instagram

Nieuws archief

Introductie nieuwe leden


Nieuwe leden zijn uitgenodigd zichzelf aan u voor te stellen middels een stukje tekst, al dan niet in combinatie met foto’s van zichzelf en/of hun boot. Op deze manier kunnen wij hen leren kennen. Ook de afgelopen maand hebben we weer nieuwe leden mogen verwelkomen. Kijk  hier.

 

Werkploeg blijft doorgaan


Ook afgelopen woensdag is er zowel overdag door de werkploeg als in de avond weer veel werk verricht. Wat fijn dat onze HJC leden zo betrokken zijn bij de haven dat ze tijdens de zomervakantie gewoon door gaan.

Vanaf maandagavond 28 augustus en woensdag 6 september starten ook officieel de werkdagen en avonden weer. Zien we je dan ook weer?


Code geel sluis Spaarndam opgeheven


De code geel voor de grote sluis in Spaarndam is opgeheven.
De bediening is dus weer volgens de normale dienstregeling.
Is de vele regen toch nog ergens goed voor geweest!

Code Geel schutregime Sluis Spaarndam houdt in:
Langere wachttijden voor de recreatievaart omdat de sluis voor de recreatievaart 1x per 2 uur open gaat. Wel is bepaald dat altijd de brugopening brug Rijksweg 9 gehaald kan worden. Mee schutten met de beroepsvaart is toegestaan. 

Lees hier waarom er een schutregime is.


 


Volwassenen zeilles bij de HJC


De eerste maanden van het vaarseizoen zitten er alweer op en daarmee komt ook de eerste ronde van de zeillessen voor volwassenen aan een afronding toe.
Voor zover ik van de instructeurs heb begrepen zijn de meeste cursisten geslaagd voor hun CWO1 brevet. Alle cursisten zijn erg enthousiast geworden over het zeilen, een aantal van hen is daarbij ook nog eens enthousiast geworden over HJC en hebben besloten lid te worden. Daarmee hebben we wel op een mooie manier bijgedragen om de watersport in Haarlem te promoten.
Vanaf deze plek wil ik alle instructeurs voor de volwassenen cursus heel hartelijk bedanken. Top gedaan!

Zaterdag 8 juli hebben een aantal instructeurs hun eigen zeilvaardigheden laten zien. Bij een mooie zeilwind hebben ze een heel aantal oefeningen gedaan als precisie hoge en lage wallandingen maken, de beruchte Man over boord procedure zo snel mogelijk uitvoeren en nog veel meer. In september/oktober gaan we met wat trainingen de puntjes op de i zetten om uiteindelijk het CWO3 brevet en tegelijk het I2 brevet te kunnen uitreiken. Ook dat is weer een mooie stap! Fijn mannen dat jullie zo enthousiast zijn.

In tegenstelling tot andere jaren gaan we in de laatste week van juli nog een tweede ronde van lessen starten. De vraag naar zeilles is zo groot dat we nog twee boten vol kunnen krijgen!
Kortom nu al is het seizoen 2023 voor volwassenen zeilcursussen bij HJC een groot succes!

Frank Boks
Coördinator volwassenen zeilen

 

Proef met extra bedientijden Brug Rijksweg 9 over Zijkanaal C


De proef die Rijkswaterstaat vorig jaar hield in de maanden juli en augustus met extra bedientijden van de brug Rijksweg 9 over Zijkanaal C is geslaagd. In 2024 zullen deze definitief gaan worden, maar voor het zover is zal de proef voor dit jaar (2023) herhaald gaan worden en gaat er hetzelfde uitzien als in 2022.
D.w.z. dat de openingstijden voor de proef in juli en augustus 2023 zijn:
10.30 uur - doorvaart van noord naar zuid
11.00 uur - doorvaart van zuid naar noord
13.45 uur - doorvaart van noord naar zuid
14.15 uur - doorvaart van zuid naar noord
De bedientijden voor de avond blijven ongewijzigd evenals de bedientijden op zaterdag, zondag en feestdagen.
Auke Bender
 

Nieuw Huishoudelijk Reglement

Hier het nieuwe Huishoudelijk Reglement. Het verzoek aan de leden is om er zienswijzen op in te dienen of vragen over te stellen. In de ALV  in november kan dit vervolgens  besproken en goedgekeurd worden.
Ruud Gortworst 
voorzitter


Zomerstop voor werkploegen


Maandagavond werkploeg:
Dat was het weer. De laatste werkavond voor de zomervakantie.
Ondanks dat het weer iets minder was, heeft de werkploeg weer de handen uit de mouwen gestoken om de laatste spanners schoon te maken, de randjes van de dijk zijn met de bosmaaier bijgewerkt en Theo heeft iedereen van stevige handschoenen voorzien om door alle doornen en prikkers heen de bramen en heg netjes bij te werken. En Clemens en Esther hebben voor lekkere hapjes, en een lief bedankje voor Theo, gezorgd voor de laatste maandag.
Voor iedereen die er dit seizoen op de maandag is bij geweest: dankjewel!
Vanaf maandag 28 augustus gaan we weer verder op de maandag, tot dan!

Woensdagwerkploeg:
Er is weer hard gewerkt door de woensdagwerkgroep. Schitterend weer op deze laatste werkdag. Al het groenwerk ziet er weer tip top uit, de clubfietsen zijn onderhouden, de koelkastdeur op het strandje was helaas kapot en ook hoog boven de grond is werk verricht.
Op deze laatste werkdag hebben Esther en Clemens de werkploeg getrakteerd op een heerlijke haring! Wat een leuke verrassing! Ook is Jos nog even extra in het zonnetje gezet. De zomerstop gaat nu in en op woensdag 6 september gaan we weer enthousiast aan de slag.
Bedankt allemaal voor jullie harde werk, en hopelijk zien we jullie weer na de zomer! En ook nieuwe gezichten zijn dan natuurlijk van harte welkom.

Kijk hier voor alle foto's.

 


HJC op één!


De trailerhelling van de Haarlemsche Jachtclub staat op de eerste plaats van de top boothellingen in Nederland!


 

Beachborrel

Let op!
Zaterdag 8 juli wil je niet missen, want dan is de leukste strand borrel van het jaar op playa Cubana ? Iedereen is welkom van 16:00 tot 18:00 uur! En vergeet ook niet op Facebook of instagram je favoriete cocktail door te geven. Krijgt jouw favoriete cocktail nou de meeste stemmen dan wordt deze cocktail geserveerd.
 

Storm opkomst


Update 15.30 uur:
De schades: drie landvasten kapot, viermaal een rolfok gescheurd, wat huiken en dekzeilen los, en vier kleine boten omgewaaid.
Iedereen op de hoogte gesteld.

Update 11.00 uur:
Er is wat schade aan gescheurde rolfokken, huiken en dekzeilen. Twee RS Feva's zijn omgewaaid en ook wat andere bootjes. De eigenaren zijn al of worden nog gebeld door de havenmeester. De havenmeester kan nu niet meer rondlopen of de steiger op daar dit te gevaarlijk is.

Ligt je boot goed vast? Woensdag toenemende wind en onstuimig weer met zeer zware windstoten. Voorkom schade. Controleer nog even of je boot in het water goed vast ligt met de landvasten.
Dit geldt ook voor de kleinere boten op de wal. Blokkeer de wielen en zet de boot met een spanband vast aan de trailer. 

Douane controle Noordzeekanaal/IJ


De douane controleert intensiever. Zij komen aan boord en vragen om eigendomsbewijs en identificatie van aanwezige personen.
Na tonen ICP (Int Certificaat Pleziervaartuigen) en paspoorten mochten wij verder.
Zij gaven aan vooral te controleren op mensensmokkel en vroegen nadrukkelijk of wij naar Engeland gingen. 
In ieder geval aan te bevelen om eigendomsbewijs en paspoort/rijbewijs aan boord  te hebben.

 

Varen door Amsterdam van het Noordzeekanaal naar het IJmeer


Omdat wij hierover, vooral bij aanvang van dit vaarseizoen, nogal wat vragen krijgen het volgende:
 1. Over het beschikbare kaartje van het Amsterdamse binnenwater waar wel en niet met een doorvaartvignet gevaren moet worden is nog onduidelijkheid.
 2. Voor het varen over het IJ (en het Noordzeekanaal) is geen doorvaartvignet nodig.
 3. De gemeente Amsterdam is met Rijkswaterstaat e.a. in gesprek of het Buiten IJ (grondgebied van de gemeente Amsterdam) valt onder de vergunningplicht voor een doorvaartvignet of niet.
Mede op initiatief van het Regioteam Noord-Holland Zuid is het Programmateam Varen van de gemeente Amsterdam momenteel namens de wethouder bezig met die besprekingen, waar nodig aanpassingen van het kaartje en het verduidelijken.

Afgesproken is dat er tot de uitkomst op het Buiten IJ niet op het doorvaartvignet gehandhaafd gaat worden.

Dat is anders voor het varen door de grachten en de doorgaande routes: de Amstelroute (Oosterdok - Schippersgracht - Nieuwe Herengracht – Amstel) en de Kostverlorenvaartroute (Westerkanaal - Singelgracht - Kattensloot - Kostverlorenvaart - Schinkel - Nieuwe Meer: de Staande Mast Route). Daar wordt wel actief gecontroleerd op het doorvaartvignet.

Gelukkig is het inmiddels wel gelukt om het Doorvaartvignet veel makkelijker te verkrijgen. Daarover is  hier meer te lezen en voor de regels op het water in Amsterdam  hier.

Auke Bender
Regiovertegenwoordiger Noord-Holland Zuid
T: 06 15 35 05 15
E:  auke.bender@watersportverbond.nl
 

Van de havencommissaris


Het varen is in volle gang, al veel passanten wisten de HJC te vinden en zij werden hartelijk ontvangen door Clemens en Esther. Daarom is het van belang dat u zich afmeldt als u uw ligplaats verlaat en minimaal een nacht wegblijft. U kunt dit bij voorkeur kenbaar maken via WhatsApp.

De havenmeester heeft alle bootjes op de wal weer keurig langs een liniaaltje gerangschikt. De haven ziet er prima verzorgt uit, mede dankzij de altijd actieve vrijwilligers op maandagavond en op de woensdag.

Gereedschap:
Heeft u nog gereedschap wat u niet gebruikt? De werkploeg kan dit goed gebruiken. Vooral schroevendraaiers en hamers willen nog wel eens geleend worden en worden wel eens vergeten terug te geven. U kunt goed bruikbaar gereedschap afgeven bij de havenmeester, bij voorbaat dank.

Buitenboordmotoren:
De meeste aanhangmotoren zijn nu gelabeld, een enkeling nog niet. Er hebben zich inmiddels al mensen gemeld die nog een geschikte buitenboordmotor zoeken die we eerdaags blij kunnen maken.

Staat van onderhoud:
Helaas moeten we concluderen dat er enkele schepen niet voldoen aan de normen van goed onderhoud volgens het havenreglement. Bij deze doe ik een oproep om even goed te kijken hoe uw schip er bij ligt. Met een boender en wat zeep is er al gauw een net resultaat te behalen en ik vind het nogal vervelend om deze mensen te moeten aanspreken en brieven te schrijven, dus probeer dat te voorkomen.

Dan rest mij nog u een fijne vakantie toe te wensen en een goede vaart.
Goos Finnema, havencommissaris

 

Swim to Fight Cancer Haarlem


Op zondag 4 juni 2023 is de derde editie van Swim to Fight Cancer Haarlem! Honderden deelnemers
springen het Spaarne in en zwemmen 2 of 4 kilometer, individueel of in een team, door het hart van
onze prachtige stad. Niet alleen vanwege het sportieve en fun element, maar vooral ook om zoveel
mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Een evenement met een lach en een traan: ieder
met zijn eigen motivatie, met zijn eigen verhaal, maar met een sterk gezamenlijk doel!

Wat betekent dit voor jullie als watersporters?
Om de Swim goed en veilig te kunnen laten verlopen vragen we jullie medewerking. Op zondag 4
juni zijn er een aantal stremmingen tussen 10.00 – 18.00 uur.
 • Binnen Spaarne tussen de Gedempte Oude Gracht en Nieuwe Gracht volledig gestremd.
 • Nieuwe Gracht tot aan Nassaubrug, volledig gestremd.
 • Bakenessergracht, volledig gestremd.
Op de volgende plekken kan er in het weekend van 3 en 4 juni niet aangemeerd worden i.v.m. met het aanleggen van onze pontons voor de deelnemers:
 • Korte Spaarne t.h.v. huisnummer 21
 • Spaarne tussen de Melkbrug en Gravestenenbrug
 • Nieuwe Gracht t.h.v. huisnummer 71-73-75

Spaarnestad concert


Op 1 juli wordt er het Spaarnestad concert gehouden in de Bakenessergracht. Om een plekje voor je boot te reserveren klik hier.
 

Hemelvaarttocht 2023


Gezellige vrijdag van de HJC clubtocht met ca vijfentwintig deelnemende boten.  Prachtig weer en gastvrij ontvangen bij WSV de Zeevang in Edam. ‘s Middags rondvaart door Edam en ‘s avonds aan de BBQ. Morgen door naar Monnickendam.

De foto's van de Hemelvaarttocht staan hier.

Update zaterdag: Weer een prachtige dag met een vrij stevige NO wind. We waren dus zo in Monnickendam. Aan boord van de Optimaal werden de passerende HJCers op de foto gezet. In Edam met een flink aantal deelnemers een Murdergame gedaan die werd gewonnen door het team Optimal Dazzle. Daarna met elkaar gezellig en goed gegeten in de Biederij. Morgen weer huiswaarts.

 

Kolibri Hemelvaartweekend


Alle informatie van het Kolibri Hemelvaartweekend vind je hier.

 

Blauwe vlag uitgereikt


Vandaag is de Blauwe Vlag wederom uitgereikt aan de Haarlemsche Jachtclub. Ze zal ook dit jaar vol trots in de vlaggenmast hangen. De vlag werd door weervrouw Helga van de Leur aan Clemens de Graaf, havenmeester van de HJC, vandaag uitgereikt. 

Stremming Spaarne en ringvaart 13 & 14 mei 2023

Op zaterdag 13 & zondag 14 mei 2023 organiseert roei- en zeilvereniging KR&ZV Het Spaarne de Spaarne Lenterace. De Lenterace is een roeiwedstrijd over 2 en 4,5 kilometer waaraan ca 1300 wedstrijdroeiers mee doen in circa 350 boten. Die boten gaan verdeeld over de dag in drie shifts over het water. De start van de 4,5 km wedstrijd is op de ringvaart nabij de brug bij Zwaanshoek/Bennebroek. De start van de 2 km is nabij de kruising Spaarne/Ringvaart. De finish is ter hoogte van ons verenigingsgebouw langs het Zuiderbuitenspaarne (iets ten noorden van zaagmolen de Eenhoorn).
Voor een veilig en goed verloop van de wedstrijd is het nodig de wedstrijdbaan op beide dagen twee keer per dag af te sluiten voor overig vaarverkeer. Lees hier verder.

 

Inschrijving Hemelvaarttocht geopend


Voor het eerst sinds jaren organiseren wij weer een clubtocht voor zowel motor- als zeilboten. De vooraankondiging leverde veel positieve reacties op.

Het programma voor deze tocht in het Hemelvaartweekend ziet er nu als volgt uit:
Vrijdag 19 mei
Worden wij ontvangen bij Watersportvereniging De Zeevang te Edam. Om 14.00 uur bestaat de mogelijkheid voor deelname aan een rondvaart door het mooie stadje en ’s avonds kan worden deelgenomen aan een gezamenlijke barbecue die is ingekocht bij slagerij Taams.
Bent u een BBQ pro dan zoeken wij u voor de braad en rooster werkzaamheden.

Zaterdag 20 mei
Na de ochtendkoffie varen wij vanaf een uur of elf naar Monnickendam waar in Marina Monnickendam ligplaatsen zijn gereserveerd. Tijdens deze tocht kunt u een leuke actiefoto laten schieten van uw boot en bemanning door een fotograaf.
In Monnickendam aangekomen kan om ca. 15.00 uur worden deelgenomen aan The Murder Game, een evenement waarbij teams met de meeste creativiteit en doorzettingsvermogen de sleutel tot succes in handen hebben. (Hierbij wordt gedurende 1,5 a 2 uur van de benewagen gebruik gemaakt.)
’s Avonds eten wij gezamenlijk bij Bierderij Waterland waar een buffet voor ons klaar staat.

Zondag 21 mei
Vaart iedereen weer terug naar zijn ligplaats of andere bestemming.

Wilt u al wat meer weten over Edam en Monnickendam sla dan de Schuimspatten er nog eens op na.

Deelname is voor eigen rekening en risico. U bent zelf verantwoordelijk voor deugdelijkheid van schip en uitrusting.

Ons advies is om, zeker voor diegenen die binnendoor willen komen, goed te letten op scheepvaartberichten en/of eventuele stremmingen.

Liggeld bij WSV Zeevang en Marina Monnickendam komt voor eigen rekening, wij proberen daarover gunstige afspraken te maken.

Hoe meer leden aan deze tocht deelnemen hoe leuker het wordt en ook voor nieuwe leden is dit een prachtige gelegenheid om elkaar eens onder andere omstandigheden te ontmoeten. Wij zien de inschrijvingen graag tegemoet. Dat kan tot uiterlijk 12 mei! Verdere informatie bij Wilko Emmens.
 

Opruimen aanhangmotoren


We gaan de aanhangmotoren container opruimen. Er zijn diverse motoren die al jaren niet gebruikt worden, wilt u controleren of uw naam duidelijk op de motor staat? Zo niet, vraag de havenmeester om een label. Motoren die niet voorzien zijn van een label met naam, worden in mei verwijderd uit de container, dus controleer of uw label nog duidelijk leesbaar is. Over twee weken komt de oud ijzer boer ...........
 

Statuten Haarlemsche Jachtclub, ter review


De statuten dienen te worden aangepast op grond van de WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen). Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om ze in het geheel nog eens tegen het licht te houden. Het resultaat kunt u hier inzien en leden hebben tot 1 juni gelegenheid om hierop hun zienswijze/mening te geven. De huidige statuten kunt u op onze website vinden. De gemaakte opmerkingen zullen worden beoordeeld en vervolgens beargumenteerd of worden opgenomen dan wel terzijde worden gelegd. De hieruit voortkomende versie wordt vervolgens nog eens toegestuurd en besproken met een notaris. Het huishoudelijk reglement volgt binnenkort. Te zijner tijd volgt dan een uitnodiging voor een bijzondere algemene ledenvergadering ter goedkeuring van de statuten en huishoudelijk reglement.
Het bestuur stelt uw eventuele opmerkingen/aanvullingen op prijs en die kunt u mailen naar commissaris@haarlemschejachtclub.nl.
 

Steun het werk van de Zonnebloem

De Zonnebloem haalt mensen met een lichamelijke beperking uit hun isolement. Steun de Zonnebloem in onze regio en koop via deze link een lot in de nationale loterij van de Zonnebloem. Bedankt.

Fred Zuidam 


Gezellige ALV


De ALV was zeer geanimeerd en goed bezocht. Als eerste werd oud-penningmeester en denktanklid Jaap v/d Leij herdacht. Vervolgens kwamen diverse onderwerpen voorbij zoals de nieuwe windmolens op Schoteroog, de nieuwe statuten, de jaarverslagen, mededelingen evenementencommissie en het Watersportverbond. Onze penningmeester gaf een zeer heldere toelichting op de jaarrekening. Ook de kascommissie had een helder verslag en goede adviezen. De HJC waarderingsprijs werd uitgereikt aan Jannie Schmitz voor haar niet aflatende en onopvallende inzet voor de HJC tuinen. Met luid applaus werd Bert Wolff benoemd tot jeugdcommissaris en Ruud Gortworst tot voorzitter. Vervolgens werd er afscheid genomen van Wilko Emmens als voorzitter. 15 verschillende leden spraken op eigen wijze Wilko toe om hem te bedanken voor alle jaren dat hij voorzitter was. Tot slot bedankte ere-lid Nico Hin het bestuur voor de verrichte werkzaamheden. Het bleef nog lang gezellig.


 

Algemene ledenvergadering 21 april 20.00 uur


Het bestuur nodigt alle leden uit tot het bijwonen van onze algemene ledenvergadering op vrijdag 21 april. De agenda kunt u op het besloten deel van de website vinden. Overige stukken die voor deze vergadering van belang zijn worden tijdig op de website geplaatst of vindt u in de Schuimspatten die een dezer dagen bij u op de deurmat ligt. Belangrijke agendapunten zijn naast de verslagen van de verschillende bestuursleden de financiële verantwoording over 2022, de uitreiking van de HJC-waarderingsprijs en de voorgestelde bestuurssamenstelling. Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld.

Update: De agenda, het financieelverslag en het verslag van de kascommissie staan nu op ' Mijn HJC'.

Update: Mededeling bij agendapunt 10: Het bestuur is verheugd mee te kunnen delen dat zij als bestuurslid jeugdzeilen Bert Wolff voor kan stellen. Het jeugdzeilen is een belangrijke activiteit van de HJC en het is fijn dat bestuurlijke vertegenwoordiging hiermee geborgd is. Bert maakte al deel uit van de commissie jeugdzeilen en is daarom goed bekend met het reilen en zeilen ervan.
 

Maandagavond werkploeg gaat weer beginnen


Vanaf maandagavond 17 april om 19.00 uur, als de boten weer in het water liggen, gaat de maandagavond werkploeg weer beginnen. Iedere maandagavond wordt er weer geklust. Er moet veel gebeuren bijv. de spanners van de bokken schoonmaken en invetten, de haven opruimen en de tuin bijhouden. Kortom er is werk genoeg!

De opkomst van vorig jaar was geweldig. Er zijn veel (nieuwe)leden geweest. Er is veel gedaan en het was reuze gezellig. In overleg met de havenmeester, Nico Hin en Jos Ridder worden de werkzaamheden uitgevoerd.

Graag zie ik jullie op de maandagavonden. De koffie en thee staan klaar.
Groeten Theo van Roode
 

Vaarseizoen geopend


Onder de belofte dat het de komende dagen mooi lenteweer wordt is het vaarseizoen 2023 geopend. Het was gezellig druk met veel jeugd en nieuwe leden. In een kort woordje werden onder andere de hijsploeg, werkploegen en havenmeester bedankt voor al het werk dat bij het begin van het seizoen komt kijken. Ook werd stilgestaan bij de verschillende activiteiten die de komende periode plaatsvinden. Vervolgens werd de clubvlag gehesen. Daarbij werd onder begeleiding van het shantykoor het clublied gezongen en een toast op een mooi vaarseizoen uitgebracht. Het bleef nog lang druk en gezellig.
 

Opening vaarseizoen 16 april, 16.00 uur


Hoewel de weersomstandigheden ten tijde van het schrijven van deze uitnodiging er nog geen aanleiding toe geven nodigt het bestuur u van harte uit om op zondag 16 april om 16.00 uur met elkaar het vaarseizoen 2023 te openen. Wij doen dat onder begeleiding van het shantykoor met het hijsen van onze clubvlag en brengen een toast uit op een mooi vaarseizoen.

 

Varen door Amsterdam vanaf het Noordzeekanaal naar het IJmeer


Omdat wij hierover, vooral bij aanvang van dit vaarseizoen, nogal wat vragen krijgen het volgende:
 1. Over het beschikbare kaartje van het Amsterdamse binnenwater waar wel en niet met een doorvaartvignet gevaren moet worden is nog onduidelijkheid.
 2. Voor het varen over het IJ (en het Noordzeekanaal) is geen doorvaartvignet nodig.
 3. De gemeente Amsterdam is met Rijkswaterstaat e.a. in gesprek of het Buiten IJ (grondgebied van de gemeente Amsterdam) valt onder de vergunningplicht voor een doorvaartvignet of niet.
Mede op initiatief van het Regioteam Noord-Holland Zuid is het Programmateam Varen van de gemeente Amsterdam momenteel namens de wethouder bezig met die besprekingen, waar nodig aanpassingen van het kaartje en het verduidelijken.

Afgesproken is dat er tot de uitkomst op het Buiten IJ niet op het doorvaartvignet gehandhaafd gaat worden.

Dat is anders voor het varen door de grachten en de doorgaande routes: de Amstelroute (Oosterdok - Schippersgracht - Nieuwe Herengracht – Amstel) en de Kostverlorenvaartroute (Westerkanaal - Singelgracht - Kattensloot - Kostverlorenvaart - Schinkel - Nieuwe Meer: de Staande Mast Route). Daar wordt wel actief gecontroleerd op het doorvaartvignet.

Gelukkig is het inmiddels wel gelukt om het Doorvaartvignet veel makkelijker te verkrijgen. Daarover is hier meer te lezen en voor de regels op het water in Amsterdam hier.

Auke Bender
Regiovertegenwoordiger Noord-Holland Zuid
T: 06 15 35 05 15
E: auke.bender@watersportverbond.nl
 

Ladders en trappen


Wilt u uw ladders en trappen, die u voor uw winterstalling gebruikt heeft, zoveel als mogelijk thuis opbergen. Gaat dat niet dan kunt u ze achter op het winterstallingsterrein onder het afdak plaatsen. Gelieve ze niet met een slot aan het hek vast te maken. Deze worden verwijderd i.v.m. het snoeien van de beplanting. Dank voor uw medewerking.


 

Paaseieren zoeken


Tweede Paasdag 10 april komt voor het eerst sinds jaren de paashaas weer eens naar de HJC. Alle basisschool kinderen zijn van harte welkom om paaseieren te komen zoeken rondom het clubhuis van de HJC. Aanvang vanaf 14.00 uur. Laat s.v.p. even weten of je van plan bent te komen zoeken, dan kunnen we zorgen voor genoeg eieren. Dat kan via  fleurfinnema@hotmail.com. Tot ziens op tweede Paasdag!
Fleur Finnema 

Hierbij de complimenten!


Deze winter was er gelukkig nog een plek op de betonplaten voor onze 14 ton wegende Sebastian. Ondanks de natte winter hebben we toch alle geplande werkzaamheden aan de boot kunnen verrichten zodat hij met Pasen weer te water kon. De sfeer op de haven was bijzonder ontspannen en gemoedelijk. Een vlekkeloos samenwerken van de ploeg vrijwilligers met de eindverantwoordelijke havenmeester.
Het was heel plezierig en verliep in een zeer efficiënt tempo. Het werd een hele leuke en productieve Pasen en zien wij weer uit naar een heerlijk vaarseizoen.
Iedereen die deze tewaterlating mogelijk heeft gemaakt willen wij hartelijk bedanken!
Michaël van den Elshout en Sjef van Steen
 

Van de havencommissaris


Op de haven is weer veel gebeurd de laatste maanden. Er zijn kabels ingegraven, er is een heuse BBQ plaats ingericht, de Optimisten zijn klaargemaakt voor de zeillessen en de afgebroken vlaggenmast is, met veel vakmanschap, weer in ere hersteld. Verder zijn de banken en tafels weer van een nieuwe verflaag voorzien en zijn nog vele andere klussen geklaard.

Boten te water:
Het is bijna zo ver en de boten gaan alweer te water! In het weekend van 1 en 2 april beginnen we met de cradlecar een deel van de schepen te water te laten, op 8 en 9 april volgt de rest van de grote schepen.
U heeft waarschijnlijk al gezien dat we geen tijden bij het te water laten hebben gezet, maar dagdelen. Het is de bedoeling we elkaar helpen en samen de spanners en het stophout weer netjes opruimen.

Schepen verhalen:
Schepen die een winterplek in het water innemen, anders dan hun zomerplek, moeten uiterlijk vóór donderdag 30 maart weer hun zomerplek innemen. Meld u even bij de havenmeester als u uw schip verhaalt, dan kan deze de stroommeter opnemen en omzetten. Nieuwe ligplaatshouders kunnen bij de havenmeester een stroompasje halen voor hun ligplaats.

Overige boten te water:
Gaat uw schip met de hijskraan te water, dan kunt u daarvoor na 2 april een afspraak maken. Ook om de mast er weer op te zetten, waarbij de kraan nodig is, kunt u een afspraak maken bij de havenmeester.

Afvoer olie en filter:
De olie kunt u kwijt in de vaten in de oranje milieubox, dus niet in losse kannen ernaast zetten. Filters kunt u zelf bij het milieuplein van Spaarnelanden inleveren.

Herinnering:
Het droog schuren van schepen is niet toegestaan zonder afzuiging.

Vergeet niet om even gezellig in het clubhuis een lekkere kop koffie te drinken en wijsheden op te doen voor uw winterklus.

Tot zien en klus voorzichtig!

Goos Finnema, havencommissaris

 

Drukke en gezellige pubquiz


Op virtuoze wijze leidde onze havenmeester Clemens elf teams door vijf vragenrondes. Ervaringen van de vorige HJC-pubquizen hielp de deelnemers nauwelijks verder. Het bleef tot de laatste vragen spannend welk team er met de wisselbeker vandoor zou gaan. Het team KKKK, Knappe Krasse Kwis Krakers, ging er uiteindelijk met de eer vandoor. Het was bere-gezellige avond met een vol clubhuis, op naar de vijfde editie volgend jaar.
 

Pubquiz zaterdag 25 maartDit wordt een supergezellige, spannende avond vol muziek, nautiek, hectiek en het test je parate kennis! Geef je snel op als team of individueel en quiz mee in deze spannende strijd om de HJC Pubquiz-trofee! Voor het team met de meest originele naam is er een eervolle vermelding.
Schrijf je hier in en doe dat voor 23 maart.

Aanvang: 20.00 uur in het HJC clubhuis. 

Schuren met stofzuiger
Herinnering: het droog schuren van het onderwaterschip op de haven zonder afzuiging is niet toegestaan. Daarmee wordt een milieu-delict gepleegd en er is een boete mee gemoeid van minstens € 12.000! Dus houdt u aan de regels. 
Bij een boot hoort tegenwoordig een schuurmachine mèt stofzuiger voor het onderhoud.
Dit geldt voor alle jachthavens in Nederland.

Goos Finnema, havencommisaris


 


Lezing Afsluitdijk


U heeft het ongetwijfeld al gemerkt als u vorige zomer naar de Waddeneilanden voer. Aan de afsluitdijk en de sluizen bij Den Oever en Kornwerderzand wordt hard gewerkt om alles veilig, duurzaam en toekomstbestendig te maken i.v.m. de te verwachten zeespiegelstijging.
Over het hoe en waarom komt Ir. Hans Boogert alles vertellen op zondagmiddag 19 maart a.s. om 15.00 uur.

Vanaf 16.00 uur gezellig napraten onder het genot van een hapje en een drankje tijdens de 3de zondag v/d maand borrel.
 

Herhalingscursus vorkheftruck


Goos Finnema, Jos Ridder, Theo van Meerwijk en Marcel Zeegers hebben weer bijscholing gehad voor het vorkheftruck certificaat.  

3de Zondag v/d maand borrel 19 maart


Na de lezing om 15.00 uur is het weer tijd voor de gezellige 3de zondag v/d maand borrel. Vanaf ca. 16.00 uur is er een drankje en een hapje in ons clubhuis en kunt u gezellig bijpraten met uw mede-clubleden of nieuwe leden leren kennen.
 

Is jouw boot al klaar?
Nog maar drie weekenden voor dat de boten weer te water gaan, ik ben er al klaar voor, kan haast niet wachten. Is jouw boot er ook al klaar voor?


 

Laat de lange zomeravonden maar komen!


De werkploeg heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuwe barbecue plaats naast ons strandje. En op de foto's zijn Rob en Leo de laatste hand aan het leggen aan dit prachtige plekje.


 

Volwassenen zeilles bij HJC


Nog even, en dan gaan de boten het water in! En zo ook de Polyvalken. Mogelijk krijgen ze een extra poetsbeurt.
Ook de instructeurs van het volwassenen zeilen krijgen een opfrisser. In april plannen we nog een zaterdag om als instructeurs samen met elkaar het e.e.a. door te nemen. En dan kunnen we beginnen aan een nieuw seizoen van zeillessen voor volwassenen.

De inschrijvingen zijn niet zo groot in aantal als vorig jaar, maar gezien een afname in instructeurs is dat op het moment wel zo handig.

En toch: mocht je nou je CWO3 hebben of bereid zijn om al je vaardigheden in de zeilkunst te laten zien én mocht je zin hebben om vanaf 8 mei een boot met 2 à 3 cursisten de beginselen of meer van het zeilen bij te brengen, kom dan op de eerste cursusavond op dinsdag 14 maart a.s. om 19.45 uur naar het clubhuis. Om 20.00 uur beginnen we met de les. Je bent van harte welkom.
Laat wel even weten dat je komt via volwassenzeilen@haarlemschejachtclub.nl.
Frank Boks
Coördinator volwassenen zeilen

 

Overlijden Jaap van der Leij


Vandaag bereikte ons het bericht dat Jaap van der Leij op 22 februari is overleden.
Jaap is vanaf 1984 een gewaardeerd lid van de HJC geweest. Met zijn schip de Zoutelief heeft hij veel mooie tochten gemaakt waaronder die met andere HJCers naar de Engelse oostkust.

Jaap was iemand die graag wat te zeggen had. Hij is lange tijd penningmeester geweest in een periode dat de administratie nog niet perfect geautomatiseerd was. Zo kan ik mij nog goed herinneren dat de tapes met informatie over en weer bij penningmeester en ledenadministratie werden ingelezen. Een proces dat niet altijd vlekkeloos verliep. Jaap lette bij dit alles goed op de centjes en was een uitstekende schatkistbewaarder.

Al tijdens zijn bestuursperiode maakte Jaap zich zorgen over de ontwikkelingen met betrekking tot de verplaatsing van onze haven. Hij was een belangrijk lid van de denktank die ten tijde van de onderhandelingen met de gemeente Haarlem het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies voorzag. De denktank werd voor haar overleggen altijd gastvrij bij Jaap en Hennie thuis ontvangen. De waardevolle discussies die daar werden gevoerd zijn van onschatbare waarde gebleken in de gesprekken met de gemeente en ik bewaar daar persoonlijk goede herinneringen aan.
Jaap is ook na de afwikkeling van de verhuisperikelen veel op de HJC geweest.

De verhuizing naar hun nieuwe appartement heeft wat meer tijd gekost dan eerder gedacht. Ook hier was Jaap, ik zou zeggen natuurlijk, bestuurlijk betrokken. Het is erg jammer dat hij maar zo kort met Hennie heeft kunnen genieten van hun nieuwe woning in Bloemendaal.

De HJC verliest met Jaap een buitengewoon gewaardeerd lid en ik wens Hennie, kinderen en kleinkinderen sterkte bij het verlies van Jaap.

Wilko Emmens
Voorzitter

 

Staande mast route langdurig gestremd


Noord-Holland zit op slot voor de recreatievaart doordat de Staande Mastroute op meerdere plekken is gestremd. De Coenbrug over de Zaan is al sinds mei 2021 in storing. Er wordt gewerkt aan de Zaanbrug en een van de verkeersbruggen over de Nauernache Vaart in Krommenie is sinds eind vorig jaar ook kapot.

De Staande Mastroute (SMR) is een veilige doorgaande vaarroute door Nederland, geschikt voor zeil- en motorboten met een masthoogte of een opbouw van meer dan 6 meter. De vaarroute loopt van Breskens in het zuiden via Amsterdam en het IJsselmeer tot Delfzijl in het noorden. De route biedt zo een doorgaande route door heel Nederland. De SMR  is een veilig alternatief voor de tocht buitenom over de Noordzee, maar wordt in Noord-Holland door meerdere stremmingen onderbroken. Lees hier verder.

 

Formulieren werken slecht


Helaas hebben we sinds vanmorgen te maken met een massale DDoS-aanval op de DNS van Formdesk, onze formulierenmaker. Samen met andere partijen werken zij er hard aan om dit te beperken/beheersen. Dit veroorzaakt veel verbindingsproblemen. Dus het kan zijn dat de inschrijvings/aanmeldings formulieren niet werken.
De verwachting is dat de problemen tot 1 maart rond 17.00 uur kunnen duren.

Update: problemen verholpen.

 

Werkploeg hard aan het werk


De woensdagwerkploeg is iedere woensdag overdag vanaf 10.00 uur aan het werk. Bij de zomerwerkploeg bent u iedere maandagavond vanaf 19.00 uur welkom (van april t/m september). Vele handen maken licht werk en is noodzakelijk voor het op orde houden van onze gebouwen, installaties, terrein en groenvoorziening: kom dus gezellig klussen. U hoeft niet handig te zijn, wel gezellig.

Op de foto's hieronder:
Stephan en Chris die een bierpomp spoel installatie aan het inbouwen zijn. Klaas, Albert Jan en Henk die de bramenstruiken snoeien. Auke staat bij de vlaggenmast die Ruud Tillemans op een fantastische wijze heeft gerepareerd. Nico en Wouter zijn de zolder aan het opruimen en Rob en Leo leggen de laatste hand aan de BBQ plaats naast het strand. 

Informatieavond windmolen Schoteroog


De bewonerscommissie van de wijk Land in Zicht houdt een informatieavond over het plaatsen van een mega windmolen op Schoteroog. (De wijk Land in Zicht is de wijk naast de Schoterbrug, waar voor 2010 onze haven was.) De bijeenkomst in in restaurant Loef op 21 februari om 19.00 uur. Lees hier de uitnodiging. U bent van harte welkom. 

Clubtocht Hemelvaartweekend 19-21 mei 2023


Zoals eerder aangekondigd staat er voor het eerst sinds jaren weer een clubtocht op de agenda. De contouren voor deze tocht in het Hemelvaartweekend zien er voorlopig als volgt uit:
 • Op vrijdag 19 mei is plaats gereserveerd bij Watersportvereniging De Zeevang te Edam. Om 14.00 uur staat een rondvaart door het mooie stadje Edam op het programma.
 • Zaterdag 20 mei varen wij dan naar Monnickendam waar wij in de Marina ligplaatsen hebben gereserveerd.
 • Op zondag 21 mei vaart iedereen weer terug.
Edam en Volendam zijn voor veel motorboten ook binnendoor bereikbaar. Aan deze tocht kunnen dan ook motor- en zeiljachten deelnemen. 

Het is lang geleden dat wij een dergelijke clubtocht hebben ondernomen en om een en ander verder voor te bereiden willen wij graag door middel van  deze link een indicatie van het aantal deelnemers. Op grond van die informatie kunnen wij de details zoals gezamenlijke maaltijden dan verder invullen en een definitief programma en een deelnemersbijdrage vaststellen. 

Het wordt natuurlijk leuker naarmate meer leden aan deze tocht deelnemen dus wij horen graag van u.

 

Lezing waterzuivering

Weet u wat er bij onze buren gebeurt?
U kent ongetwijfeld de twee stompe toren vlak bij onze haven. Maar weet u wat daar plaats vindt? Wel; daar zuivert het Hoogheemraadschap Rijnland afvalwater tot schoon water dat terug de natuur in gaat.
Over dit proces komt Hans Barnhoorn alles uitleggen op de 3e zondag van de maand. Deze is op 19 februari a.s. en start om 15.00 uur.
Vanaf ca. 16.00 uur is er een drankje en een hapje in ons clubhuis en kunt u gezellig bijpraten met uw mede-clubleden of nieuwe leden leren kennen.

 

Mooie Nelloop en boerenkoolmaaltijd


Op 12 februari a.s. organiseren wij weer de Mooie Nelloop.
De traditionele hardloopwedstrijd of wandeltocht van ca 10 km rond de Mooie Nel. Start en finish zijn op de haven. De wandelaars vertrekken om 14.30 uur en de hardlopers starten om 15.30 uur. De beloning voor de snelste dame en heer bij de wedstrijdlopers is het winnen de Mooie Nel wisseltrofee. Voor de wandelaars staat aan het einde van de tocht de gebruikelijke taart in het clubhuis klaar.

En om 17.30 uur wordt er voor max. 30 personen de bekende boerenkoolmaaltijd geserveerd. Vol = vol!

Aan de wandeltocht en hardloopwedstrijd zijn geen kosten verbonden, aan de boerenkoolmaaltijd wel. Aanmelden via deze link en graag vermelden of u gaat hardlopen of wandelen en of u wilt deelnemen aan de boerenkoolmaaltijd.

Voor meer informatie: evenementen@haarlemschejachtclub.nl.
 

Iedere woensdag: werkdag!


Iedere woensdag is de werkploeg aan het werk. Vele handen maken licht werk en is noodzakelijk voor het op orde houden van onze gebouwen, installaties, terrein en groenvoorziening: kom dus gezellig klussen. U hoeft niet handig te zijn, wel gezellig. 
Om 10.00 uur wordt begonnen met koffie en dan verdeelt Jos Ridder de werkzaamheden. Tijdens de lunch is er soep en na afloop om 16.00 uur een gezellig drankje.

 

Iedere dinsdagmiddag: Shantykoor!


Iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur oefent ons shantykoor. Een gezellige middag met niet alleen shantyliedjes, maar ook ander leuke liedjes. Het koor bestaat uit 18 mannen en vrouwen, die erg enthousiast zijn. Maar we zoeken altijd nieuwe leden en ook zij die een instrument bespelen zijn van harte welkom. Er zijn zoveel nieuwe leden op de haven waarvan vast wel iemand is die graag wilt zingen. Kom dus gewoon op een dinsdagmiddag naar het clubhuis. 
Voor eventuele informatie neem contact op met Goke van Beijeren tel 023 5274958 of e-mail h.beijeren@chello.nl.

 

Windmolens Schoteroog


Plaatsing van grote windmolens op Schoteroog is nog steeds aan de orde. Het bestuur begrijpt de noodzaak voor de energietransitie maar maakt zich ook zorgen over de effecten van deze plannen voor onze vereniging en heeft daarover ook contact gehad met de gemeente Haarlem.

De gemeente heeft ons als volgt geïnformeerd:
“Door het bureau Bosch en Van Rijn wordt onderzoek uitgevoerd dat is gericht op een aantal zaken:
- het in kaart brengen van de mogelijkheden op Schoteroog qua windmolens, zoals de beperkingen die er zijn qua hoogte, afstand tot bebouwing, stelling van Amsterdam, natuur-netwerk Nederland regelgeving, etc. Op basis daarvan wordt een beeld verkregen van wat er überhaupt mogelijk is.
- op basis hiervan zullen ze ook andere omgevingseffecten bekijken: zoals geluid, slagschaduw, veiligheid, effect op recreatie waaronder natuurlijk ook de watersport en andere recreatie activiteiten die op Schoteroog plaatsvinden.

Dit rapport wordt in februari verwacht, waarna het met betrokkenen gedeeld kan worden.
De initiatiefnemers, Noord Noord West Wind, zijn nog niet met participatie begonnen. Zij zijn nu een participatieplan aan het maken, en willen het onderzoek van Bosch en Van Rijn afwachten om de uitkomsten daarvan mee te nemen. Uiteraard staat de HJC op de lijst als direct betrokkene om meegenomen te worden in het participatietraject.

Op dit moment zitten er twee bewoners van Land in Zicht in de projectgroep met de initiatiefnemers en de energie coöperatie om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en hun input mee te geven. Dat zijn dan ook de bewoners waaraan gerefereerd wordt in de informatienota. Dat is uiteraard niet alle/de enige participatie die plaatsvind, de daadwerkelijke participatie wordt nog nader uitgewerkt en daar wordt een veel bredere groep in meegenomen. Ik verwacht dat dit in het voorjaar van start zal gaan, maar precieze planning kan gedeeld worden zodra er een participatieplan is gemaakt door de initiatiefnemers.”

Het mag duidelijk zijn dat onze zorgen nog niet zijn weggenomen. Wij blijven de ontwikkelingen volgen en participeren zodra mogelijk.

Met de bewonerscommissie “Land in Zicht” is ook contact geweest. Zij organiseren op 21 februari van 19.30-21.30 uur een informatieavond in Paviljoen Loef. Zie daarvoor bijgaande flyer. Natuurlijk kunnen leden van de HJC ook van deze uitnodiging gebruik maken. Namens het bestuur zal ook vertegenwoordiging aanwezig zijn.

Wilko Emmens
Voorzitter
 

Lezing Kolksluis Spaarndam


De Kolksluis te Spaarndam werd rond 1285 gebouwd en is de oudste nog werkende sluis in Europa en heeft vanaf eind 2021 tot medio 2022 een grote renovatie ondergaan.
Wist u dat:
 • Sinds de bouw van de eerste versie van de Kolksluis in 1285 de zeespiegel met circa 60 centimeter gestegen is?
 • Er voor 1852 rijen schepen voor de sluis lagen te wachten op een gunstig waterpeil om weg te varen, afhankelijk van eb en vloed?
 • De Kolksluis een belangrijke schakel was voor de scheepvaart tussen Vlaanderen en de Hanzesteden?
Rik Stapel gaat nog veel meer wetenswaardigheden over de Kolksluis vertellen op zondagmiddag 15 januari 2023 om 15.00 uur. Na afloop de gezellige 3de zondag v/d maand borrel. Een goede reden om naar ons clubhuis te komen!


 

Beperkte doorvaarthoogte Noorder Buiten Spaarne


Van 23 januari 2023 06:00 uur tot 6 april 2023 22:00 uur is er beperkte doorvaarthoogte in het Noorder Buiten Spaarne. De Schoterbrug wordt niet bediend ivm de aanwezigheid van een tijdelijke rioolleiding over de brug. De maximale doorvaarthoogte is 6,95 meter.
Zie hier het officiële bericht.

 

Nieuwjaarsspeech 2023


De Nieuwjaarsreceptie was zeer druk bezocht en bijzonder gezellig. Een goed begin van ons verenigingsjaar. Tijdens de receptie hield onze voorzitter Wilko Emmens onderstaande speech.

Goedemiddag, welkom op de nieuwjaarsreceptie.

Voor het eerst in twee jaar kunnen wij na de coronabeperkingen op deze wijze het nieuwe jaar inluiden. Ik kijk graag even terug op 2022 en doe dat net als velen van u met gemengde gevoelens.

Met het einde van de coronaperiode dachten wij het normale leven weer op te kunnen pakken. Maar de oorlog in Oekraïne heeft naast het onbeschrijfelijk leed dat daarvan het gevolg is veel invloed op onze samenleving. Gestegen kosten, zoals die van energie, die velen en ook het bestuur hoofdbrekens kost.
Er leeft onzekerheid en de toon waarop veel discussies worden gevoerd helpt ook niet altijd. Naar elkaar luisteren lukt vaak niet goed.

De HJC heeft toch een goed jaar achter de rug met een licht gestegen aantal leden en vrijwel al onze ligplaatsen waren bezet. Wij konden onze ledenvergaderingen weer live houden en hebben kunnen genieten van een prachtige zomer, met volop ruimte om onze sport te beoefenen
Talloze klussen zijn door vrijwilligers opgepakt, waarvoor veel dank is verschuldigd want zonder die inzet kan de HJC niet. Zij worden in maart door het bestuur in het zonnetje gezet, een uitnodiging volgt.
Een recordaantal passanten wist ons te vinden, zij lieten tal van goede recensies achter.
En natuurlijk hebben wij ook ons 105-jarig bestaan op gepaste wijze kunnen vieren,
Onze zeilers boekten mooie resultaten met als kers op de taart de prestigieuze “Van Rietschoten trofee” voor Bart Lambriex

En dan 2023, de enquête die wij u hebben beloofd komt door ziekte iets later, maar er wordt aan gewerkt. Laat daarin alstublieft uw ideeën weten.
Naast andere evenementen op de kalender willen wij graag extra aandacht besteden aan een gezamenlijke clubtocht tijdens het Hemelvaartweekend
Verder staat een nieuwe ledenmiddag op het programma en in maart een borrel voor de vrijwilligers.

Het bestuur hoopt dat u in 2023 vaak en met plezier op de HJC komt.

Namens het bestuur wens ik u allen een mooi en gezond 2023 en wil daar graag een toast op uitbrengen.
Wilko Emmens
Voorzitter

 

Schepen te water voorjaar 2023


Dit jaar zullen we de schepen, die op de bokken op het achterveld staan, in twee weekenden te water laten. Dit doen we met de trekker, cradlekar en de leden wiens schepen te water gelaten worden. Vele handen maken licht werk, daarom dient u aanwezig te zijn in de ochtend (vanaf 9.00 uur tot 12.00 uur) of in de middag (van 13.00 uur tot 17.00 uur). Zie daarvoor deze planning.

Denk aan oude kleding, handschoenen e.d.

Na het te water laten, vaart u naar uw zomerligplaats of aangewezen plek en helpt u bij het te water laten van elkaars schepen. We bedanken jullie alvast hartelijk voor jullie mede(samen)werking.

Schepen < 2000 kg die met de kraan te water gaan, kunnen hiervoor een afspraak maken met de havenmeester. (Tot uiterlijk 15 april 2023)

De schepen die in de haven op een andere ligplaats dan hun zomerligplaats liggen, dienen vóór vrijdag 31 maart verhaald te worden naar hun ligplaats voor het aankomende zomerseizoen. Zie hier de indeling.

Met vriendelijke groet,
Goos Finnema, havencommissaris

 

Nieuwjaarsreceptie 8 januari om 16.00 uur


Het bestuur nodigt u van harte uit voor het bijwonen van de nieuwjaarsreceptie in ons clubhuis. Dit altijd gezellige evenement hebben wij de afgelopen twee jaar helaas niet door kunnen laten gaan en het bestuur kijkt er daarom zeer naar uit om de traditie in ere te herstellen en met u een toast uit te brengen op 2023. 

Kerst- en Nieuwjaarswens
Nieuwjaarsreceptie 8 januari 2023, 16.00 uur
Het bestuur nodigt u graag uit om samen het glas te heffen op een mooi en gezond 2023. U komt toch ook?


 

Het Verenigingsjaar

Het verenigingsjaar van de HJC loopt van 1 januari tot en met 31 december. Wilt u uw lidmaatschap beëindigen? Zeg dan tijdig op, dus vóór 1 januari.
Dit kan door middel van het opzegformulier op de website.
Heeft u een nieuw adres, e-mailadres of telefoonnummer? Laat het ons dan even weten.
U kunt een mailtje sturen aan leden@haarlemschejachtclub.nl of zelf aanpassen via ledenbestand Ecaptain.

 

Bart wint Conny van Rietschoten trofee


Bart Lambriex, Floris van de Werken, Odile van Aanholt en Anette Duetz kregen dinsdagavond in het scheepvaartmuseum in Amsterdam de prestigieuze Conny van Rietschoten Trofee uitgereikt.
De jury kon op basis van de resultaten geen keuze maken tussen beide 49er teams. Omdat de geweldige prestaties in zo’n sterke samenwerking tot stand kwamen mochten beide teams deze trofee in ontvangst nemen.
De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke en drukbezochte bijeenkomst in de grote hal van het Scheepvaartmuseum. Een mooiere plek in nauwelijks denkbaar.
Bart en Floris waren net terug uit Portugal en vertrekken begin januari naar de Canarische eilanden om de training weer op te pakken.
Het bestuur van de HJC feliciteert beide teams van harte met deze prachtige onderscheiding.


Hier meer en betere foto's.

 

Kerststukjes maken


Het is weer mogelijk om met elkaar een gezellige creatieve kerstochtend in het clubhuis te hebben. Zaterdag 17 december is hiervoor gepland en Warner Lubberink is daarbij onze gastheer.
Klik hier voor de uitnodiging en voor hetgeen je zelf mee moet nemen.

 


Bierbrouwen in Haarlem

 

Haarlem is een stad waar van oudsher bier wordt gebrouwen. Op een gegeven moment waren er zelfs 62 brouwerijen in de stad! Nu kunnen we nog genieten van de bieren van Jopen en van Uiltje. Op zondagmiddag 18 december om 15.00 uur (3de zondag van de maand) vertelt Klaas de Jong over de geschiedenis van het bierbrouwen in Haarlem. Leuk, zelfs voor hen die (zeggen) niet van bier (te) houden.
 

 


VPRO-serie Lampje nu te zien


De VPRO-serie Lampje is vanaf dinsdag 6 december te zien op NPO Plus en van maandag 2 t/m donderdag 5 januari in vier delen op NPO Zapp om 19.20 uur. Het leuke aan deze serie is dat hij deels is opgenomen op de HJC. Lees hier over deze serie.

 

Van de havencommissaris


De schepen staan allemaal naar tevredenheid op de kant geparkeerd. Rekening houdend met heel veel wensen zoals: staal bij staal, gebruik van hoge of lage pads, graag bij lashok, zware schepen op de betonplaten, reizen naar het buitenland, ziekenhuis opname, roeren die er af moesten, werkende mensen, beschutte plekken, mensen die voor de paasdagen de boot in het water willen en dan ook nog ruimte houden voor trailers en een calamiteiten plek. Op één na hebben we het iedereen naar de zin kunnen maken.
Nogmaals heel veel dank aan de hellingploeg die hierbij geholpen heeft.

De woensdagen worden druk bezocht met mensen die de handen uit de mouwen willen steken. Zo is er een nieuw dak op de lascontainer gezet, het strand is winterklaar gemaakt, de bestrating nagekeken, de groenvoorziening weer bijgehouden en vele andere klussen.

Er wordt de komende tijd goed gekeken hoe we nog meer kunnen besparen op de stroomkosten. De lampen van de steigers gaan deze winter wat minder branden en alles wordt nogmaals kritisch bekeken. Natuurlijk denkt u zelf ook goed na hoe we kunnen besparen.

Oproep: voor degenen die nog niet al zijn/haar eigendomen voorzien heeft van een label met zijn/haar naam, om dit alsnog te doen. We gaan namelijk weer een grote opruiming houden en het zou zonde zijn als uw spullen op het milieuplein terechtkomen, terwijl u die nog graag had willen bewaren.

Er staat een aantal weesfietsen in de fietsenstalling op het haventerrein, waarvan de eigenaar onbekend is. Is één van die fietsen van u, meldt u zich dan even bij de havenmeester. Blijft de eigenaar onbekend, dan worden de fietsen verwijderd.

Trailer stalling: willen degenen die een trailer gestald hebben op het HJC-terrein, waar geen boot op staat in de winter of zomer, deze meenemen naar elders? Wij hebben er geen plaats meer voor op de haven.

Zomerligplaats: Gaat u geen gebruik maken van uw zomerligplaats, zeg deze dan voor 1 januari op met dit formulier.

Tips:
Zorg dat uw motor, boiler en andere vorstgevoelige spullen goed zijn afgetapt, de vorst kan ons zomaar overvallen.
Zorg dat uw schip goed vast ligt met dikke, of dubbele landvasten, de tenten goed vastzitten en de vallen vrij zijn van de mast. Hou het weerbericht in de gaten en kom zo nodig op de haven langs om te kijken hoe het met uw eigendomen gesteld is.

Dan rest mij alleen u nog een goede winter te wensen. Ik zie u graag op een van de gezellige woensdagen en natuurlijk bij minstens één van de lezingen op de derde zondag met een borrel (of een kop thee).
Goos Finnema, havencommissaris
 

Aansprakelijkheid winterstalling


Hoe ga je om met de aansprakelijkheid bij boten in de winterstalling als vereniging? Een film van het Watersportverbond, opgenomen op onze haven, met in de hoofdrollen onze voorzitter en de hellingploeg. Klik hier.


 

Lustrum munten geldig op de 3e zondag vd maand borrel


Wij kunnen als haven en vereniging terugkijken op een mooi en gezellig lustrum. De meeste van ons waren door alle verkleedpartijen onherkenbaar. Je merkte goed dat de Flower Power tijd op een of andere manier goed bij onze vereniging past. Nu de rook weer opgetrokken is en de balans opgemaakt zien we dat er nog redelijk wat te veel gekochte munten in omloop zijn. Om iedereen de mogelijkheid te geven deze munten toch nog op te kunnen maken zijn ze dit winterseizoen geldig tijdens de 3e zondag van de maand borrels dit jaar. De borrels staan geplant op 20 november en 18 december. Een goede motivatie gezellig te komen borrelen dus. Na de 3e zondag van de maand borrel van 18 december zijn de munten dus niet meer geldig.

 

Gezellige ALV


De algemene ledenvergadering van 18 november werd goed bezocht. Er werden weer een ruim aantal vlaggendragers gehuldigd namelijk Vera ter Horst & Jorien Hin, Max Breur & Diederik Engler, Boudewijn Grootes, Zahra Belkhaddar, Felix Mulder, Lucas Oonk, Luit Schram, Tessa Groeneveld, Valentijn Destiller, Renee Groeneveld en Bart Lambriex. De Poelsnipbeker werd gewonnen door Felix Mulder met 114 starts. De begroting en de tarievenlijst 2023 werden goedgekeurd na een duidelijke uitleg van onze penningmeester. Monique Pals trad af als jeugdcommissaris na jaren van tomeloze inzet. Naar een vervanger wordt nog gezocht. Ruud Gortworst als vice-voorzitter en Nico Hoek als algemeen commissaris traden toe tot het bestuur. Auke Bender gaf een uitleg over waar de regiocommissaris en het Watersportverbond zich allemaal mee bezig houden.
Na afloop werd er nog lang gezellig geborreld.


Klik op foto om te vergroten 
Klik hier voor alle vlaggendragers. 

Shantykoor oefent op andere dag


In plaats van donderdagavond zingen we voortaan op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.  Het koor bestaat uit 18 mannen en vrouwen, die erg enthousiast zijn. Maar we zoeken altijd nieuwe leden en vooral die een instrument bespelen zijn van harte welkom.

Er zijn zoveel nieuwe leden op de haven waarvan vast wel iemand is die graag wil zingen. Kom dus gewoon op een dinsdagmiddag in het clubhuis. We zingen niet alleen shantyliedjes, maar ook ander leuke liedjes.

Goke van Beijeren tel 023 5274958 of e-mail h.beijeren@chello.nl

 

Het winterseizoen gaat weer van start….


Het winterseizoen gaat weer van start….
en daarmee dus ook de 3e zondag van de maand.

Varend vanaf onze haven richting de sluis van Spaarndam ligt aan stuurboord een nieuwe, moderne woonwijk. Ouderen onder ons weten nog wel dat op die plek vroeger Scheepswerf Stapel was gevestigd. Over de geschiedenis van deze werf gaat Rik Stapel op zondagmiddag 20 november a.s. om 15.00 uur e.e.a. vertellen.

Het belooft heel interessant te worden.


 

Uitnodiging Algemene Ledenvergadering


Uitnodiging Algemene Ledenvergadering, vrijdag 18 november 2022, aanvang 20.00 uur.

Het bestuur nodigt u uit tot het bijwonen van de algemene vergadering. Naast het huldigen van onze vlaggendragers die de HJC op het water weer geweldig hebben vertegenwoordigd komen ook de begroting en tarieven voor 2023 aan de orde.

Het zal niemand verbazen dat de enorm gestegen energieprijzen het bestuur voor een paar dilemma’s plaatst die wij graag aan u voorleggen.

De agenda en stukken voor de vergadering vindt u op het besloten deel van onze website.

Het bestuur stelt uw aanwezigheid zeer op prijs.

 

Winterstalling cradlekar en water


Hier de lijst met data en tijden van de boten die met de cradlekar uit het water worden gehaald.

Herziene versie 25 september.

Hier de lijst met boten die verplaatst moeten worden en boten die van de E-steiger naar de binnenzijde van de haven gaan.


 

Uitnodiging voor alle leden: havenmeester 50 jaar!


 

 

Steigers schrobben


Voor het winterseizoen willen we graag dat de steigers weer goed begaanbaar zijn voor de havenmeester en leden. Deze klus gaan we met zijn allen aanpakken op zaterdag 29 oktober.
Bent u verhinderd, dan geen probleem, u heeft dan nog de hele week de tijd om het te doen.
Er mag géén gebruik worden gemaakt van hogedrukreinigers, maar we doen het gewoon met ellebogenstoom en een borstel.
Ik hoop jullie allemaal te zien op het Flower Power lustrumfeest.
Goos Finnema, havencommissaris


 

Sluiting seizoen


Het was weer een gezellige sluiting van het seizoen. De wimpel werd gestreken door de havenmeester, terwijl olv het shantykoor de leden het clublied zongen. De wimpel werd dit jaar uitgereikt aan Emma v/d Knaap voor het vele werk wat zij het afgelopen seizoen heeft verricht. De foto's staan hier.

 

Renée 2de op EK


Renée Groeneveld is 2de geworden met haar team op het Europees Kamioenschap matchracen. De wedstrijden werden gehouden in Corfu, Griekenland. Hier de uitslagen. 

105-jarig lustrum, wat een feest


Het bestuur heeft de grote belangstelling bij het 105-jarig lustrum erg op prijs gesteld.
De start met de puzzeltocht op het water is sowieso voor herhaling vatbaar. Tijdens de receptie kregen wij van Lies ’t Hooft een prachtige oude wisselprijs overhandigd genaamd Het Schip Velthuis. Namens de familie Hofman werd ons een HJC gedenk bord aangeboden dat dateert uit 1925. Bijzonder is dat dit bord werd “gevonden” op een rommelmarkt in Frankrijk. De wisselprijs en het bord hebben wij in dank aanvaard en zijn te bewonderen in het clubhuis.

Na de receptie kon men genieten van de maaltijd bij de foodtrucks waarna het jaren 60 feest kon beginnen. De foto’s geven een prachtig beeld van deze mooie lustrum dag.
Dank aan iedereen die zich zo heeft ingespannen om deze dag tot een succes te maken.

Wilko Emmens
voorzitter

Hier de foto's.
Hier de jubileumspeech van de voorzitter.

 

Gewijzigde openingstijden


Ter bevordering van het herstel van de havenmeester is het belangrijk dat hij zich houdt aan de werktijden die met de bedrijfsarts zijn overeen gekomen.

De werktijden zijn daarom tot nader bericht beperkt van 09.00 tot 12.00 uur. 

De dinsdag is ongewijzigd de vrije dag van de havenmeester.

Het bestuur begrijpt dat dit soms lastig kan zijn, maar verzoekt om uw begrip voor deze maatregel.

Met vriendelijke groet,

Wilko Emmens
Voorzitter
Haarlemsche Jachtclub

 

Sluiting seizoen


Op zondag 16 oktober om 16.00 uur sluiten wij het vaarseizoen 2022 af. Een jaar dat ons zeker door alle nieuwe onzekerheden in de samenleving bij zal blijven. Ook de prachtige zomer met een recordaantal prachtige dagen zullen wij niet snel vergeten. Kort na het vieren van ons 105-jarig jubileum is het moment aangebroken om het vaarseizoen 2022 af te sluiten. Namens het bestuur nodig ik u daarvoor van harte uit. Wij doen dat onder begeleiding van het shantykoor met het laten zakken van de clubvlag. Meteen een goede gelegenheid om met elkaar even terug te kijken op het afgelopen seizoen en vooruit te kijken naar de komende winter waar wij u ook weer graag ontmoeten bijvoorbeeld bij de verschillende derde zondag van de maand “borrels”
Wilko Emmens, voorzitter

 

Pubquiz op het water


Kom jij pubquizzen op het water?
Vaar van boei naar boei en beoefen je behendigheidskills. Op 8 oktober is er een echte pubquiz, maar dan op het water!
Wil jij ook meedoen? Maak dan een team van allerlei leeftijden. Er moet tenminste 1 persoon met een QR-app in je team zitten. Schrijf jouw team nu hier in.
Je kan meedoen met elke boot! Zorg ervoor dat je je telefoon droog mee kan nemen.
Ben je onder de 14 jaar, vaar dan gezellig mee met je optimist.
Speciale vragen voor kinderen en altijd prijs.
 

Het aftellen kan beginnen!


Op 8 oktober viert de HJC haar 105-jarig bestaan. De hele dag is er van alles te doen op de haven. Kom jij ook?

Overdag vanaf 13:00 tot 15:30 is er een speurtocht op het water. Een ‘soort’ pubquiz, maar dan met je team in een boot. Nog leuker en moeilijker! Schrijf je hier in met je team.

Na de speurtocht is er een receptie van 16:00 tot 18:00 uur, gevolgd door een feestelijke avond met muziek en eten. Vanaf 18.00 uur staan er verschillende foodtrucks op het terrein met lekkere hapjes voor iedereen. Meld je aan en krijg alvast 5 bonnen. De bar is de hele avond geopend en er kan gedanst worden.

De kosten voor het diner zijn 15 euro voor leden en 20 euro voor niet-leden. Kinderen t/m 12 jaar 10 euro.

Als iedereen lekker gegeten heeft begint het Flower Power-feest, trek je meest groovy jaren 60/70-outfit aan en dans mee op de hits van de Beach boys!

* Bij een feest horen slingers, dus pavoiseer je boot/ schip die dag zodat de hele haven er feestelijk uit komt te zien!

Wij hopen iedereen te zien op 8 oktober!
De jubileumcommissie

 

Bart genomineerd voor wereldzeiler van het jaar. Stem hier.


Bart Lambriex is genomineerd voor World Sailor of the year. Lees hier verder.

Stem op Bart hier.
 

Bereikbaarheid Havenmeester


Gelukkig gaat het met onze havenmeester de goede kant op. Hij is weer halve dagen aan de slag. Heeft u hem nodig maak dan even een afspraak. Krijgt u hem niet te pakken dan geeft zijn voicemail aan wanneer hij wel bereikbaar is. Wij hopen dat zijn herstel voorspoedig blijft verlopen.
Op de haven is het intussen ook wat rustiger en daarom is de inzet van inval-havenmeesters beëindigd. Dank aan iedereen die zich hier de afgelopen periode voor heeft ingezet.

 

Maandag werkavonden en woensdag werkdagen

Vanaf 29 augustus iedere maandagavond vanaf 19.00 uur en vanaf 7 september iedere woensdag vanaf 10.00 uur wordt er weer opgeruimd, geschilderd, getimmerd, getuinierd enz. Er kwamen vorig jaar veel nieuwe leden helpen, waar we heel blij mee zijn. We hopen daarom dat er nog meer leden komen die de afgelopen jaren lid zijn geworden, maar nog niet in de gelegenheid zijn geweest iets voor hun club te doen. Het is bijzonder gezellig en de koffie staat klaar.


Namens de maandagavond werkploeg en woensdag werkploeg, 
Theo van Roode en Jos Ridder


 


De schutbeperking in Spaarndam is opgeheven


De schutbeperking in Spaarndam is opgeheven met ingang van 16 september om 12.00 uur.

Omslagpunt droogte bereikt. Zoetwatertoevoer via KWA wordt afgebouwd.

Sinds 18 juli krijgt West-Nederland extra zoetwater via de Klimaatbestendige Water Aanvoer (KWA) én indirect via een doorvoerroute door de Krimpenerwaard. Deze maatregel werd genomen om de droogte in het gebied het hoofd te bieden en verzilting tegen te gaan. Nu er weer neerslag valt en de dagen korter worden (met minder verdamping als gevolg) en ook de Rijnafvoer langzaam stijgt, is een omslagpunt bereikt. Het gaat de goede kant op. Dit maakt dat de KWA kan worden afgebouwd.

De KWA wordt in september en oktober stapsgewijs en gecontroleerd afgebouwd. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zet Gemaal De Aanvoerder uit. Via het Noordergemaal wordt nog wel water ingelaten. Het aantal kubieke meter water per seconde wordt vooralsnog teruggebracht van 11 naar maximaal 5. Het zoetwater dat binnenkomt wordt zorgvuldig
beschermd en verdeeld. Medewerkers van Rijnland blijven de weersverwachting en de Rijnafvoer nauwlettend in de gaten houden en anticiperen daarop.

Overige maatregelen
De huidige omstandigheden maken dat ook enkele maatregelen die samenhangen met de KWA komen te vervallen. Zo wordt op 16 september om 12.00 uur de beperking in het schutregime bij de Grote Sluis in Spaarndam opgeheven en is de Kolksluis niet langer gestremd. Het vaarverbod op de Leidsche Rijn wordt naar verwachting aan het eind van
volgende week opgeheven. De Rietveldsluis blijft 's avonds en 's nachts gestremd.

Rijnland blijft de komende periode doorgaan met de inspectie van de zeer droogtegevoelige dijken, omdat er nog altijd sprake is van een neerslagtekort. De inspecties gaan door totdat het neerslagtekort op een aanvaardbaar niveau is gekomen.

Een volledig en actueel overzicht van de maatregelen is te vinden op  www.rijnland.net/loket/droogte-zomermonitor
Bedieningstijden van de Grote Sluis in Spaarndam zijn te vinden op  www.rijnland.net/loket/varen-in-rijnland/bedieningstijden-sluizen-en-bruggen
Die van de Kolksluis staan op  www.stichtingkolksluisspaarndam.nl/

Over de KWA
De KWA is een stelsel van stuwen, watergangen en gemalen dat in tijden van watertekort zoetwater aanvoert vanuit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal; twee inlaatpunten waarop de zee geen invloed heeft. De waterschappen De Stichtse Rijnlanden, Delfland, Rijnland en Schieland en de Krimpenerwaard realiseren samen de KWA. Rijkswaterstaat regelt de verdeling van water over Nederland en stelt het water beschikbaar voor de KWA. Meer weten over de KWA?  www.youtube.com/watch?v=kFcevlEzw0I&t=2s


 

Vervangende havenmeesters


De havenmeester is tijdelijk niet inzetbaar, maar hopen op een voorspoedig herstel.
Zijn taken worden tijdelijk waargenomen door invalhavenmeesters, die u zo goed mogelijk helpen.
Voor hele moeilijke vragen is de havencommissaris bereikbaar.

Met vriendelijke groet,
Goos Finnema
havencommissaris

 

ONZE SPONSORS

© 2023 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix