Nieuws archief

Met de motorboot naar Parijs – Berlijn – Maas/Moezel/Rijn

Ger van de Peppel, eens verwoed zeiler, maar nu al weer zo’n 18 jaar gepassioneerd motorbootvaarder, vertelt over zijn lange reizen met de “Meltemi”, een Crown van 11.30 mtr., gebouwd in Leiderdorp.
Hij houdt ervan om zijn reizen goed voor te bereiden en de regelgeving over het varen op de verschillende binnenwateren te kennen, voordat hij van wal steekt. Ger is lid van De Nieuwe Meer uit Aalsmeer.
Zondag 17 maart belooft een middag te worden vol avontuur met veel beelden, maar ook met leerzame tips voor een veilige vaart.
Een middag om niet te missen.
Aanvang: 15.00 uur. Gelijk aansluitend vanaf 16.00 uur de gezellige 3e zondag v/d maand borrel. 

De HJC Pubquiz

Test: hoeveel zeilers zitten er minimaal aan boord van een boot die aan de Volvo Ocean Race meedoet? En: wat is de maximale diepte van de Mooie Nel?
Weet jij (bijna) alles van watersport, van de Haarlemsche Jachtclub maar ben je ook een muziekkenner? En ga je graag de strijd aan met je eigen gekozen team voor de winst?
Doe dan mee aan de allereerste HJC Pubquiz.
Op 9 maart houden we in het clubhuis een pubquiz voor alle leden: jong, oud, zeiler of motorbootvaarder. Gedurende 10 ronden testen we al je kennis van muziek, topografie, havens, watersport en van de HJC. Alles wat je nodig hebt is een goed team en parate kennis.
Het avondvullend programma begint om 20.00 uur. Wij zorgen voor voldoende hapjes en drankjes.
Kies je eigen team (met de allerbeste mensen) bestaande bij voorkeur uit 3 tot maximaal 6 personen en meld je aan bij:   evenementen@haarlemschejachtclub.nl
De inschrijving kost maar 1 euro per persoon.
Vol = vol.
 

Bezoek bouwlocatie nieuwe zeesluis IJmuiden 10 maart

In IJmuiden wordt hard gewerkt aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. Met deze sluis wordt de toegang tot Amsterdam voor de steeds groter wordende schepen mogelijk gemaakt. Als je regelmatig richting IJmuiden rijdt, is je de omvang van dit project vast al wel opgevallen. Wil je meer weten over de bouw van de drie enorme sluisdeuren en de uitdagingen die het transport ervan van Zuid-Korea naar IJmuiden betekenden? Dan krijg je nu de kans om dat met eigen ogen te zien door aan deze excursie deel te nemen.


Het programma ziet er als volgt uit;
12.30-13.00 HJC- IJmuiden, SHIP (Sluis Haven Informatie Punt)Noordersluisweg 1,1975 AM IJmuiden.
13.00-14.00 Speciaal voor de HJC een presentatie van Jeroen Emmens over transport van de sluisdeuren van Zuid Korea naar IJmuiden dat onder supervisie van Mammoet werd uitgevoerd.
14.00-15.00 Rondleiding in groepen van 20 personen door twee gidsen.
15.00 einde bezoek Ship en terugreis op eigen gelegenheid.

We stellen ons voor om gezamenlijk vanaf de HJC te vertrekken. Daar kunnen we nog carpoolafspraken maken. Het inschrijfgeld voor deze excursie bedraagt € 10,- pp. Daarvoor krijg je een ontvangst met thee/ koffie, de zaalpresentatie van Jeroen Emmens en de rondleiding van een uurop de bouwlocatie.

Inschrijven en betalen voor deze excursie kan hier. (maximum aantal deelnemers 40) Inschrijving is vol.

Als je daar van te voren al een kijkje wilt nemen, dan kun je dat doen op de website:  https://ship-info.nl 

Zonnige werkdag

Woensdag 27 februari was een prachtige dag. Er was dan ook een flinke opkomst voor de woendag werkdag met een gezellige lunch en na-borrel. Voor de foto's klik hier. 

Hoe haal je meer snelheid uit je zeilboot?

Elke zeiler heeft zich wel eens de vraag gesteld hoe het mogelijk is dat je door een gelijkwaardig schip wordt ingehaald. Vanmiddag gaat Jeroen Koninkx in op het belang van een goede zeiltrim. Zowel voor wedstrijdboten als voor toerzeilers. Jeroen is directeur / eigenaar van SailSelect, een Nederlandse zeilmaker die de productie uitbesteed aan industrie leidende zeilmakers zoals: Rolly Tasker Sails en Bankssails. Daarnaast is Jeroen een bevlogen wedstrijdzeiler, ook met toerjachten. Vanmiddag gaat hij zijn ervaring met ons delen. Het beloofd een informatieve en inspirerende middag te worden.
Zondagmiddag: 17 februari 2019, 15.00 uur
Zorg dat je erbij bent!! 

Nieuwe ledenmiddag en Mooie Nelloop

Veel nieuwe leden waren af gekomen op de nieuwe ledenmiddag. Diverse bestuursleden en vrijwilligers vertelden over wat zich allemaal afspeelt op de HJC. We hopen dat deze middag de club iets dichter bij deze leden heeft gebracht.De mooie nelloop had door het slechte weer niet heel veel deelnemers. Het werd toch een mooie wandeling en hardloop wedstrijd. Er kwamen drie dames tegelijk over de finish namelijk Monique Hoogland, Nelda Steffens en Corine Meijer. Bij de heren nam Nico Hoek de beker mee naar huis. De wandelaars hadden weer een prettige gastvrije stop met warme chocomel bij de HZV. Namens de wandelaars nam Hans Struijkenkamp de taart in ontvangst.
 

Nieuwe ledenmiddag 10 februari 12.30 tot 14.00 uur

Voorafgaand aan de Mooie Nelloop nodigt het bestuur iedereen uit die in 2017/2018 lid is geworden van de HJC voor de "Nieuwe Ledenmiddag". Het blijkt niet altijd eenvoudig om de weg binnen onze club te leren kennen. Toch willen wij graag dat iedereen zich snel bij ons thuis voelt en ook onderdeel van het verenigingsleven uit gaat maken. Wij willen die middag daarom gebruiken om de nieuwe leden te informeren over het reilen en zeilen van onze club. Van jeugd- en/of wedstrijdzeilen, motorbootvaren, werkploegen, bardienst, evenementen, wij praten je helemaal bij. Na afloop van deze bijeenkomst kunt u gezellig mee wandelen met de Mooie Nelloop. Iedereen die in2017/ 2018 lid is worden kan half januari een persoonlijke uitnodiging tegemoet zien.
 

HJC Mooie Nelloop

Doe mee op 10 februari a.s. aan de ca. 10 km lange wandeltocht of hardloopwedstrijd rond de Mooie Nel. De start voor de wedstrijd is om 15.00 uur en de winnaar krijgt de HJC Mooie Nelloop wisseltrofee. Nieuw is dat er voor de dames hardloopsters een aparte wisselbeker is. De wandelaars vertrekken om 14.30 uur en voor hen ligt er een taart klaar. De prijsuitreiking is om ca. 17.00 uur.
De wandelaars lopen via het mooie Spaarndam naar de HZV, waar ze even kunnen pauzeren en getrakteerd worden op warme chocomel. Na de pauze wordt er via Penningsveer terug gelopen naar de haven.
Om 18.00 uur wordt de traditionele boerenkoolmaaltijd geserveerd die bereid wordt door Nico Hin en Auke Bender. Ook niet lopers zijn van harte welkom aan aan te schuiven bij deze maaltijd. De kosten hiervoor bedragen 5 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen tot 12 jaar. Meedoen aan de hardloopwedstrijd of wandeltocht is gratis.
Opgeven kan bij Marja van Meerwijk, tel. 023 - 5373667 of mailen naar: evenementen@haarlemschejachtclub.nl.
En vermeld even of je gaat hardlopen of wandelen en of je mee wilt eten!

 

Dutch Atlantic Four

Zoals velen weten zijn vier heren van Roeisloepvereniging Haarlem de Atlantische oceaan overgestoken en zijn als eerste/snelste team in Antigua aangekomen. Ze hebben een maand lang twee uur op en twee uur af geroeid. Stoere bikkels.
De roeisloepvereniging maakt ook gebruik van onze faciliteiten en daarvoor zijn twee van hun leden HJC lid geworden. Op zondag 3 februari willen zij van 15.00 tot 16.00 uur met boten en sloepen het water op en een ererondje met de heren roeien/varen.
Ook HJC leden zijn uitgenodigd. Na afloop is er een drankje bij Loef. Kijk hier voor hun Facebook pagina.
 

Sluis Spaarndam

Op dertig januari is een delegatie van de Haarlemse watersportverenigingen bij Rijnland op bezoek geweest. Na de algehele sluiting van de sluis in augustus heeft Rijnland in november op een derde zondag-bijeenkomst een presentatie gegeven en namens de vier verenigingen stuurden wij eind november nog een brief.
Daarop zijn wij uitgenodigd om hier verder over te spreken. Dit was nuttig omdat Rijnland aan heeft gegeven beter doordrongen te zijn van onze belangen. Natuurlijk is de insteek een volledige stremming te voorkomen en wanneer een aangepast schutregime noodzakelijk is dat tijdig en goed te communiceren. Rijnland snapt dit en deelt onze mening. Afgesproken is dat zij ons eind maart verder informeren. Voor een uitgebreider verslag zie de bijlage
Wilko Emmens
 

Nieuws van het jeugdzeilen

Nu ik dit schrijf is het vriezend weer met een heerlijk zonnetje. De voorbereidingen voor het seizoen zijn in volle gang. De nieuwe bootjes zijn in aantocht, in maart worden ze geleverd. De werkploeg en technische commissie zijn hard bezig met het denken en maken van de nieuwe stalling. De bootjes gaan we natuurlijk ook dopen, maar welke namen gaan we daarvoor gebruiken? Er zijn tegenwoordig veel vriendjes en vriendinnetjes op de haven en broertjes en zusjes, zo dachten wij ook in de waterwereld aan vriendjes en vriendinnetjes zoals Nemo en Dory, Ariel en Botje, Moana en Maui, kunnen jullie ons verder helpen, er zijn vast nog veel meer vriendjes en vriendinnetjes, broertjes en zusjes in de zee. Als jullie wat bedacht hebben stuur ze naar jeugd@haarlemschejachtclub.nl op zodat we ook hiervoor de voorbereidingen kunnen treffen.
Hartelijke groet,
De jeugdcommissie

 

Plastic Soup Foundation komt bij Haarlemsche Jachtclub

Of je nu het ruime sop kiest of in binnenwateren vaart, plastic kom je overal tegen. De Plastic Soup Foundation heeft als missie ‘No plastic waste in our water!’. Plastic in water vergaat niet, maar breekt wel af tot steeds kleinere stukjes. De microplastics dringen door in voedselketens. De rapporten over schadelijke effecten, ook voor de mens, stapelen zich op. Michiel Roscam Abbing, werkzaam bij de Plastic Soup Foundation en auteur van de Plastic Soup Atlas van de wereld, geeft een inleiding over plasticsoep en over de vraag wat we er aan kunnen doen.
Laat je informeren en inspireren op: Zondagmiddag: 20 januari 2019 om 15.00 uur. Aansluitend de 3de zondag v/d maand in het HJCafé.

 

Er wordt weer hard gewerkt op de woensdag werkdag

Iedere woensdag wordt er vanaf 10.00 uur hard gewerkt om onze haven mooi te houden en te verbeteren. Tussen de middag wordt er gezamenlijk soep gegeten en de dag wordt afgesloten met een drankje. Iedereen is van harte welkom. Meer foto's hier.


 

Uitverkoop bij de Rietpol

Onze trouwe adverteerder de Rietpol is verkocht. Daarom gaat de winkel sluiten en is vanaf morgen alles in de uitverkoop. Dus voor wie nog wat nodig heeft en het ligt toevallig in de winkel, de moeite waard om even te gaan kijken. 

 

Nieuwjaarsspeech voorzitter

Op de druk bezochte en bijzonder gezellige nieuwjaarsreceptie hield onze voorzitter zijn nieuwjaarsspeech. Die is hier na te lezen.


 

Oliebollen eten

Komen jullie as zaterdag 29 december tussen 10.00 en 15.00 uur een lekker oliebolletje happen op de HJC?
Er wordt voor jullie gebakken je hoeft alleen maar te happen. Gewoon gezellig, ff doen.  
 
Theo van Roode en Bart Stijger heten jullie van harte welkom.

 

Nieuwjaarsreceptie, 1 januari om 16.00 uur

Het bestuur nodigt alle leden van de HJC graag uit voor de traditionele nieuwjaarsreceptie op 1 januari. Onder het genot van een hapje en een drankje trappen wij het nieuwe verenigingsjaar af. 

Watersportverbond

Op 15 december werd de ALV van het Watersportverbond gehouden. Met name op het gebied van top en wedstrijdsport gaat het goed. Nederland is qua zeilen een van de best presterende landen en daar kunnen alle watersporters trots op zijn. Toch is er ook commentaar op met name de toegevoegde waarde voor aangesloten verenigingen waar weinig of niet wordt ge(wedstrijd)zeild. Het bestuur is gevraagd de aanbevelingen van de werkgroep Herkenbare Meerwaarde in het jaarplan op te nemen. Deze aanbevelingen richten zich met name op verbeteringen voor verenigingen met toerzeilers en motorboten. In de voorjaarsvergadering wordt dit gepresenteerd. De HJC is een gemengde verenigingen bestaande uit wedstrijd/toerzeilers en motorbootvaarders en heeft dus belang bij een watersportverbond dat voor alle leden toegevoegde waarde biedt, doorvoeren van die aanbevelingen is daarom belangrijk.
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub
 

Sluis Spaarndam

Op 30 januari is een delegatie van de vier Haarlemse watersportverenigingen uitgenodigd voor overleg met de dijkgraaf. Wij hebben hier vanuit het tripatite+1 overleg op aangedrongen. De hoop is om voor de toekomst goede afspraken te kunnen maken over beperking van bedieningstijden bij eventuele volgende lange droge perioden. Wordt vervolgd.
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub

 

Nieuws van de jeugdcommissie

Een nieuw jaar is aangebroken en vanuit de jeugdcommissie wensen we een ieder een fijn gezond 2019 met een hoop zeilplezier voor groot en klein. Dit jaar zien we positief tegemoet met een grote groep nieuwe kinderen. We hebben de order geplaatst voor de 10 nieuwe optimisten die in maart geleverd zullen worden. Als jeugdcommissie is onze agenda gereed en kunnen de activiteiten teruggevonden worden in de agenda op de site.
We starten 7 april met de kennismakingsdag, daarna volgen omslaan in zwembad de Planeet, Pinkstercombi, Zeilclinic, Kaagweekend en Zomerzeilen. En voor de wedstrijdgroep is er nog de agenda van alle wedstrijden die gevaren gaan worden naast de reguliere trainingen bij HJC.
Als er vragen zijn neem contact op met jeugd@haarlemschejachtclub.nl.
Monique Pals

 

Gebruik kraan en werksteiger

Indien u van de kraan of werksteiger gebruik wilt maken moet dat van te voren worden aangemeld bij de havenmeester om te voorkomen dat er "dubbel" geboekt wordt. Gebruik van de kraan kan onder toezicht van de havenmeester of met een van de leden die op een lijst staan van leden die met de kraan mogen werken. Deze lijst ligt ter inzage in de hal het clubhuis.
Met vriendelijke groet,
Wilco Dijk, havencommissaris
 

Voorkom motorstoring

Hoe lang is benzine houdbaar?
Met een betrouwbare motor kunnen onveilige situaties voorkomen worden. Of ze kunnen juist uitkomst bieden in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld slecht weer of slecht zicht. Een motorstoring, bijvoorbeeld door slechte brandstof, wil je dus te allen tijde voorkomen. Lees hier verder. 

Handige watersport-apps op een rijtje

Er zijn verschillende handige mobiele apps voor watersporters en -recreanten beschikbaar. De apps helpen je bijvoorbeeld bij een goede reisvoorbereiding of het plannen van mooie vaartochten. Lees hier verder.
 

Zelf Kerststukjes maken

Met de feestdagen voor de deur gaan we natuurlijk weer kerststukjes maken in het clubhuis! Onze twee Nico’s helpen je om de mooiste creaties in elkaar te zetten. Voor groen wordt gezorgd maar zelf mooie hulsttakjes of ander mooi kerstmateriaal meebrengen (bijvoorbeeld uit eigen tuin of uit het bos) mag natuurlijk ook!
Voor het materiaal wordt een kleine bijdrage gevraagd. Het is handig om zelf klein gereedschap mee te nemen, zoals een schaar en een tangetje.

We beginnen zaterdag 15 december om 14.00u. Tot dan!

De foto's van vorig jaar hier.
 

Shantykoor de Schuimspetters en 3de zondag

Kom op zondag 16 december om 15.00 uur luisteren en meezingen met ons koor “De Schuimspetters”. Het wordt een optreden met zeemansliederen en andere liedjes en sluiten af met kerstliederen. Kom gewoon! Verhoog de stemming en zing mee. Het wordt dan een gezellige middag. Op naar de Kerstdagen! Aansluitend de 3de zondag v/d maand borrel.

 

Legenda op de waterkaart. Waar moet je op letten?

De legenda is het gedeelte van een kaart waarop wordt uitgelegd wat de afzonderlijke kaartsymbolen betekenen. Een goede legenda is er een die zo min mogelijk geraadpleegd hoeft te worden, omdat de gebruikte symbolen voor zich spreken. Lees hier verder.
 

Nieuwe barlijst

De barlijst voor januari en februari 2019 is gepubliceerd op Mijn HJC.


 

Nieuw promotiebeleid voor de Optimist

In het afgelopen Najaarsoverleg van de Combi-regio’s is, in samenwerking met de Optimist Club Nederland (OCN), besloten tot een vereenvoudiging van de promotieregels voor Optimist-zeilers in Nederland met ingang van 1 januari 2019.
De Optimist is een belangrijke klasse in de zeilsport. Het is niet alleen een klasse waarin duizenden kinderen kennis maken met het plezier van het zeilen, maar ook een kraamkamer voor toekomstige kampioenen. Door verschillende oorzaken, zoals een veranderend bezighedenpatroon en de toenemende vergrijzing, neemt het aantal sportende kinderen af. Deze trend is ook zichtbaar in het jeugd(wedstrijd)zeilen. Grotere regio’s, zoals Combi Amsterdam en Combi Rotterdam, zagen de afgelopen jaargang een teruggang van het aantal deelnemers van ruwweg 45%. In kleinere regio’s is deze situatie nog ernstiger. Dit probleem behoeft dringend aandacht, wij hebben allen baat bij grote startvelden en een gezonde competitie. Dit geldt niet alleen voor toptalenten, maar vooral voor de overgrote meerderheid van de jeugdzeilers die genieten van het wedstrijdzeilen als breedtesport.
Het oude promotiebeleid sloot niet meer aan bij de actuele ontwikkelingen in de sport en was niet in het belang van de zeilers, verenigingen en Combi-regio’s. Ook functioneerde het oude promotiebeleid niet goed. Een middelmatige B-zeiler die netjes al zijn Combi-wedstrijden voer, promoveerde verplicht naar de Optimist A, omdat hij simpelweg weinig DNC’s scoorde. Daarnaast zijn er grote niveauverschillen tussen de grote en de kleine Combi-regio’s.
Het werd dan ook hoog tijd voor een nieuw landelijk promotiebeleid dat voor elke regio werkt en tegemoetkomt aan de behoeften van zowel de recreatieve jeugdzeilers als de fanatieke talenten. Met als doel om het jeugdzeilen weer een solide basis te geven voor de toekomst. Dat is in het belang van de jeugdzeilers, de verenigingen, de Combi-regio’s, de toptalenten en van het jeugdzeilen als breedtesport in het algemeen. De wijziging in het promotiebeleid is lang besproken en de beslissing is na rijp beraad unaniem genomen. Lees hier verder voor de nieuwe promotieregels.

 

Stremming sluis Spaarndam deel 2

Eerder hebben wij al geïnformeerd over een brief aan Rijnland namens de vier Haarlemse watersportverenigingen. Daarin het verzoeken wij om overleg teneinde in de toekomst hinder van sluiting ten gevolge van dreigende verzilting zoveel mogelijk te voorkomen. Ook het watersportverbond heeft nu een vergelijkbare brief gestuurd waarmee het verzoek om overleg kracht wordt bij gezet.
Zodra er nieuws op dit vlak is komen wij weer in de lucht.
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
voorzitter
 

Stremming sluis Spaarndam deel 1

De stremming van de sluis in Spaarndam heeft afgelopen zomer voor het nodige ongemak gezorgd. Rijnland gaf bij hun presentatie op onze derde zondag op 18 november al aan dat de kans op herhaling in komende zomers groot is. Dit is tijdens het Tripartite overleg met de besturen van de Haarlemse watersportverenigingen aan de orde geweest. Afgesproken is dat wij het Hoogheemraadschap van Rijnland schriftelijk zullen vragen om met ons in overleg te treden hoe in de toekomst hinder zoveel als mogelijk voorkomen kan worden. De inhoud van deze brief treffen jullie hier aan. Ook het Watersportverbond zal deze problematiek in een brief aan het HHR Rijnland aankaarten.
Wij houden jullie op de hoogte van eventuele verdere ontwikkelingen 

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub 

Notulen ALV 23 november j.l.

De notulen van de algemene ledenvergadering van 23 november 2018 zijn in te zien op Mijn HJC. De behandeling en de vaststelling van het verslag zal plaatsvinden op de volgende algemene ledenvergadering op 12 april 2019.
De secretaris

 

Schepen te water vanaf zaterdag 30 maart

Het lijkt nog ver weg maar de tijd gaat snel en er zijn vaak minder werkbare dagen dan waar je op rekent. In het algemeen geldt dat wie er het laatste uit gaat ook als eerste te water gaat. De schepen die vooraan in de winterstalling staan en met de cradle-kar te water moeten zijn dus het eerste aan de beurt. Het betekent ook dat de winterliggers in het water hun schepen uiterlijk 29 maart weer op de eigen ligplaats neer moeten leggen. De havenmeester neemt met iedereen contact op.
Met vriendelijke groet,
Wilco Dijk, havencommissaris 

De 'Blauwe Golf' komt eraan: wat is het?

Goed nieuws voor watersporters in Noord-Holland: de ‘Blauwe Golf’ wordt uitgebreid. Afgelopen week werd bekend dat er de komende tijd zo'n 90 extra bruggen worden aangesloten op het systeem. Met ongeveer 250 kilometer bevaarbaar water en 285 bruggen in de provincie Noord-Holland is een goede doorstroming op het water is belangrijk. Maar wat is het? En hoe werkt het? Lees dat hier.
 

Levendige ALV

Het was een levendige najaars ledenvergadering afgelopen vrijdagavond. Veel vragen over de begroting en tarieven. Vier nieuwe bestuursleden werden benoemd. Sybout van de Meer als secretaris, Gerbrand Janssen als tijdelijk clubhuiscommissaris, Monique Pals als jeugdcommissaris die dit samen gaat doen met Bernard ter Horst. Warme woorden waren er van onze voorzitter voor de aftredende bestuursleden Arie v/d Koppel, Ben Dekkers en Wim Telman.
De Poelsnipbeker werd dit jaar gewonnen door Auke Holtrop en tot vlaggendragers werden benoemd Inge ter Horst, Loes Hin, Vera ter Horst, Jorien Hin, Boudewijn Grootes, Ole Grootes, Finn Holtrop, Auke Holtrop, Renee Groeneveld, Bart Lambrix, Friso Engler. 

Gaat de Javabrug er komen?

De brug over het IJ staat op losse schroeven nu alle voorstellen zijn afgekeurd door Rijkswaterstaat. Het stadsbestuur lijkt zich verkeken te hebben op de tegenstand buiten én binnen Amsterdam. Komt de Javabrug er eigenlijk wel? Lees een prima artikel over de Javabrug dat stond in de NRC van 17 november 2018.
 

Najaars ledenvergadering

Let op: per 7 november staat er een aangepaste versie van de agenda met voorstel nieuwe bestuursleden op Mijn HJC.

De najaars ledenvergadering vindt plaats op vrijdagavond 23 november. Zet deze datum in de agenda want er is weer veel te bespreken waaronder de begroting en contributies. De agenda en begroting worden binnenkort separaat toegestuurd. Tijdens de najaarsvergadering zetten wij ook onze vlaggendragers, de zeilers die mooie resultaten hebben laten zien, in het zonnetje. De ALV is ook het moment dat het bestuur verantwoording aflegt over het gevoerde beleid maar ook het moment waarop de leden aan kunnen geven waar het bestuur de komende periode aandacht aan zou moeten geven. Onnodig te zeggen dat het bestuur rekent op een vol clubhuis.

De agenda, de notulen van de vorige ALV en de financiele stukken kunt u vinden op Info/Mijn HJC.

 

Snel aanmelden voor Sint

Pssst.... Nu de kleintjes op bed liggen, nog even over de agenda van Sinterklaas! Hij wil a.s. zondag 25 november graag een bezoek brengen aan de HJC, maar we hebben nog niet overweldigend veel aanmeldingen binnen gekregen. Meld uw kind, kinderen of kleinkinderen dan ook snel aan bij Goke van Beijeren, dan kunnen we deze week nog net op tijd de voorbereidingen in gang zetten! Kijk hier hoe.


 

Zes tips om de boot winterklaar te maken

Als bootbezitter maak je voor de winter een keuze of je je boot of schip in het water laat liggen, of dat deze op de kant gaat. In beide gevallen zijn er specifieke zaken waar je rekening mee moet houden om je schip goed de winter door te laten komen. Lees hier verder.
 

Gezellige zondag

Binnen een vol clubhuis, buiten de Optimist jeugd op het water aan het trainen: de HJC was weer lekker actief deze zondag! 
De lezing over verzilting, gevolgd door de 3de zondag v/d maand borrel, was een groot succes. Noteer zondag 16 december maar alvast in je agenda, dan houden we de laatste 3de zondag v/d maand borrel van het jaar! Mis ‘m niet! 

Zaterdag 10 november: Mosselavond

De wintermaanden goed beginnen? Start met een heerlijke en gezonde mosselavond op de HJC! Zo uit het water op het bord. Steevast een oergezellige en zeer smakelijke avond in het clubhuis. We kunnen koken voor maximaal 50 personen, dus schrijf je snel in! Je kunt je opgeven bij Marja van Meerwijk, tel: 023-5373667. Aanvang 18.00u, € 10,- per persoon.

 

En dan ineens is de sluis in Spaarndam dicht!

Verzilting. Een woord dat we wel kenden, maar weinig inhoud had. En dan ineens kun je niet meer van en naar het Noordzeekanaal varen. Een woordvoerder van hoogheemraadschap van Rijnland gaat ons vertellen over de maatregelen, die genomen moesten worden om verzilting van ons achterland tegen te gaan. En over de taak en de werkzaamheden van het hoogheemraadschap. En natuurlijk over de toekomst, als zich weer zo’n enorme droogteperiode zou voordoen.
Een inspirerende en informatieve middag op zondag 18 november om 15.00 uur. Aansluitend is er de 3de zondag v/d maand borrel.
 

Wie wint dit jaar de Poelsnipbeker?

Sinds 1957 wordt ieder jaar de Poelsnipbeker uitgereikt. Dit gebeurt tijdens de HJC Najaarsvergadering, aan de zeiler die de meeste officiële starts maakt in het seizoen dat loopt van 1 november tot 1 november. Officiële wedstrijden hebben in principe altijd een Notice of Race en zijn in ieder geval georganiseerd door een wedstrijdcomité en er moet een protestcomité zijn. Speciaal is dat de starts op de Mooie Nel dubbel tellen.

Graag ontvangen we je aantal starts gemaakt in deze periode en een een leuke foto van terwijl je zeilt. Dit kan gestuurd worden naar Frans Hin.

Kijk hier wie hem eerder heeft gewonnen. 

Sinterklaas op de HJC

Ook dit jaar heeft Sint gelukkig weer tijd gevonden om naar de HJC te komen: zondag 25 november komt hij met de boot aan op onze haven. Alle kinderen, broertjes, zusjes of kleinkinderen zijn van harte welkom.

Programma
  • 14.00u Tekeningen maken en liedjes zingen in afwachting van Sinterklaas (clubhuis)
  • 14.30u Aankomst Sinterklaas en zijn pieten (buiten bij de meldsteiger)
De Sint wil graag weten welke kinderen hij kan verwachten. Daarom verzoeken we ouders of grootouders vooraf een mailtje te sturen naar Goke van Beijeren, h.beijeren@chello.nl. In de mail graag de naam per kind doorgeven, incl. leeftijd en een leuk, kort verhaaltje over het kind.

Een cadeautje - voorzien van naam - kunt u afgeven bij de havenmeester.

Tot ziens allemaal op 25 november!
 

Boten op de kant

In twee weken tijd heeft havenmeester Anja alle grote boten met de kar veilig en netjes op de kant gezet. Mooi werk! Iedereen die daarbij geholpen heeft van harte bedankt. 

Bangma bokaal en HJC wimpel

Na afloop van de terugtocht wordt de Bangma bokaal uitgereikt. Dit jaar werd hij gewonnen door Hans de Vries en Rob den Boer.Tijdens de seizoenssluiting wordt de HJC wimpel gestreken en door de voorzitter uitgereikt aan een persoon die de voorzitter en/of de club buitengewoon geholpen heeft. Dit jaar was dat Oebele Dijk. Daar die niet bij de seizoensafsluiting aanwezig kon zijn, werd de wimpel alsnog afgelopen woensdag uitgereikt. 

Veilig aan boord

Voor diegene die een steuntje kunnen gebruiken bij het aan boord stappen vanaf de steiger of vanaf een zijsteiger, Is er nu een steun bij hun ligplaats te verkrijgen. Kijk hoe dat er uit ziet bij de zijsteiger van box 128 en bedenk dat de pijp nog wordt voorzien van een rubber dop.
Voel je wat voor zo’n steun, geef dat dan door aan de havenmeester en de technischecommissie doet de rest.


 

Combi Haarlem groot succes

Het Combi Amsterdam seizoen van 2018 hebben we in het weekeinde van 13/14 oktober afgesloten op de HJC. En wat een afsluiting! We hadden ons geen beter weer kunnen wensen zo aan het einde van het jaar. Twee dagen volop zon, zomerse temperaturen en een lekker windje. 70 deelnemers in 5 verschillende klassen en heel veel tevreden gezichten. 

In de keuken hadden we dit jaar een nieuw team. Geeske en Dorien hebben er een volledig eigen draai aan gegeven. Met koffie To-Go, verse appeltaart, strudel met vers geklopte slagroom en muffins was het assortiment eenmalig uitgebreid. En 's avonds tijdens het diner met vrolijk geblokte tafelkleden en kaarsjes hebben we gezellig kunnen genieten van een heerlijke lasagne maaltijd van Ton Beeren. Waarna we de avond met muziek en dans hebben voortgezet in het clubhuis. 

Ook op het water hebben we wat zaken aangepast. Onder leiding van Frans en Robert zijn er 10-12 wedstrijden per klasse gevaren. Deze keer geen puzzelbaan maar korte wedstrijden voor het clubhuis. Voor de ouders/begeleiders heel goed zichtbaar.  Wat ons betreft een zeer geslaagde opzet! 

Het HJC wedstrijdteam heeft laten zien dat we goed mee kunnen komen in de verschillende klassen met prijzen in de Optimist A en C. En als klap op de vuurpijl natuurlijk het winnen van de Optimist Verenigingsprijs door Jorien, Vera en Boudewijn!  Deze wisselprijs wordt gewonnen door de beste 3 optimist A-zeilers van één vereniging tijdens het combi-evenement op de HJC   Na acht jaar is hij eindelijk weer terug bij de HJC.

In de Optimist C deden een aantal zeilers uit de beginners en aspiranten groepen mee. Superleuk om te zien dat deze kinderen ook het wedstrijdzeilen willen ervaren. Tijn, Sophie, Lucas, Lot & Tessa hebben alle wedstrijden uitgevaren. Het is een genot om het enthousiasme van deze jongelingen te ervaren!

Allen die hebben bijgedragen aan dit mooie evenement, bedankt! Volgend jaar hopen we weer een grote groep zeilers te mogen verwelkomen tijdens het pinksterweekeinde!
Bernard ter Horst

De uitslagen en foto's van de combi Haarlem staan  hier.
 

Najaars ledenvergadering

Save the date
De najaars ledenvergadering vindt plaats op vrijdagavond 23 november, zet deze datum vast in de agenda want er is weer veel te bespreken waar onder de begroting en contributies. Tijdens de najaarsvergadering zetten wij ook onze vlaggendragers, de zeilers die mooie resultaten hebben laten zien, in het zonnetje. De ALV is ook het moment dat het bestuur verantwoording aflegt over het gevoerde beleid maar ook het moment waarop de leden aan kunnen geven waar het bestuur de komende periode aandacht aan zou moeten geven. Onnodig te zeggen dat alle leden van harte welkom zijn.


 

Winterstalling

Het hellen is weer begonnen. 

Uitslagen en foto's combi Haarlem

De uitslagen en foto's van de combi Haarlem staan hier.
 

Belangenbehartiging Watersportverbond

Als bijna vanzelfsprekend maken wij onze tochten en brengen onze vakanties door op het water. Wat er allemaal bij komt kijken om de belangen van ons als watersporter bij alle instanties onder de aandacht te blijven brengen onttrekt zich vaak aan het oog. 
Via deze link is te lezen wat Regio West, Auke Bender is lid van dit regioteam, allemaal onder handen heeft. Op de site van het Watersportverbond kan je onder “belangenbehartiging”  een inkijkje krijgen van wat zich in andere regio’s afspeelt.  

Optimisten Verenigingsprijs gewonnen door HJC

Deze wisselprijs wordt gewonnen door de beste 3 optimist A-zeilers van één vereniging tijdens het combi-evenement op de HJC van de Combi-Amsterdam. Deze prijs was sinds 2010 niet meer gewonnen door de HJC. Jorien Hin, Vera ter Horst en Boudewijn Grootes hebben hem weer teruggehaald waar hij hoort namelijk op de HJC!

Alle HJC wisselprijzen hier.

 

Sluiting vaarseizoen

Aan alle mooie dingen komt een eind en dus ook aan het prachtige vaarseizoen van 2018. Op 14 oktober rond de klok van 1700 uur zijn alle leden van harte uitgenodigd om het vaarseizoen van 2018 af te sluiten. Natuurlijk doen wij dat onder begeleiding van ons shantykoor en onder het genot van een drankje.  Het is ook een mooi moment omdat de laatste Combiwedstrijden van het jaar die dag op onze HJC gezeild worden. De HJC heeft zich in het circuit van de Combi Amsterdam van haar beste kant laten zien met grote deelname en resultaten waar wij trots op mogen zijn. 


 

Boten uit het water en winterstalling

Vanaf maandag 15 tot en met woensdag 31 oktober gaan de boten uit het water. Iedereen waarvan de boot via de hellingkar of de kraan op de wal/loods komt, moet hiervoor een afspraak maken met de havenmeester. Doe dit zo spoedig mogelijk om teleurstellingen te voorkomen.

Mocht uw boot met de hellingkar of kraan uit het water gaan dan wordt er van u verwacht dat u die dag ook de havenmeester helpt met het hellingen. Geef dat gelijk aan bij de havenmeester als u een afspraak voor hellingen maakt.

Vanaf 1 november kunnen de winterliggers in het water hun winterligplaats innemen na overleg met de havenmeester.

Leden van (open)boten, die geen gebruik maken van de winterstalling op de HJC, dienen hun boot voor 1 november van de haven te verwijderen.
Kleinere boten die op de wal blijven dienen goed afwaterend afgedekt te worden. De banden van de trailers moeten goed op spanning zijn. Zij melden zich bij de havenmeester die ze een plek zal aanwijzen.

Masten en gieken die in de mastenloods worden opgeborgen moeten voorzien zijn van een naam. De rest van uw spullen neemt u mee naar huis. De haven is geen opslagplaats.

Mocht u volgend jaar geen ligplaats meer willen op de HJC dan moet u zich afmelden voor 1 januari 2019. Dit kan via de HJC website ‘haven/opzeggen ligplaats’.

Tot slot. Er staat dit jaar geen tent op het terrein. We krijgen geen vergunning van de gemeente. Dat betekent dat er maar zeer beperkt overdekte stalling is.

Wilco Dijk
havencommissaris 

Inschrijving combi

Beste zeilers,
Ook dit jaar wordt bij de Haarlemsche Jachtclub weer een Combi gevaren. Het laatste combi-weekend van Combi Amsterdam vindt plaats op 13 & 14 oktober. Omdat de HJC dit jaar de slot-combi van het Najaar mag organiseren hebben we besloten er een iets ander weekeinde dan anders van te maken. We proberen veel starts te maken en korte wedstrijdjes. We lunchen met zijn allen op de kant, en wij zorgen voor wat lekkers bij de lunch! Het belooft een fantastisch evenement te worden
De complete dagindeling met tijdvermelding staat in ons programma op deze website van de HJC onder ‘ Combi’.
Inschrijven voor de wedstrijden, maar ook reserveren voor de maaltijd en lunchpakketten, kan via het inschrijfformulier. Iedereen is welkom. ‘Niet-zeilers’ kunnen op het inschrijfformulier bij bootnaam en zeilnummer 'n.v.t.' invullen. De inschrijving sluit op maandag 8 oktober om 23.59 uur. Bij latere inschrijving betaal je een toeslag.

We verheugen ons erop je te zien bij de slot-Combi 2018 bij de HJC.

Hartelijke groeten,
Het HJC combi comité
 

Bestuursvacatures

Twee bestuursleden hebben onverwacht te kennen gegeven om uiteenlopende redenen hun bestuursfunctie te willen beeindigen.
Ben Dekkers, onze secretaris, heeft zijn termijn er op zitten en is om persoonlike redenen in de najaarsvergadering niet herkiesbaar.
Arie v.d. Koppel heeft een functie in het oosten van het land aanvaard en dat combineert slecht met de functie van clubhuiscommissaris van de HJC.
Ik vind het erg jammer maar beide heren zullen dus in de najaarsvergadering voor het laatst achter de bestuurstafel zitten en wij zullen dan bij hun afscheid stil staan.
In ieder geval betekent dit dat wij op zoek gaan naar nieuwe bestuursleden. Ik kan in ieder geval uit ervaring spreken dat het besturen van een vereniging als de HJC ook echt leuk kan zijn. Als je belangstelling hebt neem dan svp contact met mij op.

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter

 

Het shantykoor begint weer te zingen

De mooie zomer is weer voorbij, dus wij beginnen weer met de winter activiteiten. Een van die activiteiten is het zingen bij het shantykoor. Vanaf donderdag 11 oktober zingen we weer iedere donderdagavond. We zouden het leuk vinden als zich wat nieuwe leden aanmelden. Er zijn vast veel meer mensen die graag zingen of een instrument bespelen. Daarom: meldt u aan!
Wij zingen op donderdagavond van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur. Kom gewoon een keer kijken. U kunt zich aanmelden bij Goke van Beijeren. Zij kan u ook meer informatie geven. Dat kan via de mail of telefonisch 023-5274958.
Groetjes Goke van Beijeren
De Schuimspetters 

Brandweer oefent op HJC

Regelmatig oefent de brandweer op ons terrein. Bijvoorbeeld een containerbrand of het behandelen van een gewonde.

 

Onbekende trailers

Op de haven staan een aantal trailers waarvan de eigenaars niet bekend zijn en waarvoor niet betaald wordt. Herkent u uw trailer meldt u zich dan snel bij de havenmeester. Trailers waarvan de eigenaars niet bekend zijn zullen van het terrein verwijderd worden. 
Wilco Dijk
havencommissaris 

Wereldkampioenschap J/22 Auke Holtrop

Afgelopen twee weken zijn we (Auke Holtrop, Anique Noordam, Sipke de Man en Lotte Brasser) helemaal afgereisd naar de VS voor het Wereldkampioenschap J22. Sinds begin dit jaar varen wij als het campagne team dat zeilt voor de Rotterdamse Studenten Zeil Vereniging (RSZV).
Lees hier verder. Foto's staan hier.


 

Stremming sluis Spaarndam volledig opgeheven

Alle  stremmingen sluis Spaarndam zijn opgeheven. Bediening weer als “normaal”.


 

Terugtocht 5, 6 en 7 oktober 2018

Traditiegetrouw halen wij onze leden, welke hun boot hebben liggen in de havens rond het IJsselmeer in een gezamenlijke tocht vanuit Edam op. Helaas zijn er niet zoveel boten meer als in vroegere jaren, maar het wordt nog met evenveel enthousiasme gedaan.
Het programma ziet er als volgt uit:
Vrijdagochtend drinken de motorbootvaarders nog om 10.00 uur koffie op de haven en vertrekken dan naar Purmerend. Misschien is het een idee om ‘s avonds gezamenlijk te gaan eten in het Wokrestaurant op de Koemarkt. Zaterdagochtend gaan ze over de Purmerringvaart, dwars door Edam naar de Watersportvereniging “De Zeevang”.
Vrijdagmiddag of zoals u wilt ‘s avonds vertrekken de zeilboten en overnachten in Schellingwoude of Durgerdam en zeilen de volgende ochtend naar Edam.
Op de jachthaven de Zeevang worden we zaterdag hartelijk ontvangen door de havenmeester, die ons een plaats wijst voor de nacht. In het clubhuis kunnen we een en ander nuttigen. Om 17.00 uur heeft Theo van Roode de BBQ klaar en kunnen we aan tafel. Leden, die niet met hun boot kunnen of willen komen zijn uiteraard ook van harte welkom, zowel in Purmerend als in Edam.
Zondagochtend na het ontbijt varen de zeil- en motorboten, als het weer het toelaat, over het IJsselmeer weer terug naar Haarlem. Startend bij Edam houden de zeilboten nog een wedstrijd om de Bangmabokaal.
Bij de Rijksbrug A9 over zijkanaal C verzamelen we en gaan gezamenlijk naar de sluis in Spaarndam of Kolksluis. Na de sluis vaart de voorzitter voorop en de andere boten in konvooi er achter. Voor de clubhuis maken we nog een ererondje.
Voor de liefhebbers staat er in het clubhuis een capucijnersmaaltijd klaar, wederom verzorgd door Theo van Roode. Leden, die ons verwelkomen kunnen ook mee eten natuurlijk.
Wat gaat dit lekkers kosten? BBQ zaterdagavond € 15,00 p.p., capucijners zondag € 7,00.
U kunt zich voor dit onvergetelijke weekend opgeven bij Marja van Meerwijk 023- 5373667.
LET OP: sluitingsdatum is: 1 oktober 2018.

Film over het jeugdzeilen

Op de website van het watersportverbond staat een leuke film over het jeugdzeilen bij onze vereniging. Klik hier 

Winterstalling 2018/2019

De zomer komt ten einde en dat betekent dat we voorbereidingen aan het treffen zijn voor de winterstalling.

- Boten die op een eigen trailer staan:
Vele trailers zijn in helaas niet in orde. Wij willen dat de trailer goed verrijdbaar is en dat betekent een goed werkende koppeling en goed gangbare (opgeblazen) banden. Maak dit snel in orde anders kan de boot niet de kant op van de winter.

- Kleinere boten op trailers of op trolly’s:
Ook hiervan moeten de trailers en speciaal de banden in orde zijn. Zij moeten makkelijk verrijdbaar zijn.

- Stalling wal, loods of water:
Iedereen die vorig jaar een plek had op de wal, loods of in de haven heeft deze winter weer een plek. Indien u deze keer geen winterstalling op de wal, loods of in het water wilt, wilt u dan voor 15 september via de email melden dat u geen gebruik maakt van uw oude plek. Ook een wijziging zoals i.p.v. bijv. op de wal nu in het water graag mailen.
Leden die vorig jaar geen plek hadden en nu wel een plek willen hebben voor komende winter kunnen dit per email opgeven, dan kunnen wij zien of er een plek en/of eventueel een bok is. Dit geldt voor alle boten van klein tot groot, dus van optimist tot groot zeil/motorjacht. Geef hierbij aan of je gebruik wilt maken van een bok van de HJC of een eigen trailer hebt. Geef eventueel ook aan of je met staande mast of gestreken mast de kant op wilt.

De schepen worden vanaf half oktober uit het water gehaald. De exacte data en tijden worden begin oktober gepubliceerd.

Wilco Dijk
Havencommissaris

 

Verenigingsleven

U bent lid van een prachtige 100 jarige vereniging waarvoor een flink aantal vrijwilligers zich op tal van vlakken stevig inzetten. Alleen door persoonlijke  inbreng/inzet van leden gaat het een vereniging voor de wind. De komende maanden moet er ook weer veel gebeuren. Werkavonden, werkdagen en de bardienst kunnen niet zonder inbreng van u.
Ik vraag in het bijzonder ook aandacht voor de periode van het uit het water halen van de boten, vaak ook uw boot. Op de dag dat uw boot gepland staat vragen wij om uw tijdige aanwezigheid en ook uw hulp bij die andere schepen die dan aan de beurt zijn. De “hijsploeg” bestaat uit onbezoldigde vrijwilligers die u graag helpen maar omgekeerd vragen wij dat ook van u.
Spreek met de havenmeester of haven-commissaris af wat u op die dag kunt doen.
Wilko Emmens
Voorzitter

Slechts drie werkers op eerste werkavond

We hebben een club van 500 leden. Het is dan ook bijzonder teleurstellend dat er op de eerste werkavond na de zomer slechts drie personen komen. Dus hierbij een oproep om volgende week wel te komen. Vooral een oproep naar alle leden die nog niet eerder in de gelegenheid waren om iets voor de HJC te doen.  

Werkavonden en werkdagen beginnen weer!

Vanaf maandag 3 september beginnen de werkavonden weer. Vanaf 19.00 uur wordt er iedere maandagavond geklust op de haven. Een speciale oproep aan leden (man/vrouw) die nog niets voor de HJC hebben kunnen betekenen. Jullie zijn van harte welkom. Door met zijn allen de haven te onderhouden kunnen we de liggelden e.d. laag houden.

Ook vanaf woensdag 6 september beginnen de werkdagen weer. Vanaf 10.00 uur wordt er iedere woensdag geklust. Ook hier is iedereen van harte welkom.
 

Sluis Spaarndam beperkt open

De sluis van Spaarndam gaat weer beperkt open. Lees hier het bericht van Rijnland.

 
25 augustus: Ondanks de regenval van afgelopen dagen ziet het er nog niet naar uit dat de sluis in Spaarndam snel open gaat. Binnenkort is er overleg tussen Hoogheemraadschap Rijnland en Belanghebbenden waar onder de Gemeente Haarlem en het Watersportverbond. Als er nieuws is dan melden wij dat snel.
Wie meer wil weten over de waterhuishouding in Nederland kan onderstaande link volgen.
https://www.waterpeilen.nl/
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter
 

De IJsselmeerwedstrijden gaan definitief door

De IJsselmeerwedstrijden gaan definitief door. Er zijn genoeg deelnemers en de indeling is reeds gemaakt. De banenkaart, startprocedure en de boxindeling zal morgen rondgemaild worden.
LET OP dit dien je zelf uit te printen.
Er is op vrijdagavond geen bijeenkomst eventueel zaterdagochtend kan er nog bij de wedstrijdcommissie informatie opgehaald worden. Voor degene die opstappers hebben aangevraagd; helaas heeft zich niemand gemeld die eventueel mee wilde varen.
Met vriendelijke groet en tot zaterdag,
Bernt Wigny
 

Combi Haarlem!

13 – 14 oktober is het tijd voor het leukste en grootste jeugdevenement op de Haarlemsche Jachtclub. De Combi. Dit jaar de laatste combi van 2018. Omdat we nog niet eerder in het najaar een combi hebben mogen organiseren weten we niet zo goed wat we kunnen verwachten. Maar voor de kinderen gaan we er weer een sportief en leuk weekeinde van maken. Vanzelfsprekend zoeken we voor dit fantastische evenement nog heel veel enthousiaste vrijwilligers. Meldt u aan via jeugd@haarlemschejachtclub.nl of schrijf u in voor een paar uurtjes achter bar. De lijst hangt binnenkort in het clubhuis. 

Meevaren met de Gulden Leeuw

Hans van Ravenszwaaij nodigt alle leden van harte uit om zaterdag 25 augustus een stukje mee te varen op de Gulden Leeuw. De Gulden Leeuw is een driemast topzeilschoener. Hij vaart van Beverwijk naar Amsterdam. Vertrek vanaf de Noorderkade in Beverwijk. U bent welkom om 13.00 uur waarna er eerst een rondleiding gegeven zal worden. Daarna wordt er naar Amsterdam gevaren. Er wordt aangelegd In Amsterdam-noord bij de voormalige NDSM werf. Na afloop kan er nog verder rond gekeken worden en nagepraat. U hoeft zich niet aan te melden en er zijn geen kosten verbonden aan deze gezellige tocht. 

Derde zondag van de maand

Op elke 3de zondag van de maand zal tijdens de herfst-wintermaanden een interessant evenement worden georganiseerd. Noteer vast in je agenda: Zondag 18 november en zondag 16 december.
We starten om 15.00 uur. Daarna aansluitend een smakelijke borrel.
Voor de 2 zondagen staat op de rol:
  • Lezing over de verzilting van onze rivieren en de afsluiting van de sluis in Spaarndam. De inleiding wordt gehouden door het Hoogheemraadschap Rijnland.
  • Ons eigen Shantykoor brengt de meest aansprekende liederen ten gehore.
In welke volgorde? Dat wordt de volgende keer bekend gemaakt.

Heb je nog suggesties voor sprekers of onderwerpen of wil je zelf een presentatie houden? Meld je dan aan bij: Cees van Dijl
Email: evenement@haarlemschejachtclub.nl of tel. 06-51379325.

 

Vuilniscontainer

Onze vuilniscontainers zijn er om ons boordafval in te gooien. Helaas worden ze ook gebruikt door leden om hun grofvuil van boord te verwijderen. De laatste tijd is in de container o.a. oude toiletten, elektrische apparaten, stoelen en hout klus materiaal gevonden. Grofvuil moet naar huis en mag niet in de afval containers.
De kosten van het legen van deze containers zijn bijzonder hoog en soms is de havenmeester zelfs genoodzaakt ze extra te laten legen, wat weer extra kosten met zich mee brengt. Kortom heeft u afval van boord dat meer is dan uw gewone afval neem dit dan mee naar huis en verwijder het zelf. Mocht dit lastig zijn neem dan contact op met de havenmeester. Helaas zijn we genoodzaakt hier strenger op toe te zien o.a. met cameratoezicht en strenger toezicht door de havenmeester.
Wilco Dijk, havencommissaris
 

Update: IJsselmeerwedstrijden

Beste allemaal,
In verband met de stremming van de sluis in Spaarndam en het geringe aantal inschrijvingen dat tot nu toe binnen is gekomen bij de wedstrijdcommissie willen we graag van jullie weten wie er mee wil zeilen met de wedstrijd en eventueel ook nog opstappers zoekt. Opstappers zijn beschikbaar ivm stremming sluis Spaarndam.
In principe wil de wedstrijdcommissie de wedstrijd door laten gaan maar dit is geheel afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Inschrijven kan nog tot en met zondag 26 augustus a.s.
Mocht de wedstrijd niet doorgaan dan wordt de betaling teruggestort.
Met vriendelijke groet
Bernt Wigny 

Sluis Spaarndam blijft vooralsnog volledig gestremd voor recreatievaart

Vandaag (13 augustus) heb ik uitvoerig contact gehad met Paul Hollander van het Hoogheemraadschap Rijnland.
De bedoeling was om voor de verenigingen aan de Mooie Nel een zeer beperkt openingsregime te bewerkstelligen, dat is niet gelukt.
Tegengaan verzilting blijft top-prioriteit en de weersvooruitzichten maken een snelle opheffing van dit verbod niet mogelijk. Ik sprak hem kort na het overleg dat vanmorgen intern gevoerd is. Een indicatie over de termijn is niet te geven, onder andere de zeer belangrijke Rijnwaterafvoer, geeft geen reden tot optimisme.
Ik zal periodiek contact met de heer Hollander blijven onderhouden, maar voorlopig is omvaren via Amsterdam de enige optie om van en naar Markermeer/Noordzee te komen.

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter
 

Vanaf vrijdagochtend 3 augustus sluit het hoogheemraadschap van Rijnland de Grote Sluis in Spaarndam voor alle recreatievaart. Rijnland neemt dit besluit als gevolg van de aanhoudende droogte en de effecten op het watersysteem. Recreatievaartuigen kunnen uiterlijk donderdag 2 augustus de sluis passeren. De stremming geldt tot nader order. Lees hier verder.

Raadpleeg voor actuele informatie over stremmingen, sluizen en scheepvaart:   www.vaarweginformatie.nl 

IJsselmeerwedstrijden

IJsselmeerwedstrijden op 1 september 2018 vanuit de jachthaven van Volendam. Inschrijving wedstrijd voor 27 augustus 2018 via inschrijfformulier op de JVW-site of via mail  stefan.wigny@gmail.com of mail@jourybeeren.nl. Tevens dient de betaling van het inschrijfgeld voor 27 augustus op rekening NL74ABNA0561905290 van de wedstrijdcommissie binnen te zijn.
Er wordt een gezamenlijke chinese maaltijd georganiseerd kosten ca. € 10,00 p.p.
Het inschrijfgeld wordt teruggestort als de wedstrijd niet doorgaat en er geen ligplaats wordt ingenomen in de Marina Volendam.
Bij het doormailen van de ligplaatsen zullen tevens de wedstrijdformulieren worden meegestuurd.

 

Rijnland beperkt passage sluizen Spaarndam

Om verzilting van het oppervlaktewater en daarmee schade aan natuur en gewassen zo veel mogelijk te voorkomen, wordt de passage van de recreatievaart door de sluizen in Spaarndam beperkt. Dat heeft het hoogheemraadschap van Rijnland besloten. De Kolksluis wordt met ingang van zaterdag gestremd. De Grote Sluis blijft open voor de recreatievaart, totdat het zoutgehalte bij het meetpunt in Krimpen aan den IJssel boven de 250 mg/liter komt. Volgens de huidige berekeningen wordt dit punt maandag bereikt. Hierdoor volgt mogelijk vanaf dinsdag 31 juli een stremming voor de recreatievaart. Passage is hierna alleen nog toegestaan voor de beroepsvaart.
Lees hier verder.

Raadpleeg voor actuele informatie over stremmingen, sluizen en scheepvaart:  www.vaarweginformatie.nl


 

Facebook berichten

De afgelopen tijd zijn er diverse artikelen gedeeld op HJC facebook.
Volg ook de HJC op Facebook. Behalve dit soort berichten worden er ook actuele berichten gedeeld over het jeugdzeilen en over de prestaties van onze wedstrijdzeilers.

 

Donderdag 12 juli geen warm water

Donderdag 12 juli is er geen warm water beschikbaar op de haven i.v.m. het ombouwen van onze warmwatervoorziening naar aardgas. Dus er kan geen gebruik gemaakt worden van de douches vanaf 08.00 uur. De verwachting is dat het ombouwen in de middag klaar is. Ook koud water kan tijdelijk niet beschikbaar zijn.
Wilco Dijk, havencommissaris 

De zomerzeildag is alweer voorbij

Het was een ontzettende gezellige dag, met natuurlijk prachtig weer. Niet veel wind, maar genoeg om te voelen wat je met een zeilboot doet. Daarnaast hebben we lekker gezwommen gevaren, gegeten en gedronken. Op de facebook pagina HJC jeugdzeilen, staan wat leuke foto’s.
Er waren veel enthousiaste kinderen en ouders die ook graag direct in wilden schrijven. Vandaar dat we al volop bezig zijn met seizoen 2019. In seizoen 2019, starten we met de beginners op donderdag en vrijdag van 17.00-20.00 uur. Per avond hebben we 16 boten beschikbaar die we op de vrijdag moeten delen met de aspiranten. Vandaar dat enthousiastelingen snel inschrijven.
Het seizoen 2019 bestaat uit 12 lessen, op zondag 7 april starten we met de kennismaking dag. Op 14 april gaan we samen met de kinderen naar het zwembad om te oefenen met de boot in het zwembad, lekker warm water en weten wat je moet doen als je bijvoorbeeld onder de boot door moet zwemmen etc. Dezelfde week beginnen we met de eerste les.
Zaterdag 8 september hebben we nog een proefzeilles dag ‘ Zomerzeilen’.

Hierbij de link naar het inschrijfformulier voor seizoen 2019.
 

Natuurlijk genieten van water en natuur

U geniet van het IJsselmeergebied, het blauwe hart van Nederland en ons grootste recreatie- én natuurgebied. Of u nu vaart, vist, zwemt of kitesurft: op het water bent u omringd door een unieke vogelrijkdom. Geef ze de ruimte! Houdt u zich op het water aan enkele gedragsregels dan respecteert u de vogels en het prachtige IJsselmeergebied. Namens de vele vogels, bedankt voor uw medewerking !
Klik hier voor verdere informatie. 

Korting langs Engelse zuid-oost kust

Wie de komende maanden de zuidkust van Engeland langs wil moet even bij  premiermarinas.com kijken. Zij hebben jachthavens in o. a. Dover, Eastbourne, Brighton en Gosport. Er bestaat een regeling voor 7 overnachtingen en 5 nachten betalen. De deal is 12 maanden geldig. Scheelt toch snel tientallen £-en. WE
 

Van de voorzitter

12 uursrace op 7 en 8 juli, gaat niet door
Zeer tot onze spijt ben ik genoodzaakt de 12 uurs-race dit jaar te cancellen. Het is helaas niet mogelijk gebleken om voldoende capaciteit/handjes bij elkaar te krijgen om het evenement verantwoord door te kunnen laten gaan.
Daar zijn een aantal goede redenen voor, zoals de vele aandacht die de zeilclinic gevraagd heeft, maar jammer is het wel.

Clubhuiscommissaris
De clubhuiscommissaris en zijn rechterhand Mirjam zijn de komende weken met vakantie. De honeurs worden waargenomen door Jos Ridder en Henk van Beijeren.

Bestuursvergaderingen
Het bestuur is met zomerreces, de eerste bestuursvergadering staat in de agenda voor woensdag 12 september.
Vanzelfsprekend zijn wij als dit nodig is via de normale contactinformatie te bereiken. 

Nieuws van het jeugdzeilen

Aankomend weekend vindt wederom de Clinic plaats, een weekend vol met leuke activiteiten, veel zeilen en waterpret, slapen in de loods, karaoke en de barbecue!

Op zaterdag 14 juli vindt het zomerzeilen plaats, de jaarlijkse kennismakingsdag met het jeugdzeilen en de HJC. De eerste kennismaking met zeilen, de optimist en de watersport. We leren de onderdelen van de optimist, de windroos en hoe je moet sturen met een helmstok maar vanzelfsprekend is er ook weer een groot waterspringkussen aanwezig waarmee de waterpret compleet is. Nodig iedereen die graag wilt leren zeilen in de optimist uit en schrijf je snel in!

19 en 20 juli zijn alweer de laatste zeillessen voor de grote vakantie, kom op tijd want we beginnen zo vroeg mogelijk. In plaats van soep hebben we de Barbecue opgestookt en luiden we gezellig met zijn allen de grote vakantie in!
Iedereen alvast een fijne vakantie gewenst.
Hartelijke groet namens de gehele jeugdcommissie

 

Scoutingwedstrijden op de Mooie Nel

Op 9 en 10 juni waren het de scouts die wedstrijden voeren op de Mooie Nel. Deze wedstrijden worden georganiseerd door de scouting regio Haarlem met medewerking van de HJC voor de wedstrijden. De haven wordt tijdens dit weekend gebruikt als tijdelijke basis voor de scoutinggroepen. Er wordt gevaren in schouwen en vletten verdeeld in diverse leeftijdsklassen. Toen zaterdagochtend de Vertrouwen (het clubschip van de scoutinggroep Kontiki) was aangemeerd als drijvend cafetaria, kon het evenement van start.
Helaas stond er niet heel veel wind, waardoor de eerste wedstrijd wat langzaam van start ging.
De boten zijn namelijk gemaakt van staal, bijna onverwoestbaar, maar niet echt praktisch met weinig wind. Gelukkig werd de wind wat krachtiger in de middag en konden we na een traditioneel broodje bamischijf of kaas..souffle. nog een leuke middagwedstrijd zeilen. De eerste geslaagde zeildag werd ’s avonds uitbundig gevierd op de Vertrouwen, waarbij helaas vergeten werd dat er nog een luidspeaker was achtergebleven op het bovendek. Gelukkig hadden we daardoor geen last van de geluidsoverlast van de muziek uit de Veerpolder.
De volgende dag was er gelukkig voldoende wind voor twee mooie wedstrijden waarbij er steeds beter gevaren werd. Al bleek dat, als je wedstrijdveld bestaat uit stalen boten, het erg prettig is dat het startschip ook bestaat uit dik staal om een mislukte uitwijkpoging op te kunnen vangen. Na de middagwedstrijd was het tijd voor enige versnaperingen (waren er daarna nog ijsjes te vinden op de HJC?). Na het uitreiken van de vele prijzen en de Mooie-Nelcup was het weer tijd om naar huis te varen.
Mede dankzij het mooie weer kunnen we weer terugkijken op een geslaagd weekend en een goede samenwerking met de scouting.
Robert van Beijeren 

Zomerstop werkploegen

Tijdens de maanden juli en augustus genieten de werkploegen van het welverdiende zomerreces. De laatste maandag werkavond is op 25 juni en de eerste na de zomer is weer op maandagavond 3 september. De laatste woensdag werkdag is op 27 juni en op woensdag 5 september wordt er weer begonnen. Wilt u zich ook eens nuttig maken voor onze vereniging kom dan na de zomer op een van deze dagen/avonden. Vele handen maken licht werk en het is bijzonder gezellig. Alles over de werkploegen leest u hier.
Met zomerse groet,
Wilco Dijk
havencommissaris
 

Informatie Electra bemetering

We zijn druk in de weer om de eerste elektra facturen te produceren. Afgesproken is om de Elektra meters na iedere facturering weer op nul te zetten. Hierdoor geeft de stand meteen het te factureren aantal kwh weer. In het geval dat de meters doorlopen moeten we gaan optellen en aftrekken om het juiste verbruik te meten wat weer foutgevoelig kan zijn. De streefdata waar dit op gebeurd zijn 15 mei en 15 november van elk jaar. Het eerste jaar is de kwh prijs vastgesteld op 20 eurocent. Vanaf 15 mei 2019 zal de actuele prijs worden gehanteerd. Uw penningmeester. 

Nieuws van het jeugdzeilen

De lessen en trainingen zijn inmiddels weer in volle gang en op donderdag en vrijdag avond is het weer een dolle boel op de Mooie Nel. Vele opti’s Splashes en Lasers bevolken de Mooie Nel en vormen een vrolijk en kleurrijk beeld.
Komende maand hebben we weer een hoop leuke activiteiten op en buiten de haven te beginnen met Combi Vinkeveen op zaterdag 2 juni en zondag 3 juni.
Donderdag 7 juni hebben we een filmteam van het watersportsportverbond op bezoek, zij komen opnames maken bij de HJC voor een promotiefilm over het jeugdzeilen.
Zaterdag 9 en zondag 10 juni vindt het Polyvalk Kaag weekend plaats. Ben je 10 jaar of ouder en heb je zin in een leuk weekend varen, kamperen en heel veel lol beleven, schrijf je snel in want er zijn nog maar een paar plekjes over !
De Combi Kaag gaan we met het wedstrijdteam beleven op 16 en 17 juni en het weekend van 23 en 24 juni is de Braasem aan de beurt. We wensen onze wedstrijdzeilers natuurlijk heel veel succes en plezier toe en verwachten weer topresultaten.
De kijkweek voor de ouders vindt plaats in de laatste week van juni. Donderdag 28 en vrijdag 29 juni zijn de ouders van harte welkom om mee te varen in de Batavus en de vorderingen van de jeugd zelf te aanschouwen.
Het laatste evenement in juni betreft de Clinic, al sinds jaar en dag één van de hoogtepunten op de haven. Gezellig met z’n allen een weekend waterpret waarbij ook nog geslapen wordt in de loods. Schrijf je snel in en neem zoveel mogelijk vriendjes en vriendinnetjes mee !
Hartelijke groet namens de Jeugdcommissie 

Van de penningmeester

Zoals tijdens de ALV in maart toegezegd vindt u hier het verslag van de kascommissie. Toen is de jaarrekening goedgekeurd onder voorbehoud van een nog te volgen verslag van de kascommissie. Deze controle is nu consciëntieus uitgevoerd en resulteert in een goedkeurende verklaring. Wij danken de kascommissie dan ook van harte voor hun inzet.
Er komen een aantal verbeterpunten aan de orde;
Punt 1: 85 % van de facturen komt al digitaal binnen in de mail. Ik zal met Bannink overleggen of we die digitaal door kunnen sturen, nu worden al die facturen nog door mij geprint en ingeleverd.
Punt 2: De interne omzet is door het jubileumjaar hoger dan gebruikelijk, het bestuur onderzoekt hoe b.v. met een nieuwe betaling en kassa systeem de omzet beter gemonitord kan worden.
Punt 3: Het eenmalig tekort van het jeugdzeilen is in de ALV al aan de orde geweest. Zij zullen adequate maatregelen nemen om dit in de toekomst te voorkomen.
Punt 4: Dit is in de ALV aan de orde geweest. Er wordt een meerjarig onderhoudsplan opgesteld, zodat de toekomstige lasten beter inzichtelijk worden.
Punt 5: De besteding van de betaalde voorschotten is inmiddels door de ontvanger volledig middels facturen verantwoord en het restant bedrag is teruggestort op de HJC rekening.

De door de kascommissie geconstateerde risico’s zullen door het bestuur worden geëvalueerd.


 

Energievoorziening

Het bestuur wil kijken op welke wijze wij het energie verbruik minder afhankelijk van fossiele brandstof kunnen maken. Uiteraard denk je dan al snel aan zonnepanelen maar er zijn ook andere mogelijkheden. Wij zijn op zoek naar leden met specifieke expertise op dit vlak. Voelt u zich aangesproken meldt u zich dan svp bij onze havencommissaris Wilco Dijk. haven@haarlemschejachtclub.nl 

Zilveren Wimpel

Dit initiatief van het Watersportverbond beoogt het tot op hogere leeftijd mogelijk maken van het beoefenen van watersport. Wij worden allemaal gemiddeld ouder en de kunst is om dit als uitdaging en niet als bedreiging te zien.
De Zilveren Wimpel wordt uitgereikt aan een vereniging die zich bijzonder ingespannen heeft om ook de oudere watersporter goed te faciliteren.
Ook op de HJC willen wij daar aandacht aan schenken, er zijn ook al voorbeelden van te noemen.
De vraag aan onze leden is om het bestuur kenbaar te maken welke initiatieven de HJC in hun ogen op dit gebied kan ontplooien.
Iedere tip is welkom, realisatie is mede afhankelijk van kosten en het effect dat wordt bereikt. 

Jaarlijkse tocht naar Engeland

Heb je nog nooit een grotere oversteek gemaakt en wil je een keer zelf deze oversteek maken met je eigen boot of een keer meevaren kom dan op dinsdag 29 mei naar het palaver. De aanvang is vanaf 19.00 uur in het clubhuis van de HJC. Je krijgt dan alle informatie en worden foto’s en films getoond over de East Coast Rivers zoals Orwell, Deben, Ore, Alde en nog veel meer. Lees hier verder.
 

Buitenom naar het zuiden

Voor diegenen die buitenom richting Zeeland of verder willen varen is het dit informatieblad van Port of Rotterdam misschien nuttig. 

Haarlemsche Jachtclub nu hotspot bij Windguru

Tijdens het 100 jarig jubileum heeft de HJC een Windguru hotspot van de leden cadeau gekregen. Deze week is de hotspot live gegaan en kan iedereen de windverwachting op de Mooie Nel vanaf onze eigen locatie opzoeken. Er wordt nog gekeken hoe wij op de site een link kunnen bouwen zodat met een muisklik de weersvoorspelling zichtbaar wordt.
Ik kan niet beloven dat er alleen maar mooi voorspeld zal worden maar wij kunnen trots zijn op ons eigen Windguru adres. 
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub


 

Klaas Kruithof overleden

Afgelopen vrijdag 4 mei is ons gewaardeerd oud lid Klaas Kruithof overleden. Hoewel zijn gezondheid het laatste jaar steeds verder achteruit ging, kwam zijn overlijden toch nog onverwachts. Klaas is jaren lang een actief lid van de werkploeg geweest. Behalve dat hij een zeer aimabel persoon was, was zijn kennis en handigheid bijzonder groot. Ook bij de bouw van de nieuwe haven heeft hij zich erg ingezet om het elektrisch systeem sterk te verbeteren. 
Wij zullen Klaas missen. Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte met dit verlies. 
Namens de werkploeg en het bestuur, Hans Gortworst.

De crematieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 11 mei om 11.30 uur in de aula van crematorium Westerveld, Duin en Kruidbergerweg 2-6 te Driehuis. Wij vragen u om 11.15 uur aanwezig te zijn. Na de plechtigheid is er gelegenheid tot condoleren en napraten in de ontvangkamer van het crematorium.


 

Stand van zaken Henny en Tjerk

Update 2 mei: Henny en Tjerk komen tijdelijk naar huis.

Onze clubleden Henny en Tjerk varen met hun jacht Selene de wereld rond. Zij varen mee met de World ARC. Tjerk heeft problemen met zijn gezondheid. Hoe het met hem gaat lees je in hun laatste blog


 

Draag een reddingsvest !

Een reddingsvest werkt alleen als je het aanhebt… Het kan je redding betekenen als je in het water valt; en dat is een risico voor iedereen die vaart. Een reddingsvest draait je op je rug zodra je in het water ligt. Daardoor kun je blijven ademhalen, ook als je bewusteloos bent. Lees hier verder voor tips voor een goed gebruik van een reddingsvest.. 

Leden zoeken leden

Heeft u dat ook wel eens, dat u een e-mailadres of telefoonnummer nodig heeft van een medelid?
Dat kunt u dan opzoeken via onze website. Het gaat zo: open de website, ga naar Info / Ledenbestand. Klik daarop, dan verschijnt er een nieuw venster waarin u een gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen. Die gegevens zijn u ooit (in 2015 al) toegezonden, maar bij velen onder u is dit in de vergetelheid geraakt. Geen paniek! U klikt dan gewoon op inloggegevens vergeten, er opent zich dan weer een nieuw venster. Vul daar uw e-mailadres in en vervolgens telt u het aantal vierkantjes en vult dat aantal ook in en klik op verstuur (dit is een extra beveiliging). U ontvangt dan automatisch een e-mail met instructies en de rest wijst zich vanzelf.
Nu kan het gebeuren dat uw e-mailadres in de loop der tijd is veranderd en dus niet meer klopt met wat er in ons bestand staat. Dan werkt het bovenstaande niet. In dat geval kunt u een e-mail sturen naar leden@haarlemschejachtclub.nl met het gewijzigde e-mailadres en dan komt het ook in orde.
Als u dan uiteindelijk bent ingelogd bij het ledenbestand, dan kunt u lezen wat u allemaal kunt doen. O.a. ook even controleren of alle gegevens die van u bekend zijn (nog) wel kloppen. Als er onverhoopt iets veranderd is, dan kunt u dat ook zelf wijzigen of aanpassen. Eventueel kunt u een foto van uzelf toevoegen of vernieuwen, wat ook fijn is voor uw medeleden en de havenmeester. Dan weten we tenminste hoe iedereen eruit ziet.
Hopelijk is het allemaal duidelijk en gaat u het eens proberen. Succes!
Yvonne Finnema, ledenadministratie

Staande mast route gestremd

De Staande Mast Route zal van 3 tot en met 14 mei 2018 bij Gouda gestremd zijn vanwege werkzaamheden aan de Hefbrug over de Gouwe. De stremming geldt voor scheepvaartverkeer hoger dan 7 meter, vaartuigen lager dan 7 meter kunnen ongehinderd onder de brug doorvaren. Lees hier verder.

 

Havenmeester gezocht

Dinsdag is de vrije dag van Anja & Henk (havenmeester). We zijn op zoek naar vrijwilligers die een keer op dinsdag de havenmeester zou willen waarnemen. Dit houdt in 's morgens rond 8.00 uur openen (clubhuis en loods), gedurende de dag de haventelefoon beantwoorden, eventuele passanten opvangen e.d.. Dit tot ongeveer 17.00 uur. Heeft u belangstelling geef dan de datum door aan de havencommissaris of vul de lijst in die in de hal van het clubhuis hangt.
Wilco Dijk, havencommissaris


 

Woensdagavond Laserzeilen

11 april is is het laser zeilen weer begonnen, met een mooie opkomst van 12 boten zijn er een paar mooie wedstrijden gevaren na het startsein van Victor van der Laan en zijn assistente Emma van der Knaap. Ook dit jaar worden de uitslagen weer opgeslagen en weten we aan het einde van het jaar weer wie de beste laserzeiler is van de Mooie Nel, winnen doe je natuurlijk niet alleen door elke keer goede resultaten te varen maar ook zeker door altijd mee te varen! 
Dus schroom niet om mee te komen varen en daarna lekker na te borrelen! 

Jij kunt je vereniging heel gelukkig maken!

Bij iedere aankoop die je online doet, kun jij je vereniging sponsoren! Ga naar je favoriete winkel via  OnzeClubwinkel.nl en shop zoals je dat normaal gesproken ook doet. Jouw vereniging ontvangt dan een deel van het aankoopbedrag terug. En jijzelf trouwens ook!

Bekijk alle 600 webshops op  OnzeClubwinkel.nl.

 

Annulering zeiltocht Gulden Leeuw en Voorjaarstocht.

De zeiltocht met de Gulden Leeuw die gepland staat op 1 juli gaat niet door. Ook de traditionele voorjaarstocht op Hemelvaartsdag gaat niet door, wegens gebrek aan belangstelling. André van Norden

 

De kraan werkt weer

De kraan is gerepareerd en kan weer gebruikt worden voor masten te zetten of boten te water te laten. Moet uw boot nog te water, neem dan snel contact op met de havenmeester.
Wilco Dijk, havencommissaris.

 

Werkavonden zijn weer begonnen

Vanaf maandagavond 9 april starten we weer met de maandagavond werkploeg. Iedere maandagavond zullen om 19.00 uur beginnen en na afloop zo rond 21.00 uur zullen we afsluiten met koffie. Theo van Roode zal de werkploeg begeleiden en zal door de TC worden bijgestaan. Een speciale oproep aan nieuwe leden die nog niet in de gelegenheid zijn geweest om zich nuttig te maken voor onze vereniging. Het wordt weer gezellig! 

Ook de werkdagen gaan gewoon door. Vanaf 10.00 uur bent u van harte welkom.

 

HJC Laser Masters gaan weer los!

De Laser Masters m/v zeilen weer op woensdagavond om 18.30 uur. Er zal weer gevaren worden volgens het beproefde concept dat al jaren de sleutel is tot het succes van deze sportieve avond. Sprintwedstrijden tot het zweet op je rug staat! Sportiviteit en plezier staan voorop en door onze wedstrijdleider Victor van de Laan worden de wedstrijden professioneel georganiseerd op het water.
Na de succesvolle test van afgelopen jaar hebben we besloten het vastleggen van de officiële uitslagen voort te zetten. Zo tellen alle woensdagavondresultaten op tot de fel begeerde jaarprijs: “De Master van de Mooie Nel”.
We hebben er zin in!
Adse Jelles

PS. Kijk voor meer info onder “wedstrijdzeilen” Laser Masters.
       Klik hier voor de Laser masters agenda 2018

 

Opening seizoen 2018

Gehesen door onze nieuwe havenmeester, wappert de HJC vlag weer een seizoen lang boven in de top van de vlaggenmast. De opening van het 101ste vaarseizoen van de HJC ging gepaard met veel zon, heerlijke kibbelingen en een verrassingsoptreden met doedelzakmuziek. Dank alle leden voor jullie komst, we wensen iedereen een prachtig vaarseizoen! Meer foto's in Mijn HJC.


 

Opening vaarseizoen, zondag 8 april om 16.00 uur

Het bestuur nodigt alle leden van harte uit tot het bijwonen van de opening van het vaarseizoen 2018.
Met het hijsen van de clubvlag en het zingen van ons clublied trappen wij het 101e vaarseizoen van de HJC af.
Als gebruikelijk biedt het bestuur de aanwezigen na afloop van de “ceremonie” een drankje aan. Leuk als u er ook bij bent.

Namens het bestuur,
Wilko Emmens

 

Communicatie

Nu de communicatie in hoofdzaak met de maandelijkse nieuwsbrief gebeurt is het belangrijk om de evenementen en andere wetenswaardigheden op de club te blijven delen. Dat gaat niet vanzelf en daarom doen wij een beroep op zo'n vier tot vijf personen. Zijn er mensen die handig zijn met tekst om toch tot verhalen te komen? Help een (communicatie)team om dat delen met elkaar mogelijk te maken.
Twee mensen meldden zich spontaan aan maar uitbreiding met nog twee mensen is wel nodig. Vele handen maken licht maar ook leuk werk. Wie belangstelling of vragen heeft, meldt zich aan bij de voorzitter en/of Janneke Hin.

 

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

De HJC stelt voor een aantal vrijwilligers een VOG verplicht. De penningmeester heeft voor hen codes aangevraagd bij Justitie, zodat zij daarmee de noodzakelijke Verklaring Omtrent Gedrag kunnen aanvragen. Op die manier zijn er voor betrokkenen geen kosten mee gemoeid. 
Diegenenen die dit aangaat ontvangen daarover per mail bericht.

 

Voorstellen nieuwe havenmeester

Beste HJCers,
Het doet mij plezier te kunnen vertellen dat wij vandaag de heer en mevrouw Dijk als havenmeesters-echtpaar aan hebben kunnen stellen. Zij hebben eerder een soortgelijke functie bekleed en ook andere relevante werkervaring opgedaan. Tijdens de selectieprocedure vielen zij onder andere op door hun enthousiasme.
Officieel starten zij per 1 april maar vanaf a.s. zaterdag 24 maart zullen zij al regelmatig aanwezig zijn voor wat werkzaamheden in de woning maar ook om kennis op te doen van het te water laten van de schepen. De komende weken zullen zij gebruiken om in te werken en alle ins en outs van de HJC te leren kennen. In de bijlage stellen zij zich zelf even voor maar in ieder geval is er bij de officiële opening van het seizoen op 8 april ook alle gelegenheid nader met hen kennis te maken.
Het bestuur wenst hen veel plezier en succes bij de HJC.
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens

 

Notulen ALV

Vrijdagavond 23 maart hebben we een Algemene Leden Vergadering gehouden. We hebben de financiën van de vereniging  besproken, de familie Pals in het zonnetje gezet, afscheid genomen van onze havencommissaris Peter Vernout  en zijn opvolger benoemd Wilco Dijk. Uiteraard zijn nog veel meer verenigingszaken aan de orde geweest.  Jammer dat de vergadering door nauwelijks 15% van onze leden is bijgewoond. Dat percentage hoort natuurlijk beduidend hoger te zijn! We doen het voor U! Toon betrokkenheid. Maar 8 personen hebben zich afgemeld.  
Lees in elk geval de verslaglegging van deze bijeenkomst, te vinden onder Mijn HJC, dan bent U op de hoogte van wat daar be- en afgesproken is.
Uw secretaris, Ben Dekkers

 

Wedstrijdposter 2018

Klik hier voor de wedstrijdposter 2018 van de gezamenlijke verenigingen rondom de Mooie Nel.

 

Zeilcursus volwassenen in de polyvalk: nog 1 plek

Ook komend seizoen start er weer een zeilcursus voor volwassenen in onze polyvalken. Een hele leuke manier om kennis te maken met zeilen in een open kielboot. Per lesboot geeft 1 instructeur (een HJC lid) les aan 2 cursisten. Je kan meedoen als 'absolute beginner' of als je al wel wat ervaring hebt. We hebben een enthousiast team van instructeurs die elk jaar met veel plezier de cursus geven. Gezelligheid én veiligheid staan voorop, maar ook de leergierigen komen aan bod: we volgen het opleidingsprogramma van de CWO (Commissie Watersport Opleidingen). Dat is het landelijke uniforme vaaropleidingen programma.
De cursus bestaat uit 8 wekelijkse lessen van 2,5 uur. Zeilcursus volwassenen in de polyvalk: Nog slechts 1 plek
Lesdata: 11 mei, 18 mei, 25 mei, 1 juni, 8 juni, 15 juni, 22 juni en 29 juni; alle data ‘s ochtends les BEHALVE op 25 mei en 8 juni, dan ‘s middags les.
De kosten zijn € 81 voor HJC leden, niet leden betalen € 303 voor de cursus.
Als je mee wilt doen: geef je snel op d.m.v. het aanmeldformulier op de HJC site. Wie het eerst komt, het eerst maalt!

Tot kijk in de haven. 
Karin Obbink, 
coördinator volwassenenzeilen

 

Uitnodiging ALV 23 maart aanvang 20.00 uur

Het bestuur van de HJC nodigt U allen uit tot het bijwonen va de Algemene Ledenvergadering op 23 maart 2018. In deze vergadering speelt de financiële situatie van onze vereniging een belangrijke rol. Zodra de financiële stukken beschikbaar zijn, zullen deze gepubliceerd worden op onze site onder Mijn HJC (onder code). Ook wordt in de vergadering teruggeblikt op wat zich in en rondom de haven heeft afgespeeld in het afgelopen jaar. De jaarverslagen van de diverse geledingen binnen de HJC treft u ook aan onder Mijn HJC. Het bestuur stelt uw aanwezigheid op 23 maart zeer op prijs.
Namens het bestuur,
Ben Dekkers
secretaris

Het concept financieel jaarverslag 2017 is vanaf heden te vinden onder info/HJC ( onder code ).
Financiele voorstellen bestuur komende ALV

Geachte leden,
Hierbij de voorstellen van het bestuur voor de komende ALV. Deze voorstellen worden ook nog besproken in de komende bestuursvergadering van 21 maart. Het leek het bestuur echter wel gepast om dit vast aan u voor te leggen voor de a.s. ALV van 23 maart. U kunt de voorstellen (begroting 2018, korting BTW en Tarievenlijst 2018) vinden op Mijn HJC.
Met vriendelijke groet,
Peter Unkel
Penningmeester Haarlemsche Jachtclub

 

Havenmeester

De vacature voor havenmeester bij de HJC heeft veel belangstellenden getrokken en een paar bestuursleden hebben samen met een paar andere betrokkenen een flink aantal gesprekken gevoerd met de op het eerste oog meest geschikte kandidaten.
Uit de wandelgangen bemerken wij een grote nieuwsgierigheid naar de voortgang en om die te kunnen bevredigen kan ik vertellen dat wij in de afrondende fase zijn met een in onze ogen zeer geschikt echtpaar. Alles is er op gericht per 1 april, het is echt waar, het nieuwe havenmeesters echtpaar voor te kunnen stellen. Wordt vervolgd.

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens


 

Boten te water

In verband met de koude winter alsmede de wintervakantie van Wilco en anderen hebben wij nu de datums vast kunnen stellen voor het verplaatsen van schepen in het water, tent leeg, loods leeg en schepen te water.

Er zijn diverse leden die ons al benaderd hebben om te mogen blijven liggen op de wal, daar zij niet klaar zijn. Wij hebben gemeld dat er kosten aan verbonden zijn indien deze verplaatst moeten worden alsmede voor mogelijke extra stallingskosten.
Ook zijn er enkele leden die gevraagd hebben aan anderen wanneer zij het water in kunnen. Jammer dat zij dit niet aan ons gevraagd hebben dan hadden wij antwoord kunnen geven.

Hieronder de datums:
  • Tent leeg uiterlijk 26 maart i.v.m. verplicht afbreken van de tent voor 1 april 2018.
  • Loods leeg uiterlijk 3 april.
  • Schepen in het water van hun winterplaats naar hun eigen ligplaats uiterlijk 25 maart.
  • Eerste schepen te water vanaf 26 maart voor de schepen die nog met de Pasen willen varen. Andere schepen later conform lijst in de hal van clubhuis.
De lijst met de volgorde van te water gaan hangt vanaf a.s. woensdag in de hal van het clubhuis. Deze is gelijk aan de lijst van uit het water maar dan in omgekeerde volgorde.

Met vriendelijke groet,
Nico Hin, Wilco Dijk en Peter Vernout, havencommissaris

 

Gerard Kosters overleden

Afgelopen 10 maart is HJC lid Gerard Kosters overleden. Gerard werd lid van de haven in 1985 toen zoons Eelco en Timo als bemanning meezeilden in de toenmalige HJC clubcadetten. Gegrepen door het enthousiasme van zijn kinderen, werd hij al snel actief in het comité Pinksteren. Tijdens het WK cadet in Andijk was hij verantwoordelijk voor de PR. Tussen 1992 en 1997 vervulde hij de functie van wedstrijdcommissaris in het bestuur van de HJC. Gerard was een bijzonder enthousiaste en betrokken persoon die graag zijn steentje aan de haven bijdroeg, met name aan het jeugdzeilen. Samen met zijn vrouw Mieke bracht hij in oktober vorig jaar nog een bezoek aan de HJC tijdens het jubileum. Gerard was toen al geruime tijd ziek. Gerard is 72 jaar geworden. Wij wensen Mieke en kinderen veel sterkte met dit verlies.
Namens bestuur en leden HJC,
Nico Hin.

De dankdienst zal plaatsvinden op vrijdag 16 maart om 11.30 uur in de Doopsgezinde kerk, Frankestraat 24, Haarlem.
Na de dienst kunt u de familie ontmoeten en staat er een kop koffie voor u klaar verzorgd door 'Jansje', een project waar Gerard zich tot het laatst met hart en ziel voor heeft ingezet.
Daarna begraven we Gerard op de Algemene Begraafplaats Bloemendaal, Bergweg 64, Bloemendaal. 

Elektriciteits bemetering

Na de proefperiode van de afgelopen maanden zijn er geen obstakels meer om per 1 januari te starten met de bemetering van het elektriciteitsgebruik voor de ligplaatsen in het water. Voor de meeste ligplaatshouders in het water is de werkwijze inmiddels bekend maar een enkeling is nog niet in het bezit van het daarvoor benodigde pasje. Dit pasje kan worden opgehaald bij de havenmeester. Een handleiding treft u hier aan. Alle meters zijn per 1 januari op nul gezet dus wordt begonnen met een “schone lei”
Peter Unkel, penningmeester


 

Blauwe golf

Wil je meer weten over belangenbehartiging voor de toervaart onder het motto “varen doe je samen” dan zijn daar twee filmpjes over. Een filmpje over de Blauwe golf in het algemeen en een filmpje over de blauwe golf door Haarlem met uitleg door Auke Bender.

 


Bestellen via OnzeClubWinkel levert de club geld op


Steeds meer leden bestellen via webshops zoals Coolblue, Hema, Wehkamp, Booking.com of Bol.com. Ook wordt er online geboekt bij reisorganisaties, verzekeringen afgesloten of inktpatronen bestelt. Doe dat voortaan via OnzeClubWinkel en het levert de club geld op.
Lees hier verder.


 

Vrienden van het HJC jeugdzeilen

Het jeugdzeilen bij de HJC zit in de lift. De HJC trailer wordt met regelmaat gebruikt om 6 optimisten naar Combi wedstrijden bij andere verenigingen te vervoeren en de ribs van de HJC gaan mee om de beginnende en gevorderde wedstrijdzeilers in de Optimist of Splash op het water te begeleiden. Kinderen enthousiast maken voor het zeilen in het algemeen en voor het wedstrijdzeilen in het bijzonder, past in het jeugdbeleid dat door de HJC wordt gevoerd.

Leden van ons  HJC Zeilteam dragen allemaal een gesponsord HJC jack. Dit is goed voor de uitstraling van de HJC op de wedstrijdvelden en het teamgevoel van de zeilers.
Naast de doordeweekse zeillessen, wordt er de afgelopen jaren Zomerzeilcursussen voor beginnende Optimist zeilers georganiseerd om aan de groeiende belangstelling voor het zeilen bij de HJC te voldoen. Zo hebben er jaarlijks circa 90 kinderen les bij onze vereniging. We stimuleren ouders om mee te helpen en lid te worden van de HJC, zodat het jeugdzeilen uiteindelijk als mede-basis kan dienen voor een gezonde groei van de Haarlemsche Jachtclub.

Vanzelfsprekend kost het begeleiden van zoveel jeugzeilers de nodige energie, tijd en geld. De jeugdcommissie heeft nog een heel aantal plannen op de plank liggen om het jeugdzeilen bij de HJC nog leuker te maken. Zo willen we een Valkenweekend opzetten, een overdekte stalling voor meer optimisten op de haven krijgen en, bij voldoende zeilers, een enkele keer groot water training aanbieden. Ook willen we graag meer zeilers die overstappen naar de Splash en actief blijven zeilen in de regio.

Om al deze plannen te kunnen verwezenlijken zijn we op zoek naar 'Vrienden van het HJC jeugdzeilen'. We zoeken mensen of bedrijven die ons enthousiasme delen en willen ondersteunen. Voor 50 euro per jaar komt uw naamplaatje op het 'Vriendenbord' in de hal van ons clubhuis te hangen. De link naar het aanmeldingsformulier staat hier. Namens alle HJC jeugdzeilers, hartelijk dank!
 

ONZE SPONSORS

© 2019 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Sitemap - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix