Nieuws archief

Schaatsen in de haven gevaarlijk


De Mooie Nel is aan het dichtvriezen. Er ontstaat een prachtige ijsvloer die straks sterk genoeg is om op te schaatsen. Dat is natuurlijk fantastisch. Ook de haven lijkt dicht bevroren. Onder enkele boten in onze haven hangen echter zogenaamde de-icers die de boten ijsvrij houden. Dit heeft effect op de ijsdikte in de gehele haven. Het is daarom gevaarlijk om te schaatsen binnen onze haven ondanks dat het soms lijkt als of het ijs dik genoeg is. Ik heb dat zelf mogen ervaren een paar jaar geleden met een nat pak tot gevolg. Dus vandaar dat het niet is toegestaan om te schaatsen binnen onze haven.
Met vriendelijke groet,
Goos Finnema
havencommissaris

 

Allianz partner Watersportverbond


Allianz Benelux en het Watersportverbond zijn een partnership overeengekomen voor 8 jaar. Allianz ondersteunt hiermee het Watersportverbond in haar missie Nederlanders veilig, succesvol en met plezier het water op te laten gaan, nu en in de toekomst. Daarnaast is Allianz hoofdsponsor geworden van het Jeugd WK 2022, het WK Zeilen 2023 in Den Haag en de jaarlijkse Allianz Regatta, voorheen Medemblik Regatta. De evenementen zijn ook de reden dat TIG Sports partner is in de overeenkomst. Het brede partnership in de watersport sluit aan bij het doel van Allianz - ‘We secure your future’. Het is tevens een aanvulling op het wereldwijde partnership van Allianz met de Olympische en Paralympische Spelen. Lees hier verder.

 

Havenmeester gezocht


De Haarlemsche Jachtclub is op zoek naar een enthousiaste havenmeester.

Het bestuur heeft een vacature tekst opgesteld die inmiddels op de vacaturesite " Indeed" staat en ook in de Schuttevaer wordt gepubliceerd. Het bestuur hoopt uit de reacties een havenmeester te vinden die goed bij de HJC past.

Wil je meer weten lees dan hier meer.


 

Het Watersportverbond Jaaroverzicht 2020


 Klik hier voor het het Watersportverbond Jaaroverzicht 2020

De HJC is, zoals u weet, aangesloten bij het Watersportverbond. Veel van de activiteiten van het Watersportverbond spelen zich op de achtergrond af. Toch doen die er toe om de belangen van onze sport in de samenleving te bevorderen. Auke Bender is vertegenwoordiger in een van de regioteams waarover wordt gesproken in dit video-jaarverslag. In dit verslag is te zien op welke terreinen het Watersportverbond voor ons actief is. 
Mocht u daarin zaken missen geef dat dan svp bij de voorzitter of Auke Bender aan, zij hebben de ingangen bij het Watersportverbond om die zaken zo nodig op te laten pakken. 

 

Overlijden Tjerk Koops


Ons lid Tjerk Koops is op oudejaarsdag overleden. Tjerk ontmoet zijn Henny op latere leeftijd. Zij vinden elkaar in hun grote liefde zeilen. Ze hadden grote plannen en hebben die ook waar gemaakt. Niets was hun te ver. Even om varen om de Fastnet Rock te bekijken was een kleine moeite. Tjerk had al ruime ervaring met het oceaanzeilen en ook samen staken zij nog tweemaal de Atlantische oceaan over. De eerste maal voor een ”rondje Atlantic”. De tweede maal gingen zij verder, het Panamakanaal door. In de Pacific openbaarde zich de eerste kenmerken van de ziekte van Tjerk. Hun reis moest in Tahiti onderbroken worden voor behandeling in Nederland. Hierna gingen zij weer verder en zeilden via prachtige tropische eilanden in de Stille oceaan naar Australië. Daar varen zij langs het beroemde Opera House en onder de Sydney Harbour brug door. Je kunt hun avonturen nog nalezen in hun blog. Er werd besloten de Selene op een grote boot te zetten en naar Palma de Mallorca te laten vervoeren. Deze zomer voeren zij de Selene van Palma via Spanje en Portugal naar de Canarische eilanden. Helaas verslechterde de toestand van Tjerk en 12 december kwamen zij thuis. Komende zomer hadden zij samen de Selene terug naar de HJC willen zeilen, maar dat is helaas niet meer gelukt.

Old sailors never die, they just sail away.

De crematieplechtigheid zal wegens de bijzondere omstandigheden in besloten kring plaats vinden. De crematieplechtigheid is zaterdag 9 januari om 13.15 uur te volgen via de link  mijn-laatste-ik.nl/live-koops met het wachtwoord 'Tjerk'.

Namens de HJC wensen wij Henny en de nabestaanden heel veel sterkte met dit verlies.
Leo Roelofs

 

Nieuwe banden

Onze tractor krijgt vier nieuwe banden. Alle foto's hier.
 
 

 

Download het BPR


Welke regels gelden er op (de meeste) Nederlandse binnenwateren? Dat is geregeld in het Binnenvaartpolitiereglement, kortweg BPR. De meeste schepen moeten verplicht een versie van het BPR (op papier of digitaal) aan boord hebben. Je kunt jouw versie van het BPR hier nu gratis downloaden. Lees hier verder. 

Kerstgroet van de voorzitter

Beste HJCer,

De laatste dagen van 2020 zijn ingegaan. De kerstdagen en de jaarwisseling zullen net als het hele afgelopen jaar voor de meeste van ons anders dan anders zijn.

Met uitzondering van het jeugdzeilen konden onze evenementen niet door gaan, verre tochten kregen een beladen tintje en de algemene ledenvergadering verliep net als de bestuursvergaderingen digitaal. Kortom de waardevolle onderlinge contacten die het lidmaatschap van de Haarlemsche Jachtclub voor velen van ons met zich meebrengt staan op een laag pitje.

Desondanks is het afgelopen jaar door een record aantal vrijwilligers veel werk verzet. Zonder deze inzet was de HJC dit bijzondere jaar niet zo goed doorgekomen. De waardering die het bestuur daarvoor anders uitspreekt met het “vrijwilligersdiner” hebben wij intussen op een andere passende wijze laten blijken.

De hoop is nu natuurlijk gevestigd op een terugkeer naar normaal geholpen door de lang verwachte vaccins. Dit is het lichtpuntje waar wij ons tijdens de feestdagen aan vast kunnen houden. De plannen voor volgend jaar zijn er, het jeugdzeilprogramma is vol geboekt dus als het een beetje meezit kan 2021 een prachtig verenigingsjaar worden. Het bestuur kijkt er in ieder geval naar uit om elkaar in 2021 zo snel mogelijk weer onder normale omstandigheden te kunnen ontmoeten.

Omdat een gezellige nieuwjaarsreceptie waarmee wij het nieuwe jaar gewoontegetrouw beginnen er nog niet in zit wil ik u langs deze weg namens het bestuur van de Haarlemsche Jachtclub prettige feestdagen en een goede jaarwisseling toewensen.

Wilko Emmens
Voorzitter

 

Stand van zaken ICP


Eind oktober berichtte het Watersportverbond u over het oneigenlijk gebruik van het ICP met als gevolg dat een herziening van dit certificaat aanstaande is. Graag brengen wij u op de hoogte van de ontwikkelingen sindsdien. Lees hier verder.


 

Strandwerkzaamheden!


De eerste werkzaamheden voor het Cubaanse strandje zijn begonnen.
 

In memoriam

Over de golven van de zee
draagt de wind mij mee
verlangend naar het einde
is overleden
Miep Overwater-van Rijn
Zij is 91 jaar geworden.

Voor de HJC heeft Miep in haar jonge jaren heel veel betekend. Achter de bar met boten in- en uit het water en met Pinksteren heeft zij ons bij gestaan met EHBO. Zij had altijd cadeautjes voor de kientafel opgehaald. En nog veel meer!

Rust zacht Miep

Marja van Meerwijk

 

Hal clubhuis opgeknapt


Dank aan de winterschilders. De entree van het clubhuis ziet er weer strak uit.

 

Kolksluis gestremd


De Kolksluis in Spaarndam is tot nader orde gestremd. De kademuren in en bij de sluis zijn dermate slecht, dat voor instorting gevreesd moet worden. Het Hoogheemraadschap van Rijnland voert momenteel een serie noodmaatregelen uit, waarna komende zomer de restauratie aangepakt wordt.
Onze verwachting is, dat er volgend jaar geen schuttingen kunnen plaats vinden. Daarna zijn de sluishoofden aan de beurt. Hopelijk worden die wel gedurende de winter uitgevoerd, zodat er in 2022 weer geschut kan worden.

Gedurende de stremming kan men wel door de Grote Sluis.

Rik Stapel
Stichting Kolksluis Spaarndam

 

Gevolgen Brexit per 1 januari 2021 voor watersport


Vanaf 1 januari 2021 gelden bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk (VK) de douaneregels voor bestemmingen buiten de Europese Unie. Dit heeft ook consequenties voor watersporters die naar het VK reizen met hun boot en/of vanuit het VK terugkeren naar Nederland. Lees hier verder.


 

Van de havencommissaris


Wat een enthousiasme! De werkploeg is echt niet te stoppen, nadat we, door de nieuwe Corona voorschriften, maatregelen hebben moeten nemen ten opzichte van de grootte van de groep. Er zijn nog veel aanmeldingen om op individuele basis, of met twee man, diverse klussen aan te pakken.

De steigers zijn door bijna alle ligplaatshouders schoongemaakt, bedankt daarvoor!

Het gereedschapshok begint al wat meer vorm te krijgen, ik heb daar alle vertrouwen in.

Nu gaan we alle spullen winterklaar opbergen en onderhoud plegen, de waterslangen leeg en de hogedrukspuit nakijken. De tractor wordt voorzien van nieuwe banden, zodat we in het voorjaar met goed materiaal onze schepen weer veilig te water kunnen laten.

Het openen (09.00 uur) en sluiten van de haven (17.00 uur) gaat ook prima; nieuwe “cipiers” zijn nog altijd welkom (opgeven bij  Jos Ridder 06-81501370). De haven is gesloten op 25 en 26 december en 1 januari. Alle gebouwen blijven dan op slot.

Sommige van u zijn al begonnen met het onderhoud van zijn of haar schip. Na wat opstart problemen, gebruikt nu iedereen de verplichte stofzuiger en neemt voorzorgsmaatregelen om het terrein schoon te houden. 

Trailers: er staan nog een vijftal trailers, adres onbekend, met foto’s op de  site. Controleer even of uw eigendom (nog) wel gemerkt is met uw lidmaatschapsnummer en is één van deze trailers van u, meld het dan bij  ondergetekende.

Zomerstalling: als u géén gebruik wilt maken van uw zomerligplaats vergeet dit dan niet hier te melden vóór 1 januari 2021.

Alvast hele prettige feestdagen 
Goos Finnema, havencommissaris

 


Mondkapjesplicht


Per 1 december geldt in alle publieke binnenruimten mondkapjesplicht. Dit betekent dat een mondkapje gedragen moet worden in de hal van het clubhuis, toiletten, kleedkamers, havenkantoor, loods en alle werkhokken. Lees het gehele HJC  coronaprotocol nog eens na.


 

Het verenigingsjaar

Het verenigingsjaar van de HJC loopt van 1 januari t/m 31 december. Afmeldingen dienen voor het begin van het nieuwe verenigingsjaar gedaan te worden. Dit kan door middel van het  formulier voor opzegging van het lidmaatschap.

Wijzigingen in uw adres of telefoonnummer kunt u doorgeven via  leden@haarlemschejachtclub.nl of zelf aanpassen via  ledenbestand Ecaptain.


 


Onbekende trailers


Bent u de eigenaar van een van deze trailers meldt dat dan bij de havencommissaris.
 

Corona protocol


Het Coronaprotocol wat ingaat op 15 december staat hier.

 

Van de voorzitter


De algemene vergadering op 10 oktober zal ik niet snel vergeten. Mede gedreven door de eis dat de jaarstukken voor 31 oktober goedgekeurd moesten zijn werd uitgeweken naar de digitale oplossing. Alle formaliteiten konden op deze wijze worden afgewikkeld en de ad interim bestuursperiode is tot een eind gekomen. Het bleek een efficiënte methode maar toch geef ik de voorkeur aan een fysieke vergadering waar je als bestuur de aanwezigen ook in de ogen kunt kijken. Het bestuur ervaart uw brede steun in ieder geval als extra stimulans en gaat verder aan de slag met het reilen en zeilen van onze club. De eerste bestuursvergadering is op 16 november. Heeft u aandachtspunten/vragen aan het bestuur laat dit dan svp weten aan de secretaris dan kunnen wij die oppakken.

De afgelopen weken is er veel werk verzet, de schepen zijn met vereende krachten op het terrein of in de loods in de winterstalling geplaatst. De steigers zijn door de ligplaatshouders en de Lasergroep geschrobd een mooi initiatief (helaas moet een enkeling zijn of haar stukje steiger nog onder handen nemen, het is nog niet te laat)
Dank aan allen die hun steentje hebben bijgedragen met het compliment voor de wijze waarop de corona-maatregelen zijn nageleefd.

Helaas is het onmogelijk om onder de huidige omstandigheden een winterprogramma met bijvoorbeeld de bekende 3e zondagen van de maand te organiseren. Zodra er weer ruimte voor een evenement ontstaat gaan wij daarmee aan de slag en laten wij van ons horen.

Zolang het niet mogelijk is elkaar fysiek te treffen zijn wij aangewezen op website, nieuwsbrief en andere digitale middelen. Mocht u voor de vereniging interessante zaken willen delen neem dan svp contact op met de webmaster.


 

Bart naar de Olympische Spelen

Van Topzeilentv: Bart Lambriex (22) van de Haarlemsche Jachtclub en Pim van Vugt (25) van Watersportvereniging H2O zijn in de wedstrijdzeilsport geen onbekenden. Op het Europees Kampioenschap in de olympische 49er-klasse in Oostenrijk, voldoen Lambriex en Van Vugt in oktober 2020 aan alle prestatie-eisen voor deelname aan de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio. Met deze kwalificatie promoveert dit duo deze maand van de TeamNL Zeilen Talentploeg naar het keurkorps van de Nederlandse olympische zeilers; de TeamNL Zeilen kernploeg.
In deze I-Docu (kijktijd 7,5 minuut) leer je Bart en Pim beter kennen. Hoe zijn ze begonnen met zeilen? Wie waren hun eerste coaches? En aan welke doelen willen de mannen werken? Lees hierover op teamnlzeil.nl en kijk naar deze  video over beide mannen.
 

Winterrust


Na een bijzonder vaarseizoen is nu de tijd van de winterstalling begonnen. Alle schepen staan op de kant of hebben hun winter ligplaats ingenomen.
Het haventerrein wordt winterklaar gemaakt; waterslangen worden vorstvrij opgeborgen, bilge/vuilwater pomp wordt afgetapt en een winterklussen lijst gemaakt. De steigers zijn door u schoongemaakt, zodat de havenmeesters veilig hun controlerondes kunnen maken.
De kleedkamers krijgen een opknapbeurt en de werkplaats ondergaat een metamorfose, vele andere klussen worden voorbereid.
De beveiliging is flink uitgebreid met een alarminstallatie, houdt u daarom aan de sluitingstijden. Bij een afgaand alarm wordt er direct een melding verzonden.

Vanaf 11 november hebben we geen invalhavenmeesters meer, maar doen we om 09:00 uur de loods van het slot en om 17:00 uur gaat alles weer op slot. (behalve dinsdag, want dan blijft alles gesloten) Ook worden dan de stekkers van op de wal gestalde schepen stroomloos gemaakt. De haven is dan niet meer telefonisch te bereiken. Alleen via de mail.
We zijn dus op zoek naar leden die bereid zijn om ’s ochtends voor 09.00 uur en/of ’s middags na 17.00 de haven te openen of te sluiten. Geef je op bij Jos Ridder.

Werkploeg:
Helaas heeft het bestuur de woensdag werkdag voorlopig moeten stoppen. Het goed afstand houden was niet meer mogelijk met zo’n grote groep. De teleurstelling was groot maar het begrip was daar ook. We hopen dan ook dat de genomen maatregelen van korte duur zijn.
De klussen op de haven blijven echter bestaan, dus kunnen kleine groepen (max 2 man) zich aanmelden bij Jos Ridder.

Preventie:
Nog even een herinnering: de ladder van uw boot dient u onder uw boot op slot te doen. Laat hem niet gebruiksklaar tegen de boot staan wanneer u naar huis gaat (ivm diefstal). Gebruik geen slijptollen en bij het schuren graag een stofzuiger gebruiken.
Ons opstelmateriaal hoeft niet mee geschilderd te worden, het is al mooi genoeg.
Kom af en toe eens even kijken of uw wintertent nog wel goed zit en of de extra bijgezette landvasten het nog houden.

Veel plezier met het onderhoud of opknappen van uw boot deze winter.
Goos Finnema, havencommissaris

 

Hot nieuws


29 Oktober werd ons ex-HJC lid Rolf Vrolijk opgenomen in de America’s Cup Hall of Fame van het Herreshoff Marine Museum (Bristol, USA). Hij is daarmee de eerste Nederlander die deze prestigieuze erkenning voor zijn bijdragen heeft gekregen. Hij behoort daarmee tot een zeer select gezelschap van 90 personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de America’s Cup en de ontwikkeling daarvan. We mogen dus terecht trots op hem zijn.

Eind jaren 60 zeilde hij onder HJC vlag in Stern 188 en haalde meerdere Nederlandse Kampioenschappen in verschillende klassen. Inmiddels is hij wereldberoemd jachtontwerper met zijn ontwerpbureau Judel en Vrolijk gevestigd in Bremerhaven.De spelregels voor deze erkenning:
 • “Candidates eligible for consideration include members of the crew, designers, builders, syndicate leaders, supporters, chroniclers, and other individuals of merit.”
 • “Each nominee is judged on the basis of outstanding ability, international recognition, character, performance, and contributions to the sport.”
 • “The members of the Selection Committee are intimate with the history and traditions of America's Cup and are committed to the integrity of the Hall of Fame.”
Rolf heeft deze erkenning gekregen door een heel belangrijke bijdrage in het ontwerp van de Spaanse boot Bravo Espana (ESP-47) die deelnam in 2000, en die ieder beschouwde als het meest succesvolle en snelste ontwerp tot dan toe.

Ernesto Bertarelli, de oprichter van het Team Alinghi, aarzelde een jaar later dan ook niet om Rolf als team Lead Designer op te nemen. De doorontwikkeling leidde tot de Zwitserse boot Alinghi (Vrolijk SUI.64) die door de overwinning in 2003 voor het eerst in de geschiedenis sinds 1851 de America’s Cup naar Europa wist te halen.

In 2007 verdedigde Alinghi voor de Société Nautique de Genève de Cup succesvol met zijn America’s Cup Class Yacht, de SUI-100, beschouwd als één van de snelste America’s Cup jachten ooit gebouwd.

Rolf is op dit moment lid van het design team van het Engelse INEOS team, een uitdager voor de 36e America’s Cup, en we hopen dat hij daar even succesvol mee zal zijn.

Op internet vindt u makkelijk verschillende artikelen, foto’s en video’s hierover.

We hebben Rolf inmiddels namens de HJC een felicitatie doen toekomen.
Ronald ter Haar


 

Steiger schrobben succes


Steiger schoonmaken is een groot succes. Vele leden hebben gehoor gegeven om het stukje steiger schoon te maken bij hun ligplaats. De jollenhelling werd onderhanden genomen door de Laser zeilers. Bedankt allemaal en volgend jaar herhaling.
 

Najaarstrainingen Splash/Laser


25 oktober. 8 november en 22 november
Vanaf zondag 25 oktober gaan de jeugdige zeilers van 14 tot 18 jaar starten met de najaarstrainingen. Ole gaat graag nog even door met zijn enthousiaste groep die ook volgend jaar allemaal doorgaan. Een aantal van deze zeilers heeft zich al opgegeven voor de instructeurstrainingen die we in het voorjaar starten. Ben jij ook een enthousiaste zeiler van 15/16 jaar en wil je starten als instructeur neem dan contact op met Monique Pals jeugd@haarlemschejachtclub.nl.

 

Aanpassing bedieningstijden bruggen Haarlem

Beste leden,

Tijdens het laatste Westelijke routeoverleg heeft de gemeente Haarlem aan de provincie Noord-Holland gevraagd om de bedientijden van de bruggen in Haarlem gelijk te trekken. Dit naar aanleiding van het eerdere onderzoek en besluit om de spitssluiting van de Prinsenbrug en Buitenrustbrug in Haarlem te verschuiven van 16:00-18:00 naar 16:30-18:30.
Het verzoek is om de bedientijden van de Schoterbrug, Catharijnebrug, Gravestenenbrug, Melkbrug en Langebrug hieraan gelijk te trekken. De provincie Noord-Holland heeft dit verzoek gehonoreerd en besloten is dat per 1 april 2021 voor alle genoemde bruggen in Haarlem de spitssluiting van 16:30 tot 18:30 uur is.

Met vriendelijke groet,
Auke Bender
Regiovertegenwoordiger West-Holland Watersportverbond


 

De Selene op de Canarische eilanden


Lieve mensen,
Zoals de meeste al weten blijven we voorlopig rond zeilen bij de Canarische eilanden. De afspraken die we aan het eind van het jaar hadden konden we afzeggen. Het risico met Covis-19 is ons te groot om terug te vliegen.
De Selene staat nu voor een paar dagen op de wal bij een marina op Fuerteventura. Zij was erg aangegroeid na twee jaar. Schoon spuiten, afkrabben en in de antifouling gezet en dan is onze 'dame' weer als nieuw. We hebben aardig wat reparaties gehad in de tijd die we onderweg zijn, maar bijna alles hebben we kunnen oplossen. Alleen het technische gedeelte daar moet nog wat aan gebeuren. Met Tjerk en mij gaat het goed en voelen ons vrij en veilig op ons schip.
De plannen zijn om naar Gran Canaria te zeilen en daar in onze geliefde haven van Puerto Mogan een maand te blijven, verder zien we wel.
In het voorjaar van 2021 willen we terug varen via de Azoren naar Haarlem.
Wij hopen dat het jullie allemaal goed en gezond gaat.
Groet, Tjerk en Henny
 

Nog een dag boten op de wal


Met een enthousiaste ploeg boten op de kant gezet. Deze week werden we al getrakteerd op puddingbroodjes, rijstevlaai, zelfgemaakte erwtensoep, koeken en als klap op de vuurpijl overheerlijke  kibbeling en lekkerbekjes van de donderdagmarkt. 
Een beetje pech was er wel vandaag, een slang van de hydraulische aandrijving van de hellingkar knapte. Maar de schade bleef beperkt door het gesponsorde olie-absorptie materiaal. Binnen één uur alles weer gerepareerd dankzij Pirtek 1 uur Hydraulic service. Nu nog één dag en dan staan alle boten weer op de kant.

 

De HJC doet mee met Rabo Clubsupport!


De HJC doet mee met Rabo Clubsupport! We maken kans op een groot geldbedrag waarmee we de plek rond het jeugdhonk willen opknappen. Er komt een strandje waar gesurft kan worden. Hierdoor worden de watersport activiteiten op de HJC uitgebreid!
Op het strandje kunnen de kleine kinderen met emmertjes en schepjes spelen en de jeugd en volwassenen kunnen surfen, suppen en barbecueën
Dus ben je klant bij de Rabobank of ken je iemand die klant is? Dan kan jij ons helpen!
Jouw stem is geld waard, kunnen wij op jouw stem rekenen?
Je kan stemmen door in te loggen in de RABO bank app of op hun website en via ‘Zelf regelen’ en vervolgens ‘Mijn Lidmaatschap’ kan je klikken op Raboclub support en je stem uitbrengen.
Klik hier om te stemmen.

 

Steiger schrobben op een ander moment


Beste leden
Helaas moet ik u mededelen dat het steiger schoonmaken als evenement niet door kan gaan vanwege de coronamaatregelen. Daarmee is het gevaar van uitglijden nog niet geweken en daarom verzoek ik een ieder toch de steiger achter en naast uw boot te schrobben, maar dan op een door u zelf uitgezocht rustig moment. Ik wil u wel verzoeken dit te doen voor het einde van deze maand.

De regels op de steigers van afstand houden en het veilig passeren (wachten of op zijsteiger) van anderen zijn nog steeds van kracht.

Het uit het water halen gaat door, maar wel met een kleine vaste hijsploeg. Geef deze mensen de ruimte.

De loods is voorzien van een alarm. Niet betreden van 22.00 uur tot 09.00 uur. Dit alarm is doorgeschakeld naar een meldpunt. Bij echte dringende zaken, kunt u een afspraak maken bij ondergetekende om de loods te betreden.

De kleedkamers zijn ook gesloten.

Allemaal veel sterkte toegewenst , op 1 ½ meter afstand, en vriendelijke groet,

Goos Finnema
Havencommissaris


 

Einde vaarseizoen 2020


Beste HJCers,
Helaas kunnen wij de “afsluiting vaarseizoen” net als de vele andere evenementen niet door laten gaan. Zoals u in dit filmpje kunt zien heb ik de clubvlag toch min of meer formeel gestreken ten teken dat het vaarseizoen er nu echt op zit. Watersporters hebben nadat de intelligente lockdown was afgeschaald in de zomermaanden kunnen genieten van mooie watersport-omstandigheden ondanks dat het allemaal wat “individueler “ moest. Ik ben her en der in het land ook heel wat HJCers tegen gekomen. De wedstrijdzeilers hebben meer beperkingen ondervonden. Net als veel andere verenigingen hebben wij bij voorbeeld geen “combi” kunnen organiseren. Velen, ook jeugdleden, hebben zich op en rond de HJC erg goed kunnen vermaken en dat leverde gezellige momenten op.
Komende weken gaan onze schepen in de winterstalling en gaat de vereniging geleidelijk ook verder in de winterstand. In tegenstelling tot andere jaren kan ik u helaas geen aanbod van leuke evenementen tonen omdat onbekend is wat er mogelijk nog georganiseerd kan gaan worden. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen op en rond de HJC via nieuwsbrief/facebook/website.
Ik hoop dat in de loop van het jaar de maatregelen geleidelijk verlicht kunnen worden zodat wij op de een of andere manier het verenigingsleven weer meer inhoud kunnen geven. Veel zal afhangen van de wijze waarop Nederland zich aan de corona-maatregelen houdt. Het bestuur wenst u een plezierige winterperiode en bovenal een goede gezondheid toe.
Wilko Emmens
Voorzitter 

ALV wordt digitaal


Beste HJC'ers,

Op grond v an de snelle toename van coronabesmettingen en op advies van diverse deskundigen heeft het bestuur op het laatste moment moeten besluiten de fysieke algemene ledenvergadering om te zetten naar een digitale. Ieder lid heeft daar vrijdagavond een extra nieuwsbrief over ontvangen. In de bijlage van deze mail staat hoe u de livestream kunt volgen.

Met vriendelijke groet,
Het bestuur a.i.

 

Boten uit het water


Hier de lijst met boten die met de hellingkar uit het water gaan. Afhankelijk van wanneer u eruit gaat verwachten we dat u het dagdeel, wanneer uw boot uit het water gaat ’s ochtends of ’s middags, aanwezig bent en hand en span diensten verricht.
Goos Finnema
havencommissaris


 

De HJC en de Tweede Wereldoorlog


Het is tijd om na vele krantenartikelen en uitzendingen op radio en televisie over de Tweede Wereldoorlog ook aandacht te besteden aan de herinnering aan onze oud-leden die in deze oorlog het leven verloren hebben. En dat niet zomaar, maar door hun vaak heldhaftige verzet tegen de Duitse overheersers. Hier vindt u het boeiende relaas van de vijf omgekomen mannen die door onze vereniging vereeuwigd zijn op de herinneringsplaquette in ons clubhuis. Ook sommige bekers in onze prijzenkast bewaren de herinnering aan hun zeilprestaties. Van de vijf verhalen die u op de website kunt lezen, wordt een boekje van ongeveer 40 pagina’s gemaakt. Verschillende familieleden hebben al aangegeven er een of meer exemplaren van te willen hebben. Ook u als HJC-lid kunt in het bezit komen van zo’n boekje. Als u na lezing van de digitale versie denkt ook een exemplaar te willen hebben, dan kunt u dat bestellen bij Auke Bender door een aan hem gerichte email: phoca@online.nl. Het boekje zal tegen kostprijs verkrijgbaar zijn. Gezien het tot nu toe bestelde aantal exemplaren zal dat ongeveer 8 euro zijn.

 

Een leuk verhaal


De voorzitter van de Koninklijke HFC voetbalclub komt toevallig op onze haven. Hier een leuk stukje wat hij hierover geschreven heeft.


 

Algemene Ledenvergadering 10 oktober 2020


Naar aanleiding van de extra coronamaatregelen die sinds 29 september van kracht zijn heeft het bestuur overlegd met de gemeente Haarlem en de Veiligheidsregio Kennemerland. Het is waarschijnlijk dat er beperkingen gaan gelden die zodanig van invloed zijn op het maximaal toegestane aantal aanwezigen dat wij niet alle aangemelde leden kunnen huisvesten. Voor dat geval onderzoekt het bestuur alternatieve mogelijkheden met als doel de vergadering op 10 oktober door te laten gaan.
Vanzelfsprekend doen wij dat dan op een wijze die voldoet aan alle door eerder genoemde instanties gestelde eisen.
Iedereen die zich tijdig heeft ingeschreven krijgt bericht over de wijze waarop en/of waar hij/zij aan de vergadering deel kan nemen.
Wij houden u op de hoogte.
Wilko Emmens
voorzitter a.i.


Van de havencommissaris


Op dinsdag is de haven zoals altijd gesloten. Er kunnen die dag geen boten te water of uit het water worden gehaald of boten worden gehuurd.
Dat betekent ook dat als u bijv de loods of het clubhuis opent u er ook weer verantwoordelijk voor bent dat die weer gesloten wordt. Het is belangrijk dat alles goed op slot is en de alarmen aan staan. En cameratoezicht is natuurlijk actief.


 

Algemene Ledenvergadering 10 oktober


Het coronavirus is nog onder ons, daar zijn wij het afgelopen weekend weer nadrukkelijk op gewezen.
Het a.i. bestuur denkt met de gekozen locatie en de genomen maatregelen te kunnen voldoen aan de nieuwe eisen die de Veiligheidsregio Kennemerland en/of Gemeente Haarlem stellen aan bijeenkomsten van meer dan 50 personen.
Om daarvan zeker te zijn, hebben wij ons bij de Gemeente Haarlem gemeld en wachten nu af of zij zich in ons standpunt kunnen vinden.
Wij houden u op de hoogte.

Wilko Emmens
Voorzitter a.i.


 

Bediening brug Schellingwoude


Helaas is de afstandsbediening van de brug Schellingwoude zodanig defect dat het waarschijnlijk tot het voorjaar 2021 gaat duren voor dat deze hersteld zal zijn.
De brug wordt nu ter plekke door brugwachters bediend.
Dit heeft tot gevolg dat zo lang de brug op deze wijze bediend wordt de bedieningstijd is gewijzigd van 9 uur in de ochtend tot 22 uur in de avond. De spitssluiting blijft ongewijzigd.

Met vriendelijke groet, 
Auke Bender
Regievertegenwoordiger West-Holland

 

Waar is de Selene?


Henny en Tjerk zijn met hun boot Selene op weg van Palma de Mallorca naar de Canarische eilanden. Ze hebben genoten van de Spaanse kust en zijn nu aangekomen in Lagos, Portugal. Hier vullen zij hun voorraden aan en wachten op een goed ‘weather-window’ om te vertrekken naar de Canaries, een afstand van ruim 500 mijl.
 

Uitnodiging ALV

Betreft: Algemene Ledenvergadering HJC, op 10-10-2020, aanvang 20.00 uur
Locatie: Sportvereniging Olympia, Henk van Turnhoutpad 1, 2034 JL Haarlem

Beste HJCers,
Hierbij ontvangt u de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering. Het a.i. bestuur is van mening dat het van groot belang is dat de ALV een bestuur mandateert, zodat de a.i. situatie kan worden beëindigd.

Ter beperking van het risico van corona moeten wij helaas strikte regels in acht nemen, wij vertrouwen op uw begrip daarvoor. Dat is ook de reden dat wij de agenda hebben ingekort tot de strikt noodzakelijke punten.

Uw deelname aan de vergadering dient van te voren opgegeven te worden. Inschrijven kan tot 3 oktober 20.00 uur via het websiteformulier "Aanwezigheid ALV zaterdag 10 oktober 2020". Om in te schrijven klikt u op deze link https://fd10.formdesk.com/HJC/ALV of u plakt deze link in uw browser in de URL balk. U kunt het formulier eventueel ook printen, waarna u het ingevuld en getekend kunt scannen en mailen naar secretaris@haarlemschejachtclub.nl, per post kunt sturen naar Haarlemsche Jachtclub, Postbus 2267, 2002 CG HAARLEM of kunt deponeren in de bestuur brievenbus in de hal van het clubhuis.

Bovenstaande is helaas nodig om aan de vereiste maatregelen te voldoen maar ook om, afhankelijk van het aantal deelnemers, de ruimte aan te kunnen passen. Op de avond zelf zal bij de ingang van de zaal gecontroleerd worden of u zich heeft opgegeven.

Alleen stemgerechtigde leden en donateurs hebben toegang tot de vergadering. In tegenstelling tot wat wel gebruikelijk was kan helaas geen toegang worden verleend aan niet stemgerechtigde partners of familieleden. Leden/donateurs die zich niet hebben opgegeven kunnen alleen worden toegelaten als er bij aanvang van de vergadering nog plaatsen beschikbaar zijn.

Het bestuur vraagt uw medewerking om de vergadering zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat betekent dat u uw vragen over de verslagen en voor de rondvraag uiterlijk een week voor de vergadering (dus uiterlijk 3 oktober) bij de secretaris moet hebben ingediend. Tijdens de vergadering worden geen cijfers (zie website) of verslagen (zie Schuimspatten 2020) gepresenteerd, u dient die zelf uitgeprint of anderszins mee te nemen.

Corona maatregelen:
 • U blijft thuis als u last heeft van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts of benauwdheid of als iemand in uw huishouden dit heeft
 • Ontsmet uw handen voordat u de vergaderzaal binnen komt
 • Houd altijd 1,5 meter afstand tot elkaar
 • Na binnenkomst dient u direct plaats te nemen, loop zover mogelijk door en sluit aan, zo voorkomt u dat u elkaar moet passeren
 • Om geloop te voorkomen is er geen pauze
 • Er is na afloop helaas geen gelegenheid tot het nuttigen van een drankje
Namens het a.i. bestuur,
Fleur Finnema
Secretaris a.i.

Het financiele jaarverslag, de notulen van de vorige ALV, de agenda en het rooster van aftreden staan op Mijn HJC.


 

Nieuwe bagagewagen


Nieuwe bagagewagen in gebruik genomen. Alleen bagage graag en niet te verwarren met een kruiwagen! De eerste leden hebben hem al uit geprobeerd. 

Hans neem afscheid van technische commissie


De werkploeg is weer met veel enthousiasme begonnen. Na de druk bezochte maandagavond nu ook de woensdag overdag ploeg, zoals gewoonlijk beginnend met koffie, waarna het werk werd ingedeeld, vele kleine klussen werden aangepakt, maar ook het steeds weer terugkomende snoeiwerk grondig werd aangepakt.
Na afloop werd er nog gezellig nagepraat en op passende wijze onze voorzitter van de technische commissie Hans Gortworst bedankt voor het jarenlang coördineren van de werkzaamheden. Zijn taak wordt over genomen door Jos Ridder. Wil je geen gezelligheid missen, kom dan onze ploeg versterken!

Goos Finnema
Havencommissaris 

Woensdag werkdagen zijn weer begonnen


Vanaf 9 september gaat de woensdag werkploeg weer iedere week aan het werk. We zullen ons best doen om er weer een fijn en gezellig klusseizoen van te maken. We gaan aan het onderhoud weer de nodige tijd besteden, maar ook nieuwe projecten realiseren. We hopen dat er meer leden komen die de afgelopen jaren lid zijn geworden, maar nog niet in de gelegenheid zijn geweest iets voor hun club te doen. We beginnen om 10.00 uur met koffie en eindigen rond vieren met een borrel. Let op: Je blijft thuis als je koorts hebt, kucht, hoest en/of verkouden bent of als iemand in uw huishouden dit heeft en houdt altijd 1,5 meter afstand tot elkaar!


 

De Primevere vaart weer!


Ria en Wim Jutjens varen weer en verkennen de Algarve. Door alle corona perikelen zijn de plannen vertraagd. Maar nu vaart de Primevere weer en Ria en Wim zijn hier te volgen. 
 

Maandag werkavonden beginnen weer


Maandagavond 7 september gaat de werkploeg weer van start. Er wordt iedere maandagavond vanaf 19.00 uur weer opgeruimd, geschilderd, getimmerd enz. Er kwamen dit voorjaar veel nieuwe leden helpen, waar we heel blij mee zijn. We hopen daarom dat er nog meer leden komen die de afgelopen jaren lid zijn geworden, maar nog niet in de gelegenheid zijn geweest iets voor hun club te doen. Het is bijzonder gezellig en de koffie staat klaar. Let op: Je blijft thuis als je koorts hebt, kucht, hoest en/of verkouden bent of als iemand in uw huishouden dit heeft en houdt altijd 1,5 meter afstand tot elkaar!
Namens de maandagavond werkploeg,
Theo van Roode

 

Winterstalling

Het vaarseizoen loopt al weer snel naar het einde, nog een paar weken en de schepen kunnen weer de winterstalling in.

Als u afgelopen jaar met uw schip op de wal heeft gestaan of in het water heeft gelegen, gaan we er van uit dat u dit jaar weer op de kant gaat of in het water blijft.
Wijzigt er echter iets dan graag dit formulier invullen. Wat kan er allemaal wijzigen?
 • voor de eerste keer winterstalling op de HJC (wal, loods of in het water),
 • als u winterstalling in het water had en nu op de wal wilt,
 • als u winterstalling op de wal had en nu in het water wilt,
 • als u eerst met mast omhoog op de wal stond en nu zonder mast wilt of andersom.
 • iedere andere situatie die anders was dan het jaar ervoor.
Tot slot: afhankelijk van wanneer u eruit gaat verwachten we dat u het dagdeel, wanneer uw boot uit het water gaat ’s ochtends of ’s middags, aanwezig bent en hand en span diensten verricht.

Goos Finnema
Havencommissaris a.i.


 

Stremming Lorentzsluizen bij Kornwerderzand

Door werkzaamheden aan de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand is er vanaf maandag 31 augustus tot en met zondag 6 september een stremming voor de scheepvaart. Dit sluizencomplex zorgt ervoor dat schepen van en naar de Waddenzee kunnen komen. Wat je vanaf 31 augustus kunt doen, is omvaren via de Stevinsluizen bij Den Oever. 

Watersporters zelf verantwoordelijk


Watersporters zijn per 17 augustus 2020 zélf verantwoordelijk om pechhulp te regelen bij niet-spoedeisende situaties. Het gaat hierbij om omstandigheden waarbij er geen acuut gevaar is voor levens en/of vaartuigen. Denk hierbij aan motorpech en hulp bij het slepen van het vaartuig naar een haven. Bij gevaar dient altijd de Kustwacht gealarmeerd te worden via 0900 – 0111 of VHF-kanaal 16. Lees hier verder.


 

De HJC op de radio!

Op 15 juli j.l. is er een interview over de Blauwe Vlag met ons onze voorzitter a.i. Wilko Emmens uitgezonden op NH radio. Het fragment is  [hier] terug te luisteren (even doorspoelen naar 48:45 minuten).
 


Clubhuis geopend

Het clubhuis is weer ouderwets gezellig op een moderne afstand. U bent elke ochtend om 10:00 uur en elke middag om 15:00 uur welkom voor een lekkere kop koffie of thee.

Meld je aan bij het HJC Poetsteam en sta aan de basis van dit nieuwe fenomeen!

Wil je gezellig met een ploegje zo af en toe poetsen? Kom dan bij het HJC Poetsteam. De bedoeling is dat we met een leuke ploeg poetsers en poetssters ervoor zorgen dat het clubhuis en de daarbij horende faciliteiten mooi schoon zijn en lekker fris ruiken. Gezelligheid staat voorop in het HJC Poetsteam en natuurlijk een lekkere schone club!!

Wie wil het HJC Poetsteam coördineren?

Wie wil zo af en toe helpen met poetsen en sluit zich aan bij het HJC poetsteam?

Laat het weten! Samen houden we het schoon!!!

Mail naar clubhuis@haarlemschejachtclub.nl

Met vriendelijke groet,
Wouter Coosemans
Clubhuiscommissaris a.i.
 

Douches geopend

Ontwikkelingen met betrekking tot wat wel en niet kan ten aanzien van Coronamaatregelen volgen elkaar snel op. Het bestuur doet haar best deze zo snel en goed mogelijk in te passen in het HJC beleid en niet voor niets adviseerden wij al eerder regelmatig de website te raadplegen. Met uitzondering van het clubhuis mogen onze faciliteiten inmiddels weer gebruikt worden. Houdt u svp wel aan de maatregelen want alleen met elkaar houden wij Corona onder controle. Dat geldt ook voor de HJC. 
Klik  hier voor het actuele Corona protocol.
 

Financieel jaarverslag 2019

Het "financieel jaarverslag 2019" staat onder "mijn HJC"  ( klik)
 

Update coronaverordeningen Watersportverbond

Gelukkig deze keer goede berichten!

Veel jachthavens in de regio laten weer (beperkt) passanten toe met schepen die wat sanitair betreft zelfvoorzienend moeten zijn, want toiletten op jachthavens blijven tot 1 juli gesloten. Terrassen op havens mogen per 1 juni weer gebruikt worden. Max 30 personen zijn toegestaan met een onderlinge afstand van 1,5 m.

Betreft het toelaten van passanten het openen van het terras op de HJC: het bestuur is druk bezig e.e.a. uit te werken en komt hier nog op terug.

Ook de bedientijden in de regio worden aanzienlijk verruimd en soms worden de beperkingen zelfs helemaal opgeheven:

 • De provincie Zuid-Holland gaat m.i.v.11 mei op alle dagen bedienen van 9.00 tot 19.00 uur.
 • De provincie Noord-Holland gaat m.i.v. 21 mei weer bedienen volgens de normale zomerbedientijden.
 • Gemeente Zaanstad (Zaan en Nauernaschevaart): op 21 mei wordt de stremming van de Wilhelminasluis opgeheven. Op de Zaan en Nauernaschevaart, wordt vanaf 6 april al normaal bediend.
 • Hoogheemraadschap Rijnland: de Rijnlandsluis te Spaardam wordt m.i.v. 21 mei bediend volgens de normale zomerbedientijd.
 • Rijkswaterstaat bedient de bruggen in de regio volgens de normale zomerbedientijd.

Met vriendelijke groet,

Auke Bender

Regiovertegenwoordiger West-Holland
 


De HJC voert nu de blauwe vlag

Milieukeurmerk Blauwe Vlag toegekend aan Haarlemsche Jachtclub Haarlem – 11 mei.

De Haarlemsche Jachtclub heeft afgelopen week het keurmerk Blauwe Vlag ontvangen. Dit is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. De zeilvereniging aan de Mooie Nel in Haarlem voldoet aan alle criteria.

Veilige en schone jachthavens en stranden
Criteria waaraan moet worden voldaan zijn bijvoorbeeld schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de Haarlemsche Jachtclub nog aan de vereisten voldoet. De Haarlemsche Jachtclub ontving de Blauwe Vlag voor de eerste keer. “Wij zijn er trots op dat wij deze onderscheiding in ontvangst mogen nemen. Ik ben al lang lid van de Haarlemsche Jachtclub en weet nog goed dat de waterkwaliteit in de periode dat ik lid werd, niet aanmoedigde om een duik te nemen. Dat is nu gelukkig heel anders. Met dank aan allen die daaraan hebben meegewerkt voldoen wij aan de eisen die de Blauwe Vlag stelt”, zegt Wilko Emmens van de Haarlemsche Jachtclub. “Naast al onze leden die hier graag verblijven, hebben wij een intensief jeugdzeilprogramma en in de zomermaanden worden wij door veel passanten bezocht. Met onze prachtige locatie is het ‘Blauwe Vlag’ keurmerk een extra aanbeveling voor de Haarlemsche Jachtclub. Wij zullen ons inspannen om ook in de toekomst te blijven voldoen aan de eisen die aan dit keurmerk verbonden zijn”.

Blauwe Vlag
Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur, een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieuorganisatie.

COVID-19
De jurering van Blauwe Vlag vindt plaats op basis van ervaringen van inspecties die uitgevoerd zijn in het vorige seizoen. Uiteraard dient de jachthaven ook in 2020 aan deze eisen te voldoen. In het kader van COVID-19 heeft de internationale jury bepaald dat jachthavens de voorgeschreven verordeningen en regels van de betreffende veiligheidsregio strikt toepast. De Haarlemsche Jachtclub heeft zorgvuldig de regels toegepast op de haven en de voorzieningen om een zo veilig mogelijke recreatievoorziening aan te bieden. In normale omstandigheden zou de Blauwe Vlag uitgereikt zijn tijdens een jaarlijkse nationale ceremonie. Vanwege het COVID-19 virus, is de vlag afgelopen week op de Haarlemsche Jachtclub uitgereikt zonder publiek. Leden konden de ceremonie via Facebook volgen.
 

Het jeugdzeilen gaat van start!!!

Het is zover de zeillessen en trainingen gaan beginnen. Op donderdag 14 mei en vrijdag 15 mei gaan de optimisten splashes en lasers met de jeugd tot 18 jaar het water op. We kunnen het hele CWO programma doorlopen alle 12 lessen kunnen doorgaan als het weer het toelaat. We hebben een protocol dat voldoet aan alle eisen, ondanks een aantal berperkingen gaan we ervan uit dat we een leerzame gezellige les/training zullen hebben met een hoop zeilplezier.  Bij vragen neem contact op met  Monique Pals

 


Schutregime


 

Opening van het seizoen, zondag 17 mei

Zoals u allemaal op deze website en onze Facebook pagina heeft kunnen lezen gaan binnenkort de zeillessen voor de jeugd tot 18 jaar weer beginnen. Hierom willen we graag het seizoen officieel openen en wel op zondag 17 mei om 16:00 uur. Omdat dit vanwege de corona maatregelen helaas niet op de gebruikelijke manier kan plaatsvinden is er besloten om dit live te streamen op onze YouTube pagina.
 

Dit werkt heel simpel:

 1. U zet een glas champagne naast uw computer
 2. U klikt zondag HIER om naar onze YouTube pagina te gaan.
 3. U klikt op de foto van de vlaggenmast. "de HJC live"
 4. U zet het geluid aan.
 5. Nu kunt u live genieten van het openen van het seizoen en uw champagne opdrinken.

 

Verder willen wij graag iedereen met een google account (gmail) of een YouTube account vragen zich op ons YouTube kanaal te abonneren. Dit is ook heel simpel:

 1. U klikt HIER om naar ons YouTube kanaal te gaan.
 2. U logt in met uw google of YouTube account.
 3. U klikt op de grote rode knop “abonneren”.
 4. Vraag al uw vrienden en kennissen die de HJC een warm hart toedragen zich ook te abonneren.
 

Corona protocol HJC, van kracht tot 20 mei 2020

 • Uitsluitend leden mogen de haven betreden, een lid mag een introducee meenemen.
 • Leveranciers mogen alleen na toestemming havenmeester het terrein betreden.
 • De haven is tot 20 mei gesloten voor passanten en het is niet toegestaan om aan boord te overnachten.
 • Houdt er rekening mee dat de sanitaire voorzieningen gesloten zijn.
 • Contact met de havenmeester geschiedt uitsluitend telefonisch of via “balkon” gesprek.
 • Je blijft thuis als je kucht, hoest en/of verkouden bent. Krijgt je daar ook koorts en/of benauwdheid bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Blijf ook thuis als iemand anders in jouw huishouden verkoudheidsklachten en koorts en/of benauwdheid heeft.
 • Je betreedt alleen de haven voor het bezoeken van of het uitvoeren van werkzaamheden aan een gestald schip of voor het hellen van het schip.
 • Houdt altijd 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • Extra aandacht in het 1,5 meter afstand houden verdient “verkeer” op de steigers. Daar is het extra noodzakelijk om anderen de ruimte te geven. Personen die de steiger willen verlaten hebben voorrang. De tegenligger keert om naar een punt waar 1.5 meter afstand in acht genomen kan worden.
 • Groepsvorming is verboden.
 • Het speeltuintje blijft tot nader berichtgeving gesloten.
 • Het is, na verkregen toestemming van de havenmeester toegestaan professionele werkzaamheden door derden aan een schip uit te laten voeren.
 • Varen mag zolang dit zonder assistentie van derden mogelijk is.
 • Maximaal 2 personen aan boord tenzij meerdere mensen een huishouden vormen. Houd ook aan boord 1,5 meter afstand.
 • Blijf gewoon thuis als je niet op de haven hoeft te zijn.
 • Spreek elkaar erop aan als men zich niet aan het protocol houdt. Doe dit met respect.
 • Ervaar je een vervelende situatie? Meld het dan bij het bestuur a.i..
 • Ten slotte dienen leden aanwijzingen van de havenmeester of een bestuurslid strikt op te volgen.

Eventuele wijzigingen in het protocol worden op de website bekend gemaakt. Laten we er samen voor zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt. 

Van het jeugdzeilen

Hoopgevend nieuws deze week voor de jeugd betreft het zeilseizoen van 2020. Jeugd tot 13 jaar mag na 28 april starten met trainen en sporten in de buitenlucht. Fysiek contact moet zoveel mogelijk vermeden worden. Ook de jeugd tot 18 jaar kan starten, zij het met het 1,5 meter regime. Het gaat hierbij alleen om trainen, er worden geen wedstrijden gespeeld of gevaren. De jeugdcommissie is bezig om een protocol te schrijven dat aan alle eisen die door het watersportverbond, de veiligheidsregio Kennemerland en het RIVM gesteld worden voldoet. Als we dit naleven kunnen we starten met lesgeven.
We zullen dit protocol als het klaar is volgende week met de leden delen. Als eerste bespreken we het met de instructeurs, als die denken dat ze onder deze maatregelen een goede leerzame risicoarme les kunnen geven dan wordt het gepresenteerd aan het bestuur. Als het bestuur zijn goedkeuring geeft dan kunnen we starten in de week na de meivakantie op donderdag en vrijdag 14 en 15 mei. De eerste drie lessen worden dan sowieso volgens dit protocol gegeven. Op 11 mei worden de regels van het RIVM opnieuw bekeken, we zullen het protocol dan naar de nieuwe regels aanpassen.
 


Trailer helling/kraan buiten gebruik

Beste boot bezitter, het is voor niet-leden helaas NIET mogelijk om gebruik te maken van de trailerhelling en de hijskraan. De vereniging volgt daarbij het advies op van het Watersportverbond.

Zodra er nieuwe richtlijnen zijn met betrekking tot de coronamaatregelen bent u weer van harte welkom.

G. Finnema
havencommissaris a.i
 


HJC doneert aan de voedselbank

Zoals iedereen weet is het clubhuis momenteel helaas niet geopend. Er zijn ook geen zeiltrainingen en de altijd zo gezellige derde zondag van de maand borrel gaat ook niet door. Door het niet doorgaan van al deze activiteiten is er ook geen verkoop van de bar. Omdat wij het zonde vinden dat de voorraad verloopt doneert de HJC een groot deel daarvan aan de voedselbank
.
De HJC bedankt de voedselbank voor het goede werk dat zij verrichten!

Met vriendelijke groet,
Wouter Coosemans
Clubhuiscommissaris a.i.

 


UPDATE - Grote sluis en brug Spaarndam

Rijkswaterstaat heeft besloten tot nader order de brug over zijkanaal C
(Rijksweg 9) en de Buitenhuizerbrug op zon-en feestdagen NIET te
bedienen.

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft in verband met gezondheidsrisico's besloten alle bruggen en sluizen op zon- en feestdagen te sluiten.
De openingstijden zullen er als volgt uitzien:

Vanaf 1 april Grote sluis en brug te Spaarndam:
maandag tot en met vrijdag 05.30 – 21.30
zaterdag 8.30 – 16.30
zon- en feestdagen gesloten

Deze openingstijden gelden voorlopig voor de maand april en mei, onder voorbehoud van beschikbaarheid van de medewerkers en de maatregelen van de overheid.


Boten te water

De kalender vind u hier, let erop dat alles 2 dagen opschuift. De havenindeling vind u onder "mijn HJC"
 

Staande mastroute gewijzigd

Een belangrijke mededeling voor leden die een schip hebben met een staande mast.

Zoals bekend heeft de gemeente Haarlem de spitssluiting in de avond verschoven met een half uur. (was van 16.00 uur tot 18.00 uur en wordt 16.30 uur tot 18.30 uur.)
 

Lees verder

Een laatste bericht van de Selene

Nog een afsluitings eindtocht van de Selene, ik kan het niet laten.
De tijd gaat nu snel en liggen met de boot alweer ruim en week in de jacht haven "Marina Honneysuckle" in Newcastle, NSW.
Daarvoor een prima laatste zeiltocht gehad vanaf de Nelson bay een waterrijk gebied met leuke kleine haventjes, vooral veel kleine soort walvissen gezien en bijzondere vogels.
  Lees verder

Zeilcursus volwassenen

Per vandaag 10 maart 2020 sluiten we de inschrijving voor het volwassen zeilen in de polyvalk. De cursus is volgeboekt. We wensen iedereen die zich ingeschreven heeft veel zeilplezier. Een bevestiging met de indelingen wordt op een later tijdstip naar de cursisten gemaild.
 


Pubquiz

De HJC Pub Quiz
Wegens het enorme succes van vorig jaar geprolongeerd: de HJC Pub Quiz.
Nu op zaterdagavond 7 maart 2020 om 20 uur in ons clubhuis.


  Lees verder

van het jeugdzeilen

Van het jeugdzeilen

Maart roert zijn staart, we hopen niet dat alle wind in april op is want dat zou jammer zijn voor het zeilseizoen en de zeillessen.

We hebben de afgelopen maand al het één en ander gedaan aan voorbereiding van de lessen en de instructeursopleiding. 8 februari zijn we bij elkaar geweest voor de instructeursopleiding en op 29 februari deden we dat nog een keer en deze keer hebben we ons de halve dag onder leiding van Marcel Groot verdiept in de EHBO op en rond het water. Ook hebben de nieuwe assistent instructeurs geoefend in het maken van lesplannen. We hebben bij de zeillessen nog plek voor 4 beginners op de donderdag, en 2 plekken in de polyvalk op vrijdag.  Verder is het in overleg wat er eventueel nog mogelijk is in de groep splash/laser rs feva met club-of eigen boot, en bij de gevorderden en wedstrijdgroep met eigen boot.

Volwassenzeilen

Bij het volwassenzeilen zijn we ook actief met de indeling en het werven van nieuwe instructeurs onder onze zeilgetalenteerde leden, op 1 maart hebben we een koffiebijeenkomst om 11 uur in het clubhuis om te kijken hoe we dit op een soepele manier willen gaan inplannen. De bedoeling is om koppels te maken van 2 instructeurs die beide 4 lessen voor hun rekening nemen en de lessen in overleg met de cursist indelen in verband met vakanties, beschikbaarheid e.d. wanneer je dit leuk lijkt en aan wilt sluiten neem contact op via jeugd@haarlemschejachtclub.nl
 


Mooie Nelloop word Mooie Nelstorm kijken

Door de extreme weersomstandigheden (zie ons Windguru station) is er helaas besloten het wandelen niet door te laten gaan, Maar het was des te gezelliger tijdens de drukbezochte boerenkoolmaaltijd.

 

Meteo cursus afgelopen

De weercursus met Henk Huizinga is weer afgelopen. Het was een zeer geslaagde cursus en we hebben ook nog een van zijn gesigneerde boeken ontvangen voor de boekenkast.

 

Elektraprijzen

Van de Penningmeester,

 

U heeft van mij nog een uitwerking te goed over de verhoging van de elektra prijs van 22 naar 35 cent per kWh.

Ondertussen heeft zich een nieuwe ontwikkeling voorgedaan. Ik ben me na de ALV verder gaan verdiepen in de contracten die we hebben met Liander en de overige betrokkenen bij leveringen van energie aan de HJC. Hieruit bleek dat werkelijke piekwaarden die de HJC op enig moment produceert veel lager liggen dan aangenomen werd bij het afsluiten van de contracten. Wij hadden dus een veel hoger kWh contract met Liander dan noodzakelijk bleek te zijn.

Inmiddels is het contract per 1 januari herzien en substantieel teruggebracht.

Hiermee ontbreekt verder de grond om de verhoging van 22 naar 35 cent te rechtvaardigen.

Het tarief voor elektra is en blijft dus 22 cent per kWh.

Met dank aan de moderne meettechnieken waarbij we gedurende het hele jaar terug kunnen kijken wat het dagelijkse kWh verbruik is en pieken apart in beeld kunnen worden gebracht.

 

Met vriendelijke groet,

 

P. Unkel

Penningmeester.
 


Geslaagde 3de zondag

Vandaag gaf Klaas de Jong aan een vol clubhuis met meer dan 50 man een uiterst interesante presentatie over het onstaan van ons geliefde vaarwater, hij had een mooi verhaal met een groot aantal prachtige kaarten waar hij dankzij de nieuwe beamer prachtig op kon inzoomen. Hierna werd er onder het genot van een drankje nog gezellig nagepraat.

 

Update - Bart op WK 49’er

UPDATE 15-2

Bittere pil voor Lambriex & Van Vugt
De Nederlandse 49er-mannen Bart Lambriex & Pim van Vugt voeren een sterk WK en lagen gedurende de hele week op koers om een Nederlandse 49er-team voor Tokio 2020 te kunnen kwalificeren. Een top 8 landenplek zou hiervoor voldoende zijn. Op de laatste wedstrijddag zit het echter tegen en moeten de mannen een 25e en 9e plek aan hun scorebord toevoegen. Dit brengt het duo naar een 9e landenplek en de 11e plek in het overall klassement. 

"Dit is gewoon heel zuur", vertelt Van Vugt. "We moeten er net een stapje bovenop doen. Een 11e plek is niet slecht natuurlijk, maar we moeten gewoon net iets beter, dan heb je dit probleem niet."

Na het WK hebben de 49er-zeilers nog 2 kansen om aan de prestatie-eisen van NOC*NSF te voldoen. Dit kan nog tijdens de Prinses Sofia Cup (Palma de Mallorca, 30 maart t/m 4 april) en tijdens het EK 49er (Garda, 11 - 17 mei).

 

Voor de Nederlandse mannen in de 49er, Bart Lambriex en Pim van Vugt, staat er redelijk wat op het spel. Bij het WK in Geelong hebben de mannen de kans te voldoen aan de prestatie-eisen voor de Olympische Spelen van Tokio, indien zij (voor de 2e keer) een top 8 plek (landen) weten te varen.

De zeilers hebben de landenkwalificatie in de 49er tijdens het afgelopen WK in Auckland reeds binnen weten te halen en met de 8e plaats overall eveneens de eerste ‘halve NOC*NSF nominatie’ op zak. Mochten zij in Geelong wederom voldoen aan die prestatie-eis, dan is het nog een kwestie van afwachten of zij het enige Nederlandse team blijven dat aan deze eisen voldoet. Indien een ander Nederlands team zich op een later moment nog kwalificeert, zal er een interne selectie volgen.

Lambriex & Van Vugt hebben de afgelopen periode aan verschillende doelen gewerkt: “Een daarvan was onze snelheid bij licht weer verbeteren. Dat hebben we goed kunnen doen tijdens ons trainingskamp in Vilamoura, begin januari. Daarna zijn we naar Australië vertrokken en hebben we aan onze andere punten gewerkt: boathandling, starten en racen. Tijdens dit WK kunnen we onze tweede halve nominatie halen en dat willen we heel graag. Maar de focus leggen we vooral op het zeilen zelf. We willen ons niveau halen en ervan leren om betere zeilers te worden.”

Kijk hier voor de uitslagen.
 


Van de jeugd

Schaatsen zit er dit jaar nog niet in, dat betekent dat je vanzelf weer verder gaat denken aan het zeilseizoen. In februari starten we met de instructeursdagen, dit jaar hebben we 5 nieuwe jeugdleden die zich opgegeven hebben om instructeur te worden. Zaterdag 8 februari komen ze voor de eerste keer bij elkaar.

Zouden jullie mij een plezier willen doen en de kinderen die doorgaan met zeilen in schrijven, dan heb ik het voornamelijk over de gevorderden en wedstrijdgroep, zodat we overleg kunnen hebben binnen de jeugdcommissie over de in te zetten trainers.

Ook wanneer je twijfelt op welk niveau je zou willen starten of wil starten bij de wedstrijdgroep of door wilt groeien naar de splash/laser/Rs feva of polyvalk groep neem alsjeblieft contact op.

Je begrijpt het al, we zitten volop in de voorbereiding.

Hartelijke groet,

Jeugdcommissie HJC

Monique Pals
 


Een nieuw verslag van de Selene op wereldreis

Er is weer een nieuw verslag van Henny en Tjerk die naar Australie varen. Lees het hier
Hier kan je zien waar ze nu zijn. 

Zonnepanelen

zonnepanelen 

Klik hier voor de actuele opbrengst.

 

Bart haalt kwalificatie voor Olympische Spelen

Bart Lambriex heeft de landenkwalificatie gehaald voor de Olympische Spelen. Nu moet hij nog als team aan de eisen voldoen. Maar superknap!

Annette Bekkering en Annemiek Duetz (49erFX) zijn wereldkampioen geworden. En Bart Lambriex en Pim van Vucht in de 49er hebben door als 8e te eindigen zowel hun landennominatie (eis World Sailing) gehaald als hun eerste (van de twee) top 8 van de kwalificatie-eis van NOC*NSF.
 

ONZE SPONSORS

© 2021 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix