Nieuws archief

HJC genomineerd voor de Blauwe Vlag


Misschien heeft u wel eens gehoord dat een strand of jachthaven de blauwe vlag voert. Als een jachthaven de blauwe vlag voert dan betekent het dat op die haven alles tot in de puntjes verzorgd is. Men spreekt dan over een 5 sterren haven.

Organisatie de Blauwe Vlag is een internationale organisatie waarvan de Nederlandse tak havens of stranden in Nederland op verzoek komt keuren of ze genomineerd kunnen worden voor de Blauwe vlag.

Als je genomineerd bent dan beoordeelt de internationale board of je daadwerkelijk in aanmerking komt voor de vlag Dit gebeurt een keer per jaar. Volgend jaar mei vindt dit plaats in Elburg.
Omdat het bestuur van mening is dat de HJC alles goed voor elkaar heeft en dat ook wel getoond mag worden middels een Blauwe Vlag, heb ik afgelopen donderdag 20 juni een gesprek gevoerd met Erik van Dijk vertegenwoordiger van de organisatie de Blauwe Vlag.

Hij vertelde dat hij voor aanvang van het gesprek alvast op de haven heeft rondgelopen en aangenaam verrast was dat de HJC alles zo goed voor elkaar heeft. Alle brandbestrijdingsmiddelen, reddingsboeien en zwemtrappen waren keurig onderhouden en op de juiste afstanden van elkaar geplaatst. Hij vond de haven keurig schoon en netjes.

Verder hebben we nog een vragenlijst doorgenomen waarop we op de meeste punten goed scoorden. Uiteindelijk bleek dat we bijna aan alle criteria voldoen op enkele protocollen en beschrijvingen na. Bijvoorbeeld het havenreglement hoort in het clubhuis te hangen. Met betrekking tot de AED en 1ehulpkoffer moet er ook aan de buitenkant van het clubhuis aangegeven worden waar die te vinden zijn en zo nog een aantal van dit soort kleine zaken.

Deze gaan we de komende tijd in orde maken en dan staat niets meer een nominatie in de weg. Een groot compliment aan alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt.

Peter Unkel
Penningmeester


 

Selene op wereldreis

Update 15 juli.
Het is maar 13 mijl varen naar ons volgende doel. We zijn trots op de mooi opgeknapte Selene en ze vaart weer 'supersnel'. Muskus Cove daar zijn we naar onderweg samen met een aantal WARCers. Prima windje wind en komen na 2 uur zeilen aan op dit nieuwe eiland. Klik hier.


 

Zonnepanelen op de loods


Op 4 juli is het dan eindelijk zover! Dan worden de zonnepanelen voor op de loods geleverd. We hebben een klein comité samengesteld die de voorbereidingen voor de installatie zal doen. Omdat het om 90 panelen gaat is het van belang dat de montage op een gestructureerde en veilige manier kan worden gedaan. Het comité bestaat uit John van Zijl, Cees van der Knaap, Frans Hin en Bernard ter Horst. Voor de daadwerkelijk installatie kunnen we nog wel wat handige (en lenige) mensen gebruiken. Aanmelden kan bij Bernard (06-48874289) We proberen tot aan de zomer vakantie een aantal avonden/dagen met een wisselende groep mensen de montage te doen. De daadwerkelijk aansluiting op het stroomnetwerk zal door een gecertificeerde installateur worden gedaan!
Bernard ter Horst
 

Van de vicevoorzitter

Beste leden van onze mooie vereniging,

Hier een woordje van uw vicevoorzitter (we zoeken nog steeds naar de ondersteuning van een voorzitter :-)) vanaf de Buizerd op vakantie!
Na een paar prachtig zomerse dagen op het Joppe nu aangekomen in het altijd fraaie Gouda (pas op de muggen).

We kijken terug op een geweldige juni-maand met tal van geslaagde activiteiten. Ik pak er zo maar twee activiteiten uit. De Combi Pinksteren was weer zeer geslaagd, ingekort met een dag vanwege de veel te harde wind maar zelfs over het afgelasten van eerste dag mocht ik voor de commissie de complimenten in ontvangst nemen. Super geregeld zo was het oordeel. Ook heb ik genoten van de vele zeeverkenners in onze haven die zo overduidelijk plezier hadden in hun activiteiten.

Onze bestuursvergaderingen in de nieuwe samenstelling verlopen uiterst soepel. Er is sprake van mooie samenwerking, onderlinge ondersteuning en ook lastige besluiten kunnen worden genomen.
Naast heel veel kleinere onderwerpen stonden de vergaderingen vooral in het licht van de plaatsing van de zonnepanelen, het harde werk aan de camerabewaking en altijd een paar leden die wat extra aandacht vragen.
De ballotage voor nieuwe leden, de teleurstellend lage opkomst op de werkavonden (die toch echt heel gezellig zijn) en de mooie activiteiten, hier staan we even stil bij de voorbereidingen en na afloop staan we samen stil bij het verloop. We praten door over de gesprekken die namens het bestuur zijn gevoerd met het Watersportverbond en Rijnland bijvoorbeeld over het schutten van de sluis in Spaarndam en natuurlijk of het lukt met de nieuwe manier van betalen in ons clubhuis.

Ik herinner u er hiervandaan nog maar even aan dat indien u iets wilt bespreken met het bestuur dat vlak voor de bestuursvergaderingen een mooi moment is waarop het bestuur u graag te woord staat.
Zo maar even een klein inzicht in ons werk.

Ik wens u namens alle bestuurs- en ereleden van onze vereniging een fantastisch vaarseizoen!!

Met vriendelijke groet,
Henk Hoogland
vicevoorzitter
Haarlemsche Jachtclub


 

Nieuws van de technische commissie

Hallo klusvrienden,

Wij als T.C. wensen alle medeklussers van het afgelopen klusjaar een geweldige vakantie en een zeer goede vaart met mooi weer en geen pech. Wij, Henk, Hans, Jos, Nico, Edwin en ondergetekende, danken jullie voor de vaak geweldige inzet en de gezelligheid tijdens en na het klussen. Wij hopen jullie na de vakantiemaanden weer terug te zien, want er is weer veel werk.

Er staan weer diversen klussen op de rol zoals het opknappen van het vlot, het bouwen van een nieuwe optimistenopslag tegen de loods, het bouwen van een nieuwe houtopslag tegen het hek, het aanbrengen van een eenvoudig hijssysteem in de mastenloods en het onderhouden van onze technische spullen.

Ook het groen op haven blijft steeds een bron van heel veel werk. Gelukkig is er steeds een vaste ploeg heel deskundige mannen en twee vrouwen, die dat elke week weer met veel inzet doen.

Ook het onderhoud aan steigers en opstallen neemt toe, denk aan camera opstellingen, havenverlichting, roestvorming staalconstructies etc. Dus ook deze punten zijn een bron van veel werk.

Voor dit vele werk zouden we zeker meer mensen kunnen gebruiken. Waar zijn al die leden die van alles toezeggen bij hun ballotage ??? We willenwoensdag 26 juni op de laatste klusdag voor de vakantie, bij de lunch voor gebakken vis zorgen door de T.C. zelf gebakken.

Na een geweldige vakantie beginnen we weer op woensdag 19 september met de eerste klusdag seizoen 2019- 2020 en naar ik hoop met nog meer vrijwilligers met nieuwe energie

Hopende op een gezellig nieuw klusjaar teken ik namens de TC en bedankt voor de inzet.
Hans Gortworst


 

Henny en Tjerk op wereldreis


De stand van zaken van Henny en Tjerk die op wereldreis zijn hier.


 

Nieuws van de clubhuiscommissaris


Beste leden,

De vakantie staat weer voor de deur. Dit betekent dat er veel mensen afwezig zijn en dat de bardienst dan een probleem wordt. Daarom hebben we besloten de bardienst te laten vervallen en wel vanaf 14 juli t/m 1 sept 2019.
Dit betekent niet dat de deuren van het clubhuis zijn gesloten. Heb je zin in een drankje of een hapje dan is dit mogelijk door zelfwerkzaamheid.
Wel een oproep aan ieder die gebruikmaakt van de bar of clubhuis: ruim je zelf je boel op?
De clubhuiscommissaris en of de havenmeester zijn niet de werksters van de leden die gebruikmaken van het clubhuis.

Gerbrand Janssen 

Maandag werkavond zoekt vrijwilligers

Na vier werkavonden op de haven met maar zes á zeven man zijn de spanners van de winterbokken schoon en ingevet. Maandagavond gaan we het onkruid in de tuin weg halen, maar we hebben wel meer leden nodig om de klus te klaren. Ook de leden die nog niks gedaan hebben voor de HJC zijn van harte welkom. We beginnen om 19.00 uur. De koffie staat klaar en het is reuze gezellig.
Theo van Roode 

Overlijden Kees van den Broek

Beste HJCers,

Vandaag ontvingen wij het overlijdensbericht van Kees van den Broek. Onverwacht en nog vol met plannen is hij op 12 mei overleden.

Op de HJC was hij een graag geziene en vertrouwde verschijning. Hij verzorgde een tijd lang de posters voor de evenementen. Kees vertelde mij meerdere keren dat hij het zo naar zijn zin had en genoot van zijn mooie ligplaats op de nieuwe haven. Zijn grote passie lag bij de muziek en de laatste keer dat ik hem sprak vertelde hij enthousiast over de big band die hij aan het formeren was.

Wij zullen Kees misssen en mede namens het bestuur wens ik Marjo, kinderen en kleinkinderen sterkte in deze moeilijke periode.

Wilko Emmens

Het afscheid vindt plaats op zaterdag 18 mei om 12.00 uur in de Oosterkerk, Zomerkade 165 in Haarlem. Klik op foto.

 

Nieuws over het weekend naar de Kaag


Of nou ja, het weekend dat we gaan varen maar dit jaar niet naar de Kaag. We gaan dit jaar ergens anders heen met de polyvalken! Waar we heen gaan is nog een verrassing! Kan jij het raden? We maken er uiteraard weer een leuk weekend van! Dus schrijf je snel in! De inschrijving sluit 28 mei 2019. Lees hier verder. 

Reevediep helemaal open voor recreatievaart

Het Reevediep, de nieuwe vaarweg tussen de IJssel en het Drontermeer, is vanaf morgenochtend helemaal beschikbaar voor recreatievaart. Vorige maand werd het Reevediep officieel geopend door koning Willem-Alexander, maar de laatste 150 meter meer was nog niet bevaarbaar vanwege een zaak bij de Raad van State.

Die zaak, die nog steeds loopt, draait om het al dan niet goed genoeg beschermen van natuur en dieren. Maar omdat op dit moment aan alle voorwaarden wordt voldaan, aldus de provincie, wordt de route vanaf morgen vrijgegeven. Dat betekent ook dat de recreatiesluis aan de kant van de IJssel wordt bediend.

Volgens de Provincie geldt, tot een uitspraak van de Raad van State, het huidige bestemmingsplan en dat keurt een doorgaande vaarroute goed. Dat betekent dat er dus gewoon gevaren kan worden.

"Ook op de laatste paar honderd meter, want de drie speciaal aangelegde rieteilandjes bieden voldoende bescherming en voorkomen verstoring van de Roerdomp en de Grote Karekiet", aldus de provincie Overijssel.
Hoogwater

Met het Reevediep heeft de IJssel een extra afvoermogelijkheid bij hoogwaterstanden, waarmee de waterveiligheid rond Kampen is versterkt. Daarnaast kan de waterverbinding worden gebruikt voor de recreatievaart. 


Nieuws van de clubhuiscommissaris

Beste leden,
Afgelopen weken hebben we een nieuw systeem van betaling in gevoerd voor het betalen aan de bar. Er zijn nu drie mogelijkheden om te betalen:
 1. Met de munten zoals de afgelopen jaren,
 2. met bankpas,
 3. en nieuw is het betalen met de havenpas. Dat is de pas die ook wordt gebruikt voor de stroomvoorziening op de steigers. Mocht je geen pas hebben en geen stroom nodig hebben is er ook voor deze leden de mogelijkheid om met deze pas te betalen aan de bar. Deze pas is bij de havenmeester aan te vragen.
Uw clubhuiscommissaris 

Nog 1 plaats vrij volwassenzeilen

Het volwassen zeilen is volgeboekt wat betreft de avonden. Er is echter nog een plek vrij op de dinsdagochtend met nivo CWO 1. Informatie hier. Voor verdere informatie kan er contact opgenomen worden met Robert Steffens: tel. 06-37150333 of mailen


 

Donderdag 18 april Grote sluis Spaarndam gestremd

In verband met groot onderhoud aan de sluisdeuren van de Grote Sluis te Spaarndam zal op donderdag 18 april de sluis de gehele dag gestremd zijn. Lees hier verder.


 

HJC Paasbrunch

Kom gezellig mee eten op 22 april a.s. (2e Paasdag) van 11.00 tot 13.00 uur in het HJC clubhuis. Leuk om eerst te gaan brunchen en daarna naar de boot te gaan! Op het menu staat o.a. uiteraard paasbrood - als amuse een kopje aspergesoep, (chocolade)eieren - matzes - diverse broodjes - croissants - diverse soorten beleg - hartige taart en diverse fruitdranken.
De kosten voor deze brunch bedragen 7,50 euro p.p. voor volwassenen en voor kinderen tot 12 jaar 3,50 euro.
Aanmelden bij evenementen@haarlemschejachtclub.nl
 

Maandag werkavonden zijn weer begonnen

Vanaf maandagavond 15 april gaat de zomerwerkploeg weer van start. Er wordt iedere maandagavond vanaf 19.00 uur weer opgeruimd, geschilderd, getimmerd enz. Speciaal hier ook een oproep aan de leden die de afgelopen jaren lid zijn geworden, maar nog niet in de gelegenheid zijn geweest iets voor hun club te doen. Het is bijzonder gezellig en de koffie staat klaar.

 

Dankwoord Wilko Emmens

Beste dames en heren,

Namens Annelies en mijzelf hartelijk dank voor het mooie afscheid van mijn voorzitterschap, van de mooie woorden en de bekroning met het ere-voorzitterschap zijn wij wel een beetje stil geworden. Ik kan met veel plezier terug kijken op mijn bestuursperiode en op dit mooie afscheid.
Hoewel ik het jammer vind dat er geen directe opvolging kon worden voorgesteld heb ik er het volste vertrouwen in dat dit op termijn wel lukt. Met het bestaande bestuur versterkt met een goede vice-voorzitter zit er in de tussentijd meer dan voldoende kennis, ervaring en motivatie achter de bestuurstafel.

Wij zullen in de toekomst vast nog veel en met plezier op de HJC komen en ik kijk er naar uit om de ontwikkelingen van de andere kant van de bestuurstafel te blijven volgen.

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens


Toespraak ereleden hier. 

Drukke ALV

Tijdens een druk bezochte ALV trad Wilko Emmens na 12 jaar af als voorzitter. Er werden warme woorden gesproken over zowel Wilko als Annelies. Wilko werd benoemd tot ere-voorzitter. De financien van de vereniging werden besproken en de jaarverslagen goedgekeurd. Theo van Roode werd benoemd tot vrijwilliger van het jaar. Er werd een eerste toelichting gegeven over plannen tot wijziging van de tariefstructuur, cameratoezicht en verplichte werkzaamheden leden. Henk Hoogland werd gekozen tot vice-voorzitter en Gerbrand Jansen een jaar langer tot clubhuiscommissaris.
Klik hier voor foto's.


 

Uitnodiging ALV 12 april

Beste HJCers,

Het bestuur nodigt u van harte uit tot het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering op 12 april 2019. De agenda voor deze vergadering treft u hierbij aan en de relevante stukken vindt u op het besloten deel van onze website onder "Mijn HJC"

Er staan verschillende interessante onderwerpen op de agenda die van belang zijn voor u en de toekomst van onze club. De ALV is de gelegenheid om uw mening over deze, en desgewenst uiteraard ook andere, onderwerpen met het bestuur te delen.

Overbodig dus te zeggen dat uw aanwezigheid zeer op prijs wordt gesteld.

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub 

Opening seizoen 2019

Beste HJCers,
Een mooiere opening van het vaarseizoen is nauwelijks voor te stellen. Het weer kan je niet uitkiezen maar het helpt bijzonder als dat mee zit en dat zat het! De zeer goed bezochte kennismakingsdag voor de jeugd waar meteen ook volop van activiteiten op het water kon worden genoten zorgde voor een geweldige start. Voorafgaand aan de "officiele" opening werden de tien nieuwe cluboptimisten gedoopt door Arne, Emma en Fleur en een behouden vaart toegewenst.
Na het openingswoordje en het hijsen van de clubvlag bleef het onder het genot van een drankje en niet te vergeten heerlijke kibbeling nog lang gezellig druk in en rond het clubhuis.
Iedereen die aan het slagen van deze dag heeft bijgedragen, hartelijk dank, het was een topdag!
 
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub 

Opening Vaarseizoen, 7 april om 16.00 uur

Het is weer zover, na een milde winter met een paar mooie weken in het vroege voorjaar gevolgd door een periode met veel wind, is het nu toch de hoogste tijd om het vaarseizoen 2019 te openen. Dat doen wij op 7 april door het onder begeleiding van ons clublied hijsen van onze clubvlag.
Na afloop wordt zoals gebruikelijk een drankje aangeboden.
De opening volgt op de kennismakingsmiddag voor de jeugd en de kledingbeurs. Het is die middag gezellig druk op de haven en bij de opening mag u dus ook niet ontbreken.

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub

 

Leo Verwey overleden

In memoriam Leo Verweij.

Helaas hebben wij op donderdag 4 april afscheid moeten nemen van ons HJC- lid Leo Verweij, tot nu  degene die het langst lid was van de HJC.

Leo was al vroeg lid van de Jollenclub, de kern van de HJC in de 50-er jaren. 

De HJC activiteiten draaiden toen hoofdzakelijk om evenementen rond het zeilen in de 12-voetsjol.   

Samen met zijn toenmalige vrouw Ella was hij daar verantwoordelijk voor. Samen organiseerden zij de zeilopleiding en feesten zoals Sinterklaas, jubilea en de boerenkoolmaaltijd. En op 1 januari de Nieuwjaarsreceptie bij hen thuis: ieder HJC- lid was daar vanaf vier in de middag welkom voor een kopje thee. 

In het kader van het 100-jarig bestaan van onze vereniging hebben Auke Bender en Nico Hin Leo thuis in het Oosten van het land een bezoek gebracht. 

Leo heeft ons toen veel verteld hoe het vroeger ging met het reilen en zeilen op de HJC. Ook hoe de HJC de oorlog is doorgekomen. Alles ligt vastgelegd in het jubileumboek. Bij die gelegenheid schonk Leo de vereniging de zilveren wisselbeker “de Huybrechtsbeker”. Deze wisselbeker voor 12-voetsjollen heeft hij drie maal achter elkaar gewonnen en daardoor in zijn bezit gekregen. 

Uit alles blijkt dat Leo Verweij een zeer betrokken en beminnelijke man was, die van de goede en aangename zaken van het leven hield.

Wij wensen zijn partner, Greet Tims, en de familie heel veel sterkte toe.

Auke Bender en Nico Hin.

Klik hier voor de rouwkaart.


 

Foto's die op Instagram en Facebook stonden

 De rescues geschilderd en beplakt. Als nieuw!


 Woensdagwerkploeg 2018/2019


 Zonsondergang
 

HJC op Instagram

De HJC is nu ook te volgen op Instagram. Klik  hier. 

Geitjes voor de HJC

Zoals iedereen heeft kunnen zien is er naast de vlaggenmast een prachtige omheinde ruimte gemaakt. De bedoeling was daar een speeltuintje te maken, maar op veler verzoek wordt het een geitenwei daar dit voor jong en oud leuk is. Vandaag hebben enkele leden drie jonge geitjes op een boederij in Middenbeemster gekocht. Een ervan heeft de naam Wilko gekregen om onze aftredende voorzitter te eren. Welke namen krijgen de andere twee? Zondagmiddag bij de opening van het seizoen wordt de weide feestelijk in gebruik genomen. 

Boten te water

Op een zeer zonnige zaterdag werd begonnen met de boten te water te laten. Meer foto's hier.

 

Tjerk en Henny gaan de wereldreis afmaken

Na alle gezondheid problemen van Tjerk vorig jaar, kregen ze in januari het mooie bericht van de arts, dat de behandelingen die Tjerk onderging, volledig geslaagd zijn. De 'Selene' ligt nog steeds in een veilige haven van Tahiti. Ze hebben de eerder gemaakte regeling, dat hun schip op een groot vrachtschip terug zou varen, gecanceld. Ze gaan door!

Lees hier verder. 

HJC in Haarlemse Stadsglossy

In de Haarlemse Stadsglossy staat een voorwoord van Burgemeester Wienen waarin hij ook iets zegt over de HJC. (klik op de foto om te vergroten)

 

Jeugdhonk is geen stortplaats

Regelmatig wordt er oud hout bij het jeugdhonk neergelegd. Waarschijnlijk met de gedachte dat het daar opgestookt wordt. Dat wordt echter niet gedaan. Vandaar het verzoek om dit hout voortaan bij uw eigen millieustraat in te leveren. 

OnzeClubwinkel als app

Wist je dat vorig jaar 35% van de kopers hun smartphone hebben gebruikt tijdens een online aankoop? Hoor jij daar ook bij? Zorg dan dat je  OnzeClubwinkel nooit meer vergeet: Zet OnzeClubwinkel tussen je apps!  Zo doe je dat. Ook wanneer je een app van bijvoorbeeld Bol.com of Booking gebruikt, kun je deze gewoon via OnzeClubwinkel openen!

 

Oproep

Sinds enige tijd hangt de herinneringsplaquette met de namen van vijf HJC-leden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, weer in ons clubhuis. Dat bord is ooit, in 1950, door het bestuur van onze vereniging aangeboden. Het was zo kort na de oorlog vanzelfsprekend dat er op deze manier aandacht aan hun dood werd besteed. Nu, na zoveel jaar, bleek er tijdens gesprekken in het clubhuis niemand meer te zijn, die wist wie achter de namen op het gedenkbord verborgen zitten. Nieuwsgierig geworden, ben ik op het internet gaan zoeken. Over E.H. Bastet en C.C. Flemming kon ik vinden dat ze in het verzet hebben gezeten en naar concentratiekampen zijn gevoerd. Over de anderen heb ik helaas nog geen aanknopingspunten gevonden. Er zijn in onze vereniging ongetwijfeld nabestaanden of mensen die iets over de omgekomen leden weten. Zouden zij hun kennis met mij willen delen, zodat we alsnog in een verhaal aandacht kunnen besteden aan het lot van de leden die ons in de oorlog zijn ontvallen?
Reacties graag naar Klaas de Jong ( klaasonderzoek@gmail.com)


 

Lezing en 3de zondag borrel

Zondag was er een boeiende lezing over het varen met een motorboot naar Parijs en Berlijn. Daarna was er weer een gezellige borrel. Foto's hier. 

Speeltuin

Er wordt door een werkploegje hard gewerkt aan aan een speeltuin voor de allerkleinste HJC'ers. Hier wat foto's. 


 

Film over de droogte van afgelopen zomer

Hier een interessante film van het Hoogheemraadschap van Rijnland over de droogte en de maatregelen die genomen zijn tijdens de zomer van 2018.
 

Met de motorboot naar Parijs – Berlijn – Maas/Moezel/Rijn

Ger van de Peppel, eens verwoed zeiler, maar nu al weer zo’n 18 jaar gepassioneerd motorbootvaarder, vertelt over zijn lange reizen met de “Meltemi”, een Crown van 11.30 mtr., gebouwd in Leiderdorp.
Hij houdt ervan om zijn reizen goed voor te bereiden en de regelgeving over het varen op de verschillende binnenwateren te kennen, voordat hij van wal steekt. Ger is lid van De Nieuwe Meer uit Aalsmeer.
Zondag 17 maart belooft een middag te worden vol avontuur met veel beelden, maar ook met leerzame tips voor een veilige vaart.
Een middag om niet te missen.
Aanvang: 15.00 uur. Gelijk aansluitend vanaf 16.00 uur de gezellige 3e zondag v/d maand borrel. 

Havenindeling zomer 2019

De zomerligplaatsen voor het seizoen 2019 zijn bekend. Kijk op ' Mijn HJC' voor de indeling.

Ter herinnering:
 • Vanaf 30 maart gaan de op de kant gestalde schepen weer te water volgens  dit schema. 
 • Van de winterliggers in het water wordt verwacht dat zij hun schepen uiterlijk 29 maart op de eigen ligplaats hebben neergelegd.
 • Gaat uw boot met de kraan te water neem dan voor 30 maart contact op met de havenmeester om een afspraak te maken.
De havenmeester
 

Bezoek bouwlocatie nieuwe zeesluis IJmuiden op zondag 10 maart

‘Heel interessant’. ‘Nooit gedacht dat het bouwen van zo’n zeesluis zo ingewikkeld zou zijn’. Dat waren enkele van de lovende reacties op het bezoek aan SHIP (Sluis Haven Informatie Punt) aan de Noordersluisweg in IJmuiden. Organisator Auke Bender had dan ook voor een gevarieerd programma gezorgd. De belangstelling voor deze excursie was zo groot, dat er leden teleurgesteld moesten worden, omdat het maximum aan inschrijvingen was bereikt. Gelukkig gooide het slechte weer geen roet in het eten, want het programma werd bijna uitsluitend in het warme en mooi opgezette informatiecentrum uitgevoerd. Na de welkomstkoffie heette onze voorzitter allen welkom en kon hij direct daarna het woord aan zijn zoon Jeroen geven. Deze hield een uitstekend voorbereide presentatie met duidelijke foto’s en filmpjes, waarin hij op laagdrempelige manier de ingewikkelde geschiedenis van de bouw en vooral het vervoer van de drie enorme sluisdeuren van Zuid-Korea naar de Rotterdamse Maasvlakte uiteenzette. De nauwkeurigheid waarmee het vervoer naar het transportschip werd uitgevoerd, de zorgvuldige belading ervan en de keuze van het traject via Kaap de Goede Hoop wekte ieders bewondering. Jeroen vervolgde zijn presentatie met foto’s van het overeind zetten van de sluisdeuren, het langzame varen naar IJmuiden en het aanmeren van de sleepboten. Een fascinerend voorbeeld van Nederlands vernuft, dat een vervolg kreeg in een boeiende introductie op de toekomst van de sluizen en vooral de veelzijdigheid van het Amsterdamse havengebied. Vrijwel niemand heeft zich gerealiseerd dat het gebied één van de grootste overslaglocaties van Europa kent van aardappels, kolen en cacaobonen. Hoezeer men probeert een circulaire economie te realiseren, bleek wel toen de inleider tijdens de rondgang door de expositieruimten vertelde dat de vloerbedekking waarop we stonden, gemaakt was van de schillen van de cacaobonen, die overbleven na verwerking ervan. Heel even stonden we nog in de nattigheid van het dak van SHIP om een blik op de werkzaamheden te werpen, maar al gauw werden de auto’s opgezocht die de meesten naar huis brachten, enkelen nog naar het clubhuis, waar nagepraat werd over deze boeiende middag.
Klaas de Jong


 

HJC pubquiz groot succes

De eerste HJC pubquiz was een groot succes. Negen teams moesten 100 vragen beantwoorden over de HJC, Mooie Nel, nautische zaken, muziek, natuur enz. Het werd een bijzonder gezellige avond. Meer foto's hier. 

Boten te water

Van de havencomissaris:
Vanaf 30 maart gaan de op de kant gestalde schepen weer te water volgens dit schema. Zorg dat uw schip tijdig gereed is en dat u op het aangegeven tijdstip ook aanwezig bent. De dag van uw tewaterlating wordt verwacht dat u mee helpt de gebruikte stallingsmaterialen op te ruimen. Indien u niet tijdig aanwezig bent en/of uw schip is niet gereed voor tewaterlating dan zal €150,— in rekening gebracht worden als verplaatsing van uw schip noodzakelijk is. Van de winterliggers in het water wordt verwacht dat zij hun schepen uiterlijk 29 maart op de eigen ligplaats hebben neergelegd. Heeft u vragen neem dan contact op met de havenmeester.

Gaat uw boot met de kraan te water neem dan voor 30 maart contact op met de havenmeester om een afspraak te maken.
 

De HJC Pubquiz

Test: hoeveel zeilers zitten er minimaal aan boord van een boot die aan de Volvo Ocean Race meedoet? En: wat is de maximale diepte van de Mooie Nel?
Weet jij (bijna) alles van watersport, van de Haarlemsche Jachtclub maar ben je ook een muziekkenner? En ga je graag de strijd aan met je eigen gekozen team voor de winst?
Doe dan mee aan de allereerste HJC Pubquiz.
Op 9 maart houden we in het clubhuis een pubquiz voor alle leden: jong, oud, zeiler of motorbootvaarder. Gedurende 10 ronden testen we al je kennis van muziek, topografie, havens, watersport en van de HJC. Alles wat je nodig hebt is een goed team en parate kennis.
Het avondvullend programma begint om 20.00 uur. Wij zorgen voor voldoende hapjes en drankjes.
Kies je eigen team (met de allerbeste mensen) bestaande bij voorkeur uit 3 tot maximaal 6 personen en meld je aan bij:   evenementen@haarlemschejachtclub.nl
De inschrijving kost maar 1 euro per persoon.
Vol = vol.
 

Bezoek bouwlocatie nieuwe zeesluis IJmuiden 10 maart

In IJmuiden wordt hard gewerkt aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. Met deze sluis wordt de toegang tot Amsterdam voor de steeds groter wordende schepen mogelijk gemaakt. Als je regelmatig richting IJmuiden rijdt, is je de omvang van dit project vast al wel opgevallen. Wil je meer weten over de bouw van de drie enorme sluisdeuren en de uitdagingen die het transport ervan van Zuid-Korea naar IJmuiden betekenden? Dan krijg je nu de kans om dat met eigen ogen te zien door aan deze excursie deel te nemen.


Het programma ziet er als volgt uit;
12.30-13.00 HJC- IJmuiden, SHIP (Sluis Haven Informatie Punt)Noordersluisweg 1,1975 AM IJmuiden.
13.00-14.00 Speciaal voor de HJC een presentatie van Jeroen Emmens over transport van de sluisdeuren van Zuid Korea naar IJmuiden dat onder supervisie van Mammoet werd uitgevoerd.
14.00-15.00 Rondleiding in groepen van 20 personen door twee gidsen.
15.00 einde bezoek Ship en terugreis op eigen gelegenheid.

We stellen ons voor om gezamenlijk vanaf de HJC te vertrekken. Daar kunnen we nog carpoolafspraken maken. Het inschrijfgeld voor deze excursie bedraagt € 10,- pp. Daarvoor krijg je een ontvangst met thee/ koffie, de zaalpresentatie van Jeroen Emmens en de rondleiding van een uurop de bouwlocatie.

Inschrijven en betalen voor deze excursie kan hier. (maximum aantal deelnemers 40) Inschrijving is vol.

Als je daar van te voren al een kijkje wilt nemen, dan kun je dat doen op de website:  https://ship-info.nl 

Beëindiging inname chemisch afval met onmiddellijke ingang

Het bedrijf dat tot op heden ons vuilnis/afval, waaronder ook chemisch afval, ophaalde is plotseling gestopt met inname van dit chemisch afval. Wij hebben gezocht naar een alternatief maar de daar aan verbonden zeer hoge kosten maken het helaas onmogelijk deze service aan de leden te blijven bieden. De overweging dat particulieren chemisch afval zonder of tegen zeer lage kosten zelf bij hun milieustraat af kunnen geven geeft de doorslag bij dit besluit.
Dus: alle afgewerkte olie, verf en andere chemicaliën dient u zelf af te voeren.

Ik maak van de gelegenheid gebruik er ook weer op te wijzen dat de afvalcontainers op de HJC bestemd zijn voor klein huishoudelijk afval. Grof vuil, zoals b.v. planken en toiletpotten die daarin zijn aangetroffen, dient u zelf af te voeren. De kosten voor afvalverwerking lopen op en met uw medewerking kunnen wij die voor onze club beheersbaar houden.
Wilco Dijk
Havencommissaris 

Betalen met de verenigingspas

Beste leden,
Zoals bij de aanschaf van de pasjes van het Seijsener Electra systeem is aangekondigd kunnen we nu daadwerkelijk met de verenigingspas betalingen verrichten.

Zoals ook op de najaarsvergadering is aangekondigd, is in de laatste week van januari 2019 de verenigingspas voor betalingen in de bar werkend gemaakt. Met dank aan de assistent Havenmeester Henk die hier veel tijd in heeft gestoken.
De pas is dezelfde pas waarmee u de elektriciteit op de steiger bediend.

Wat te doen als je deze pas wil gebruiken voor het afrekenen bij de kassa van de consumpties aan de bar.
 1. Je hebt al een pas. Indien u die niet heeft kunt u die aanvragen bij de assistent havenmeester
 2. Het tegoed op de pas kunt u opwaarderen via de kassa aan de bar hier heeft u ook uw pinpas bij nodig.
 3. Staat er een bedrag op dan kun je afrekenen met de pas door deze op de witte paslezer te leggen en op het scherm (met pas te betalen aan te raken)
 4. Betalen aanraken (komt in het scherm het nieuwe tegoed te staan)
 5. Er is dan afgerekend
U kunt natuurlijk altijd bij de clubhuiscommissaris of de assistent havenmeester om uitleg vragen als het niet helemaal duidelijk is.
De munten zullen voorlopig naast deze nieuwe manier van betalen blijven bestaan.

Een prettig bezoek aan de bar in ons clubhuis,
Gerbrand Janssen 

Zonnige werkdag

Woensdag 27 februari was een prachtige dag. Er was dan ook een flinke opkomst voor de woendag werkdag met een gezellige lunch en na-borrel. Voor de foto's klik hier. 

Onzeclubwinkel: de leukste manier om je club te sponsoren

Koop je wel eens bij Coolblue, Bol.com, Mediamarkt, Bijenkorf, Booking.com, Wehkamp, Decathlon, Douglas, Leen Bakker, KLM, Sunweb, D-reizen, Hema, Blokker, Inktweb, Tmobile, Expert of Groupon? Onzeclubwinkel krijgt van de webshops die bij hun aangesloten zijn een percentage van het bedrag dat jij bij hen hebt besteed. Dit noemen we commissie en dit percentage verschilt per webshop. Maar hoe meer deelnemers zij hebben, hoe hoger dit percentage kan worden. Deze commissie delen we, met jou én met onze vereniging. Lees hier verder hoe het werkt en onze club kan sponsoren.
 

Hoe haal je meer snelheid uit je zeilboot?

Elke zeiler heeft zich wel eens de vraag gesteld hoe het mogelijk is dat je door een gelijkwaardig schip wordt ingehaald. Vanmiddag gaat Jeroen Koninkx in op het belang van een goede zeiltrim. Zowel voor wedstrijdboten als voor toerzeilers. Jeroen is directeur / eigenaar van SailSelect, een Nederlandse zeilmaker die de productie uitbesteed aan industrie leidende zeilmakers zoals: Rolly Tasker Sails en Bankssails. Daarnaast is Jeroen een bevlogen wedstrijdzeiler, ook met toerjachten. Vanmiddag gaat hij zijn ervaring met ons delen. Het beloofd een informatieve en inspirerende middag te worden.
Zondagmiddag: 17 februari 2019, 15.00 uur
Zorg dat je erbij bent!! 

Nieuwe ledenmiddag en Mooie Nelloop

Veel nieuwe leden waren af gekomen op de nieuwe ledenmiddag. Diverse bestuursleden en vrijwilligers vertelden over wat zich allemaal afspeelt op de HJC. We hopen dat deze middag de club iets dichter bij deze leden heeft gebracht.De mooie nelloop had door het slechte weer niet heel veel deelnemers. Het werd toch een mooie wandeling en hardloop wedstrijd. Er kwamen drie dames tegelijk over de finish namelijk Monique Hoogland, Nelda Steffens en Corine Meijer. Bij de heren nam Nico Hoek de beker mee naar huis. De wandelaars hadden weer een prettige gastvrije stop met warme chocomel bij de HZV. Namens de wandelaars nam Hans Struijkenkamp de taart in ontvangst.
 

Nieuwe ledenmiddag 10 februari 12.30 tot 14.00 uur

Voorafgaand aan de Mooie Nelloop nodigt het bestuur iedereen uit die in 2017/2018 lid is geworden van de HJC voor de "Nieuwe Ledenmiddag". Het blijkt niet altijd eenvoudig om de weg binnen onze club te leren kennen. Toch willen wij graag dat iedereen zich snel bij ons thuis voelt en ook onderdeel van het verenigingsleven uit gaat maken. Wij willen die middag daarom gebruiken om de nieuwe leden te informeren over het reilen en zeilen van onze club. Van jeugd- en/of wedstrijdzeilen, motorbootvaren, werkploegen, bardienst, evenementen, wij praten je helemaal bij. Na afloop van deze bijeenkomst kunt u gezellig mee wandelen met de Mooie Nelloop. Iedereen die in2017/ 2018 lid is worden kan half januari een persoonlijke uitnodiging tegemoet zien.
 

HJC Mooie Nelloop

Doe mee op 10 februari a.s. aan de ca. 10 km lange wandeltocht of hardloopwedstrijd rond de Mooie Nel. De start voor de wedstrijd is om 15.00 uur en de winnaar krijgt de HJC Mooie Nelloop wisseltrofee. Nieuw is dat er voor de dames hardloopsters een aparte wisselbeker is. De wandelaars vertrekken om 14.30 uur en voor hen ligt er een taart klaar. De prijsuitreiking is om ca. 17.00 uur.
De wandelaars lopen via het mooie Spaarndam naar de HZV, waar ze even kunnen pauzeren en getrakteerd worden op warme chocomel. Na de pauze wordt er via Penningsveer terug gelopen naar de haven.
Om 18.00 uur wordt de traditionele boerenkoolmaaltijd geserveerd die bereid wordt door Nico Hin en Auke Bender. Ook niet lopers zijn van harte welkom aan aan te schuiven bij deze maaltijd. De kosten hiervoor bedragen 5 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen tot 12 jaar. Meedoen aan de hardloopwedstrijd of wandeltocht is gratis.
Opgeven kan bij Marja van Meerwijk, tel. 023 - 5373667 of mailen naar: evenementen@haarlemschejachtclub.nl.
En vermeld even of je gaat hardlopen of wandelen en of je mee wilt eten!

 

Dutch Atlantic Four

Zoals velen weten zijn vier heren van Roeisloepvereniging Haarlem de Atlantische oceaan overgestoken en zijn als eerste/snelste team in Antigua aangekomen. Ze hebben een maand lang twee uur op en twee uur af geroeid. Stoere bikkels.
De roeisloepvereniging maakt ook gebruik van onze faciliteiten en daarvoor zijn twee van hun leden HJC lid geworden. Op zondag 3 februari willen zij van 15.00 tot 16.00 uur met boten en sloepen het water op en een ererondje met de heren roeien/varen.
Ook HJC leden zijn uitgenodigd. Na afloop is er een drankje bij Loef. Kijk hier voor hun Facebook pagina.
 

Sluis Spaarndam

Op dertig januari is een delegatie van de Haarlemse watersportverenigingen bij Rijnland op bezoek geweest. Na de algehele sluiting van de sluis in augustus heeft Rijnland in november op een derde zondag-bijeenkomst een presentatie gegeven en namens de vier verenigingen stuurden wij eind november nog een brief.
Daarop zijn wij uitgenodigd om hier verder over te spreken. Dit was nuttig omdat Rijnland aan heeft gegeven beter doordrongen te zijn van onze belangen. Natuurlijk is de insteek een volledige stremming te voorkomen en wanneer een aangepast schutregime noodzakelijk is dat tijdig en goed te communiceren. Rijnland snapt dit en deelt onze mening. Afgesproken is dat zij ons eind maart verder informeren. Voor een uitgebreider verslag zie de bijlage
Wilko Emmens
 

Nieuws van het jeugdzeilen

Nu ik dit schrijf is het vriezend weer met een heerlijk zonnetje. De voorbereidingen voor het seizoen zijn in volle gang. De nieuwe bootjes zijn in aantocht, in maart worden ze geleverd. De werkploeg en technische commissie zijn hard bezig met het denken en maken van de nieuwe stalling. De bootjes gaan we natuurlijk ook dopen, maar welke namen gaan we daarvoor gebruiken? Er zijn tegenwoordig veel vriendjes en vriendinnetjes op de haven en broertjes en zusjes, zo dachten wij ook in de waterwereld aan vriendjes en vriendinnetjes zoals Nemo en Dory, Ariel en Botje, Moana en Maui, kunnen jullie ons verder helpen, er zijn vast nog veel meer vriendjes en vriendinnetjes, broertjes en zusjes in de zee. Als jullie wat bedacht hebben stuur ze naar jeugd@haarlemschejachtclub.nl op zodat we ook hiervoor de voorbereidingen kunnen treffen.
Hartelijke groet,
De jeugdcommissie

 

Plastic Soup Foundation komt bij Haarlemsche Jachtclub

Of je nu het ruime sop kiest of in binnenwateren vaart, plastic kom je overal tegen. De Plastic Soup Foundation heeft als missie ‘No plastic waste in our water!’. Plastic in water vergaat niet, maar breekt wel af tot steeds kleinere stukjes. De microplastics dringen door in voedselketens. De rapporten over schadelijke effecten, ook voor de mens, stapelen zich op. Michiel Roscam Abbing, werkzaam bij de Plastic Soup Foundation en auteur van de Plastic Soup Atlas van de wereld, geeft een inleiding over plasticsoep en over de vraag wat we er aan kunnen doen.
Laat je informeren en inspireren op: Zondagmiddag: 20 januari 2019 om 15.00 uur. Aansluitend de 3de zondag v/d maand in het HJCafé.

 

Er wordt weer hard gewerkt op de woensdag werkdag

Iedere woensdag wordt er vanaf 10.00 uur hard gewerkt om onze haven mooi te houden en te verbeteren. Tussen de middag wordt er gezamenlijk soep gegeten en de dag wordt afgesloten met een drankje. Iedereen is van harte welkom. Meer foto's hier.


 

Uitverkoop bij de Rietpol

Onze trouwe adverteerder de Rietpol is verkocht. Daarom gaat de winkel sluiten en is vanaf morgen alles in de uitverkoop. Dus voor wie nog wat nodig heeft en het ligt toevallig in de winkel, de moeite waard om even te gaan kijken. 

 

Opening clubhuis en loods op vrije dagen havenmeester

Met name in de wintermaanden kan het soms voorkomen dat er geen vervangende havenmeester aanwezig is. Op deze dagen willen wij de afspraak maken dat diegene die het clubhuis of loods 's morgens open maakt deze bij vertrek ook weer afsluit. 
In de hal hangt een lijstje met leden die een sleutel hebben en die wanneer het noodzakelijk is, en wanneer zij aanwezig zijn, gevraagd kunnen worden het clubhuis en/of de loods te openen of te sluiten.
Om privacy redenen zijn op deze lijst alleen de naam vermeld, contactgegevens dient u op het besloten deel van de site op te zoeken. Mogen wij rekenen op ieders medewerking?
Met vriendelijke groet,
Wilco Dijk, havencommissaris


 

Nieuwjaarsspeech voorzitter

Op de druk bezochte en bijzonder gezellige nieuwjaarsreceptie hield onze voorzitter zijn nieuwjaarsspeech. Die is hier na te lezen.


 

Oliebollen eten

Komen jullie as zaterdag 29 december tussen 10.00 en 15.00 uur een lekker oliebolletje happen op de HJC?
Er wordt voor jullie gebakken je hoeft alleen maar te happen. Gewoon gezellig, ff doen.  
 
Theo van Roode en Bart Stijger heten jullie van harte welkom.

 

Nieuwjaarsreceptie, 1 januari om 16.00 uur

Het bestuur nodigt alle leden van de HJC graag uit voor de traditionele nieuwjaarsreceptie op 1 januari. Onder het genot van een hapje en een drankje trappen wij het nieuwe verenigingsjaar af. 

Watersportverbond

Op 15 december werd de ALV van het Watersportverbond gehouden. Met name op het gebied van top en wedstrijdsport gaat het goed. Nederland is qua zeilen een van de best presterende landen en daar kunnen alle watersporters trots op zijn. Toch is er ook commentaar op met name de toegevoegde waarde voor aangesloten verenigingen waar weinig of niet wordt ge(wedstrijd)zeild. Het bestuur is gevraagd de aanbevelingen van de werkgroep Herkenbare Meerwaarde in het jaarplan op te nemen. Deze aanbevelingen richten zich met name op verbeteringen voor verenigingen met toerzeilers en motorboten. In de voorjaarsvergadering wordt dit gepresenteerd. De HJC is een gemengde verenigingen bestaande uit wedstrijd/toerzeilers en motorbootvaarders en heeft dus belang bij een watersportverbond dat voor alle leden toegevoegde waarde biedt, doorvoeren van die aanbevelingen is daarom belangrijk.
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub
 

Sluis Spaarndam

Op 30 januari is een delegatie van de vier Haarlemse watersportverenigingen uitgenodigd voor overleg met de dijkgraaf. Wij hebben hier vanuit het tripatite+1 overleg op aangedrongen. De hoop is om voor de toekomst goede afspraken te kunnen maken over beperking van bedieningstijden bij eventuele volgende lange droge perioden. Wordt vervolgd.
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub

 

Nieuws van de jeugdcommissie

Een nieuw jaar is aangebroken en vanuit de jeugdcommissie wensen we een ieder een fijn gezond 2019 met een hoop zeilplezier voor groot en klein. Dit jaar zien we positief tegemoet met een grote groep nieuwe kinderen. We hebben de order geplaatst voor de 10 nieuwe optimisten die in maart geleverd zullen worden. Als jeugdcommissie is onze agenda gereed en kunnen de activiteiten teruggevonden worden in de agenda op de site.
We starten 7 april met de kennismakingsdag, daarna volgen omslaan in zwembad de Planeet, Pinkstercombi, Zeilclinic, Kaagweekend en Zomerzeilen. En voor de wedstrijdgroep is er nog de agenda van alle wedstrijden die gevaren gaan worden naast de reguliere trainingen bij HJC.
Als er vragen zijn neem contact op met jeugd@haarlemschejachtclub.nl.
Monique Pals

 

Gebruik kraan en werksteiger

Indien u van de kraan of werksteiger gebruik wilt maken moet dat van te voren worden aangemeld bij de havenmeester om te voorkomen dat er "dubbel" geboekt wordt. Gebruik van de kraan kan onder toezicht van de havenmeester of met een van de leden die op een lijst staan van leden die met de kraan mogen werken. Deze lijst ligt ter inzage in de hal het clubhuis.
Met vriendelijke groet,
Wilco Dijk, havencommissaris
 

Voorkom motorstoring

Hoe lang is benzine houdbaar?
Met een betrouwbare motor kunnen onveilige situaties voorkomen worden. Of ze kunnen juist uitkomst bieden in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld slecht weer of slecht zicht. Een motorstoring, bijvoorbeeld door slechte brandstof, wil je dus te allen tijde voorkomen. Lees hier verder. 

Handige watersport-apps op een rijtje

Er zijn verschillende handige mobiele apps voor watersporters en -recreanten beschikbaar. De apps helpen je bijvoorbeeld bij een goede reisvoorbereiding of het plannen van mooie vaartochten. Lees hier verder.
 

Zelf Kerststukjes maken

Met de feestdagen voor de deur gaan we natuurlijk weer kerststukjes maken in het clubhuis! Onze twee Nico’s helpen je om de mooiste creaties in elkaar te zetten. Voor groen wordt gezorgd maar zelf mooie hulsttakjes of ander mooi kerstmateriaal meebrengen (bijvoorbeeld uit eigen tuin of uit het bos) mag natuurlijk ook!
Voor het materiaal wordt een kleine bijdrage gevraagd. Het is handig om zelf klein gereedschap mee te nemen, zoals een schaar en een tangetje.

We beginnen zaterdag 15 december om 14.00u. Tot dan!

De foto's van vorig jaar hier.
 

Shantykoor de Schuimspetters en 3de zondag

Kom op zondag 16 december om 15.00 uur luisteren en meezingen met ons koor “De Schuimspetters”. Het wordt een optreden met zeemansliederen en andere liedjes en sluiten af met kerstliederen. Kom gewoon! Verhoog de stemming en zing mee. Het wordt dan een gezellige middag. Op naar de Kerstdagen! Aansluitend de 3de zondag v/d maand borrel.

 

Legenda op de waterkaart. Waar moet je op letten?

De legenda is het gedeelte van een kaart waarop wordt uitgelegd wat de afzonderlijke kaartsymbolen betekenen. Een goede legenda is er een die zo min mogelijk geraadpleegd hoeft te worden, omdat de gebruikte symbolen voor zich spreken. Lees hier verder.
 

Nieuwe barlijst

De barlijst voor januari en februari 2019 is gepubliceerd op Mijn HJC.


 

Nieuw promotiebeleid voor de Optimist

In het afgelopen Najaarsoverleg van de Combi-regio’s is, in samenwerking met de Optimist Club Nederland (OCN), besloten tot een vereenvoudiging van de promotieregels voor Optimist-zeilers in Nederland met ingang van 1 januari 2019.
De Optimist is een belangrijke klasse in de zeilsport. Het is niet alleen een klasse waarin duizenden kinderen kennis maken met het plezier van het zeilen, maar ook een kraamkamer voor toekomstige kampioenen. Door verschillende oorzaken, zoals een veranderend bezighedenpatroon en de toenemende vergrijzing, neemt het aantal sportende kinderen af. Deze trend is ook zichtbaar in het jeugd(wedstrijd)zeilen. Grotere regio’s, zoals Combi Amsterdam en Combi Rotterdam, zagen de afgelopen jaargang een teruggang van het aantal deelnemers van ruwweg 45%. In kleinere regio’s is deze situatie nog ernstiger. Dit probleem behoeft dringend aandacht, wij hebben allen baat bij grote startvelden en een gezonde competitie. Dit geldt niet alleen voor toptalenten, maar vooral voor de overgrote meerderheid van de jeugdzeilers die genieten van het wedstrijdzeilen als breedtesport.
Het oude promotiebeleid sloot niet meer aan bij de actuele ontwikkelingen in de sport en was niet in het belang van de zeilers, verenigingen en Combi-regio’s. Ook functioneerde het oude promotiebeleid niet goed. Een middelmatige B-zeiler die netjes al zijn Combi-wedstrijden voer, promoveerde verplicht naar de Optimist A, omdat hij simpelweg weinig DNC’s scoorde. Daarnaast zijn er grote niveauverschillen tussen de grote en de kleine Combi-regio’s.
Het werd dan ook hoog tijd voor een nieuw landelijk promotiebeleid dat voor elke regio werkt en tegemoetkomt aan de behoeften van zowel de recreatieve jeugdzeilers als de fanatieke talenten. Met als doel om het jeugdzeilen weer een solide basis te geven voor de toekomst. Dat is in het belang van de jeugdzeilers, de verenigingen, de Combi-regio’s, de toptalenten en van het jeugdzeilen als breedtesport in het algemeen. De wijziging in het promotiebeleid is lang besproken en de beslissing is na rijp beraad unaniem genomen. Lees hier verder voor de nieuwe promotieregels.

 

Boten te water vanaf zaterdag 30 maart

Het lijkt nog ver weg maar de tijd gaat snel en er zijn vaak minder werkbare dagen dan waar je op rekent. In het algemeen geldt dat wie er het laatste uit gaat ook als eerste te water gaat. De schepen die vooraan in de winterstalling staan en met de cradle-kar te water moeten zijn dus het eerste aan de beurt. Kijk hier wanneer uw boot te water gaat. Het betekent ook dat de winterliggers in het water hun schepen uiterlijk 29 maart weer op de eigen ligplaats neer moeten leggen. 
 

Stremming sluis Spaarndam deel 2

Eerder hebben wij al geïnformeerd over een brief aan Rijnland namens de vier Haarlemse watersportverenigingen. Daarin het verzoeken wij om overleg teneinde in de toekomst hinder van sluiting ten gevolge van dreigende verzilting zoveel mogelijk te voorkomen. Ook het watersportverbond heeft nu een vergelijkbare brief gestuurd waarmee het verzoek om overleg kracht wordt bij gezet.
Zodra er nieuws op dit vlak is komen wij weer in de lucht.
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
voorzitter
 

Stremming sluis Spaarndam deel 1

De stremming van de sluis in Spaarndam heeft afgelopen zomer voor het nodige ongemak gezorgd. Rijnland gaf bij hun presentatie op onze derde zondag op 18 november al aan dat de kans op herhaling in komende zomers groot is. Dit is tijdens het Tripartite overleg met de besturen van de Haarlemse watersportverenigingen aan de orde geweest. Afgesproken is dat wij het Hoogheemraadschap van Rijnland schriftelijk zullen vragen om met ons in overleg te treden hoe in de toekomst hinder zoveel als mogelijk voorkomen kan worden. De inhoud van deze brief treffen jullie hier aan. Ook het Watersportverbond zal deze problematiek in een brief aan het HHR Rijnland aankaarten.
Wij houden jullie op de hoogte van eventuele verdere ontwikkelingen 

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub 

Notulen ALV 23 november j.l.

De notulen van de algemene ledenvergadering van 23 november 2018 zijn in te zien op Mijn HJC. De behandeling en de vaststelling van het verslag zal plaatsvinden op de volgende algemene ledenvergadering op 12 april 2019.
De secretaris

 

Schepen te water vanaf zaterdag 30 maart

Het lijkt nog ver weg maar de tijd gaat snel en er zijn vaak minder werkbare dagen dan waar je op rekent. In het algemeen geldt dat wie er het laatste uit gaat ook als eerste te water gaat. De schepen die vooraan in de winterstalling staan en met de cradle-kar te water moeten zijn dus het eerste aan de beurt. Het betekent ook dat de winterliggers in het water hun schepen uiterlijk 29 maart weer op de eigen ligplaats neer moeten leggen. De havenmeester neemt met iedereen contact op.
Met vriendelijke groet,
Wilco Dijk, havencommissaris 

De 'Blauwe Golf' komt eraan: wat is het?

Goed nieuws voor watersporters in Noord-Holland: de ‘Blauwe Golf’ wordt uitgebreid. Afgelopen week werd bekend dat er de komende tijd zo'n 90 extra bruggen worden aangesloten op het systeem. Met ongeveer 250 kilometer bevaarbaar water en 285 bruggen in de provincie Noord-Holland is een goede doorstroming op het water is belangrijk. Maar wat is het? En hoe werkt het? Lees dat hier.
 

Levendige ALV

Het was een levendige najaars ledenvergadering afgelopen vrijdagavond. Veel vragen over de begroting en tarieven. Vier nieuwe bestuursleden werden benoemd. Sybout van de Meer als secretaris, Gerbrand Janssen als tijdelijk clubhuiscommissaris, Monique Pals als jeugdcommissaris die dit samen gaat doen met Bernard ter Horst. Warme woorden waren er van onze voorzitter voor de aftredende bestuursleden Arie v/d Koppel, Ben Dekkers en Wim Telman.
De Poelsnipbeker werd dit jaar gewonnen door Auke Holtrop en tot vlaggendragers werden benoemd Inge ter Horst, Loes Hin, Vera ter Horst, Jorien Hin, Boudewijn Grootes, Ole Grootes, Finn Holtrop, Auke Holtrop, Renee Groeneveld, Bart Lambrix, Friso Engler. 

Gaat de Javabrug er komen?

De brug over het IJ staat op losse schroeven nu alle voorstellen zijn afgekeurd door Rijkswaterstaat. Het stadsbestuur lijkt zich verkeken te hebben op de tegenstand buiten én binnen Amsterdam. Komt de Javabrug er eigenlijk wel? Lees een prima artikel over de Javabrug dat stond in de NRC van 17 november 2018.
 

Najaars ledenvergadering

Let op: per 7 november staat er een aangepaste versie van de agenda met voorstel nieuwe bestuursleden op Mijn HJC.

De najaars ledenvergadering vindt plaats op vrijdagavond 23 november. Zet deze datum in de agenda want er is weer veel te bespreken waaronder de begroting en contributies. De agenda en begroting worden binnenkort separaat toegestuurd. Tijdens de najaarsvergadering zetten wij ook onze vlaggendragers, de zeilers die mooie resultaten hebben laten zien, in het zonnetje. De ALV is ook het moment dat het bestuur verantwoording aflegt over het gevoerde beleid maar ook het moment waarop de leden aan kunnen geven waar het bestuur de komende periode aandacht aan zou moeten geven. Onnodig te zeggen dat het bestuur rekent op een vol clubhuis.

De agenda, de notulen van de vorige ALV en de financiele stukken kunt u vinden op Info/Mijn HJC.

 

Snel aanmelden voor Sint

Pssst.... Nu de kleintjes op bed liggen, nog even over de agenda van Sinterklaas! Hij wil a.s. zondag 25 november graag een bezoek brengen aan de HJC, maar we hebben nog niet overweldigend veel aanmeldingen binnen gekregen. Meld uw kind, kinderen of kleinkinderen dan ook snel aan bij Goke van Beijeren, dan kunnen we deze week nog net op tijd de voorbereidingen in gang zetten! Kijk hier hoe.


 

Zes tips om de boot winterklaar te maken

Als bootbezitter maak je voor de winter een keuze of je je boot of schip in het water laat liggen, of dat deze op de kant gaat. In beide gevallen zijn er specifieke zaken waar je rekening mee moet houden om je schip goed de winter door te laten komen. Lees hier verder.
 

Gezellige zondag

Binnen een vol clubhuis, buiten de Optimist jeugd op het water aan het trainen: de HJC was weer lekker actief deze zondag! 
De lezing over verzilting, gevolgd door de 3de zondag v/d maand borrel, was een groot succes. Noteer zondag 16 december maar alvast in je agenda, dan houden we de laatste 3de zondag v/d maand borrel van het jaar! Mis ‘m niet! 

Zaterdag 10 november: Mosselavond

De wintermaanden goed beginnen? Start met een heerlijke en gezonde mosselavond op de HJC! Zo uit het water op het bord. Steevast een oergezellige en zeer smakelijke avond in het clubhuis. We kunnen koken voor maximaal 50 personen, dus schrijf je snel in! Je kunt je opgeven bij Marja van Meerwijk, tel: 023-5373667. Aanvang 18.00u, € 10,- per persoon.

 

En dan ineens is de sluis in Spaarndam dicht!

Verzilting. Een woord dat we wel kenden, maar weinig inhoud had. En dan ineens kun je niet meer van en naar het Noordzeekanaal varen. Een woordvoerder van hoogheemraadschap van Rijnland gaat ons vertellen over de maatregelen, die genomen moesten worden om verzilting van ons achterland tegen te gaan. En over de taak en de werkzaamheden van het hoogheemraadschap. En natuurlijk over de toekomst, als zich weer zo’n enorme droogteperiode zou voordoen.
Een inspirerende en informatieve middag op zondag 18 november om 15.00 uur. Aansluitend is er de 3de zondag v/d maand borrel.
 

Wie wint dit jaar de Poelsnipbeker?

Sinds 1957 wordt ieder jaar de Poelsnipbeker uitgereikt. Dit gebeurt tijdens de HJC Najaarsvergadering, aan de zeiler die de meeste officiële starts maakt in het seizoen dat loopt van 1 november tot 1 november. Officiële wedstrijden hebben in principe altijd een Notice of Race en zijn in ieder geval georganiseerd door een wedstrijdcomité en er moet een protestcomité zijn. Speciaal is dat de starts op de Mooie Nel dubbel tellen.

Graag ontvangen we je aantal starts gemaakt in deze periode en een een leuke foto van terwijl je zeilt. Dit kan gestuurd worden naar Frans Hin.

Kijk hier wie hem eerder heeft gewonnen. 

Sinterklaas op de HJC

Ook dit jaar heeft Sint gelukkig weer tijd gevonden om naar de HJC te komen: zondag 25 november komt hij met de boot aan op onze haven. Alle kinderen, broertjes, zusjes of kleinkinderen zijn van harte welkom.

Programma
 • 14.00u Tekeningen maken en liedjes zingen in afwachting van Sinterklaas (clubhuis)
 • 14.30u Aankomst Sinterklaas en zijn pieten (buiten bij de meldsteiger)
De Sint wil graag weten welke kinderen hij kan verwachten. Daarom verzoeken we ouders of grootouders vooraf een mailtje te sturen naar Goke van Beijeren, h.beijeren@chello.nl. In de mail graag de naam per kind doorgeven, incl. leeftijd en een leuk, kort verhaaltje over het kind.

Een cadeautje - voorzien van naam - kunt u afgeven bij de havenmeester.

Tot ziens allemaal op 25 november!
 

Boten op de kant

In twee weken tijd heeft havenmeester Anja alle grote boten met de kar veilig en netjes op de kant gezet. Mooi werk! Iedereen die daarbij geholpen heeft van harte bedankt. 

Bangma bokaal en HJC wimpel

Na afloop van de terugtocht wordt de Bangma bokaal uitgereikt. Dit jaar werd hij gewonnen door Hans de Vries en Rob den Boer.Tijdens de seizoenssluiting wordt de HJC wimpel gestreken en door de voorzitter uitgereikt aan een persoon die de voorzitter en/of de club buitengewoon geholpen heeft. Dit jaar was dat Oebele Dijk. Daar die niet bij de seizoensafsluiting aanwezig kon zijn, werd de wimpel alsnog afgelopen woensdag uitgereikt. 

Veilig aan boord

Voor diegene die een steuntje kunnen gebruiken bij het aan boord stappen vanaf de steiger of vanaf een zijsteiger, Is er nu een steun bij hun ligplaats te verkrijgen. Kijk hoe dat er uit ziet bij de zijsteiger van box 128 en bedenk dat de pijp nog wordt voorzien van een rubber dop.
Voel je wat voor zo’n steun, geef dat dan door aan de havenmeester en de technischecommissie doet de rest.


 

Combi Haarlem groot succes

Het Combi Amsterdam seizoen van 2018 hebben we in het weekeinde van 13/14 oktober afgesloten op de HJC. En wat een afsluiting! We hadden ons geen beter weer kunnen wensen zo aan het einde van het jaar. Twee dagen volop zon, zomerse temperaturen en een lekker windje. 70 deelnemers in 5 verschillende klassen en heel veel tevreden gezichten. 

In de keuken hadden we dit jaar een nieuw team. Geeske en Dorien hebben er een volledig eigen draai aan gegeven. Met koffie To-Go, verse appeltaart, strudel met vers geklopte slagroom en muffins was het assortiment eenmalig uitgebreid. En 's avonds tijdens het diner met vrolijk geblokte tafelkleden en kaarsjes hebben we gezellig kunnen genieten van een heerlijke lasagne maaltijd van Ton Beeren. Waarna we de avond met muziek en dans hebben voortgezet in het clubhuis. 

Ook op het water hebben we wat zaken aangepast. Onder leiding van Frans en Robert zijn er 10-12 wedstrijden per klasse gevaren. Deze keer geen puzzelbaan maar korte wedstrijden voor het clubhuis. Voor de ouders/begeleiders heel goed zichtbaar.  Wat ons betreft een zeer geslaagde opzet! 

Het HJC wedstrijdteam heeft laten zien dat we goed mee kunnen komen in de verschillende klassen met prijzen in de Optimist A en C. En als klap op de vuurpijl natuurlijk het winnen van de Optimist Verenigingsprijs door Jorien, Vera en Boudewijn!  Deze wisselprijs wordt gewonnen door de beste 3 optimist A-zeilers van één vereniging tijdens het combi-evenement op de HJC   Na acht jaar is hij eindelijk weer terug bij de HJC.

In de Optimist C deden een aantal zeilers uit de beginners en aspiranten groepen mee. Superleuk om te zien dat deze kinderen ook het wedstrijdzeilen willen ervaren. Tijn, Sophie, Lucas, Lot & Tessa hebben alle wedstrijden uitgevaren. Het is een genot om het enthousiasme van deze jongelingen te ervaren!

Allen die hebben bijgedragen aan dit mooie evenement, bedankt! Volgend jaar hopen we weer een grote groep zeilers te mogen verwelkomen tijdens het pinksterweekeinde!
Bernard ter Horst

De uitslagen en foto's van de combi Haarlem staan  hier.
 

Najaars ledenvergadering

Save the date
De najaars ledenvergadering vindt plaats op vrijdagavond 23 november, zet deze datum vast in de agenda want er is weer veel te bespreken waar onder de begroting en contributies. Tijdens de najaarsvergadering zetten wij ook onze vlaggendragers, de zeilers die mooie resultaten hebben laten zien, in het zonnetje. De ALV is ook het moment dat het bestuur verantwoording aflegt over het gevoerde beleid maar ook het moment waarop de leden aan kunnen geven waar het bestuur de komende periode aandacht aan zou moeten geven. Onnodig te zeggen dat alle leden van harte welkom zijn.


 

Winterstalling

Het hellen is weer begonnen. 

Uitslagen en foto's combi Haarlem

De uitslagen en foto's van de combi Haarlem staan hier.
 

Belangenbehartiging Watersportverbond

Als bijna vanzelfsprekend maken wij onze tochten en brengen onze vakanties door op het water. Wat er allemaal bij komt kijken om de belangen van ons als watersporter bij alle instanties onder de aandacht te blijven brengen onttrekt zich vaak aan het oog. 
Via deze link is te lezen wat Regio West, Auke Bender is lid van dit regioteam, allemaal onder handen heeft. Op de site van het Watersportverbond kan je onder “belangenbehartiging”  een inkijkje krijgen van wat zich in andere regio’s afspeelt.  

Optimisten Verenigingsprijs gewonnen door HJC

Deze wisselprijs wordt gewonnen door de beste 3 optimist A-zeilers van één vereniging tijdens het combi-evenement op de HJC van de Combi-Amsterdam. Deze prijs was sinds 2010 niet meer gewonnen door de HJC. Jorien Hin, Vera ter Horst en Boudewijn Grootes hebben hem weer teruggehaald waar hij hoort namelijk op de HJC!

Alle HJC wisselprijzen hier.

 

Sluiting vaarseizoen

Aan alle mooie dingen komt een eind en dus ook aan het prachtige vaarseizoen van 2018. Op 14 oktober rond de klok van 1700 uur zijn alle leden van harte uitgenodigd om het vaarseizoen van 2018 af te sluiten. Natuurlijk doen wij dat onder begeleiding van ons shantykoor en onder het genot van een drankje.  Het is ook een mooi moment omdat de laatste Combiwedstrijden van het jaar die dag op onze HJC gezeild worden. De HJC heeft zich in het circuit van de Combi Amsterdam van haar beste kant laten zien met grote deelname en resultaten waar wij trots op mogen zijn. 


 

Boten uit het water en winterstalling

Vanaf maandag 15 tot en met woensdag 31 oktober gaan de boten uit het water. Iedereen waarvan de boot via de hellingkar of de kraan op de wal/loods komt, moet hiervoor een afspraak maken met de havenmeester. Doe dit zo spoedig mogelijk om teleurstellingen te voorkomen.

Mocht uw boot met de hellingkar of kraan uit het water gaan dan wordt er van u verwacht dat u die dag ook de havenmeester helpt met het hellingen. Geef dat gelijk aan bij de havenmeester als u een afspraak voor hellingen maakt.

Vanaf 1 november kunnen de winterliggers in het water hun winterligplaats innemen na overleg met de havenmeester.

Leden van (open)boten, die geen gebruik maken van de winterstalling op de HJC, dienen hun boot voor 1 november van de haven te verwijderen.
Kleinere boten die op de wal blijven dienen goed afwaterend afgedekt te worden. De banden van de trailers moeten goed op spanning zijn. Zij melden zich bij de havenmeester die ze een plek zal aanwijzen.

Masten en gieken die in de mastenloods worden opgeborgen moeten voorzien zijn van een naam. De rest van uw spullen neemt u mee naar huis. De haven is geen opslagplaats.

Mocht u volgend jaar geen ligplaats meer willen op de HJC dan moet u zich afmelden voor 1 januari 2019. Dit kan via de HJC website ‘haven/opzeggen ligplaats’.

Tot slot. Er staat dit jaar geen tent op het terrein. We krijgen geen vergunning van de gemeente. Dat betekent dat er maar zeer beperkt overdekte stalling is.

Wilco Dijk
havencommissaris 

Inschrijving combi

Beste zeilers,
Ook dit jaar wordt bij de Haarlemsche Jachtclub weer een Combi gevaren. Het laatste combi-weekend van Combi Amsterdam vindt plaats op 13 & 14 oktober. Omdat de HJC dit jaar de slot-combi van het Najaar mag organiseren hebben we besloten er een iets ander weekeinde dan anders van te maken. We proberen veel starts te maken en korte wedstrijdjes. We lunchen met zijn allen op de kant, en wij zorgen voor wat lekkers bij de lunch! Het belooft een fantastisch evenement te worden
De complete dagindeling met tijdvermelding staat in ons programma op deze website van de HJC onder ‘ Combi’.
Inschrijven voor de wedstrijden, maar ook reserveren voor de maaltijd en lunchpakketten, kan via het inschrijfformulier. Iedereen is welkom. ‘Niet-zeilers’ kunnen op het inschrijfformulier bij bootnaam en zeilnummer 'n.v.t.' invullen. De inschrijving sluit op maandag 8 oktober om 23.59 uur. Bij latere inschrijving betaal je een toeslag.

We verheugen ons erop je te zien bij de slot-Combi 2018 bij de HJC.

Hartelijke groeten,
Het HJC combi comité
 

Bestuursvacatures

Twee bestuursleden hebben onverwacht te kennen gegeven om uiteenlopende redenen hun bestuursfunctie te willen beeindigen.
Ben Dekkers, onze secretaris, heeft zijn termijn er op zitten en is om persoonlike redenen in de najaarsvergadering niet herkiesbaar.
Arie v.d. Koppel heeft een functie in het oosten van het land aanvaard en dat combineert slecht met de functie van clubhuiscommissaris van de HJC.
Ik vind het erg jammer maar beide heren zullen dus in de najaarsvergadering voor het laatst achter de bestuurstafel zitten en wij zullen dan bij hun afscheid stil staan.
In ieder geval betekent dit dat wij op zoek gaan naar nieuwe bestuursleden. Ik kan in ieder geval uit ervaring spreken dat het besturen van een vereniging als de HJC ook echt leuk kan zijn. Als je belangstelling hebt neem dan svp contact met mij op.

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter

 

Het shantykoor begint weer te zingen

De mooie zomer is weer voorbij, dus wij beginnen weer met de winter activiteiten. Een van die activiteiten is het zingen bij het shantykoor. Vanaf donderdag 11 oktober zingen we weer iedere donderdagavond. We zouden het leuk vinden als zich wat nieuwe leden aanmelden. Er zijn vast veel meer mensen die graag zingen of een instrument bespelen. Daarom: meldt u aan!
Wij zingen op donderdagavond van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur. Kom gewoon een keer kijken. U kunt zich aanmelden bij Goke van Beijeren. Zij kan u ook meer informatie geven. Dat kan via de mail of telefonisch 023-5274958.
Groetjes Goke van Beijeren
De Schuimspetters 

Brandweer oefent op HJC

Regelmatig oefent de brandweer op ons terrein. Bijvoorbeeld een containerbrand of het behandelen van een gewonde.

 

Onbekende trailers

Op de haven staan een aantal trailers waarvan de eigenaars niet bekend zijn en waarvoor niet betaald wordt. Herkent u uw trailer meldt u zich dan snel bij de havenmeester. Trailers waarvan de eigenaars niet bekend zijn zullen van het terrein verwijderd worden. 
Wilco Dijk
havencommissaris 

Wereldkampioenschap J/22 Auke Holtrop

Afgelopen twee weken zijn we (Auke Holtrop, Anique Noordam, Sipke de Man en Lotte Brasser) helemaal afgereisd naar de VS voor het Wereldkampioenschap J22. Sinds begin dit jaar varen wij als het campagne team dat zeilt voor de Rotterdamse Studenten Zeil Vereniging (RSZV).
Lees hier verder. Foto's staan hier.


 

Stremming sluis Spaarndam volledig opgeheven

Alle  stremmingen sluis Spaarndam zijn opgeheven. Bediening weer als “normaal”.


 

Terugtocht 5, 6 en 7 oktober 2018

Traditiegetrouw halen wij onze leden, welke hun boot hebben liggen in de havens rond het IJsselmeer in een gezamenlijke tocht vanuit Edam op. Helaas zijn er niet zoveel boten meer als in vroegere jaren, maar het wordt nog met evenveel enthousiasme gedaan.
Het programma ziet er als volgt uit:
Vrijdagochtend drinken de motorbootvaarders nog om 10.00 uur koffie op de haven en vertrekken dan naar Purmerend. Misschien is het een idee om ‘s avonds gezamenlijk te gaan eten in het Wokrestaurant op de Koemarkt. Zaterdagochtend gaan ze over de Purmerringvaart, dwars door Edam naar de Watersportvereniging “De Zeevang”.
Vrijdagmiddag of zoals u wilt ‘s avonds vertrekken de zeilboten en overnachten in Schellingwoude of Durgerdam en zeilen de volgende ochtend naar Edam.
Op de jachthaven de Zeevang worden we zaterdag hartelijk ontvangen door de havenmeester, die ons een plaats wijst voor de nacht. In het clubhuis kunnen we een en ander nuttigen. Om 17.00 uur heeft Theo van Roode de BBQ klaar en kunnen we aan tafel. Leden, die niet met hun boot kunnen of willen komen zijn uiteraard ook van harte welkom, zowel in Purmerend als in Edam.
Zondagochtend na het ontbijt varen de zeil- en motorboten, als het weer het toelaat, over het IJsselmeer weer terug naar Haarlem. Startend bij Edam houden de zeilboten nog een wedstrijd om de Bangmabokaal.
Bij de Rijksbrug A9 over zijkanaal C verzamelen we en gaan gezamenlijk naar de sluis in Spaarndam of Kolksluis. Na de sluis vaart de voorzitter voorop en de andere boten in konvooi er achter. Voor de clubhuis maken we nog een ererondje.
Voor de liefhebbers staat er in het clubhuis een capucijnersmaaltijd klaar, wederom verzorgd door Theo van Roode. Leden, die ons verwelkomen kunnen ook mee eten natuurlijk.
Wat gaat dit lekkers kosten? BBQ zaterdagavond € 15,00 p.p., capucijners zondag € 7,00.
U kunt zich voor dit onvergetelijke weekend opgeven bij Marja van Meerwijk 023- 5373667.
LET OP: sluitingsdatum is: 1 oktober 2018.

Film over het jeugdzeilen

Op de website van het watersportverbond staat een leuke film over het jeugdzeilen bij onze vereniging. Klik hier 

Winterstalling 2018/2019

De zomer komt ten einde en dat betekent dat we voorbereidingen aan het treffen zijn voor de winterstalling.

- Boten die op een eigen trailer staan:
Vele trailers zijn in helaas niet in orde. Wij willen dat de trailer goed verrijdbaar is en dat betekent een goed werkende koppeling en goed gangbare (opgeblazen) banden. Maak dit snel in orde anders kan de boot niet de kant op van de winter.

- Kleinere boten op trailers of op trolly’s:
Ook hiervan moeten de trailers en speciaal de banden in orde zijn. Zij moeten makkelijk verrijdbaar zijn.

- Stalling wal, loods of water:
Iedereen die vorig jaar een plek had op de wal, loods of in de haven heeft deze winter weer een plek. Indien u deze keer geen winterstalling op de wal, loods of in het water wilt, wilt u dan voor 15 september via de email melden dat u geen gebruik maakt van uw oude plek. Ook een wijziging zoals i.p.v. bijv. op de wal nu in het water graag mailen.
Leden die vorig jaar geen plek hadden en nu wel een plek willen hebben voor komende winter kunnen dit per email opgeven, dan kunnen wij zien of er een plek en/of eventueel een bok is. Dit geldt voor alle boten van klein tot groot, dus van optimist tot groot zeil/motorjacht. Geef hierbij aan of je gebruik wilt maken van een bok van de HJC of een eigen trailer hebt. Geef eventueel ook aan of je met staande mast of gestreken mast de kant op wilt.

De schepen worden vanaf half oktober uit het water gehaald. De exacte data en tijden worden begin oktober gepubliceerd.

Wilco Dijk
Havencommissaris

 

Verenigingsleven

U bent lid van een prachtige 100 jarige vereniging waarvoor een flink aantal vrijwilligers zich op tal van vlakken stevig inzetten. Alleen door persoonlijke  inbreng/inzet van leden gaat het een vereniging voor de wind. De komende maanden moet er ook weer veel gebeuren. Werkavonden, werkdagen en de bardienst kunnen niet zonder inbreng van u.
Ik vraag in het bijzonder ook aandacht voor de periode van het uit het water halen van de boten, vaak ook uw boot. Op de dag dat uw boot gepland staat vragen wij om uw tijdige aanwezigheid en ook uw hulp bij die andere schepen die dan aan de beurt zijn. De “hijsploeg” bestaat uit onbezoldigde vrijwilligers die u graag helpen maar omgekeerd vragen wij dat ook van u.
Spreek met de havenmeester of haven-commissaris af wat u op die dag kunt doen.
Wilko Emmens
Voorzitter

Slechts drie werkers op eerste werkavond

We hebben een club van 500 leden. Het is dan ook bijzonder teleurstellend dat er op de eerste werkavond na de zomer slechts drie personen komen. Dus hierbij een oproep om volgende week wel te komen. Vooral een oproep naar alle leden die nog niet eerder in de gelegenheid waren om iets voor de HJC te doen.  

Werkavonden en werkdagen beginnen weer!

Vanaf maandag 3 september beginnen de werkavonden weer. Vanaf 19.00 uur wordt er iedere maandagavond geklust op de haven. Een speciale oproep aan leden (man/vrouw) die nog niets voor de HJC hebben kunnen betekenen. Jullie zijn van harte welkom. Door met zijn allen de haven te onderhouden kunnen we de liggelden e.d. laag houden.

Ook vanaf woensdag 6 september beginnen de werkdagen weer. Vanaf 10.00 uur wordt er iedere woensdag geklust. Ook hier is iedereen van harte welkom.
 

Sluis Spaarndam beperkt open

De sluis van Spaarndam gaat weer beperkt open. Lees hier het bericht van Rijnland.

 
25 augustus: Ondanks de regenval van afgelopen dagen ziet het er nog niet naar uit dat de sluis in Spaarndam snel open gaat. Binnenkort is er overleg tussen Hoogheemraadschap Rijnland en Belanghebbenden waar onder de Gemeente Haarlem en het Watersportverbond. Als er nieuws is dan melden wij dat snel.
Wie meer wil weten over de waterhuishouding in Nederland kan onderstaande link volgen.
https://www.waterpeilen.nl/
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter
 

De IJsselmeerwedstrijden gaan definitief door

De IJsselmeerwedstrijden gaan definitief door. Er zijn genoeg deelnemers en de indeling is reeds gemaakt. De banenkaart, startprocedure en de boxindeling zal morgen rondgemaild worden.
LET OP dit dien je zelf uit te printen.
Er is op vrijdagavond geen bijeenkomst eventueel zaterdagochtend kan er nog bij de wedstrijdcommissie informatie opgehaald worden. Voor degene die opstappers hebben aangevraagd; helaas heeft zich niemand gemeld die eventueel mee wilde varen.
Met vriendelijke groet en tot zaterdag,
Bernt Wigny
 

Combi Haarlem!

13 – 14 oktober is het tijd voor het leukste en grootste jeugdevenement op de Haarlemsche Jachtclub. De Combi. Dit jaar de laatste combi van 2018. Omdat we nog niet eerder in het najaar een combi hebben mogen organiseren weten we niet zo goed wat we kunnen verwachten. Maar voor de kinderen gaan we er weer een sportief en leuk weekeinde van maken. Vanzelfsprekend zoeken we voor dit fantastische evenement nog heel veel enthousiaste vrijwilligers. Meldt u aan via jeugd@haarlemschejachtclub.nl of schrijf u in voor een paar uurtjes achter bar. De lijst hangt binnenkort in het clubhuis. 

Meevaren met de Gulden Leeuw

Hans van Ravenszwaaij nodigt alle leden van harte uit om zaterdag 25 augustus een stukje mee te varen op de Gulden Leeuw. De Gulden Leeuw is een driemast topzeilschoener. Hij vaart van Beverwijk naar Amsterdam. Vertrek vanaf de Noorderkade in Beverwijk. U bent welkom om 13.00 uur waarna er eerst een rondleiding gegeven zal worden. Daarna wordt er naar Amsterdam gevaren. Er wordt aangelegd In Amsterdam-noord bij de voormalige NDSM werf. Na afloop kan er nog verder rond gekeken worden en nagepraat. U hoeft zich niet aan te melden en er zijn geen kosten verbonden aan deze gezellige tocht. 

Derde zondag van de maand

Op elke 3de zondag van de maand zal tijdens de herfst-wintermaanden een interessant evenement worden georganiseerd. Noteer vast in je agenda: Zondag 18 november en zondag 16 december.
We starten om 15.00 uur. Daarna aansluitend een smakelijke borrel.
Voor de 2 zondagen staat op de rol:
 • Lezing over de verzilting van onze rivieren en de afsluiting van de sluis in Spaarndam. De inleiding wordt gehouden door het Hoogheemraadschap Rijnland.
 • Ons eigen Shantykoor brengt de meest aansprekende liederen ten gehore.
In welke volgorde? Dat wordt de volgende keer bekend gemaakt.

Heb je nog suggesties voor sprekers of onderwerpen of wil je zelf een presentatie houden? Meld je dan aan bij: Cees van Dijl
Email: evenement@haarlemschejachtclub.nl of tel. 06-51379325.

 

Vuilniscontainer

Onze vuilniscontainers zijn er om ons boordafval in te gooien. Helaas worden ze ook gebruikt door leden om hun grofvuil van boord te verwijderen. De laatste tijd is in de container o.a. oude toiletten, elektrische apparaten, stoelen en hout klus materiaal gevonden. Grofvuil moet naar huis en mag niet in de afval containers.
De kosten van het legen van deze containers zijn bijzonder hoog en soms is de havenmeester zelfs genoodzaakt ze extra te laten legen, wat weer extra kosten met zich mee brengt. Kortom heeft u afval van boord dat meer is dan uw gewone afval neem dit dan mee naar huis en verwijder het zelf. Mocht dit lastig zijn neem dan contact op met de havenmeester. Helaas zijn we genoodzaakt hier strenger op toe te zien o.a. met cameratoezicht en strenger toezicht door de havenmeester.
Wilco Dijk, havencommissaris
 

Update: IJsselmeerwedstrijden

Beste allemaal,
In verband met de stremming van de sluis in Spaarndam en het geringe aantal inschrijvingen dat tot nu toe binnen is gekomen bij de wedstrijdcommissie willen we graag van jullie weten wie er mee wil zeilen met de wedstrijd en eventueel ook nog opstappers zoekt. Opstappers zijn beschikbaar ivm stremming sluis Spaarndam.
In principe wil de wedstrijdcommissie de wedstrijd door laten gaan maar dit is geheel afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Inschrijven kan nog tot en met zondag 26 augustus a.s.
Mocht de wedstrijd niet doorgaan dan wordt de betaling teruggestort.
Met vriendelijke groet
Bernt Wigny 

Sluis Spaarndam blijft vooralsnog volledig gestremd voor recreatievaart

Vandaag (13 augustus) heb ik uitvoerig contact gehad met Paul Hollander van het Hoogheemraadschap Rijnland.
De bedoeling was om voor de verenigingen aan de Mooie Nel een zeer beperkt openingsregime te bewerkstelligen, dat is niet gelukt.
Tegengaan verzilting blijft top-prioriteit en de weersvooruitzichten maken een snelle opheffing van dit verbod niet mogelijk. Ik sprak hem kort na het overleg dat vanmorgen intern gevoerd is. Een indicatie over de termijn is niet te geven, onder andere de zeer belangrijke Rijnwaterafvoer, geeft geen reden tot optimisme.
Ik zal periodiek contact met de heer Hollander blijven onderhouden, maar voorlopig is omvaren via Amsterdam de enige optie om van en naar Markermeer/Noordzee te komen.

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter
 

Vanaf vrijdagochtend 3 augustus sluit het hoogheemraadschap van Rijnland de Grote Sluis in Spaarndam voor alle recreatievaart. Rijnland neemt dit besluit als gevolg van de aanhoudende droogte en de effecten op het watersysteem. Recreatievaartuigen kunnen uiterlijk donderdag 2 augustus de sluis passeren. De stremming geldt tot nader order. Lees hier verder.

Raadpleeg voor actuele informatie over stremmingen, sluizen en scheepvaart:   www.vaarweginformatie.nl 

IJsselmeerwedstrijden

IJsselmeerwedstrijden op 1 september 2018 vanuit de jachthaven van Volendam. Inschrijving wedstrijd voor 27 augustus 2018 via inschrijfformulier op de JVW-site of via mail  stefan.wigny@gmail.com of mail@jourybeeren.nl. Tevens dient de betaling van het inschrijfgeld voor 27 augustus op rekening NL74ABNA0561905290 van de wedstrijdcommissie binnen te zijn.
Er wordt een gezamenlijke chinese maaltijd georganiseerd kosten ca. € 10,00 p.p.
Het inschrijfgeld wordt teruggestort als de wedstrijd niet doorgaat en er geen ligplaats wordt ingenomen in de Marina Volendam.
Bij het doormailen van de ligplaatsen zullen tevens de wedstrijdformulieren worden meegestuurd.

 

Facebook berichten

De afgelopen tijd zijn er diverse artikelen gedeeld op HJC facebook.
Volg ook de HJC op Facebook. Behalve dit soort berichten worden er ook actuele berichten gedeeld over het jeugdzeilen en over de prestaties van onze wedstrijdzeilers.

 

De zomerzeildag is alweer voorbij

Het was een ontzettende gezellige dag, met natuurlijk prachtig weer. Niet veel wind, maar genoeg om te voelen wat je met een zeilboot doet. Daarnaast hebben we lekker gezwommen gevaren, gegeten en gedronken. Op de facebook pagina HJC jeugdzeilen, staan wat leuke foto’s.
Er waren veel enthousiaste kinderen en ouders die ook graag direct in wilden schrijven. Vandaar dat we al volop bezig zijn met seizoen 2019. In seizoen 2019, starten we met de beginners op donderdag en vrijdag van 17.00-20.00 uur. Per avond hebben we 16 boten beschikbaar die we op de vrijdag moeten delen met de aspiranten. Vandaar dat enthousiastelingen snel inschrijven.
Het seizoen 2019 bestaat uit 12 lessen, op zondag 7 april starten we met de kennismaking dag. Op 14 april gaan we samen met de kinderen naar het zwembad om te oefenen met de boot in het zwembad, lekker warm water en weten wat je moet doen als je bijvoorbeeld onder de boot door moet zwemmen etc. Dezelfde week beginnen we met de eerste les.
Zaterdag 8 september hebben we nog een proefzeilles dag ‘ Zomerzeilen’.

Hierbij de link naar het inschrijfformulier voor seizoen 2019.
 

Zomerstop werkploegen

Tijdens de maanden juli en augustus genieten de werkploegen van het welverdiende zomerreces. De laatste maandag werkavond is op 25 juni en de eerste na de zomer is weer op maandagavond 3 september. De laatste woensdag werkdag is op 27 juni en op woensdag 5 september wordt er weer begonnen. Wilt u zich ook eens nuttig maken voor onze vereniging kom dan na de zomer op een van deze dagen/avonden. Vele handen maken licht werk en het is bijzonder gezellig. Alles over de werkploegen leest u hier.
Met zomerse groet,
Wilco Dijk
havencommissaris
 

ONZE SPONSORS

© 2019 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Sitemap - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix