeschreven krijgt bericht over de wijze waarop en/of waar hij/zij aan de vergadering deel kan nemen.
Wij houden u op de hoogte.
Wilko Emmens
voorzitter a.i.

 

Van de havencommissaris


Op dinsdag is de haven zoals altijd gesloten. Er kunnen die dag geen boten te water of uit het water worden gehaald of boten worden gehuurd.
Dat betekent ook dat als u bijv de loods of het clubhuis opent u er ook weer verantwoordelijk voor bent dat die weer gesloten wordt. Het is belangrijk dat alles goed op slot is en de alarmen aan staan. En cameratoezicht is natuurlijk actief.


 

Algemene Ledenvergadering 10 oktober


Het coronavirus is nog onder ons, daar zijn wij het afgelopen weekend weer nadrukkelijk op gewezen.
Het a.i. bestuur denkt met de gekozen locatie en de genomen maatregelen te kunnen voldoen aan de nieuwe eisen die de Veiligheidsregio Kennemerland en/of Gemeente Haarlem stellen aan bijeenkomsten van meer dan 50 personen.
Om daarvan zeker te zijn, hebben wij ons bij de Gemeente Haarlem gemeld en wachten nu af of zij zich in ons standpunt kunnen vinden.
Wij houden u op de hoogte.

Wilko Emmens
Voorzitter a.i.


 

Bediening brug Schellingwoude


Helaas is de afstandsbediening van de brug Schellingwoude zodanig defect dat het waarschijnlijk tot het voorjaar 2021 gaat duren voor dat deze hersteld zal zijn.
De brug wordt nu ter plekke door brugwachters bediend.
Dit heeft tot gevolg dat zo lang de brug op deze wijze bediend wordt de bedieningstijd is gewijzigd van 9 uur in de ochtend tot 22 uur in de avond. De spitssluiting blijft ongewijzigd.

Met vriendelijke groet, 
Auke Bender
Regievertegenwoordiger West-Holland

 

Waar is de Selene?


Henny en Tjerk zijn met hun boot Selene op weg van Palma de Mallorca naar de Canarische eilanden. Ze hebben genoten van de Spaanse kust en zijn nu aangekomen in Lagos, Portugal. Hier vullen zij hun voorraden aan en wachten op een goed ‘weather-window’ om te vertrekken naar de Canaries, een afstand van ruim 500 mijl.
 

Uitnodiging ALV

Betreft: Algemene Ledenvergadering HJC, op 10-10-2020, aanvang 20.00 uur
Locatie: Sportvereniging Olympia, Henk van Turnhoutpad 1, 2034 JL Haarlem

Beste HJCers,
Hierbij ontvangt u de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering. Het a.i. bestuur is van mening dat het van groot belang is dat de ALV een bestuur mandateert, zodat de a.i. situatie kan worden beëindigd.

Ter beperking van het risico van corona moeten wij helaas strikte regels in acht nemen, wij vertrouwen op uw begrip daarvoor. Dat is ook de reden dat wij de agenda hebben ingekort tot de strikt noodzakelijke punten.

Uw deelname aan de vergadering dient van te voren opgegeven te worden. Inschrijven kan tot 3 oktober 20.00 uur via het websiteformulier "Aanwezigheid ALV zaterdag 10 oktober 2020". Om in te schrijven klikt u op deze link https://fd10.formdesk.com/HJC/ALV of u plakt deze link in uw browser in de URL balk. U kunt het formulier eventueel ook printen, waarna u het ingevuld en getekend kunt scannen en mailen naar secretaris@haarlemschejachtclub.nl, per post kunt sturen naar Haarlemsche Jachtclub, Postbus 2267, 2002 CG HAARLEM of kunt deponeren in de bestuur brievenbus in de hal van het clubhuis.

Bovenstaande is helaas nodig om aan de vereiste maatregelen te voldoen maar ook om, afhankelijk van het aantal deelnemers, de ruimte aan te kunnen passen. Op de avond zelf zal bij de ingang van de zaal gecontroleerd worden of u zich heeft opgegeven.

Alleen stemgerechtigde leden en donateurs hebben toegang tot de vergadering. In tegenstelling tot wat wel gebruikelijk was kan helaas geen toegang worden verleend aan niet stemgerechtigde partners of familieleden. Leden/donateurs die zich niet hebben opgegeven kunnen alleen worden toegelaten als er bij aanvang van de vergadering nog plaatsen beschikbaar zijn.

Het bestuur vraagt uw medewerking om de vergadering zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat betekent dat u uw vragen over de verslagen en voor de rondvraag uiterlijk een week voor de vergadering (dus uiterlijk 3 oktober) bij de secretaris moet hebben ingediend. Tijdens de vergadering worden geen cijfers (zie website) of verslagen (zie Schuimspatten 2020) gepresenteerd, u dient die zelf uitgeprint of anderszins mee te nemen.

Corona maatregelen:
 • U blijft thuis als u last heeft van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts of benauwdheid of als iemand in uw huishouden dit heeft
 • Ontsmet uw handen voordat u de vergaderzaal binnen komt
 • Houd altijd 1,5 meter afstand tot elkaar
 • Na binnenkomst dient u direct plaats te nemen, loop zover mogelijk door en sluit aan, zo voorkomt u dat u elkaar moet passeren
 • Om geloop te voorkomen is er geen pauze
 • Er is na afloop helaas geen gelegenheid tot het nuttigen van een drankje
Namens het a.i. bestuur,
Fleur Finnema
Secretaris a.i.

Het financiele jaarverslag, de notulen van de vorige ALV, de agenda en het rooster van aftreden staan op Mijn HJC.


 

Nieuwe bagagewagen


Nieuwe bagagewagen in gebruik genomen. Alleen bagage graag en niet te verwarren met een kruiwagen! De eerste leden hebben hem al uit geprobeerd. 

Hans neem afscheid van technische commissie


De werkploeg is weer met veel enthousiasme begonnen. Na de druk bezochte maandagavond nu ook de woensdag overdag ploeg, zoals gewoonlijk beginnend met koffie, waarna het werk werd ingedeeld, vele kleine klussen werden aangepakt, maar ook het steeds weer terugkomende snoeiwerk grondig werd aangepakt.
Na afloop werd er nog gezellig nagepraat en op passende wijze onze voorzitter van de technische commissie Hans Gortworst bedankt voor het jarenlang coördineren van de werkzaamheden. Zijn taak wordt over genomen door Jos Ridder. Wil je geen gezelligheid missen, kom dan onze ploeg versterken!

Goos Finnema
Havencommissaris 

Woensdag werkdagen zijn weer begonnen


Vanaf 9 september gaat de woensdag werkploeg weer iedere week aan het werk. We zullen ons best doen om er weer een fijn en gezellig klusseizoen van te maken. We gaan aan het onderhoud weer de nodige tijd besteden, maar ook nieuwe projecten realiseren. We hopen dat er meer leden komen die de afgelopen jaren lid zijn geworden, maar nog niet in de gelegenheid zijn geweest iets voor hun club te doen. We beginnen om 10.00 uur met koffie en eindigen rond vieren met een borrel. Let op: Je blijft thuis als je koorts hebt, kucht, hoest en/of verkouden bent of als iemand in uw huishouden dit heeft en houdt altijd 1,5 meter afstand tot elkaar!


 

De Primevere vaart weer!


Ria en Wim Jutjens varen weer en verkennen de Algarve. Door alle corona perikelen zijn de plannen vertraagd. Maar nu vaart de Primevere weer en Ria en Wim zijn hier te volgen. 
 

Maandag werkavonden beginnen weer


Maandagavond 7 september gaat de werkploeg weer van start. Er wordt iedere maandagavond vanaf 19.00 uur weer opgeruimd, geschilderd, getimmerd enz. Er kwamen dit voorjaar veel nieuwe leden helpen, waar we heel blij mee zijn. We hopen daarom dat er nog meer leden komen die de afgelopen jaren lid zijn geworden, maar nog niet in de gelegenheid zijn geweest iets voor hun club te doen. Het is bijzonder gezellig en de koffie staat klaar. Let op: Je blijft thuis als je koorts hebt, kucht, hoest en/of verkouden bent of als iemand in uw huishouden dit heeft en houdt altijd 1,5 meter afstand tot elkaar!
Namens de maandagavond werkploeg,
Theo van Roode

 

Winterstalling

Het vaarseizoen loopt al weer snel naar het einde, nog een paar weken en de schepen kunnen weer de winterstalling in.

Als u afgelopen jaar met uw schip op de wal heeft gestaan of in het water heeft gelegen, gaan we er van uit dat u dit jaar weer op de kant gaat of in het water blijft.
Wijzigt er echter iets dan graag dit formulier invullen. Wat kan er allemaal wijzigen?
 • voor de eerste keer winterstalling op de HJC (wal, loods of in het water),
 • als u winterstalling in het water had en nu op de wal wilt,
 • als u winterstalling op de wal had en nu in het water wilt,
 • als u eerst met mast omhoog op de wal stond en nu zonder mast wilt of andersom.
 • iedere andere situatie die anders was dan het jaar ervoor.
Tot slot: afhankelijk van wanneer u eruit gaat verwachten we dat u het dagdeel, wanneer uw boot uit het water gaat ’s ochtends of ’s middags, aanwezig bent en hand en span diensten verricht.

Goos Finnema
Havencommissaris a.i.


 

Stremming Lorentzsluizen bij Kornwerderzand

Door werkzaamheden aan de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand is er vanaf maandag 31 augustus tot en met zondag 6 september een stremming voor de scheepvaart. Dit sluizencomplex zorgt ervoor dat schepen van en naar de Waddenzee kunnen komen. Wat je vanaf 31 augustus kunt doen, is omvaren via de Stevinsluizen bij Den Oever. 

Watersporters zelf verantwoordelijk


Watersporters zijn per 17 augustus 2020 zélf verantwoordelijk om pechhulp te regelen bij niet-spoedeisende situaties. Het gaat hierbij om omstandigheden waarbij er geen acuut gevaar is voor levens en/of vaartuigen. Denk hierbij aan motorpech en hulp bij het slepen van het vaartuig naar een haven. Bij gevaar dient altijd de Kustwacht gealarmeerd te worden via 0900 – 0111 of VHF-kanaal 16. Lees hier verder.


 

De HJC op de radio!

Op 15 juli j.l. is er een interview over de Blauwe Vlag met ons onze voorzitter a.i. Wilko Emmens uitgezonden op NH radio. Het fragment is  [hier] terug te luisteren (even doorspoelen naar 48:45 minuten).
 


Clubhuis geopend

Het clubhuis is weer ouderwets gezellig op een moderne afstand. U bent elke ochtend om 10:00 uur en elke middag om 15:00 uur welkom voor een lekkere kop koffie of thee.

Meld je aan bij het HJC Poetsteam en sta aan de basis van dit nieuwe fenomeen!

Wil je gezellig met een ploegje zo af en toe poetsen? Kom dan bij het HJC Poetsteam. De bedoeling is dat we met een leuke ploeg poetsers en poetssters ervoor zorgen dat het clubhuis en de daarbij horende faciliteiten mooi schoon zijn en lekker fris ruiken. Gezelligheid staat voorop in het HJC Poetsteam en natuurlijk een lekkere schone club!!

Wie wil het HJC Poetsteam coördineren?

Wie wil zo af en toe helpen met poetsen en sluit zich aan bij het HJC poetsteam?

Laat het weten! Samen houden we het schoon!!!

Mail naar clubhuis@haarlemschejachtclub.nl

Met vriendelijke groet,
Wouter Coosemans
Clubhuiscommissaris a.i.
 

Douches geopend

Ontwikkelingen met betrekking tot wat wel en niet kan ten aanzien van Coronamaatregelen volgen elkaar snel op. Het bestuur doet haar best deze zo snel en goed mogelijk in te passen in het HJC beleid en niet voor niets adviseerden wij al eerder regelmatig de website te raadplegen. Met uitzondering van het clubhuis mogen onze faciliteiten inmiddels weer gebruikt worden. Houdt u svp wel aan de maatregelen want alleen met elkaar houden wij Corona onder controle. Dat geldt ook voor de HJC. 
Klik  hier voor het actuele Corona protocol.
 

Financieel jaarverslag 2019

Het "financieel jaarverslag 2019" staat onder "mijn HJC"  ( klik)
 

Update coronaverordeningen Watersportverbond

Gelukkig deze keer goede berichten!

Veel jachthavens in de regio laten weer (beperkt) passanten toe met schepen die wat sanitair betreft zelfvoorzienend moeten zijn, want toiletten op jachthavens blijven tot 1 juli gesloten. Terrassen op havens mogen per 1 juni weer gebruikt worden. Max 30 personen zijn toegestaan met een onderlinge afstand van 1,5 m.

Betreft het toelaten van passanten het openen van het terras op de HJC: het bestuur is druk bezig e.e.a. uit te werken en komt hier nog op terug.

Ook de bedientijden in de regio worden aanzienlijk verruimd en soms worden de beperkingen zelfs helemaal opgeheven:

 • De provincie Zuid-Holland gaat m.i.v.11 mei op alle dagen bedienen van 9.00 tot 19.00 uur.
 • De provincie Noord-Holland gaat m.i.v. 21 mei weer bedienen volgens de normale zomerbedientijden.
 • Gemeente Zaanstad (Zaan en Nauernaschevaart): op 21 mei wordt de stremming van de Wilhelminasluis opgeheven. Op de Zaan en Nauernaschevaart, wordt vanaf 6 april al normaal bediend.
 • Hoogheemraadschap Rijnland: de Rijnlandsluis te Spaardam wordt m.i.v. 21 mei bediend volgens de normale zomerbedientijd.
 • Rijkswaterstaat bedient de bruggen in de regio volgens de normale zomerbedientijd.

Met vriendelijke groet,

Auke Bender

Regiovertegenwoordiger West-Holland
 


De HJC voert nu de blauwe vlag

Milieukeurmerk Blauwe Vlag toegekend aan Haarlemsche Jachtclub Haarlem – 11 mei.

De Haarlemsche Jachtclub heeft afgelopen week het keurmerk Blauwe Vlag ontvangen. Dit is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. De zeilvereniging aan de Mooie Nel in Haarlem voldoet aan alle criteria.

Veilige en schone jachthavens en stranden
Criteria waaraan moet worden voldaan zijn bijvoorbeeld schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de Haarlemsche Jachtclub nog aan de vereisten voldoet. De Haarlemsche Jachtclub ontving de Blauwe Vlag voor de eerste keer. “Wij zijn er trots op dat wij deze onderscheiding in ontvangst mogen nemen. Ik ben al lang lid van de Haarlemsche Jachtclub en weet nog goed dat de waterkwaliteit in de periode dat ik lid werd, niet aanmoedigde om een duik te nemen. Dat is nu gelukkig heel anders. Met dank aan allen die daaraan hebben meegewerkt voldoen wij aan de eisen die de Blauwe Vlag stelt”, zegt Wilko Emmens van de Haarlemsche Jachtclub. “Naast al onze leden die hier graag verblijven, hebben wij een intensief jeugdzeilprogramma en in de zomermaanden worden wij door veel passanten bezocht. Met onze prachtige locatie is het ‘Blauwe Vlag’ keurmerk een extra aanbeveling voor de Haarlemsche Jachtclub. Wij zullen ons inspannen om ook in de toekomst te blijven voldoen aan de eisen die aan dit keurmerk verbonden zijn”.

Blauwe Vlag
Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur, een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieuorganisatie.

COVID-19
De jurering van Blauwe Vlag vindt plaats op basis van ervaringen van inspecties die uitgevoerd zijn in het vorige seizoen. Uiteraard dient de jachthaven ook in 2020 aan deze eisen te voldoen. In het kader van COVID-19 heeft de internationale jury bepaald dat jachthavens de voorgeschreven verordeningen en regels van de betreffende veiligheidsregio strikt toepast. De Haarlemsche Jachtclub heeft zorgvuldig de regels toegepast op de haven en de voorzieningen om een zo veilig mogelijke recreatievoorziening aan te bieden. In normale omstandigheden zou de Blauwe Vlag uitgereikt zijn tijdens een jaarlijkse nationale ceremonie. Vanwege het COVID-19 virus, is de vlag afgelopen week op de Haarlemsche Jachtclub uitgereikt zonder publiek. Leden konden de ceremonie via Facebook volgen.
 

Het jeugdzeilen gaat van start!!!

Het is zover de zeillessen en trainingen gaan beginnen. Op donderdag 14 mei en vrijdag 15 mei gaan de optimisten splashes en lasers met de jeugd tot 18 jaar het water op. We kunnen het hele CWO programma doorlopen alle 12 lessen kunnen doorgaan als het weer het toelaat. We hebben een protocol dat voldoet aan alle eisen, ondanks een aantal berperkingen gaan we ervan uit dat we een leerzame gezellige les/training zullen hebben met een hoop zeilplezier.  Bij vragen neem contact op met  Monique Pals

 


Schutregime


 

Opening van het seizoen, zondag 17 mei

Zoals u allemaal op deze website en onze Facebook pagina heeft kunnen lezen gaan binnenkort de zeillessen voor de jeugd tot 18 jaar weer beginnen. Hierom willen we graag het seizoen officieel openen en wel op zondag 17 mei om 16:00 uur. Omdat dit vanwege de corona maatregelen helaas niet op de gebruikelijke manier kan plaatsvinden is er besloten om dit live te streamen op onze YouTube pagina.
 

Dit werkt heel simpel:

 1. U zet een glas champagne naast uw computer
 2. U klikt zondag HIER om naar onze YouTube pagina te gaan.
 3. U klikt op de foto van de vlaggenmast. "de HJC live"
 4. U zet het geluid aan.
 5. Nu kunt u live genieten van het openen van het seizoen en uw champagne opdrinken.

 

Verder willen wij graag iedereen met een google account (gmail) of een YouTube account vragen zich op ons YouTube kanaal te abonneren. Dit is ook heel simpel:

 1. U klikt HIER om naar ons YouTube kanaal te gaan.
 2. U logt in met uw google of YouTube account.
 3. U klikt op de grote rode knop “abonneren”.
 4. Vraag al uw vrienden en kennissen die de HJC een warm hart toedragen zich ook te abonneren.
 

Corona protocol HJC, van kracht tot 20 mei 2020

 • Uitsluitend leden mogen de haven betreden, een lid mag een introducee meenemen.
 • Leveranciers mogen alleen na toestemming havenmeester het terrein betreden.
 • De haven is tot 20 mei gesloten voor passanten en het is niet toegestaan om aan boord te overnachten.
 • Houdt er rekening mee dat de sanitaire voorzieningen gesloten zijn.
 • Contact met de havenmeester geschiedt uitsluitend telefonisch of via “balkon” gesprek.
 • Je blijft thuis als je kucht, hoest en/of verkouden bent. Krijgt je daar ook koorts en/of benauwdheid bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Blijf ook thuis als iemand anders in jouw huishouden verkoudheidsklachten en koorts en/of benauwdheid heeft.
 • Je betreedt alleen de haven voor het bezoeken van of het uitvoeren van werkzaamheden aan een gestald schip of voor het hellen van het schip.
 • Houdt altijd 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • Extra aandacht in het 1,5 meter afstand houden verdient “verkeer” op de steigers. Daar is het extra noodzakelijk om anderen de ruimte te geven. Personen die de steiger willen verlaten hebben voorrang. De tegenligger keert om naar een punt waar 1.5 meter afstand in acht genomen kan worden.
 • Groepsvorming is verboden.
 • Het speeltuintje blijft tot nader berichtgeving gesloten.
 • Het is, na verkregen toestemming van de havenmeester toegestaan professionele werkzaamheden door derden aan een schip uit te laten voeren.
 • Varen mag zolang dit zonder assistentie van derden mogelijk is.
 • Maximaal 2 personen aan boord tenzij meerdere mensen een huishouden vormen. Houd ook aan boord 1,5 meter afstand.
 • Blijf gewoon thuis als je niet op de haven hoeft te zijn.
 • Spreek elkaar erop aan als men zich niet aan het protocol houdt. Doe dit met respect.
 • Ervaar je een vervelende situatie? Meld het dan bij het bestuur a.i..
 • Ten slotte dienen leden aanwijzingen van de havenmeester of een bestuurslid strikt op te volgen.

Eventuele wijzigingen in het protocol worden op de website bekend gemaakt. Laten we er samen voor zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt. 

Van het jeugdzeilen

Hoopgevend nieuws deze week voor de jeugd betreft het zeilseizoen van 2020. Jeugd tot 13 jaar mag na 28 april starten met trainen en sporten in de buitenlucht. Fysiek contact moet zoveel mogelijk vermeden worden. Ook de jeugd tot 18 jaar kan starten, zij het met het 1,5 meter regime. Het gaat hierbij alleen om trainen, er worden geen wedstrijden gespeeld of gevaren. De jeugdcommissie is bezig om een protocol te schrijven dat aan alle eisen die door het watersportverbond, de veiligheidsregio Kennemerland en het RIVM gesteld worden voldoet. Als we dit naleven kunnen we starten met lesgeven.
We zullen dit protocol als het klaar is volgende week met de leden delen. Als eerste bespreken we het met de instructeurs, als die denken dat ze onder deze maatregelen een goede leerzame risicoarme les kunnen geven dan wordt het gepresenteerd aan het bestuur. Als het bestuur zijn goedkeuring geeft dan kunnen we starten in de week na de meivakantie op donderdag en vrijdag 14 en 15 mei. De eerste drie lessen worden dan sowieso volgens dit protocol gegeven. Op 11 mei worden de regels van het RIVM opnieuw bekeken, we zullen het protocol dan naar de nieuwe regels aanpassen.
 


Zonnepanelen

zonnepanelen 

Klik hier voor de actuele opbrengst.

 
hier dan

ONZE SPONSORS

© 2021 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix