instagram

Nieuws archief

Spaarne Cup 2024


Dit jaar wordt wederom de Spaarne Cup verzeilt. De Koninklijke Roei en Zeilvereniging het Spaarne is de gastheer voor het evenement op 30 juni. Gedurende de hele dag zal om de mooie cup gestreden worden.

De opzet van het evenement is dat er in teamverband gezeild wordt. Vier boten bemand door één van zeilverenigingen en vier boten bemand door een andere Haarlemse vereniging. Het onderlinge resultaat opgeteld geeft de overall uitslag voor die wedstrijd. Leuk om hier te vermelden is dat HJC leden Bert van Veldhuizen wedstrijdleider en Frans Hin jury te water zal zijn!

Voor de HJC zullen Emma, Wendy, Jan-Willem, Mylene, Jeroen, Benjamin, Heleen en Peter hun best doen om de cup weer naar ons clubhuis te krijgen. Heel leuk als ze worden aangemoedigd vanaf de kant!

Hier het wedstrijdschema.

 

Zomerrally YSY 2024


Het bestuur van de Yachtclub Seaport Ymuiden nodigt u graag uit voor de Zomerrally!

Op zondag 7 juli houden we een vriendschappelijke zeilwedstrijd voor de kust van IJmuiden over een lengte van ca. 12mijl. De wedstrijd staat open voor leden van de YSY, ligplaatshouders van Seaport Marina en leden van uitgenodigde watersportverenigingen.

We varen op basis van SW handicap en zullen op omgekeerde handicap starten.
Concreet, het langzaamste schip mag als eerste starten en diegene die het eerste over de finish komt wint de felbegeerde prijs en eeuwige roem.

Het palaver is i.v.m. de diverse starts om 09.00 uur in de bestuurskamer van de YSY onder het genot van een kop koffie of thee.
Aansluitend is er mogelijkheid tot kabbelen in het Zandhuis, waar voor slechts 20 euro p.p. om 17.30 een heerlijk BBQ buffet klaar zal staan. (kinderen €12,50)
Opgeven of wilt u meer informatie? Kan via de mail rnhvoorzitter@ysy.nl of via Whatsapp 06-30880674

We zien u graag aan de start verschijnen!

Namens het bestuur van de YSY,
Chiel Van Oppen

 

E-steiger wordt verstevigd


Er wordt gewerkt aan de E-steiger. Hij wordt verstevigd daar er met veel wind behoorlijk wat beweging in zit. Ook worden er twee palen vervangen in de haven.
 

HJC EK BBQ groot succes


De HJC EK BBQ was een succes, ondanks de eindstand 0-0. Wat een gezellige avond! Ons clubhuis kleurde oranje, er werd geborreld, gegeten en enthousiaste oranjefans zaten op het puntje van hun stoel en volgden de wedstrijd op het grote scherm. 
Dank aan allen die er waren en geholpen hebben om van deze avond een succes te maken!

Mocht jij een leuk idee hebben en zin hebben om iets te organiseren?
Het clubhuis en diverse middelen staat tot je beschikking. Mail naar vice-voorzitter@haarlemschejachtclub.nl of secretaris@haarlemschejachtclub.nl voor vragen en een helpende hand.


 Kijk hier voor meer foto's van de bbq en het klus- en vaarseizoen 2024. 

Spaarnestad concert


Op zaterdag 6 juli is er weer in de Bakenessergracht het Spaarnestad concert.
 

Nieuwe aanwinst in speeltuin


Er is veel tijd en liefde is gestopt in de nieuwste aanwinst van de HJC-vloot: de strandweerboot! Nog meer speelplezier op de Haarlemsche Jachtclub.Klik op de foto om te vergroten.


 

Bedankt voor het medeleven


  Klik op foto om te vergroten. 

De eerste doelpunten zijn binnen!


Langzaam kleurt Nederland Oranje, straten veranderen in ware Oranje-dorpen en de Oranje reclames vliegen ons om de oren. Vrijdag 21 juni kleurt ons HJC Clubhuis Oranje. Kom jij ons elftal aanmoedigen onder het genot van een heerlijke BBQ en hapjes? 

Meld je NU hier aan (aanmelden kan t/m woensdag).

Voor de duidelijkheid: als je in Spond hebt aangegeven dat je er bent, geef je dan ook nog op via de link anders komt je aanmelding niet door. 

Wij hebben er zin in, jullie toch ook? 


 

HJC EK BBQ

 

Het Nederlandse elftal speelt vrijdagavond 21 juni om 21.00 uur tegen Frankrijk! Een mooie gelegenheid om ons clubhuis Oranje te laten kleuren en samen, onder het genot van gezelligheid, drankjes, borrelhapjes en een BBQ, Nederland aan te moedigen!


Kom gezellig borrelen vanaf 17.30 uur. Niet veel later zullen BBQ-masters Mark van Ingen en Arnoud van Voorst, gaan grillen en Cees van der Knaap rookt voor deze gelegenheid zalm! Er is genoeg lekkers!

De kids die zeilles hebben die avond krijgen i.p.v. soep een broodje hamburger of broodje worst.


Wat ons betreft een evenement waar je bij moet zijn, dus leg je mooiste oranje-outfit maar vast klaar en schrijf je HIER in! Introducées zijn van harte welkom!


Tot de 21e!

Bonnika Bourquin en Carlet Liberg

 


Maandagavond en woensdag klusploegen goed bezig


Iedere maandagavond om 19.00 uur en woensdag om 10.00 uur zijn de klusploegen hard aan het werk. Er moet veel gebeuren bijv. de haven opruimen, schilderen en de tuin bijhouden. Kortom er is werk genoeg en het is reuze gezellig! De koffie en thee staan klaar.

Klik hier voor foto's vaar- en klusseizoen 2024
 

Els Voorting overleden


 


 Klik op de foto om te vergroten
 

Safe the date vrijdag 21 juni


Borrel, bbq en de EK wedstrijd Nederland-Frankrijk kijken op een groot scherm. Overige informatie en inschrijving volgt zo spoedig mogelijk. 

Meer openingen Cruquiusbrug

Goed nieuws voor de gebruikers van de vaarweg Noordzee kanaal / de Kaag vv over de westelijke Ringvaart.

De bouwwerkzaamheden aan de Cruquiusbruggen zijn inmiddels zover gevorderd dat er op de volgende dagen een middagopening mogelijk is:
 • Vrijdag 17 mei van 12.00 tot 13.00 uur
 • Dinsdag 21 mei van 12.00 tot 13.00 uur
 • Donderdag 23 mei van 12.00 tot 13.00 uur
 • Vrijdag 24 mei van 12.00 tot 13.00 uur
 • Maandag 27 mei t/m vrijdag 31 mei van 12.00 tot 13.00 uur
 • Maandag 3 juni t/m vrijdag 7 juni van 12.00 tot 13.00 uur
In de weekendende worden de bruggen normaal bediend. Ook is doorvaart mogelijk voor de ochtend spitssluiting en na de avond spitssluiting.

Nader bericht volgt over de bedientijden na 7 juni 2024.

Met vriendelijke groet,
Auke Bender
Regiovertegenwoordiger Noord-Holland Zuid 

Zeilclinic


13 en 14 juli is het weer zover! We organiseren weer de zeilclinic voor de beginners, aspiranten en gevorderde optimist zeilers. 
We gaan veel zeiluren maken waardoor het een waardevol weekend is om nog beter te gaan zeilen. Maar natuurlijk gaan we nog veel meer leuke dingen doen! Dus schrijf je  hier snel in want vol is vol.
Let op, via de website maar ook als je je aanmeld via Spond moet je je via de inschrijflink aanmelden en betalen. Dan pas is de inschrijving geldig.

 

Volwassenzeilles


Dag allemaal,
Inmiddels zijn we weer gestart met onze zeillessen aan volwassenen!
Ook dit jaar hebben we nagenoeg de maximale capaciteit voor de zeillessen benut, d.w.z. 4 avonden met 2 boten met over het algemeen 3 cursisten, soms 2 cursisten en natuurlijk een instructeur aan boord per week. We zijn 29 april begonnen en de reacties van de cursisten tot nu toe zijn zeer lovend en heel enthousiast. Al heeft het weer er niet altijd aan bijgedragen, maar tja daarvoor is het zeilen en dat doe je nou eenmaal in weer en wind!

Voordat we hier aan konden beginnen hebben de instructeurs eerst nog wat getraind waarbij Marnix H. en Jeroen hun CWOIII hebben gehaald! Met de gevolgde theorielessen kunnen ze zich nu ook I2 noemen. Goed gedaan mannen! Inmiddels hebben we weer 8 enthousiaste instructeurs die de lessen verzorgen. Eventueel ondersteunt met wat invalkrachten! Fijn.

Vlak voordat we de polyvalken Wind en Water te water lieten bleek bij Water het grootschootblok niet meer helemaal vast te zitten. Samen met de onderhoudsploeg heeft Marnix B. met advies van Ottenhome een gat in de bodem van Water gemaakt om zo de bevestiging van het grootschootblok weer te kunnen realiseren. Uiteraard is het gat weer dicht gemaakt en het onderwaterschip weer keurig afgewerkt.

Kort daarna werd Wind ingezeild tijdens een training van de instructeurs. Tijdens een aan de windse koers met zeilen over bakboord bleek de rechter stag in eens het gangboord zo’n 3cm omhoog te trekken! Terug in de haven bleek de aanhechting tussen gangboord en zijkant van het schip volledig doorgerot te zijn. Ook hier wist Marnix een mooie polyester oplossing voor te maken!

Gelukkig waren de boten voor de aanvang van de cursus weer mooi tip top in orde.
Inmiddels worden er al weer heel wat overstaggen en gijpen gemaakt en zijn we (zie foto) alweer bezig met het aanleggen aan de hoge wal!

Ik wens jullie een mooie zomer, maar wel met wind!
Frank Boks
Coördinator Volwassenen zeilen 

Afsluiting Zuiderbuitenspaarne en ringvaart 25, 26 mei


Op zaterdag 25 en zondag 26 mei 2024 organiseert roei- en zeilvereniging KR&ZV Het Spaarne de Spaarne Lenterace. De Lenterace is een roeiwedstrijd over 4,5 kilometer waaraan circa 1000 wedstrijdroeiers mee doen in circa 300 boten. Die boten gaan in twee shifts per dag op het water. De start van de wedstrijd is op de ringvaart nabij de brug bij Zwaanshoek/Bennebroek. De finish is ter hoogte van ons verenigingsgebouw langs het Zuiderbuitenspaarne in Heemstede.
Voor een goed verloop van de wedstrijd is het nodig de wedstrijdbaan op 25 en 26 mei twee keer af te sluiten voor overig vaarverkeer.  Tijdens de afsluiting is het niet toegestaan de wedstrijdbaan te betreden. De tijdstippen van de afsluitingen staan op bijgevoegd kaartje.
 

Beleef, bekijk of beoefen allerlei watersporten tijdens de Dutch Water Week


Het programma van de derde editie van de Dutch Water Week staat vol clinics, demonstraties, wedstrijden, fun en festival vibes. Voor de ervaren watersporter, de liefhebber en de leek; voor iedereen is er wat te beleven, te bekijken of te beoefenen. Het watersportfestival van het Watersportverbond vindt plaats van 25 mei tot en met 2 juni 2024 in Almere, Lelystad en Amsterdam. Lees hier verder.


 

Blauwe vlag 2024 uitgereikt


Ook dit jaar heeft de HJC de Blauwe vlag gekregen. Clemens en Esther hebben hem in ontvangst genomen. De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen. Sinds 2020 heeft de HJC de blauwe vlag.

 

Hemelvaartclubtocht, 10, 11 en 12 mei


Met de goede ervaring van vorig jaar hebben wij een vergelijkbaar programma als vorig jaar opgezet en rekenen erop dat dit weer net zo’n succes zal worden.

Wij ontmoeten elkaar op vrijdag 10 mei bij Watersportvereniging De Zeevang in Edam waar wij ’s avonds weer kunnen genieten van een gezellige BBQ. Aan u de keuze of u voor vlees of vegetarisch gaat.
Voor het creëren van een lekkere trek kan om 14.30 uur worden deelgenomen aan een gevelstenen puzzeltocht. Deze wandeling zal zo’n 1,5 uur duren en start bij de VVV in Edam.

Op zaterdag 11 mei varen wij, voor de liefhebbers misschien met een paar extra mijlen, naar Monnickendam waar wij deze keer gereserveerd hebben bij Jachthaven Waterland. Voor het diner hebben wij gereserveerd bij Eetcafe De Ouwe Blauwe.

Het liggeld in Edam dient u bij de havenmeester te voldoen. Voor het liggeld bij Waterland hebben wij een kortingsafspraak kunnen maken, u dient het verschuldigde havengeld contant bij de organisatie te voldoen.

Op 12 mei kan iedereen weer naar de thuishaven varen. Zowel Edam als Monnickendam zijn ook via binnenwater te bereiken. Het is het plezierig als u zsm maar in ieder geval voor 3 mei inschrijft. U kunt hier inschrijven.

Bernhard Brandner/Wilko Emmens

 

Gezellige voorjaarsvergadering


De Algemene Ledenvergadering was goed bezocht en er werd op een rustig en open gediscussieerd. De jaarverslagen werden vastgesteld en de penningmeester gaf een duidelijk en uitgebreid uitleg van het financiële jaarverslag. Onze secretaris Gerry trad af en werd bedankt voor haar inzet. Ook Emma, de afgevaardigde van het jeugdbestuur, trad af en werd bedankt voor haar inzet. Twee nieuwe bestuursleden werden welkom geheten: Wendy van Ombergen als vice-voorzitter en Carlet Liberg als secretaris. De HJC waarderingsprijs 2023 werd toegekend aan Rob Severijnse voor zijn jarenlange trouwe inzet voor de vereniging. Vervolgens werd er een toelichting gegeven op de uitslag van de enquête en wat daar verder mee gedaan wordt. Tot slot gaf Auke Bender een toelichting op de evenementen, het Watersportverbond en bedankte hij namens de leden het bestuur voor de verrichte werkzaamheden.

 

ALV 26 april 20.00 uur


Het bestuur nodigt u van harte uit tot het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering op vrijdag 26 april om 20.00 uur. Er zijn weer belangrijke zaken waarover we u willen raadplegen en stem willen horen. Er is een voorstel tot het aanstellen van twee nieuwe bestuursleden en de uitreiking van de waarderingsprijs. De uitslag van de enquête wordt besproken en er zijn ook een paar verrassende mededelingen te doen, onder andere op het gebied van financiën. 

De agenda en stukken voor de vergadering vindt u op het  besloten deel van onze website.

Het bestuur stelt uw aanwezigheid zeer op prijs.
Ruud Gortworst, voorzitter

 

Finn geboren


Namens alle leden van het bestuur, van harte gefeliciteerd met de geboorte van de kleine zeeman......
Ruud Gortworst, voorzitter
Klik op het plaatje om te vergroten
 

Vera en Jorien met Yvonne van Gennip in actie voor sportievere jeugd


Onder het motto ‘wij het vonkje, jullie het vuur’ brachten Haarlemse zeiltalenten Vera ter Horst (18) en Jorien Hin (19) leerlingen van groep 7 en 8 van de Bornwaterschool in Bloemendaal, in beweging. Als ware ambassadeurs kwamen ze in actie in opdracht van het Yvonne van Gennip Talentfonds. De missie: inspireer 100 kinderen met jouw sportervaringen en breng ze in beweging. Dat lukte goed.

Zo’n vijftig leerlingen luisterden ademloos naar de presentatie van de zeilsters, die uitkomen in de Olympische zeilklasse 49erFX. Ook werden er veel vragen gesteld, zoals ‘Zeilen jullie elke dag?’ of ‘Waarom hebben jullie een helm op, want water is toch niet hard?’ Daarnaast ging het over eigenschappen die je moet hebben als topsporter. Belangrijke kenmerken zijn dat je er plezier in hebt en dat je niet opgeeft als het tegenzit.

Aan topsportervaring ontbrak het niet in het klaslokaal van groep 7, waar voor de gelegenheid ook groep 8 was aangesloten. Want niemand minder dan Yvonne van Gennip, drievoudig Olympisch schaatskampioen, en oud-hockeyster Helen Lejeune (Olympisch brons in 1988) waren bij de presentatie aanwezig. Zij zetten zich via het Yvonne van Gennip Talentfonds in voor jonge, talentvolle sporters die aanlopen tegen hoge financiële kosten. Met de Missie 1 voor 100 slaan ze een dubbelslag. Ze helpen sporters aan financiële middelen en ze bewegen Nederlandse jeugd om meer in actie te komen en minder tijd achter hun beeldschermen door te brengen.

Missie 1 voor 100 zit dus slim in elkaar. Vera en Jorien ontvingen uit handen van Yvonne van Gennip een cheque ter waarde van €500,- voor hun optreden als ambassadeur. Op hun beurt brachten ze ruim 50 leerlingen letterlijk en figuurlijk in beweging. Op het schoolplein mochten ze speciale zeiloefeningen doen, waarvoor Vera en Jorien alles uit de kast hadden gehaald: een optimist zeilboot, hangbankje, trapezevesten, een hijs-oefening en een zeilparcours dat rennend moest worden afgelegd. Daarnaast krijgen de leerlingen de kans om in de zomer mee te doen aan een proefles zeilen op de Haarlemsche Jachtclub.

Yvonne van Gennip: ‘Met Missie 1 voor 100 zetten we talenten, jonge sporters in op scholen, in de wijken en op sportevenementen om kinderen enthousiast te maken voor sporten en bewegen en een gezonde levensstijl. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de jeugd te weinig beweegt. Het fonds vindt het [ook] heel erg belangrijk dat jonge sporters niet hoeven af te haken vanwege financiële tekorten. Dus juist door die deelname aan deze missie, en dat geldt voor alle jonge sporters, die eraan meewerken, geven wij €500 die ze kunnen besteden aan hun sportcarrière.’

Voor Vera en Jorien was het een bijzondere ervaring om aan de missie mee te doen. Zeker omdat Yvonne en Helen er zelf bij waren. Jorien Hin “Wat het zo mooi maakt, is dat je zelf iets terug kunt doen voor het geld dat we ontvangen. Vanuit onze positie als sporter is het geweldig om te zien hoe enthousiast de kinderen waren en hoeveel vragen ze stelden. We hadden echt een hele leuke dag.’

Over een paar weken gaan Vera en Jorien weer op missie. Dan staan ze voor de klas op ’t Kofschip in Ouderkerk aan de Amstel om de tweede helft van 50 leerlingen in beweging te brengen. Op het crowdfunding platform van het Yvonne van Gennip Talentfonds zijn nog meer donaties aan Vera en Jorien mogelijk. De zeilsters hopen genoeg geld te verzamelen om deze zomer met een nieuwe set zeilen aan het Junior WK in Spanje deel te nemen.

Klik hier om Vera en Jorien te steunen.

 

Geldigheid ICP (Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen) in Frankrijk


Voor velen is het weer tijd om de scheepspapieren te controleren en in orde te maken voor eventuele tochten naar het buitenland waaronder misschien het aanvragen/verlengen van het ICP. Naar aanleiding van wat opmerkingen over de geldigheid in Frankrijk heb ik mij daar in verdiept.
Op de site van het Watersportverbond staat informatie met betrekking tot de geldigheid van het ICP. Er wordt verwezen naar resolutie 13 met daarin de kenmerken en vereisten van het ICP. Die spreekt voor zich. Wat dieper graven levert een document op genaamd Anual Report on the Acceptance of Resolutions (gedateerd oktober 2019) waarin specifiek voor Frankrijk een nadere uitleg gegeven wordt over toepasselijkheid van resolutie 13 (het ICP) onder sub 30 in de toelichting.
Daarin wordt gesteld dat het ICP geldig is voor pleziervaartuigen < 15m voor “inland” waters. (Rivers and canals). Voor offshore waters moet je formeel gesproken beschikken over een bewijs dat je de nationaliteits-vlag mag voeren, dus een zeebrief!

Contact met het Watersportverbond levert op dat dit juist is. Er zijn hen geen voorvallen bekend waarbij dit een issue is gebleken hetgeen echter niet wil zeggen dat die zich niet hebben voor gedaan. De soep lijkt misschien niet zo heet gedronken te worden. Zelf vaar ik al sinds jaar en dag met een ICP over zee naar Frankrijk en tot nu toe heeft dat geen problemen opgeleverd. Echter met een toenemende wens tot controle van de buitengrenzen van de EU zou dat wel eens kunnen veranderen.

Wilko Emmens

 

Noord-Hollandse zeiltalenten en Yvonne van Gennip bundelen krachten


Zeiltalenten Vera ter Horst (Haarlem) en Jorien Hin (Ouderkerk a/d/ Amstel) staan aanstaande maandag 22 april als ambassadeurs voor de klas om in het bijzijn van initiator Yvonne van Gennip leerlingen van groep 7 en 8 van de Bornwaterschool in Bloemendaal te inspireren om meer te sporten en gezonder te eten.

Onder de noemer ‘Missie 1 voor 100’, gaat Yvonne van Gennip voor de dubbelslag:
 • Jeugd bewegen om actievere en gezondere keuzes te maken.
 • Sporttalenten helpen hun financiële obstakels te overwinnen.
De gouden formule (?) (!)
Het Yvonne van Gennip Talent Fonds (YVGTF) zet zich 100% in voor jongeren t/m 24 jaar, met een gesignaleerd talent voor sport of cultuur. Talenten mogen kosteloos gebruikmaken van het crowdfundingplatform, waarmee in totaal al bijna 3,5 miljoen euro is opgehaald door zo’n 2.500 talenten.

‘Missie 1 voor 100’ is een apart project waarin sporttalenten als ambassadeurs scholen afgaan om kinderen te inspireren. Sport en bewegen is cruciaal in de samenleving, maar de beweegpercentages van kinderen tussen de 4 tot 18 jaar hollen achteruit en overgewicht neemt hard toe. Actie dus. Door de helden van de toekomst in te zetten als ambassadeurs, maken kinderen laagdrempelig kennis met de passie en gedrevenheid van eveneens jonge mensen, die hebben gekozen voor een sportief en gezond leven. In ruil voor het ambassadeurschap ontvangen de talenten een financiële vergoeding van het YVGTF en kunnen zij de extra aandacht gebruiken voor hun crowdfunding.

Het veelbelovende zeilduo Vera ter Horst (18) en Jorien Hin (18), dat uitkomt in de Olympische 49erFX klasse, hoopt met hun ambassadeurschap leerlingen te inspireren om een passie voor water te ontwikkelen en om vaker de buitenlucht in te gaan. Voor zichzelf hopen ze voldoende geld op te halen om deze zomer tijdens het Jeugd WK in Spanje met een nieuwe set zeilen te varen (totale waarde €6.000).

Programma
13:00
Presentatie door Vera en Jorien
13:30
Groep 7 naar buiten voor speloefeningen en bezichtigen boot
14:00
Tijd voor interviews met Yvonne, Vera en Jorien
14:30
Groep 8 naar buiten voor speloefeningen en bezichtigen boot

Adres Bornwaterschool:
Ignatius Bispincklaan 1
2061 EM Bloemendaal

 

Opening vaarseizoen


Het bestuur nodigt u van harte uit om op zondag 14 april om 16.00 uur met elkaar het vaarseizoen 2024 te openen. Wij doen dat onder begeleiding van het shantykoor met het hijsen van onze clubvlag en brengen een toast uit op een mooi vaarseizoen.

 

Uitslag enquête


Tijdens de komende Algemene Ledenvergadering wordt de uitslag van de enquête besproken. 

Aan de enquête hebben 129 personen deelgenomen. Dit is een goede score. De verdeling in leeftijden geeft een ondervertegenwoordiging van jongere leden te zien. De leeftijdscategorieën onder de 45 jaar maken nog geen 25% van de reacties uit. Op Mijn HJC staat de samenvatting en de complete enquête. 


 


Kenningsmakingsdag en Omslaan in de Planeet


Op zondag 14 april om 13.30 uur begint de Kennismakingsdag voor de starters bij HJC Jeugdzeilen. Nieuwe ouders zijn het eerste half uur ook van harte welkom. Er wordt uitgelegd wat je dit zeilseizoen mag verwachten en hoe je je voorbereidt op de lessen. Ook de soeplijsten worden gedeeld. Daarna krijgen de kinderen de eerste theorieles en een rondleiding over de haven. Vanaf 15.30 uur is er in het clubhuis een zeilkledingbeurs waar je tweedehands zeilkleding kunt kopen, verkopen of ruilen. Als je spullen hebt die je zelf niet meer gebruikt, maar waar iemand anders nog plezier van kan hebben, neem die dan op 14 april mee.

Een week later gaan we met de nieuwe zeilers en vier optimisten omslaan in zwembad De Planeet. Zo leren de kinderen wat te doen als ze tijdens het zeilen in het water terechtkomen.
 

Staande Mast Route: wat te verwachten in 2024


Veel viaducten, bruggen en sluizen zijn nodig toe aan onderhoud, renovatie of moeten zelfs volledig vervangen worden. De Staande Mast Route wordt hierdoor flink getroffen. Wat kun je in 2024 verwachten als je met een staande mast vaart? Lees hier verder.

Kijk hier op de Staande mastroute viewer.


 

Boten te water


Voor dat je het weet, is het zo ver, de boten moeten weer te water. Elk jaar krijg ik wel weer een verzoek of de boot wat later te water kan. Dit is helaas niet mogelijk, omdat uw schip dan de weg blokkeert voor een ander schip. Ook de zomerstallers hebben weer een plek besproken en dan zijn er ook alweer afspraken gemaakt voor schepen die willen knippen en scheren.
Dus: pak de kans, om uw schip op te knappen zodra het kan!

Boten te water:
Het is bijna zo ver en de boten gaan alweer te water! Op 30 maart beginnen we met de cradlecar een deel van de schepen te water te laten. Op 31 maart en 1 april volgt de rest van de grote schepen. U heeft waarschijnlijk al gezien dat we geen tijden bij het te water laten hebben gezet, maar dagdelen. Het is de bedoeling we elkaar een dagdeel helpen en samen de spanners en het stophout weer netjes opruimen. Hier bij de lijst van het te water laten.

Schepen verhalen:
Schepen die een winterplek in het water innemen, anders dan hun zomerplek, moeten uiterlijk vóór donderdag 27 maart weer hun zomerplek innemen. Meldt u even bij de havenmeester als u uw schip verhaalt, dan kan deze de stroommeter opnemen en omzetten. Nieuwe ligplaatshouders kunnen bij de havenmeester een stroompasje halen voor hun ligplaats.

Schepen uit de loods:
Op 6 april gaan de schepen allemaal uit de loods, om 09.00 uur beginnen we met de schepen die met de cradlecar het water ingaan. Daarop aansluitend de rest van de boten die er met de kraan in moeten. De rest van de open boten gaan woensdag 10 april uit de loods. Zorg dat u erbij bent, zodat we de klus snel kunnen klaren.

Overige boten te water:
Gaat uw schip met de hijskraan te water, dan kunt u daarvoor na 2 april een afspraak maken. (Tot 14 april) Ook om de mast er weer op te zetten, waarbij de kraan nodig is, kunt u een afspraak maken bij de havenmeester.

Goos Finnema, havencommissaris

 


Het is altijd genieten bij de Haarlemsche Jachtclub!


Dat is een mooie zin om dit stukje voor ons nieuwsbulletin te openen, maar ik vind het ook echt zo!
We hebben een pracht van een haven, mooi en goed verzorgd! Een pracht van een club met een mooi club leven. Als je de tijd hebt dan kun je denk ik alle dagen van de week wel op HJC wat beleven. We hebben een mooi clubhuis! We hebben een fijne havenmeester en een fijne vrouw van de havenmeester. Och en zo kan ik nog wel even doorgaan, ok nog ééntje dan: we hebben een geweldige klusgroep die naast al het werk dat ze op de haven doen ook nog de tijd hebben om de polyvalken Wind en Water weer op te knappen zodat ze aan hun ik weet niet hoeveelste seizoen kunnen beginnen!

En oh ja, we hebben ook een prachtig zeilwater om ons heen, met verschillende uitdagingen, bizarre winddraaiingen, onverwachte luwten, grappige golven en mooie zonsopgangen (die zie ik niet zoveel!) en zonsondergangen (die dan weer wel!)

Het afgelopen zeilseizoen heeft voor de kielbootinstructeurs nieuwe stijl lekker lang geduurd. Nadat iedereen weer terug was van vakantie hebben we tot in november regelmatig op zaterdag getraind om het CWO3 brevet te behalen. Dat gaan we komende maanden afronden zodat we in mei weer van start kunnen met de nieuwe groep cursisten. Leuk!

Wat nou ook nog leuk is, er is nog plaats voor de cursus voor volwassenen zeilen. Dus:
 • als je nog eens de puntjes op de i wil zetten,
 • de gijp goed wil doornemen (immers als in je het den Polyvalk kan waar dan niet in?)
 • of gewoon weer eens ouderwets alles op zeil kunnen doen
 • of misschien lig je sloep in de haven en lijkt het zeilen ook leuk,
 • schrijf je dan in! Clubleden krijgen natuurlijk een leuke korting op de lessen. De info staat op de website.
En voor vragen over de zeilles mag je me bellen!
Wie weet tot ziens tijdens de les.
Dat is toch ook genieten bij de Haarlemsche Jachtclub?
Frank Boks

 

Speech voorzitter tijdens vrijwilligersborrel


De vrijwilligersborrel was druk bezocht en bijzonder gezellig. Tijdens de borrel bedankte onze voorzitter de vrijwilligers. Lees hier zijn speech.

Wilt u zich ook inzetten voor onze vereniging en volgend jaar een uitnodiging krijgen voor deze borrel? Kijk dan op de ' vacature' pagina en meldt u aan bij een van onze bestuurs- of commissieleden.

 

Klusploeg hard aan het werk


Iedere woensdag overdag wordt er geklust op de haven. Vele handen maken licht werk en is noodzakelijk voor het op orde houden van onze gebouwen, installaties, terrein en groenvoorziening: kom dus gezellig klussen. U hoeft niet handig te zijn, wel gezellig. 
Er wordt om 10.00 uur begonnen met koffie en dan verdeelt Jos Ridder de werkzaamheden. U kunt een dagdeel komen of de hele dag. Dat maakt niet uit. Tussen de middag is er erwtensoep en chocomel voor de klussers. Na afloop is er natuurlijk tijd voor een gezellig drankje. 

Kijk hier voor enkel klus foto's van dit najaar/winter.

Kijk hier voor andere foto's van deze winter.

 

Pubquiz


Vrijdag 5 april 2024 vanaf 20.00 uur barst de strijd los in het clubhuis met de jaarlijkse HJC Pubquiz.

Geef je voor 2 april 2024 op door dit formulier in te vullen. (Er kan niet meer ingeschreven worden. Het maximum aantal deelnemers is bereikt)
 • Opgeven kan als team (max.6 personen) of individueel en wees er snel bij, want vol = vol.
 • Voor de “Bel & Vertel-ronde” moet je als team in het bezit zijn van een mobiele telefoon.
 • Deelname kost € 2.- pp.

 

De sloep "Jan van Galen"


HJC lid Oskar Brandenburg, oud conservator van het Scheepvaartmuseum, is eigenaar van een historische sloep. Hij deed onderzoek naar de herkomst van deze oude marine sloep in diverse archieven en beeldbanken van musea.

Over deze zoektocht vertelt hij op zondagmiddag 17 maart a.s.
Locatie: HJC-clubhuis. Aanvang 15.00 uur.

Na afloop de de altijd gezellige 3de zondag v/d maand borrel.

 

Bart op WK 49er


De beste skiffzeilers van de wereld bereiden zich op Lanzarote voor op het Wereldkampioenschap in de 49er. Op het toernooi, van 5 tot en met 10 maart 2024, is Team Allianz vertegenwoordigd door Bart Lambriex en Floris van de Werken. Klik hier om Bart te volgen.

Uitslagen hier.

Update: Bart 2de !!


Filmpje van de eerste dag.
Filmpje van de tweede dag.
Filmpje van de derde dag.
Filmpje van de vierde dag.
Filmpje van de vijfde dag.


 

Lezing molen de Adriaan


De molen de "Adriaan" is nu een toeristische attractie, maar was vroeger één van de vele molens in en om de stad Haarlem.

Klaas de Jong vertelt op 18 februari a.s. om 15.00 uur in ons clubhuis over de roerige geschiedenis van de Adriaan die zo beeldbepalend aan het Spaarne staat.

En na afloop weer gezellig wat drinken in ons clubhuis! 

Save the Date: 10,11 en 12 mei


Hemelvaart clubtocht
Zet deze data in de agenda want met de goede ervaring van vorig jaar in het achterhoofd zijn de voorbereidingen in volle gang. Ook nu ontmoeten wij elkaar op 10 mei bij Watersportvereniging De Zeevang in Edam. Op 11 mei varen wij naar Monnickendam waar wij deze keer gereserveerd hebben bij Jachthaven Waterland. 12 mei kan iedereen weer naar de thuishaven varen. Zowel Edam als Monnickendam zijn ook via binnenwater te bereiken. Het definitieve programma volgt met de nieuwbrief van april.

Bernhard Brandner / Wilko Emmens

 

Jaaroverzicht Watersportverbond


Het jaaroverzicht 2023 van het Watersportverbond op film.

 

Mooie Nelloop en boerenkoolmaaltijd


Op zondag 11 februari kunt u weer gezellig wandelen of hardlopen rond de Mooie Nel. Het traject is ongeveer 10 km lang en er is een rustpauze bij de HZV. Daar kan onder het genot van warme chocomel even op adem gekomen worden.

De start voor de wandelaars is om 14.30 uur en de hardlopers vertrekken om 15.30 uur. De prijsuitreiking is om ca. 17.00 uur.

Om 18.00 uur wordt de traditionele boerenkoolmaaltijd geserveerd. Ook niet lopers kunnen aanschuiven bij deze maaltijd.


Inschrijven voor (hard)lopen samen met de boerenkoolmaaltijd of alleen de boerenkoolmaaltijd kan hier.
Inschrijven voor alleen (hard)lopen kan hier.

Voor meer informatie mail naar evementen@haarlemschejachtclub.nl.

 

Update Buitenhuizerbrug en andere bruggen

Update 5 februari: Buitenhuizerbrug gemaakt
De brug gaat vanaf donderdag 28 maart weer volgens het reguliere bedienregime draaien.
Tijdens de storing van afgelopen periode heeft degelijk herstel plaatsgevonden waardoor de functionaliteit en betrouwbaarheid van de aangetaste elementen weer op peil is. Daarnaast zijn de noodopeningen en testdraaien van de afgelopen 3 weken positief verlopen. De brug liet geen technische mankementen zien. Op basis van deze ervaring voorziet Rijswaterstaat geen problemen om de Buitenhuizerbrug vanaf donderdag 28 maart en daarmee ook het Paasweekend van 31 maart en 1 april weer volgens het reguliere regime te laten draaien. Ze zullen de brug monitoren en regelmatig draaien om dit te kunnen waarborgen.

Update 29 januari Prinsenbrug gestremd
Op 15 maart start Dura Vermeer in opdracht van de Gemeente Haarlem aan het groot onderhoud van de Prinsenbrug. De werkzaamheden duren tot 30 maart 2024. In de planning is rekening gehouden met de doorvaart van boten onder de Prinsenbrug. Daarom is gekozen om mee te gaan met de algehele stremming welke geldt voor het Spaarne tot 30 maart 2024. Zo zijn de werkzaamheden voor de start van het vaarseizoen gereed.

Update 22 december
Schipholbrug:  Persbericht Rijkswaterstaat Schipholbrug blijft dicht tot april 2025.

Buitenhuizerbrug: Tijdens overleg met Rijkswaterstaat werd op de vraag hoe het staat met de Buitenhuizerbrug verteld dat deze door de aannemer "technisch" is hersteld. Maar Rijkswaterstaat twijfelt of dit afdoende is en blijft bij de gemaakte afspraak om 1x per week te bedienen tot 1 april 2024. Wel gaan ze tot 1 april heel erg veel testen doen met het openen van de brug. Eind februari komen ze met een follow up over het verdere plan.
 

Update 5 december
Noodbediening Buitenhuizerbrug wordt voortgezet van 10 januari – 27 maart 2024
Wegens een storing wordt de Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C sinds enige tijd beperkt bediend. De noodbediening op aanvraag wordt voortgezet gedurende de winterperiode, met uitzondering van woensdag 27 december en 3 januari. Vanaf 10 januari 2024 zal de bediening van de Buitenhuizerbrug op woensdagen weer worden hervat en deze zal doorgaan tot en met 27 maart 2024.

Noodbediening op aanvraag
De noodbediening vindt plaats op woensdagen om 10.30 uur. Vaarweggebruikers kunnen een aanvraag indienen voor noodbediening van de Buitenhuizerbrug via het webformulier Beter Bediend. De aanvraag dient minimaal 48 uur (en maximaal 168 uur) van tevoren te worden ingediend.
De openingstijden van de nabijgelegen Brug A9 Spaarndam over Zijkanaal C worden afgestemd op deze noodbediening: op woensdag 09.55 uur (beide richtingen) en 10.55 uur (alleen in zuidelijke richting).

Hinder voor wegverkeer N202
Het openen en sluiten van de brug duurt met de noodbediening mogelijk langer dan een normale bediening. Weggebruikers op de N202 moeten daarom rekening houden met wachttijden van maximaal 1 uur. Op de route is bebording geplaatst om weggebruikers hierover te informeren. Het noodbedienregime is in overleg met omgevingspartijen (ov en hulpdiensten) tot stand gekomen.
De brugbediening voor de Brug A9 Spaarndam over Zijkanaal C heeft de reguliere bedieningsduur van enkele minuten.

Geplande werkzaamheden andere bruggen
Vaarweggebruikers worden ook geadviseerd rekening te houden met geplande werkzaamheden aan andere bruggen op de Staandemastroute, zoals de Schipholbrug, maar ook bruggen die in beheer zijn van gemeenten of provincie zoals de Schouwbroekerbrug,Catharijnebrug en Cruquiusbrug. Bereid uw trip daarom voor door de actuele scheepvaartberichten (BAS) te checken op de website Vaarweginformatie.

Bediening na 27 maart 2024
Op dit moment kan Rijkswaterstaat nog geen uitsluitsel geven over de bediening in het paasweekend en verder. Helaas moeten we, in verband met de complexiteit van de storing en kwetsbaarheid van de techniek, een slag om de arm houden. Eind februari 2024 zal Rijkswaterstaat meer informatie verstrekken over de bediening van de Buitenhuizerbrug na 27 maart. Deze tijd gebruiken wij om de storing beter in beeld te brengen en tot een structurele oplossing te komen.
 
Update 30 november Gravestenenbrug gestremd
Op 27 november start Dura Vermeer in opdracht van de Gemeente Haarlem aan het groot onderhoud van de Gravestenenbrug. De werkzaamheden duren tot 28 maart 2024. In  deze brief wordt een toelichting gegeven op de mogelijke impact die de werkzaamheden voor u kunnen hebben.

Update 16 oktober
Lees hier.

Update 13 oktober
Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C: noodbediening op aanvraag vanaf woensdag 1 november tot en met 20 december
Wegens een storing aan de Buitenhuizerbrug wordt de brug sinds enige tijd beperkt bediend. Tot eind deze maand vinden er geplande noodbedieningen plaats op vrijdag en zondag om vaarweggebruikers door te kunnen laten. Vanaf november vindt de noodbediening alleen plaats op aanvraag op woensdagen (tot en met 20 december). Door deze noodbedieningen kan er hinder voor het wegverkeer zijn, met name op de N202.

Noodbediening op aanvraag
De noodbediening vindt vanaf 1 november op aanvraag één keer per week plaats op woensdagen om 10:30u. Vanaf 25 oktober kan de vaarweggebruiker een aanvraag indienen voor noodbediening van de Buitenhuizerbrug via het webformulier Beter Bediend. De aanvraag dient minimaal 48 uur (en maximaal 168 uur) van tevoren te worden ingediend.
De openingstijden van Brug A9 Spaarndam over Zijkanaal C worden afgestemd op deze noodbediening: op woensdag 09:55u (beide richtingen) en 10:55u (alleen in zuidelijke richting).

Lange termijn
De noodbediening geldt voor de periode tot en met 20 december. Momenteel wordt nog steeds gezocht naar een structurele oplossing van de storing. Hoe het bedienregime er na 20 december uitziet, zal in de eerste helft van december bekendgemaakt worden.
De noodbediening draait op kwetsbare techniek, waardoor de kans op langdurige uitval na elke noodbediening helaas groter wordt. Bereid uw trip daarom voor door de actuele scheepvaartberichten (BAS) te checken op Vaarweginformatie.
Update 27 september:
Onderstaande regeling (vrijdag en zondag bediening( blijft ook gelden tot 30 oktober. Daarna wordt de brug alleen bediend op afroep.

Update 18 september:
N.a.v. de opgedane ervaring van de aangepaste brugbediening Buitenhuizerbrug in het afgelopen weekend heeft Rijkswaterstaat de bedieningstijden van de brug iets aangepast.
Deze zijn nu:
Vrijdag 22 en 29 september a.s. om 14.15 uur.
Zondag 24 september en 1 oktober a.s. om 09.10 uur.
De bedientijden van brug Rijksweg 9 over Zijkanaal C zijn aan gepast aan bovenstaande bedientijden, t.w.
Vrijdag 22 en 29 september a.s. om 14.00 uur.
Zondag 24 september en 1 oktober a.s. om 08.50 uur.
En alleen voor vaarverkeer naar het zuiden:
Vrijdag 22 en 29 september a.s. om 15.00 uur.
Zondag 24 september en 1 oktober a.s. om 10.20 uur.
Na 1 oktober komt Rijkswaterstaat met een follow-up van de bedientijden.
De bediening van de Rijnlandsluis start op bovengenoemde zondagen een kwartier eerder om 08.15 uur.
Met vriendelijke groet,
Auke Bender
Regiovertegenwoordiger N-H Zuid van het Watersportverbond

De Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C is een belangrijke schakel in de westelijke Staande Mastroute. Helaas is de brug al sinds 23 augustus in storing. Er is nog geen zicht op reparatie op korte termijn. 
We hebben samen met Waterrecreatie Nederland de afspraak met Rijkswaterstaat kunnen maken dat de brug in september op vrijdagen en zondagen handmatig bediend wordt. Dit zal zijn op vrijdagen om 14.15 uur en op zondagen om 09.10 uur. (De sluis draait op zondag 15 minuten eerder nl om 08.15 uur, waarbij noordgaand verkeer voorrang heeft) De openingen van de brug in Rijksweg A9 over Zijkanaal C zullen hierop aangepast worden. Die aangepaste tijden zijn vrijdagen om 14.00 (noord- en zuidgaand) en 15.00 uur (alleen zuidgaand) en zondagen om 08.50 uur (noord- en zuidgaand) en 10.20 uur (alleen zuidgaand) 
Aan de hand van de ervaringen met deze openingen zal Rijkswaterstaat gaan bepalen hoe dit verder gaat vanaf 1 oktober. Zodra hier meer over bekend is, zullen we dit publiceren.
Voor deze brugopeningen wordt veel gevraagd van personeel van Rijkswaterstaat en van het wegverkeer. Voor een opening moet de weg 2 uur afgesloten worden door vier verkeersregelaars en voor het handmatig bedienen van de brug moeten er vier monteurs en een brugwachter aanwezig zijn.

Let op: vanaf 1 oktober 2023 tot en met 24 mei 2024 is de Schipholbrug over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder in de Oostelijke Staande Mastroute gestremd wegens werkzaamheden.

Update 24 september:
Belangrijk voor degenen die vanaf het Y naar de Nieuwe Meer willen varen.
Door de renovatie en uitbreiding van de Schipholbrug in de A9 is vanaf 1 oktober 2023 tot 1 juni de Staande Mast Route over Amsterdam niet beschikbaar voor schepen hoger dan 7 meter. Het Regioteam Noord-Holland Zuid van het Watersportverbond heeft met Waternet een afspraak gemaakt dat in bovengenoemde periode het traject van het Y naar de Nieuwe Meer (de Kostverlorenvaart route) op afspraak beschikbaar blijft. Hiervoor moet 4 dagen voor de gewenste doorvaart een aanvraag worden gedaan bij Waternet; tel 0900 - 9394. Zij zullen dan zorgdragen voor voldoende bedieningspersoneel.

 

Gezocht: Enthousiaste secretaris voor onze actieve vereniging


Ben jij gepassioneerd over watersport en op zoek naar een boeiende en betekenisvolle rol in een actieve vereniging? De HJC is op zoek naar een nieuwe secretaris om per 26 april a.s. het bestuur te versterken.

Wat bieden wij?
Een centrale rol in een bloeiende vereniging waar watersport voor jong en oud centraal staat. Een gezellige en hechte club van watersportliefhebbers gericht op zeilen, surfen en motorboot varen.

Wat ga je doen?
Als secretaris maak je deel uit van het bestuur en ben je mede-koersbepaler van de HJC.

Je bent verantwoordelijk voor:
 • de administratieve ondersteuning van het bestuur,
 • het voorbereiden, bijwonen en notuleren van bestuursvergaderingen,
 • inkomende en uitgaande correspondentie,
 • ledenadministratie (de uitvoering ervan ligt bij de ledenadministrateur),
 • het verzorgen van attenties bij speciale gelegenheden.
Wie zoeken wij?
Iemand met een hart voor de watersport en het verenigingsleven op de HJC, met goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.

Ben jij de teamspeler die wij zoeken en ben je klaar om aan boord te komen? Meld je dan bij Ruud Gortworst.

 

Motorboot magazine


Het Motorboot magazine heeft in 2023 een havenonderzoek gehouden. Voor het het havenonderzoek 2023 konden toervaarders voor het eerst via een online formulier de havens beoordelen, die zij als passant bezochten. Daarin werd ook de HJC beoordeeld en met name Clemens en Esther genoemd.
Klik op de plaatjes hieronder voor de beoordelingen en de opmerking over onze haven. Klik hier voor het hele artikel over het havenonderzoek.

 
 

Wat als de storm komt


Ter ere van het 200-jarig jubileum van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) brengen Stef Bos en FLEUR op 12 januari de single 'Wat Als De Storm Komt' uit. Het indrukwekkende lied gaat over alle gevaren die de redders van de KNRM trotseren om ons allemaal hier in Nederland veilig te houden, op en rondom het water. Tegelijkertijd slaat het nummer ook op de momenten van het leven dat het even niet gaat zoals je wilt en wie je dan komt helpen. De productie van de pakkende song werd verzorgd door Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. 
De reddingstations van de KNRM hebben een sterke regionale en lokale binding. Om deze reden maken Stef en Fleur van 12 t/m 14 januari een tour langs alle regio’s waar de KNRM actief is. Op deze manier willen ze laten zien dat het nummer voor de hele KNRM en haar bemanning geschreven is. Voor onze regio Noord Holland is KNRM reddingstation Zandvoort de locatie van de tour op 14 januari om 10.00 uur. Wij nodigen KNRM fans en fans van Stef Bos en Fleur uit om op de
locaties aanwezig te zijn.
Hier de video.
Hier het maken van de video.
Bent u al donateur?

 

Storm Isha


Het is nu haast niet voor te stellen, maar begin volgende week gaat het spoken. Een aantal weerkaarten berekent storm in de nacht van zondag op maandag, maar ook op de dagen daarna. Voorkom schade. Controleer nog even of je boot in het water goed vast ligt met de landvasten. Dit geldt ook voor de kleinere boten op de wal. Blokkeer de wielen en zet de boot met een spanband vast aan de trailer.
 

Lezing emissieloos varen 21 januari

Deze 3de zondag van de maand staat in het teken van "Het Nieuwe Varen".
In de (nabije) toekomst zal er op veel vaarwater een verplichting gaan gelden om "emissieloos" te varen. Wat houdt dit voor u in?

Twee leden van de werkgroep "Emissieloos Varen" van het Watersportverbond komen hierover voorlichting geven. Aan de orde komt o.a. hybride varen, elektrische aandrijvingen, waterstof, batterijen en HVO 100.

Aanvang 15.00 uur in ons clubhuis en vanaf ca. 16.00 uur is het borreltijd.

 

Stem op Bart, Vera en Jorien


  Bart Lambriex en Floris van de Werken en Vera ter Horst en Jorien Hin met nog andere zeilers zijn genomineerd voor de publieksprijs door de Dutch High Performance sailing. Beste heren team, beste dames team en beste mixed team. Breng uw stem uit in alle drie de categorieën. Doe mee! Drie leden van de HJC Bart, Vera en Jorien. Hoe leuk is dat! Het kan tot 13 januari 2024. Klik hier. 

Secretaris gezocht


We hebben nog steeds geen vervanging gevonden voor Gerry van Leuven, onze secretaris, die in april stopt met haar werkzaamheden. Kijk eens in uw agenda naar al die lege plekken en vraag uzelf af: kan ik daar iets nuttigs voor de vereniging mee doen? Ruim 600 leden zullen u daar dan dankbaar voor zijn. Wilt u  informatie wat deze functie precies inhoudt, neem dan contact op met  Gerry of met onze  voorzitter.

 

Gezellige nieuwjaarsreceptie


Op zondag 8 januari hebben wij met elkaar op 2024 geproost. Het was een druk bezochte en gezellige nieuwjaarsborrel met champagne, hapjes en natuurlijk gezelligheid! 

Nieuwjaarsborrel


Het bestuur nodigt u van harte uit om op 7 januari 2024 van 16:00 uur tot 18:00 uur in ons clubhuis een toast uit te brengen op het nieuwe jaar!


 

Kerst/Nieuwjaarswens

Het bestuur wenst u allen fijne feestdagen en nodigt u van harte uit om op 7 januari 2024 van 16:00 uur tot 18:00 uur in ons clubhuis een toast uit te brengen op het nieuwe jaar!

Kijk  hier voor foto's van deze winter.

 

Storm Henk


Dinsdagavond 2 januari wordt aan de kust een harde tot stormachtige zuidwestenwind met zeer zware windstoten verwacht. Voorkom schade. Controleer nog even of je boot in het water goed vast ligt met de landvasten. Dit geldt ook voor de kleinere boten op de wal. Blokkeer de wielen en zet de boot met een spanband vast aan de trailer.


 

Storm Pia


Donderdag en ook de dagen erna wordt aan de kust een harde tot stormachtige westenwind met zeer zware windstoten verwacht. Voorkom schade. Controleer nog even of je boot in het water goed vast ligt met de landvasten. Dit geldt ook voor de kleinere boten op de wal. Blokkeer de wielen en zet de boot met een spanband vast aan de trailer. 

Even lekker creatief bezig zijn?

 

Dan kunt u op 16 december vanaf 14.00 uur één of meerdere kerststukjes maken in ons clubhuis. Neem schaaltjes, bakjes of mandjes en vooral eigen decoratiemateriaal mee!
 

Voor de gebruikte materiaalkosten die in het clubhuis beschikbaar zijn zal een kleine bijdrage gevraagd worden.


 

De 3e zondag van de maand


Het is alweer de laatste 3e zondag van de maand van dit jaar. Op 17 december a.s. treedt het HJC-koor op in het clubhuis. Zij zingen dan rond de kerstboom shanty’s en kerstliederen.
De aanvang is 15.00 uur. Na afloop is het gezellig wat drinken aan de bar.

Kijk  hier voor foto's van deze winter.


 

De Kerstboom staat weer

 

Groot onderhoud Gravestenenbrug


Op 27 november start Dura Vermeer in opdracht van de Gemeente Haarlem aan het groot onderhoud van de Gravestenenbrug. De werkzaamheden duren tot 28 maart 2024. In deze brief wordt een toelichting gegeven op de mogelijke impact die de werkzaamheden voor u kunnen hebben.

 

Kom gezellig in het clubhuis de F1 in Abu Dhabi kijken 

Clemens en Esther 100 jaarGraag nodigen wij jullie -leden van de Haarlemsche Jachtclub- van harte uit om ons 100-jarig jubileum te vieren. Vrijdag 24 november vanaf 16.00 uur in het clubhuis HJC. 

Doorvaartvignet Amsterdam


Sinds 2022 is voor het varen op de wateren die vallen binnen de Gemeente Amsterdam een Doorvaartvignet verplicht. Omdat aanvankelijk nogal onduidelijk was op welk water deze verplichting zou gelden heeft het Programmateam Varen van de Gemeente Amsterdam samen met het Regioteam Noord-Holland Zuid van het Watersportverbond hierover veelvuldig overleg gehad. Dit het geresulteerd tot een oplossing die op bijgaand kaartje staat. De licht blauw gekleurde wateren op dit kaartje zijn vrijgesteld van het Doorvaartvignet.

Klik op het plaatje om te vergrotenOok heeft het overleg opgeleverd dat de verkrijgbaarheid van het vignet wat makkelijker is geworden. Het vignet moet altijd aangevraagd worden via amsterdam.nl/varen.
Er zijn nu 2 mogelijkheden om het in bezit te krijgen, n.l.;

1. Be­zor­ging per post: Hebt u ge­ko­zen voor be­zor­ging per post? Dan krijgt u het vig­net bin­nen 2 we­ken na­dat uw be­ta­ling is ont­van­gen met de ge­wo­ne post thuis­ge­stuurd. Houd er re­ke­ning mee dat de post lan­ger doet over be­zor­ging bui­ten Ne­der­land.
2. Zelf af­ha­len: Hebt u ge­ko­zen voor 'Di­rect zelf af­ha­len'? Het vig­net koopt u eerst on­li­ne en daar­na haalt u het op bij een van de af­haal­pun­ten. U kunt uw keu­ze niet meer wij­zi­gen in 'Be­zor­ging per pos­t'.

U kunt het Door­vaart­vig­net ook on­der­weg vanaf uw boot on­li­ne be­stel­len en op­ha­len bij een af­haal­punt. In de buurt van deze lo­ca­ties kunt u vei­lig af­me­ren. Bij een af­haal­punt mag u maxi­maal een half uur af­me­ren en u moet uw ge­ac­ti­veer­de vig­net di­rect na het op­ha­len links­ach­ter op de boot be­ves­ti­gen.

Het Doorvaartvignet kost 40 euro en is 3 kalenderjaren geldig.

Nog even terug naar het kaartje!
Op de donkerblauw gekleurde wateren mag vanaf 2030 alleen emissie loos gevaren worden. (En binnen de oude grachtengordel geldt dit zelfs vanaf 2025!)
Een uitzondering hierop zijn de donkergrijs gekleurde wateren. Dit zijn de zgn. "doorgaande routes", deze kunnen met emissie bevaren worden.

Een veel gestelde vraag is; hoe is de situatie bij de jachthavens aan het IJ zoals b.v. de Sixhaven, Aeolus of Het Jacht, die in water van de gemeente Amsterdam liggen? Geldt daar het Doorvaartvignet? Het antwoord is; tot 2030 zijn al deze haven vrijgesteld van dit vignet. Over de situatie na 2030 wordt nog onderhandeld.

Auke Bender
Regiovertegenwoordiger Watersportverbond Noord-Holland Zuid

 

Shantykoor


We zingen weer, wie zingt er met ons mee?

Iedere dinsdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur zingen we met ons koor. Nieuwe leden zijn van harte welkom om muzikaal of vocaal met ons mee te doen. Kom een middag kijken en/of meedoen. Ons repertoire is shanty en gezellige meezingliedjes.

Groeten van Goke van Beijeren 0637474409

 

Op 19 november a.s. starten we weer met de 3e zondag van de maand


Ze werden vriendinnen tijdens de HJC jeugdopleiding. Na de Optimist stapten ze samen over naar de 29er en inmiddels zeilen ze in de supersnelle en Olympische 49erFX klasse. Vera ter Horst en Jorien Hin hebben het zeilvirus behoorlijk te pakken. Ze zijn meer dan 100 dagen per jaar op het water te vinden, trainen hard in de sportschool en zijn daarnaast nog talloze uren kwijt met het organiseren en onderhouden van hun materiaal, met logistieke zaken en met sponsoracquisitie. In korte tijd werden ze uitgenodigd voor de Topzeilacademie van het Watersportverbond. Op zondag 19 november om 15:00 uur kun je luisteren naar hun verhaal. Zorg dat je erbij bent!

 Lees hier hun laatste nieuwsbrief.


 

Steiger schrobben


Er was een zeer grote opkomst bij het steiger schrobben. Zie hier diverse schrobbers bezig. Mocht u verhinderd zijn dan kunt u gerust de komende dagen uw plekje alsnog onderhanden nemen!

 

Vlaggendragers en ALV


De najaars ALV was een goed bezochte vergadering. De vlaggendragers werden gehuldigd en de Poelsnipbeker werd uitgereikt aan Felix Mulder. De penningmeester gaf vervolgens een heldere uitleg over de begroting en de tarieven van 2024. Daarna werd uitgebreid de nieuwe Statuten en Huishoudelijk reglement besproken. Ook de nieuwe lig- en bergplaats huurovereenkomst werd doorgenomen. Daarna gaf Auke uitleg over zaken die in het Watersportverbond spelen en de bruggen problematiek in onze omgeving. Vervolgens nam hij ook de evenementenagenda van de komende maanden door. Tot slot bedankte ere-lid Wilko Emmens het bestuur voor hun drukke werkzaamheden. Het was een boeiende vergadering waar goed gediscussieerd werd.
Hier de foto's van de vlaggendragers en ALV. 
Hier de winnaar van de Poelsnipbeker.


 

Uitnodiging ALV, vrijdag 10 november, aanvang 20.00 uur.


Uitnodiging Algemene Ledenvergadering, vrijdag 10 november 2023, aanvang 20.00 uur.

Het bestuur nodigt u uit tot het bijwonen van de algemene vergadering. Naast het huldigen van onze vlaggendragers die de HJC op het water weer geweldig hebben vertegenwoordigd komen ook de begroting en tarieven voor 2024 aan de orde.

De agenda en stukken voor de vergadering vindt u op het besloten deel van onze website.

Het bestuur stelt uw aanwezigheid zeer op prijs.
Ruud Gortworst, voorzitter

 

Mosselen eten


Ook dit jaar worden er op 11 november a.s. mosselen gekookt. Vanaf 18.00 uur bent u welkom in het clubhuis om te genieten van deze heerlijke Zeeuwse delicatesse.

De kosten voor deze maaltijd zijn 15.00 euro p.p. Er is plaats voor maximaal 50 personen. Vol = vol.

Inschrijven kan hier t/m 9 november.


 

Steiger schoonmaken
De steigers zijn weer toe aan een schoonmaakbeurt. Dit gaan we doen op zaterdag 11 november, we beginnen om 10:00 uur met koffie en daarna gaan we met zijn allen even flink schrobben. Het is de bedoeling dat u een (puts) emmer, een bezem en wat zeep meeneemt. De steiger bij uw ligplaats dient u schoon op te leveren voor de winter, zodat we de steigers in de komende maanden veilig kunnen betreden.


 

Boten uit het water


Al diverse dagen wordt er hard gewerkt in regen en wind om de schepen met de cradlekar uit het water te halen en op de bokken te plaatsen voor de winter. Kijk hier voor enkele foto's. 

Update 6 november: Alle boten staan weer veilig op de kant. Complimenten voor de havencommissaris, havenmeester en de trouwe hijsploeg.

 

Donderdag storm Ciarán


Donderdag 2 november wordt aan de kust een harde tot stormachtige zuidenwind met zeer zware windstoten verwacht. Voorkom schade. Controleer nog even of je boot in het water goed vast ligt met de landvasten. Dit geldt ook voor de kleinere boten op de wal. Blokkeer de wielen en zet de boot met een spanband vast aan de trailer.

Update van de havenmeester 19,00 uur:
Een aantal kleine bootjes hebben hun mast laten staan en gingen flink tekeer. Een aantal boten heeft hun rolfok nog op het schip, wat de havenmeester extra werk heeft opgeleverd zoals ook bij grootzeilen, die er nog niet af gehaald zijn. Hier en daar is wat schade ontstaan. Helaas hebben sommige leden geen voorbereidingen getroffen voor deze storm. Andere leden belden op om hun hulp aan te bieden en zijn daadwerkelijk op de haven geweest om actief te helpen. Waarvoor veel dank.

 

Kerst


Vele jaren hebben wij, Marja van Meerwijk en Goke van Beijeren, met veel plezier de kerstboom op de haven opgezet en het clubhuis in kerstsfeer gebracht. Wij zoeken nu andere leden die dat van ons over willen nemen, omdat wij dat om gezondheidsreden niet meer kunnen doen.

Indien gewenst willen wij de eerste keer helpen.

Voor informatie kunnen jullie mij bellen 0637474409

Groeten Goke van Beijeren

 

Marifoon en VDES kanalenpakket


Veel leden weten niet dat Marifoons vanaf 1-1-2023 van het nieuwe VDES-kanalenpakket moeten zijn voorzien.

U kunt eenvoudig controleren welk kanalenpakket in uw marifoon zit:
 • Selecteer kanaal 18,…. Als het 1 watt lampje direct gaat branden is uw marifoon nog ouderwets Nederlands geprogrammeerd.
 • Als u kanaal 18 op hoog vermogen kunt gebruiken en kanaal 10 is laagvermogen, maar kanaal 75 en 76 werken niet, dan heeft u een Brussel programmering.
 • Als u ook kanaal 75 en 76 kunt kiezen dan voldoet uw marifoon aan de Basel eis .
 • Als kanaal 24 25 en 26 en 84 tm 86 geblokkeerd zijn voldoet uw marifoon aan de nieuwe VDES eis.
Niet alle marifoons kunnen aangepast worden naar het nieuwe VDES-pakket. Vooral veel Chinese marifoons vallen door de mand en kunnen niet of erg moeizaam aangepast worden.
Een samenvatting van marifoons die wel of niet aangepast kunnen worden vindt u hier.

 

Herman Zonjee overleden


Wij ontvingen het trieste bericht dat afgelopen dinsdag 17 oktober Herman Zonjee is overleden. Herman was een aardige man die veel van zeilen hield totdat het door zijn ziekte niet meer ging. Herman heeft zich op diverse manieren nuttig gemaakt voor de club. Ook was hij een gewaardeerd lid van ons shantykoor.
Wij wensen zijn vrouw, familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.
Het bestuur

De uitvaart vindt plaats op dinsdag 24 oktober om 14.30 uur in de kleine aula van Crematorium Westerveld, Duin- en Kruidbergerweg 2-6 in Driehuis.
Tijd van samenkomst is 14.15 uur.
Aansluitend bent u welkom voor de condoleance in de koffiekamer.

  

Aanbieden verenigings vlag


Op de woensdag klusdag heeft Gerrit Rouwenhorst zijn waarderings vlag in ontvangst. De verenigings vlag ging dit jaar naar Gerrit, omdat die het gras het hele jaar op de haven netjes bijhoudt, op de door hem gekozen vrije uren. De vlag was tijdens de sluiting van het seizoen toegekend door de voorzitter. Toen kon Gerrit helaas niet aanwezig zijn.
Het was een druk bezette klusdag met veel gezelligheid en gebak.

 

Verhuurovereenkomst tekenen voordat de boot gestald wordt


Beste HJC-ers,

In de nieuwsbrief van 1 oktober jl. heb ik u erop gewezen dat er iets is veranderd in de wijze waarop de vereniging HJC en de leden een overeenkomst met elkaar aangaan als het gaat om de winterstalling op de wal/in de loods en in het water en de zomerstalling op de wal en in het water. Wij zijn als vereniging verplicht met al onze leden die een schip/boot in de haven hebben liggen, hetzij in de zomer, hetzij in de winter, hetzij op de wal, hetzij in de loods, hetzij in het water, een zgn verhuurovereenkomst aan te gaan.

Lees de voorwaarden goed door, zodat u duidelijk weet welke huurovereenkomst u met de HJC aangaat. De feitelijke huurovereenkomst kunt u vanaf zaterdag 14 oktober a.s. in tweevoud invullen en ondertekenen op het kantoor van de havenmeester.

Deze wijziging heeft alles te maken met verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid bij brand, omvallen van schepen, of anderszins aan grote schades. Voor de duidelijkheid; alle leden met een schip/boot op of in de haven dienen voor 1 november a.s. de huurovereenkomst ingevuld en ondertekend te hebben.

Voor vragen hieromtrent kunt u contact opnemen met de havenmeester of de havencommissaris.

Ruud Gortworst, voorzitter

 

Sluiting seizoen 2023


Water en wind, het Noorder-Buiten Spaarne

Op zondag is het vaarseizoen 2023 afgesloten op de Haarlemsche Jachtclub. Ruud heeft als voorzitter even stil gestaan bij het goede passantenseizoen, het helaas wat mindere einde van het vaarseizoen door de stremming bij de Buitenhuizerbrug, het eerste succesvolle jaar van de nieuwe jeugdcommissie en Bert Wolff en onze nieuwe vertrouwenspersoon: Tonny Chung. Ook Clemens en Goos zijn bedankt voor het voorbereiden van de verhuurovereenkomst die per 1 november in gaat. Bezit je een boot of schip op de haven? We verzoeken je de overeenkomst voor 1 november bij de havenmeester te ondertekenen.

Daarna is de vlag onder begeleiding van het Shantykoor en het clublied gestreken. De vlag is door Ruud aangeboden aan Gerrit Rouwenhorst, zijn inzet en vele uren grasmaaien achter de schermen wordt zeer gewaardeerd. Helaas kon hij zelf de vlag niet ontvangst nemen, maar Goos zal deze aan hem aanbieden.

Onder het genot van een drankje en hapje nog gezellig nagepraat in het clubhuis!

 

Bart wint Primus Inter Pares


Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2023 is de Primus Inter Pares gevaren. Dit is een wedstrijd voor de Nederlands kampioenen in de open eenheidsklassen. De wedstrijden worden gevaren in 16m2 beschikbaar gesteld door de eigenaren. Bart heeft deze wedstrijden gewonnen.
Lees hier wie er mee deed.
Lees hier de uitslag.

 

F1 kijken in clubhuis

 

Sluiting seizoen


Op zondag 15 oktober om 16.00 uur sluiten wij het vaarseizoen 2023 alweer af. Het bestuur nodigt u daarvoor van harte uit. Wij doen dat wederom onder begeleiding van het shantykoor met het laten zakken van de HJC wimpel. Deze wimpel wordt door de voorzitter vervolgens uitgereikt aan een persoon die volgens hem het afgelopen jaar het meest verdienstelijk is geweest voor hem en/of de HJC. Het bestuur biedt u daarna een drankje aan. Meteen weer een goede gelegenheid om met elkaar even terug te kijken op het afgelopen seizoen en vooruit te kijken naar de komende winter waar wij u ook weer graag ontmoeten, bijvoorbeeld bij de gezellige borrels op elke derde zondag van de maand.

 

Van de havencommissaris: winterstalling


Inmiddels zijn we volop bezig met de planning voor de winterstalling. Degenen die er met de cradlecar uit gaan hebben al een mail ontvangen. We beginnen op 26 oktober en gaan dan door op 1 t/m 6 november. We hebben volle bak, al het opstelmateriaal wordt gebruikt. Ik kan daarom niet garanderen dat u geheel met een rolsteiger om uw boot heen kunt rijden, maar we doen ons best om iedereen een zo goed mogelijk plekje te geven.

Masten eraf:
Hiervoor even een afspraak maken met de havenmeester.
Masten en gieken komen in de mastenloods op aanwijzing van de havenmeester, met een goed en duidelijk label met naam of lidnummer.

Kraan en helling boten:
U kunt een afspraak maken met de havenmeester om uw boot na 15 oktober uit het water te halen (niet mogelijk tussen 1 en 6 november).

Schepen winterstalling water:
De schepen van de E steiger gaan allemaal naar een plek binnen in de haven vanaf 7 november. De indeling hangt op het bord bij het hek en in de hal van het clubhuis.

Fokrollers winter:
De fokken dienen in de winterstalling (water en wal) van de roller afgehaald te worden. Boten, die met de cradlecar eruit gaan, moeten dit doen vóórdat ze het water uitgaan. Er zijn teveel schadegevallen bekend met het laten zitten van de zeilen in de winter.

Stalling loods:
Boten die geen winterstaling in de loods hebben dienen uiterlijk 15 oktober te worden opgehaald of buitengezet, vanaf die datum wordt de loods ingericht voor de winterstalling.

Gasflessen en benzine:
Schepen op de wal: gasflessen en benzine mogen tijdens de winterstalling op de wal niet aan boord blijven.

Surfzeilen:
Surfzeilen dienen vanaf 15 oktober afgetuigd te zijn. Als deze opgerold worden maken we daar een hoekje voor vrij, zodat deze redelijk snel weer kunnen worden opgetuigd voor de sportieve wintersurfer.

Olie verversen:
Deze maand is ook altijd weer druk met olie verversen. De olie kunt u in de oranje milieubox kwijt. Giet uw olie wel in de vaten en plaats geen losse jerrycans er naast. Het oliefilter dient u zelf in te leveren bij het milieuplein van Spaarnelanden.

Parkeren havenmeester:
Er is via officiële weg bij het recreatieschap een parkeerplaats vergunning toegekend voor onze havenmeester. Deze is vlak bij het loophek. Let op: er is ook een wegsleepregeling van kracht.
De reden voor deze plek is dat de havenmeester of Esther vaak boodschappen moeten doen voor de haven én dat er altijd een auto beschikbaar is voor calamiteiten (denk aan eventuele gewonden bij klussen of zeilles). Ook willen zij in de avond graag zicht hebben op hun auto, omdat er dan veel jongelui rondhangen die crossen op het parkeerterrein

Klusploeg:
Het klussen gaat de hele winter door. Er is de laatste maand veel gedaan, zoals het snoeien van de braamstruiken, het bijwerken van de wallenkanten, de aanleg van nieuwe stopcontacten, een trailer reparatie en het schilderen van de loods. Daarnaast hebben de klussers natuurlijk ook genoten van koffie, soep en een biertje/borreltje. Er zijn nog enige plekken vrij om deel te nemen!

Goos Finnema, havencommissaris

 

Boten uit het water


Zoals u ziet op deze lijst (update 20 september), staan er geen vaste tijden maar dagdelen ingepland. U dient dan ook ’s morgens om 08.30 uur of ’s middags om 13.00 uur aanwezig te zijn om dat dagdeel te helpen. De eerstgenoemde boot van dat dagdeel, dient klaar te liggen in het hellinggat aan stuurboordzijde. Fokken dienen er af te zijn.

Bij het afspuiten mag u enkel het onderwaterschip schoonmaken alvorens het schip op de bok gezet wordt.

Bij de werkzaamheden onder de boot bent u verplicht om een helm te dragen. Geadviseerd wordt ook om veiligheidsschoenen te dragen.

SPELREGELS:

Schuren
Bij schuren moet u te allen tijde stofafzuiging gebruiken. Bij nat schuren en schilderwerkzaamheden moet er altijd een zeil onder liggen.

Lassen en slijpen
Lassen en slijpen is op het terrein niet toegestaan zonder een goed afgesloten tent. De havenmeester of havencommissaris keurt dit eerst alvorens er gelast of geslepen mag worden.

Elektriciteit
Stekkers bij het verlaten van de haven altijd zelf verwijderen uit de stroomkast.

Graven
Graven in het terrein is uitsluitend mogelijk na overleg met de havenmeester of havencommissaris (absoluut niet in het harde gedeelte).

TIP: Begin op tijd met uw werkzaamheden. Langer dan gepland in het voorjaar 2024 op de wal of in de loods blijven staan is niet meer mogelijk.

BOTEN PER KRAAN (<2000 KG)
De eigenaren van kleine kajuit- en open boten die niet met de cradle kar, maar per helling of kraan uit het water gaan, kunnen hiervoor een afspraak maken met de havenmeester. (Niet van 1 t/m 7 november 2023)

We wensen jullie een productieve winter toe,
De havencommissaris & de havenmeester

 

Bart Lambriex ook in finale WK eSailing 2023


Elf van 's werelds beste eSailers uit zes landen, waaronder olympisch skiffzeiler Bart Lambriex, gaan in een live finale op 6 oktober om 15.00 uur (CET) het gevecht met elkaar aan om het Wereldkampioenschap virtueel zeilen. Er wordt gestreden om een prijzenpot van $10.000, mogelijk gemaakt door Virtual Regatta. Lambriex is onderdeel van Team Allianz, de nationale selectie van het Watersportverbond en drievoudig Wereldkampioen in de olympische 49er skiffklasse. Lees hier verder.

Update: Bart na DSQ 5de. Lees hier verder.

 

Bart in Youth America's Cup team


Bart Lambriex is geselecteerd voor het Youth America's Cup team. Coaches Annemieke Bes en Pieter-Jan Postma hebben de twaalfkoppige DutchSail-selectie voor de Puig Women’s America’s Cup en Youth America’s Cup bekendgemaakt. Beide evenementen vinden in 2024 achtereenvolgens plaats in september en oktober tijdens de America’s Cup in Barcelona, Spanje. De wedstrijden worden gevaren in 4-persoons foiling AC40 boten. Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het zeilen in deze spectaculaire racemachines heeft DutchSail de beschikking over een eigen simulator. Lees hier verder.

Foto: Sander van der Borch

 

HJC op Waterkaarten.app


Leuk bericht over de HJC van de waterkaartenapp. HJC heeft meeste 5 sterren reviews! 

Feest en wedstrijd Schoteroog


Op zaterdag 30 september viert de JVW feest, omdat lokatie Schoteroog 50 jaar bestaat. Klik op beide aankondigingen hieronder voor de festiviteiten en de wedstrijden.

  


Wij vieren 50 jaar Schoteroog met een sluitings wedstrijd alleen toegankelijk voor open boten.
Inschrijven kan in 2 klassen, een wedstrijd klasse en een tourklasse.
De wedstrijden worden gevaren alleen op het Spaarne en afhankelijk van het weer in 2 of 3 starts.
De bedoeling van de tourklasse is om ook leden die geen zeilervaring hebben te laten proeven van de zeilsport. Inschrijven is op Schoteroog bij de oude start toren vanaf 12:00 zaterdag 30 september, inschrijving is gratis. Het is ook mogelijk om direct in te schrijven met of zonder boot, doe dit dan per mail aan Wedstrijdcommissie JVW. De wedstrijden worden alleen gevaren op zaterdag en de prijsuitreiking zal rond 17:30 uur zijn.
Met vriendelijke groet,
Wedstrijdcommissie JVW+ 

Zeillesseizoen afgesloten


Afgelopen donderdag en vrijdag is het zeillesseizoen voor de HJC-jeugd feestelijk afgesloten met de uitreiking van CWO-vorderingenstaten en -diploma's en heel veel lekkere pannenkoeken! Het was een mooi seizoen en kijken nu al uit naar volgend jaar!
 

De klusploeg gaat maar door


Na flink wat dagen krabben en pulken aan de loods was het eindelijk tijd voor de volgende stap. De klusploeg heeft hard gewerkt om de loods van een nieuwe laag verf te voorzien.
En naast de loods is er ook weer hard gewerkt om de bramen te snoeien, het pad bij het batavushuisje te onderhouden en het clubhuis een poetsbeurt te geven.

De klusploeg blijft maar door werken. U komt toch ook? Maandagavond nog in de maand september en woensdag overdag het hele jaar.

Kijk hier voor de foto's.

 

Heleen en Martin op EK master ILCA 6


Het Europees kampioenschap master ILCA (laser) 6 en 7 vindt dit jaar plaats in Douarnenez, Frankrijk. Het wordt gehouden van 9 t/m 15 september. Twee HJC leden doen mee met de ILCA 6 namelijk Heleen Wolters en Martin van Olfen. De wedstrijden zijn hier te volge.

Update:
Heleen derde bij de ILCA 6 Great Grand Master. Heleen gefeliciteerd!
 

Ria Hoogland overleden


Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het plotselinge overlijden van Ria Hoogland.

Ria heeft zich op allerlei manieren ingezet voor de HJC. Bijvoorbeeld door jarenlang te helpen bij het Pinksterevenement, andere evenementen en zij was de grote steun en toeverlaat van Nico bij al zijn werkzaamheden voor de club. Ook was zij een trouw lid van het Shantykoor.

Wij wensen Nico, Rob, Monique, Jesper en Kay en verdere familie en vrienden heel veel sterkte met dit verlies.

Het bestuur

Er is gelegenheid om afscheid te nemen van Ria en de familie te condoleren op maandag 11 september tussen 20.00 uur en 21.00 uur bij afscheidshuis Sterrenheuvel, Vergierdeweg 458 te Haarlem.
De plechtigheid wordt gehouden op dinsdag 12 september om 12.30 uur bij Sterrenheuvel. Aansluitend praten we na in de lounge.

 

Max kijken in het clubhuis


Kom zondag 17 september naar het clubhuis om gezellig Formule 1 te kijken. Borrelhapjes zijn ook te koop.

 

Oostelijke Staande Mast Route niet beschikbaar 


Het zuidelijk brugdeel van de Schipholbrug in de A9 wordt vanaf 1 oktober 2023 tot 30 mei 2024 totaal vernieuwd. Daardoor is de oostelijke Staande Mast Route (de route over Amsterdam) acht maanden lang niet beschikbaar voor schepen hoger dan zeven meter.
Doorvaart van de Schipholbrug blijft wel mogelijk voor schepen lager dan zeven meter.

Tijdens deze stremming zou de Westelijke Staande Mast Route (over Haarlem) beschikbaar moeten zijn. Hopelijk komt er een snelle oplossing voor de defecte brug bij Buitenhuizen.

Van 27 oktober 2024 tot 31 maart 2025 wordt het noordelijk deel van de Schipholbrug vernieuwd en is de route vijf maanden lang niet beschikbaar.

 

Werkploegen hard aan het werk


Wauw, wat een prachtige zonsondergang voor de toppers van de klusploeg. Er wordt tot eind september nog gezellig doorgeklust op maandagavond.

Ook de woensdag klusploeg gaat weer beginnen, maar die werken het najaar en winter door!

Kom jij ook een handje helpen?


 

Diverse vaarberichten

Buitenhuizerbrug
Update 14 september:
De Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C is een belangrijke schakel in de westelijke Staande Mastroute. Helaas is de brug al sinds 23 augustus in storing. Er is nog geen zicht op reparatie op korte termijn. 

We hebben samen met Waterrecreatie Nederland de afspraak met Rijkswaterstaat kunnen maken dat de brug in september op vrijdagen en zondagen handmatig bediend wordt. Dit zal zijn op vrijdagen om 14.15 uur en op zondagen om 09.10 uur. De openingen van de brug in Rijksweg A9 over Zijkanaal C zullen hierop aangepast worden. Die aangepaste tijden zijn vrijdagen om 14.00 (noord- en zuidgaand) en 15.00 uur (alleen zuidgaand) en zondagen om 08.50 uur (noord- en zuidgaand) en 10.20 uur (alleen zuidgaand) 

Aan de hand van de ervaringen met deze openingen zal Rijkswaterstaat gaan bepalen hoe dit verder gaat vanaf 1 oktober. Zodra hier meer over bekend is, zullen we dit publiceren.

Voor deze brugopeningen wordt veel gevraagd van personeel van Rijkswaterstaat en van het wegverkeer. Voor een opening moet de weg 2 uur afgesloten worden door vier verkeersregelaars en voor het handmatig bedienen van de brug moeten er vier monteurs en een brugwachter aanwezig zijn.

Let op: vanaf 1 oktober 2023 tot en met 24 mei 2024 is de Schipholbrug over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder in de Oostelijke Staande Mastroute gestremd wegens werkzaamheden 

Update 8 september:
De test van de Buitenhuizerbrug is geslaagd. Echter het gebeurt op een noodpomp en die kan maar een paar keer draaien. Deze kleine noodpomp kan niet frequent draaien. Het risico is dat die ook de geest gaat geven. De nood bediening duurt 40 minuten om af te sluiten en is daarom zeer waarschijnlijk alleen ’s nachts mogelijk. Nooddiensten, OV etc. moeten worden geïnformeerd over een mogelijke 40 minuten sluiting.
Rijkswaterstaat overlegt nu hoe er nog draaiingen plaats kunnen vinden. Bekeken moet worden of er afstemming kan komen met de brug Rijksweg 9.
A.s. donderochtend is er overleg over de Staande Mast Route bij de provincie NH in Haarlem.

Update 3 september:
Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C: Test noodbediening nacht 5 op 6 september
In de nacht van 5 op 6 september wordt de noodbediening van de Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C getest. Dit houdt in dat het wegverkeer (N202) tussen 00:00 en 2:00 gestremd is. Wegverkeer kan omrijden via de A9-A200/N200. Gedurende de test blijft ook de vaarwegbeperking voor scheepvaart hoger dan 6,82m (tov Kanaalpeil) van kracht.
Test noodbediening:
Wegens een storing aan de brug wordt deze niet bediend. Een structurele oplossing is helaas niet op korte termijn voorhanden. Om duidelijk te krijgen wat wel mogelijk is, gaan we de noodbediening van de brug testen. Er wordt getest of verschillende wijzen van noodbediening veilig werken en in hoeveel tijd een brugdraai plaats kan vinden. Met de resultaten van deze test kan verder onderzocht worden of geplande noodbedieningen mogelijk zijn.
Omvaarroutes:
Zeilschepen (>6,82m Kanaalpeil) vanuit Spaarndam en Haarlem kunnen niet meer via de staandemastroute naar het Noordzeekanaal varen. De omvaarroute gaat via de Ringvaart, de Nieuwe Meer en in de nacht door Amsterdam.

Update 30 augustus:
(Gedeeltelijk) herstel of tijdelijk functioneel herstel wordt niet voor 7-9-2023 verwacht.

Update 28 augustus:
Bericht van Rijkswaterstaat: De Buitenhuizerbrug in het Zijkanaal C blijft de komende weken dicht voor zeilschepen en andere hoge boten (>6,82m Kanaalpeil).
Ruim een week geleden lukte het niet meer om de brug aan het einde van het Zijkanaal C bij het Noordzeekanaal op afstand te openen. Handmatige bediening lukte nog wel.
Sinds vrijdag blijkt ook lokale handmatige bediening niet goed te werken. Tot nader order gaat de brug dan ook niet meer open. Dat betekent dat zeilschepen uit de jachthavens aan het Zijkanaal C, uit Spaarndam en Haarlem niet meer via de staande mast route naar het Noordzeekanaal kunnen varen. Zeilers moeten de komende weken omvaren via de Ringvaart, de Nieuwe Meer en in de nacht door Amsterdam.
Het kan nog wel een paar weken duren voordat de onderdelen binnen zijn voor de reparatie van de brug.

Update 24 augustus:
De Buitenhuizerbrug is per direct weer volledig buiten gebruik gesteld en dus gestremd voor het scheepvaartverkeer.
De afgelopen dagen is het gelukt om zoals met u gedeeld de brug driemaal per dag middels een noodhandeling te draaien. Daarbij zijn gisteren veel spookstoringen ontstaan waardoor het niet meer verantwoord is om hier mee door te gaan. Het risico is daarom niet meer beheersbaar.
De draaiing van gisteravond van 18.00 uur is hiermee daarom komen te vervallen.
De brug blijft nu tot nader orde gestremd.

Stremming Buitenhuizerbrug - Staande mastroute
Geen bediening tot nader bericht op: www.vaarweginformatie.nl

Oostelijke Staande Mast Route niet beschikbaar
Het zuidelijk brugdeel van de Schipholbrug in de A9 wordt vanaf 1 oktober 2023 tot 30 mei 2024 totaal vernieuwd. Daardoor is de oostelijke Staande Mast Route (de route over Amsterdam) acht maanden lang niet beschikbaar voor schepen hoger dan zeven meter.
Doorvaart van de Schipholbrug blijft wel mogelijk voor schepen lager dan zeven meter.

Tijdens deze stremming zou de Westelijke Staande Mast Route (over Haarlem) beschikbaar moeten zijn. Hopelijk komt er een snelle oplossing voor de defecte brug bij Buitenhuizen.

Van 27 oktober 2024 tot 31 maart 2025 wordt het noordelijk deel van de Schipholbrug vernieuwd en is de route vijf maanden lang niet beschikbaar.

Algerabrug
De Algerabrug bij Capelle aan den IJssel in de staande mast route is van woensdag 2 augustus t/m zondag 6 augustus iedere dag gesloten tot 13.00 uur.

Bekijk de nautische informatieflyer over ‘Het Slijkgat’
Het Slijkgat vormt samen met de Pampusgeul de enige bevaarbare vaargeul tussen de buitenhaven Stellendam en de Noordzee. De betonde vaargeul is circa 200 meter breed en wordt op diepte gehouden tot NAP -4.00 meter. In het midden van de vaargeul wordt een extra diepere geul onderhouden tot een diepte van NAP -5.50 meter.
Lees hier verder.

Tien belangrijke tips voor veilig snelvaren
Veel mensen vinden snel varen leuk en hebben daarom een snelvarende boot. Dat vraagt om verantwoord gebruik. Hier staan een aantal belangrijke tips en regels voor een veilige vaart.

Bereid je reis goed voor: kijk op  Vaarweginformatie.nl
Op de website van vaarweginformatie vind je de actuele informatie over de bereikbaarheid van de vaarweg. Bereid je bijvoorbeeld goed voor;
 • Driebondsbrug - Groningen (Staande mast route)
 • Haringvlietbrug (Hoge scheepvaart)
 • Hinder Krammersluizencomplex
 • Stremming Nauw van Boskoop (Staande mast route)
 • Stremming Coenbrug - Zaandam
Openingstijden brug A9
De proef die Rijkswaterstaat vorig jaar hield in de maanden juli en augustus met extra bedientijden van de brug Rijksweg 9 over Zijkanaal C is geslaagd. In 2024 zullen deze definitief gaan worden, maar voor het zover is zal de proef voor dit jaar (2023) herhaald gaan worden en gaat er hetzelfde uitzien als in 2022.
D.w.z. dat de openingstijden voor de proef in juli en augustus 2023 zijn:
10.30 uur - doorvaart van noord naar zuid
11.00 uur - doorvaart van zuid naar noord
13.45 uur - doorvaart van noord naar zuid
14.15 uur - doorvaart van zuid naar noord
De bedientijden voor de avond blijven ongewijzigd evenals de bedientijden op zaterdag, zondag en feestdagen.


Grote sluis Spaarndam
Code geel voor de grote sluis Spaarndam is opgeheven. De bediening is dus weer volgens de normale dienstregeling. Lees hier wat dat inhoudt.


 

Introductie nieuwe leden


Nieuwe leden zijn uitgenodigd zichzelf aan u voor te stellen middels een stukje tekst, al dan niet in combinatie met foto’s van zichzelf en/of hun boot. Op deze manier kunnen wij hen leren kennen. Ook de afgelopen maand hebben we weer nieuwe leden mogen verwelkomen. Kijk  hier.

 

Vera en Jorien op het WK zeilen


Alweer twee weken geleden begon ons avontuur op het WK. Dit was een unieke ervaring, en uit alles sprak professionaliteit en de strijd om de wereldtitel. Ook vecht iedere deelnemer om een landenkwalificatie voor de Olympische Spelen. Wij vertellen graag hoe we dit grootse evenement in eigen land hebben ervaren!

Aangekomen op het Zuiderstand in Scheveningen, waar een boatpark is gerealiseerd met strict toegangsbeleid, begonnen we met de meting van onze boot. Dit is een moment dat je boot wordt gecontroleerd en gewogen, om zeker te weten dat iedereen zich aan de ‘class rules’ houdt. Het is altijd even spannend of alles goedgekeurd wordt, en dit was bij ons gelukkig gelijk het geval. Om zeker te weten dat we alles goed uit- en in elkaar hebben gezet varen we de dag erna nog een training. Dit was ook een laatste check als team, en we zijn helemaal klaar voor het WK!

De eerste dag begint rustig, we zijn in de middag aan de beurt met onze wedstrijden. De omstandigheden op het water zijn uitdagend, maar goed te doen. Er staat sterke stroming uit dezelfde richting als de wind, waar je dus goed rekening mee moet houden in je wedstrijdplan. Elke dag vaar je drie wedstrijden, en we zijn daar ongeveer vier uur per dag mee bezig.

Omdat we op dag één in de middag voeren, zijn we op dag twee in de ochtend aan de beurt. De wind is inmiddels flink toegenomen en ook de golven zijn hoger geworden. Gelijk tijdens de eerste wedstrijd gaat een onderzeil van onze zeillat kapot… Waarschijnlijk is dit afgebroken door de grote spanning die op ons materiaal staat. Helaas is dit onderdeel van de zeilsport, en we varen weer naar de haven. We hebben deze dag geen wedstrijden kunnen varen.

Dag drie is een spannende dag, dit is namelijk de laatste dag van de ‘qualifying series’. Na vandaag zullen de wedstrijden in twee groepen worden gevaren, gesorteerd op volgorde van het klassement. Je merkt dat er met name op de startlijn wordt gestreden. Ons doel voor dit WK was om hier beter in te worden, dus we hebben deze dag veel geleerd. Omdat we niet konden tippen aan het hoge niveau van onze veel oudere tegenstanders (en omdat we een dag niet hebben kunnen varen) eindigen we in de ‘silver fleet’.

De laatste twee wedstrijddagen maken de extreme omstandigheden plaats voor mooi zeilweer met een lekker windje en niet al te hoge golven. We genieten vooral van de wedstrijden, en leren steeds weer nieuwe dingen. De resultaten zijn zeker niet altijd zoals we gehoopt hadden, maar we mogen tevreden zijn met een paar goede starts en mooie momenten.

We willen iedereen die heeft bijgedragen aan deze unieke ervaring heel erg bedanken. Gedurende de hele week hebben we het gevoel van support gevoeld, van toevallige voorbijgangers tot aan familieleden die langs konden komen. Ook willen we alle donateurs die dit via het Yvonne van Gennips Talentfonds mogelijk hebben gemaakt bedanken! We kunnen niet wachten op de volgende stap, en we kijken ernaar uit om alles wat we hebben geleerd te kunnen toepassen in volgend seizoen.

We houden jullie graag op de hoogte! Je kan ons volgen op instagram (@hinhorst_sailing) en we hebben een eigen website ( www.hinhorstsailing.nl)

Liefs,
Jorien en Vera

 
Alle foto's ©Worldsailing
 

Werkploeg blijft doorgaan


Ook afgelopen woensdag is er zowel overdag door de werkploeg als in de avond weer veel werk verricht. Wat fijn dat onze HJC leden zo betrokken zijn bij de haven dat ze tijdens de zomervakantie gewoon door gaan.

Vanaf maandagavond 28 augustus en woensdag 6 september starten ook officieel de werkdagen en avonden weer. Zien we je dan ook weer?


Code geel sluis Spaarndam opgeheven


De code geel voor de grote sluis in Spaarndam is opgeheven.
De bediening is dus weer volgens de normale dienstregeling.
Is de vele regen toch nog ergens goed voor geweest!

Code Geel schutregime Sluis Spaarndam houdt in:
Langere wachttijden voor de recreatievaart omdat de sluis voor de recreatievaart 1x per 2 uur open gaat. Wel is bepaald dat altijd de brugopening brug Rijksweg 9 gehaald kan worden. Mee schutten met de beroepsvaart is toegestaan. 

Lees hier waarom er een schutregime is.


 


Volwassenen zeilles bij de HJC


De eerste maanden van het vaarseizoen zitten er alweer op en daarmee komt ook de eerste ronde van de zeillessen voor volwassenen aan een afronding toe.
Voor zover ik van de instructeurs heb begrepen zijn de meeste cursisten geslaagd voor hun CWO1 brevet. Alle cursisten zijn erg enthousiast geworden over het zeilen, een aantal van hen is daarbij ook nog eens enthousiast geworden over HJC en hebben besloten lid te worden. Daarmee hebben we wel op een mooie manier bijgedragen om de watersport in Haarlem te promoten.
Vanaf deze plek wil ik alle instructeurs voor de volwassenen cursus heel hartelijk bedanken. Top gedaan!

Zaterdag 8 juli hebben een aantal instructeurs hun eigen zeilvaardigheden laten zien. Bij een mooie zeilwind hebben ze een heel aantal oefeningen gedaan als precisie hoge en lage wallandingen maken, de beruchte Man over boord procedure zo snel mogelijk uitvoeren en nog veel meer. In september/oktober gaan we met wat trainingen de puntjes op de i zetten om uiteindelijk het CWO3 brevet en tegelijk het I2 brevet te kunnen uitreiken. Ook dat is weer een mooie stap! Fijn mannen dat jullie zo enthousiast zijn.

In tegenstelling tot andere jaren gaan we in de laatste week van juli nog een tweede ronde van lessen starten. De vraag naar zeilles is zo groot dat we nog twee boten vol kunnen krijgen!
Kortom nu al is het seizoen 2023 voor volwassenen zeilcursussen bij HJC een groot succes!

Frank Boks
Coördinator volwassenen zeilen

 

Proef met extra bedientijden Brug Rijksweg 9 over Zijkanaal C


De proef die Rijkswaterstaat vorig jaar hield in de maanden juli en augustus met extra bedientijden van de brug Rijksweg 9 over Zijkanaal C is geslaagd. In 2024 zullen deze definitief gaan worden, maar voor het zover is zal de proef voor dit jaar (2023) herhaald gaan worden en gaat er hetzelfde uitzien als in 2022.
D.w.z. dat de openingstijden voor de proef in juli en augustus 2023 zijn:
10.30 uur - doorvaart van noord naar zuid
11.00 uur - doorvaart van zuid naar noord
13.45 uur - doorvaart van noord naar zuid
14.15 uur - doorvaart van zuid naar noord
De bedientijden voor de avond blijven ongewijzigd evenals de bedientijden op zaterdag, zondag en feestdagen.
Auke Bender
 

Nieuw Huishoudelijk Reglement

Hier het nieuwe Huishoudelijk Reglement. Het verzoek aan de leden is om er zienswijzen op in te dienen of vragen over te stellen. In de ALV  in november kan dit vervolgens  besproken en goedgekeurd worden.
Ruud Gortworst 
voorzitter


Zomerstop voor werkploegen


Maandagavond werkploeg:
Dat was het weer. De laatste werkavond voor de zomervakantie.
Ondanks dat het weer iets minder was, heeft de werkploeg weer de handen uit de mouwen gestoken om de laatste spanners schoon te maken, de randjes van de dijk zijn met de bosmaaier bijgewerkt en Theo heeft iedereen van stevige handschoenen voorzien om door alle doornen en prikkers heen de bramen en heg netjes bij te werken. En Clemens en Esther hebben voor lekkere hapjes, en een lief bedankje voor Theo, gezorgd voor de laatste maandag.
Voor iedereen die er dit seizoen op de maandag is bij geweest: dankjewel!
Vanaf maandag 28 augustus gaan we weer verder op de maandag, tot dan!

Woensdagwerkploeg:
Er is weer hard gewerkt door de woensdagwerkgroep. Schitterend weer op deze laatste werkdag. Al het groenwerk ziet er weer tip top uit, de clubfietsen zijn onderhouden, de koelkastdeur op het strandje was helaas kapot en ook hoog boven de grond is werk verricht.
Op deze laatste werkdag hebben Esther en Clemens de werkploeg getrakteerd op een heerlijke haring! Wat een leuke verrassing! Ook is Jos nog even extra in het zonnetje gezet. De zomerstop gaat nu in en op woensdag 6 september gaan we weer enthousiast aan de slag.
Bedankt allemaal voor jullie harde werk, en hopelijk zien we jullie weer na de zomer! En ook nieuwe gezichten zijn dan natuurlijk van harte welkom.

Kijk hier voor alle foto's.

 


HJC op één!


De trailerhelling van de Haarlemsche Jachtclub staat op de eerste plaats van de top boothellingen in Nederland!


 

Storm opkomst


Update 15.30 uur:
De schades: drie landvasten kapot, viermaal een rolfok gescheurd, wat huiken en dekzeilen los, en vier kleine boten omgewaaid.
Iedereen op de hoogte gesteld.

Update 11.00 uur:
Er is wat schade aan gescheurde rolfokken, huiken en dekzeilen. Twee RS Feva's zijn omgewaaid en ook wat andere bootjes. De eigenaren zijn al of worden nog gebeld door de havenmeester. De havenmeester kan nu niet meer rondlopen of de steiger op daar dit te gevaarlijk is.

Ligt je boot goed vast? Woensdag toenemende wind en onstuimig weer met zeer zware windstoten. Voorkom schade. Controleer nog even of je boot in het water goed vast ligt met de landvasten.
Dit geldt ook voor de kleinere boten op de wal. Blokkeer de wielen en zet de boot met een spanband vast aan de trailer. 

Kom gezellig de haven op orde houdenIedere woensdag overdag en maandagavond wordt er gewerkt aan de haven. Vele handen maken licht werk en is noodzakelijk voor het op orde houden van onze gebouwen, installaties, terrein en groenvoorziening: kom dus gezellig klussen. U hoeft niet handig te zijn, wel gezellig. 
Op woensdag wordt er om 10.00 uur begonnen met koffie en dan verdeelt Jos Ridder de werkzaamheden. Op maandagavond wordt er om 19.00 uur begonnen en dan verdeelt Theo van Rooden het werk. Na afloop is er natuurlijk tijd voor een gezellig drankje.


 

Varen door Amsterdam van het Noordzeekanaal naar het IJmeer


Omdat wij hierover, vooral bij aanvang van dit vaarseizoen, nogal wat vragen krijgen het volgende:
 1. Over het beschikbare kaartje van het Amsterdamse binnenwater waar wel en niet met een doorvaartvignet gevaren moet worden is nog onduidelijkheid.
 2. Voor het varen over het IJ (en het Noordzeekanaal) is geen doorvaartvignet nodig.
 3. De gemeente Amsterdam is met Rijkswaterstaat e.a. in gesprek of het Buiten IJ (grondgebied van de gemeente Amsterdam) valt onder de vergunningplicht voor een doorvaartvignet of niet.
Mede op initiatief van het Regioteam Noord-Holland Zuid is het Programmateam Varen van de gemeente Amsterdam momenteel namens de wethouder bezig met die besprekingen, waar nodig aanpassingen van het kaartje en het verduidelijken.

Afgesproken is dat er tot de uitkomst op het Buiten IJ niet op het doorvaartvignet gehandhaafd gaat worden.

Dat is anders voor het varen door de grachten en de doorgaande routes: de Amstelroute (Oosterdok - Schippersgracht - Nieuwe Herengracht – Amstel) en de Kostverlorenvaartroute (Westerkanaal - Singelgracht - Kattensloot - Kostverlorenvaart - Schinkel - Nieuwe Meer: de Staande Mast Route). Daar wordt wel actief gecontroleerd op het doorvaartvignet.

Gelukkig is het inmiddels wel gelukt om het Doorvaartvignet veel makkelijker te verkrijgen. Daarover is  hier meer te lezen en voor de regels op het water in Amsterdam  hier.

Auke Bender
Regiovertegenwoordiger Noord-Holland Zuid
T: 06 15 35 05 15
E:  auke.bender@watersportverbond.nl
 

Steun het werk van de Zonnebloem

De Zonnebloem haalt mensen met een lichamelijke beperking uit hun isolement. Steun de Zonnebloem in onze regio en koop via deze link een lot in de nationale loterij van de Zonnebloem. Bedankt.

Fred Zuidam 


ONZE SPONSORS

© 2024 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix