Nieuws archief

Belangrijk nieuws van het bestuur

Tijdens de voorjaars ALV 2019 nam Wilko Emmens na vele jaren afscheid als voorzitter.
Aangezien er geen voorzitter beschikbaar was, nam Henk Hoogland de functie als vice-voorzitter waar.

Deze week heeft het bestuur een gesprek gevoerd met een kandidaat voor het voorzitterschap.
Op grond van dit gesprek meent het voltallig bestuur een bekwame voorzitter te hebben gevonden.
Conform de Statuten artikel 11.4 draagt het bestuur voor als voorzitter van de HJC met ingang van 22 november 2019 het HJC-lid de heer Herman de Bock.

Tijdens de komende ALV op vrijdag 22 november 2019 zal de heer De Bock zich aan u voorstellen, waarna uw instemming gevraagd zal worden.
Het bestuur hoopt van harte dat u met de voordracht zult kunnen instemmen.

Met vriendelijke groet,
Sybout van der Meer,
Secretaris HJC
 


3e zondag van de maand in het HJCafé


Op zondagmiddag 17 november om 15.00 uur zal Hans van Ravenzwaaij al u vragen over uw scheepsmotor beantwoorden en nuttige tips geven.
Daarna zo rond 15.45 uur gezellig borrelen. 

Uitnodiging ALV 22 november

Beste HJCers,

Het bestuur van de Haarlemsche Jachtclub nodigt u van harte uit tot het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering op vrijdag 22 november 2019, aanvang 20:00 uur in het HJC clubhuis.

Op de agenda staan onder andere:

 • Huldiging vlaggendragers en uitreiking poelsnipbeker.
 • Financiële zaken/begroting 2020/tarieven 2020.
 • Bevordering inzet van leden voor clubactiviteiten.
 • HJC plannen voor 2019 2020.
 • Diverse bestuurszaken.

De volledige agenda en de bijlagen vind u onder "mijn HJC" (klik)

 


Geen stroom i.v.m. aansluiten zonnepanelen

zonnepanelen op hun plaatsZoals u allemaal gezien zult hebben liggen de zonnepanelen op het dak, en op dinsdag 12 november zullen deze ook daadwerkelijk worden aangesloten op het energienet. Om deze reden is er vanaf 7.30 uur ochtends geen stroom op de gehele haven, en is de loods afgesloten. Naar verwachting zal de stroom in de loop van de middag gefaseerd weer worden ingeschakeld.

Het bestuur.
 

Mosselen eten


Op 9 november is er weer traditioneel mosselen eten.
Vanaf 18.00 uur bent u welkom in het clubhuis.
De kosten voor deze maaltijd zijn 12 euro pp.
Er is plaats voor maximaal 50 personen. Vol = vol.


Inschrijven kan tot 6 november. Klik hier om in te schrijven. 


Nieuws van het jeugdzeilen

De afgelopen maand stond voor de jeugd in het teken van evalueren en communiceren over de toekomst, zowel met de jeugdcommissie als met de instructeurs. De focus ligt niet op de groei van de jeugdafdeling maar op de kwaliteit van de opleiding en de doorstroom van de jeugd naar de wedstrijdgroep maar ook naar de klasse van de grotere boten zodat zij de weg naar de haven kunnen blijven vinden tot zeker 18 jaar.

Een aantal kinderen had de vraag of we ook les kunnen gaan geven in tweemans boten. We hebben daar aandachtig naar gekeken en gesproken wat dat betekent voor de kwaliteit indelingen en coaching van de diverse disciplines. We zijn tot de conclusie gekomen dat het een mooie aanvulling kan zijn op het aanbod van de diverse lessen en dat de kinderen nog een aantal jaren langer bij de Haarlemsche jachtclub actief zijn wat ook weer betekent dat we een mooie doorstroom hebben naar de instructeursopleiding. Lees verder

Cursus Praktische Meteo voor Zeilers en Motorbootvaarders


Er is een aanbod om bij voldoende belangstelling op de Haarlemsche Jachtclub een cursus meteorologie te geven in januari en/of februari 2020.
Deze cursus wordt gegeven door Henk Huizinga, bekend als weerman van het voormalige digitale tijdschrift Zilt en duurt 4 avonden van ca. 2.5 uur.
De kosten voor de cursus bedragen 100 euro per persoon bij een deelname van 20 personen. Daarbij komt nog 25 euro voor het cursusboek.

Belangstellenden voor deze cursus kunnen zich opgeven om voor 2 december 2019 een mailtje te sturen naar evenementen@haarlemschejachtclub.nl of te bellen naar Auke Bender 06-15350515.

 

Werkdag en boten uit het water


Foto's van woendag werkdag 30 oktober

Er werd woensdag weer hard gewerkt door onze werkploeg. Onderwijl haalden de havenmeesters de boten uit het water. Hier enkele foto's van 16 oktober.
 

Goed nieuws voor het jeugdzeilen


WOW! We hebben goed nieuws! De HJC heeft € 1.918,49 gewonnen in de Rabobank Club support actie om te besteden aan het laten groeien van onze jeugdafdeling! We zijn hier waanzinnig blij mee. ALLE STEMMERS ENORM BEDANKT!!!
 

Sluiting vaarseizoen

vice-voorzitter en shantykoor

Na een mooie toespraak van de vice-voorzitter werd onder begeleiding van het shantykoor de vlag gestreken door de havenmeester, en door de vice-voorzitter uitgereikt aan Leo Roelofs voor alles wat hij de afgelopen jaren -vaak op de achtergrond- voor de club betekend heeft.

Hiermee kwam dit vaarseizoen ten einde waarna er nog gezellig wat gedronken werd in het clubhuis.

Wij hopen iedereen weer terug te zien bij de diverse winteractiviteiten zoals het mosselen eten en de ALV.

 

Het shantykoor is weer begonnen


Beste HJC leden,

Vanaf donderdagavond 17 oktober het shantykoor weer begonnen. We hebben 20 leden dus er kan best wat meer bij. We zingen niet alleen maar zeemansliederen, maar ook ander bekende liedjes. Het zijn altijd gezellige avonden. We beginnen op donderdagavond om 20.00 uur met koffie en zingen tot 22.00 uur.

Als er nog leden zijn die een instrument bespelen helemaal mooi. Rob de Boer is onze accordeonist en dat is de enige dus zeer kwetsbaar.
Kom gewoon eens een keer op donderdagavond naar het clubhuis

Tot ziens,
Goke van Beijeren
tel. 023 5274958, e-mail.

 

Boten uit het water


De boten gaan weer uit het water volgens dit schema.

 
 

Foto's najaarstocht en zonnepanelen


De najaarstocht was een groot succes. Gezellig gevaren op de klipper Umoja met een lekkere barbecue. Klik hier voor enkele foto's.

De zonnecellen zijn op de loods geplaatst. Klik hier voor enkele foto's.

 

Een nieuw verslag van de Selene op wereldreis


Op 18 september zijn we begonnen met de oversteek naar de Loyaliteits eilanden, dichtbij New Caledonie. De laatste week voor wij vertrokken moest er nog veel gebeuren zoals, terug varen van Muskus Cove naar Vuda Marina, allebei heel gezellige havens. De oversteek naar Vuda marina was maar 12 mijl maar moesten daar naar toe om boodschappen in te slaan, diesel te tanken en uit te klaren bij de douane. Lees hier verder. 

Sluiting vaarseizoen


Aan alle mooie dingen komt een eind en dus ook aan het prachtige vaarseizoen van 2019. Op 12 oktober rond de klok van 16.00 uur zijn alle leden van harte uitgenodigd om het vaarseizoen van 2019 af te sluiten. Natuurlijk doen wij dat onder begeleiding van ons shantykoor en onder het genot van een drankje.
Het bestuur


 

Stem op de HJC! Laatste kans !

Beste leden en ouders,

Vandaag vrijdag 11 oktober is het de laatste kans om te stemmen op de HJC. Via de Rabobank Haarlem en Omstreken doen wij dit jaar mee aan de Rabo ClubSupport. Rabo ClubSupport investeert als coöperatieve bank een deel van de winst in lokale clubs en verenigingen. Rabobank Haarlem en Omstreken stelt dit jaar € 100.000,- beschikbaar. Als lid van jouw Rabobank kun je vanaf 27 september stemmen op jouw favoriete vereniging de HJC.

 

En elke stem is geld waard. Kunnen wij rekenen op die van jou?

 

Doel

We willen de kinderen verder laten groeien in de tweemans boot RS-Feva. Dit geeft meer uitdaging doordat er een extra zeil is nl de gennaker. Als we dat bereiken kunnen we de jeugd vasthouden tot aan de instructeursopleiding en het volwassen zeilen. Dit willen we bereiken door drie RS-Feva’s aan te schaffen. Deze boten zijn heel duur vandaar dat we graag in aanmerking komen voor clubsupport.

 

Stem vanaf 27 september op ons! Kijk op rabo-clubsupport.nl.

 

Vanaf 27 september kun je stemmen op de HJC. Dat kan alleen als je klant en lid bent van de Rabobank en ouder bent dan 12 jaar. Ben je wel klant bij Rabobank, maar nog geen lid? Vraag dan hier een gratis lidmaatschap.

We willen zoveel mogelijk stemmen ophalen. Dus ben je lid van de Rabobank? Ga dan vanaf 27 september naar rabo-clubsupport.nl, kijk bij Rabobank Haarlem en stem op ons! Let op: je mag twee keer stemmen op dezelfde club.

 

Hoe meer stemmen, hoe meer kans we maken op een bijdrage.

Vraag daarom ook je ouders, familie, vrienden, buren, medescholieren, studiegenoten en collega’s om op ons te stemmen en deel onze berichten op Facebook en Instagram.

 

We rekenen op je hulp!

 

Met vriendelijke groet,

Jeugdcommissie HJC

 

 


Najaarstocht

We zijn bijna aan het einde van het seizoen en dat sluiten wij af met de najaartocht. Wij gaan met maar liefst 27 boten en 75 man afmeren in Monnickendam. Wanneer wij in Monnickendam zijn gaan wij met zijn allen inschepen op de Loungeklipper Umoja waarop tijdens het zeilen een heerlijke BBQ voor ons klaar staat. Vanaf 15.00 kunnen we inschepen en om uiterlijk 16.00 varen we af! (kom op tijd dus!) Op zondag varen wij met zijn allen terug en wordt er gestreden om het Bangma Bokaal. Om 19.00 gaan de zeilschepen door de brug over het zijkanaal C en varen richting de sluis. Wanneer de sluis opengaat varen wij in colonne richting de HJC waar wij voor het clubhuis langs varen voor een salut ter ere van het einde van een fantastisch vaarseizoen. Nadat wij afgemeerd zijn in onze boxen schuiven wij aan in het clubhuis voor een borrel met bruine bonen! Graag zien wij alle leden die niet meevaren op de haven om de vloot langs te zien varen en binnen te halen! Tot zondag 6 oktober!
 

Nieuws van de vice-voorzitter

Beste HJCer,

 

Na een prachtige zomer met veel vaaruren is het naseizoen alweer begonnen. Met het bestuur hebben we alweer vele agendapunten mogen bespreken en zijn reeds begonnen met de voorbereiding van de algemene ledenvergadering van 22 november.

Natuurlijk zijn we nog op zoek naar bestuursleden die ons kunnen versterken.

Soms lijkt het heel moeilijk om functies over te nemen die de voorganger zo fantastisch heeft vormgegeven maar bedenk dan dat je die ook niet zomaar kunt matchen en dat niemand dit ook verwacht. Zelfs als je met een deel van de klus wilt en kunt helpen zijn we al heel tevreden. Samen komen we er wel uit!

 

Denk je dat je met een deel kunt helpen? Neem even contact met een van ons op en we kijken samen naar hoe we dit kunnen inpassen.

We zoeken nog naar een voorzitter en een penningmeester. Let voor de inhoud even goed op de vacatures op de website en op de posters in het clubhuis.

 

14 oktober starten we alweer met “de boten uit het water”. Onze havenmeester Anja zal iedereen benaderen voor het maken van een afspraak. Natuurlijk is het op zo’n dag fijn als je wordt geholpen door een van de leden dus we vragen ook aan jou om anderen te helpen op de dag dat je de afspraak hebt. Maak dus een iets ruimer moment vrij!

 

Dan een belangrijk bericht voor de leden die in het mooie proces zitten om een ander schip te kopen. Hoe werkt dit nu? Als u een andere boot koopt die niet meer dan 2 voet groter is dan de vorige dan houdt u recht op een ligplaats. Is hij wel groter dan komt u op de wachtlijst. (U heeft dan een tijdelijke zwerfplaats) Is hij (veel) kleiner dan behoudt u ook uw ligplaats. Heeft u plannen om een (andere) boot te kopen, laat u dan vast op de wachtlijst zetten.


Dan hoop ik u allen te zien op 12 oktober wanneer we gezamenlijk het seizoen sluiten en natuurlijk op de algemene ledenvergadering van 22 november dus SAVE THE DATES!

 

Tot snel ziens!

 

Vice voorzitter

 

Henk Hoogland


 


Laser Masters kijken terug op een mooi seizoen


Omdat het inmiddels helaas weer te vroeg donker wordt is vorige week de laatste woensdagavond competitie van de Laser zeilers geweest. Met 21 deelnemers een waardige afsluiter van een mooi seizoen!

Het seizoen begon met een vliegende storm in april onder ijskoude omstandigheden. Zou koud dat de helft naar de kant moest vanwege een te koud lijf. Gelukkig werd het weer snel beter en is er gedurende het gehele seizoen onder mooie en wisselende windsterkten gevaren.

Het aantal deelnemers is wederom gestegen dit jaar. We hebben als climax 25 boten aan de start gehad, terwijl zelfs in de zomervakantie de “midzomer competitie” toch minimaal 7 boten aan de start bracht. Al met al hebben er 36 zeilers één of meer keren meegedaan en dat is een record!
Het is leuk om te zien dat het niveau nog steeds stijgt en er gevaren wordt met respect voor de regels en de sfeer. Nieuwkomers voelen zich snel thuis en genieten van de super faciliteiten die de HJC te bieden heeft. Het was dan ook des te leuker om te merken dat de Lasergroep direct in het zonnepanelen project dook en ermee aan de slag is gegaan. Oud gedienden, nieuwkomers en junioren hebben er flink aan gewerkt en maken het project binnen een aantal weken af.

Een flink aantal Laserzeilers was ook landelijk in een Laser of in een andere klasse actief. Ook daar zijn we goed zichtbaar geweest. Maar het seizoen is nog lang niet ten einde want in oktober wordt de NK Laser sprintwedstrijden in Loosdrecht bezocht door HJC’ers en is er tot de Boterletter nog voldoende te zeilen. Temeer omdat we van plan zijn om iedere twee weken op de zondagmorgen een aantal sprintwedstrijden te varen op de HJC.

Dit hele seizoen met 76 starts was niet mogelijk geweest zonder een driekoppige wedstrijdleiding. Mariska en Dick startte het seizoen totdat Victor terug was van de grote vaart. Het team wist perfecte banen neer te leggen en streng doch rechtvaardig de wedstrijden te begeleiden. Nogmaals dank daarvoor!
Adse

Uitslagen midzomer competitie
1. Adse Jelles
2. Bert Wolf
3. Michiel Wijn

HJC Laser Master van de Mooie Nel 2019
1. Frans Hin
2. Bert Wolf
3. Michiel Wijn

 
 

Zonnepanelen stand van zaken

Op 4 juli zijn de zonnepanelen voor op de loods afgeleverd. Voor de zomervakantie is er in klein comité gekeken hoe de installatie in zijn werk zou moeten gaan. Vervolgens is begonnen met het monteren van de frames op de loods. Door de geringe dakhelling was dit prima te doen, maar blijkt het toch best veel werk. Door zomervakantie heeft het werk zes weken stil gelegen, maar afgelopen maandag 16 september waren we klaar met de frames waarop de zonnepanelen worden vastgezet. Met dank aan een diverse groep Laser Master zeilers van de woensdagavond hebben we nu twee stevig gemonteerd en goed uitgelijnde frames. De komende komende weken proberen we een dagdeel te plannen waarin de panelen daadwerkelijk op het dak kunnen worden geplaatst. Laatste stap is dan het aansluiten op het stroomnet wat door de leverancier van de installatie zal worden verzorgd. En dan kunnen we beginnen met het opwekken van ca 30% van ons eigen verbruik, wat een mooie kosten besparing zal opleveren in de komende jaren.
Wilko Dijk, havencommissaris
   


 

Enquête doorvaart windparken Noordzee

Aan de leden die op de Noordzee varen,
Rijkswaterstaat Noordzee doet onderzoek naar het ruimtegebruik op de Noordzee. Hierbij is doorvaart en medegebruik ruimte in windparken aan de orde. Vanaf 1 mei 2018 zijn drie windparken voor de Nederlandse kust toegankelijk voor schepen met een lengte tot 24 meter. Het gaat om het Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ), het Prinses Amalia Windpark (PAWP) en het windpark Luchterduinen (LUD). De windparken zijn toegankelijk onder strikte voorwaarden. Met het toegankelijk maken van de windparken heeft de Nederlandse overheid ingezet op meervoudig ruimtegebruik op de Noordzee. Het recht van vrije doorvaart zoals dat geldt op de Noordzee kan hierdoor deels blijven bestaan, óók binnen de windparken.

Het Watersportverbond zet zich namens u in voor de vrije doorvaart, zodat u als zeiler of motorbootvaarder vrij bent uw koers te bepalen door de windparken. Om een goed beeld te krijgen van de ervaringen van de doorvaart in de windparken vragen wij u daarom om deel te nemen aan de enquête. Het invullen van de enquête duurt c.a. 8 minuten.

Klik hier om naar de enquête te gaan.

Om namens onze leden op te komen voor de recreatievaart op de Noordzee is het van belang dat deze enquête door zoveel mogelijk 'ervaringsdeskundigen' wordt ingevuld. Helpt u mee? 

Alvast bedankt voor uw medewerking!

Met vriendelijke groet,
Regioteam Noordzee van het Watersportverbond


 

Dringende oproep aan de leden van de HJC

Vacature HJC Voorzitter, per 30 november 2019 ook voor Penningmeester en per 1 januari ook voor webmaster.

Het bestuur doet een dringend beroep op alle leden van de HJC (ook nieuwe leden) om zich aan te melden voor de openstaande (bestuurs)functies. Tijdens de ALV op 22 november a.s. willen wij aan u een nieuwe voorzitter en penningmeester presenteren om het huidige, gedreven bestuur compleet te maken. Ook zijn we op zoek per 1 januari naar een webmaster. Wie staan op om de openstaande vacatures in te vullen? Meldt u nu aan bij het bestuur!

We laten de HJC toch niet in z’n hempie staan?!

Lees hier alles over de vacatures. 


Werkdagen beginnen weer

Hallo HJC vrienden,
Op 23 juni heb ik jullie namens de TC een fijne vakantie toegewenst en nu hopen wij dat iedereen die ook heeft gehad. Fijn gevaren, mooie tochten gemaakt en vooral goed weer.
Maar straks 18 september gaan we weer aan het werk en naar ik hoop hebben jullie er weer zin in. Wij zeker en we zullen ons best doen om er weer een fijn en gezellig klusseizoen van te maken. We gaan aan het onderhoud weer de nodige tijd besteden, maar ook nieuwe projecten realiseren.
Een opsomming:  
 • Nieuwbouw van een overkapping voor de optimisten.
 • Zonnepanelen op de loods aanbrengen, door een aparte groep leden.
 • Voltooien van het camera’s en verbeteren van de havenverlichting.
 • De passanten-boxen veilig maken.
 • Het bouwen van een verbeterde hout- en pijpopslag.
 • Het verven en roestvrij maken van de staalconstructies van de loods en mastenloods.
 • Het plaatsen van een steunpijp voor het aan boord stappen voor de leden die daar behoefte aan hebben. Opgeven bij de havenmeester.
 • Verbeteren van het gereedschap-en materiaalmagazijn.
 • En wat zich verder nog voordoet.
Tot 18 September. Met vriendelijke groet,
namens de technische commissie, Hans Gortworst 

Rondje windmolenpark gaat niet door

Beste HJC leden,

Voor het rondje windmolen blijkt in deze periode te weinig draagvlak. Wij zien ons dan ook genoodzaakt dit evenement niet door te laten gaan. Jammer maar helaas. Gelukkig mogen wij wel een groot deel van de club verwelkomen op de Najaarstocht. Tot dan!

Met vriendelijke groet,
De Evenementencommissie 

Nieuws van de havencommissaris

Beste clubleden,

Het vaarseizoen loopt al weer snel naar het einde, nog een paar weken en de schepen kunnen weer de winterstalling in. 

Als u afgelopen jaar met uw schip op de wal heeft gestaan, gaan we er van uit dat u dit jaar weer op de kant gaat. Wilt u echter niet op de kant maar in het water blijven of elders verblijven, willen we dat graag van u horen zodat de planning voor het hellen weer gemaakt kan worden. Ook als u om het jaar de kant op gaat vernemen we dat graag van u. Als de havenmeester terug is van haar welverdiende vakantie zal de planning zo snel mogelijk kenbaar gemaakt worden.

Tevens willen we het sleutelplan weer op orde krijgen. Na de vakantie zullen we hier mee gaan beginnen. Als u een sleutel van de haven heeft, graag even laten controleren bij Henk Dijk. Zodat het nummer hiervan genoteerd kan worden en aan uw naam gekoppeld wordt.

Als laatste denk nog even aan de lockers welke u in gebruik heeft in de loods en in het lashok, graag even doorgeven welk nummer u gebruikt als u dit nog niet gedaan heeft. Niet gemelde lockers zullen worden geopend en geruimd.

Wilco Dijk
havencommissaris


 

Najaarstocht HJC


Vier gezamenlijk de afsluiting van het vaarseizoen 2019!!!!

Na een aantal mooie jaren in Edam hebben wij voor dit jaar een nieuw concept voor de Najaarstocht. In het weekend van 4-5-6 oktober zijn alle leden met aanhang uitgenodigd om naar Monnickendam te komen en mee te zeilen met de lounge klipper Umoja. Op zaterdag vindt er aan boord een BBQ plaats en er wordt uiteraard gezeild en geborreld. Op zondag varen wij met zijn allen terug en strijden om het Bangma bokaal. In colonne varen wij vanuit de sluis naar de club waar er natuurlijk weer een heerlijk schippersmaal klaarstaat.

Heb je geen boot? Ook dan ben je uitgenodigd op de Umoja!
Voor alle info check de flyer
Let op !! De inschrijving sluit vanwege de catering op de Umoja op 8 september.  Wil je alsnog inschrijven neem dan contact op met Wouter Coosemans.


 

Hans Ruigrok van der Werven overleden

.

Werkavonden beginnen weer


Hier weer een berichtje van de maandagavond werkploeg. Van april tot juli hebben we tien werkavonden gehad. Op 2 september om 19.00 uur willen we weer starten voor vier maandagavonden. Ik hoop op een grote opkomst, want er is veel werk te verzetten. Veel handen maken licht werk, maar maakt het ook gezellig. De koffie en thee staat klaar en na afloop een drankje. Groeten Theo van Roode. 

Nieuwe barlijst


De nieuwe barlijst is gepubliceerd op ' Mijn HJC'. Kijk snel of het weer uw jaarlijkse beurt is.
 

Waterplanten Markermeer

Er wordt druk gemaaid op het IJmeer, dit is een deel  van de oogst bij Muiderzand. Op de “ waterplantmelder” app is te zien waar overlast is gemeld, maar ook is te zien waar is gemaaid. Wilko Emmens


 

Rijnland zomermonitor


Zomermonitor
De actuele stand van zaken over onder andere droogte en zwemwaterkwaliteit wordt gepubliceerd in de zomermonitor van Rijnland.
Mocht iemand zelf een beschadiging zien aan een dijk of kade, dan kan dat 24 uur per dag worden gemeld aan Rijnland via telefoon 071-306 3535. Medewerkers van Rijnland beoordelen dan ter plaatse hoe de schade kan worden beperkt en verholpen.


 

HJC genomineerd voor de Blauwe Vlag


Misschien heeft u wel eens gehoord dat een strand of jachthaven de blauwe vlag voert. Als een jachthaven de blauwe vlag voert dan betekent het dat op die haven alles tot in de puntjes verzorgd is. Men spreekt dan over een 5 sterren haven.

Organisatie de Blauwe Vlag is een internationale organisatie waarvan de Nederlandse tak havens of stranden in Nederland op verzoek komt keuren of ze genomineerd kunnen worden voor de Blauwe vlag.

Als je genomineerd bent dan beoordeelt de internationale board of je daadwerkelijk in aanmerking komt voor de vlag Dit gebeurt een keer per jaar. Volgend jaar mei vindt dit plaats in Elburg.
Omdat het bestuur van mening is dat de HJC alles goed voor elkaar heeft en dat ook wel getoond mag worden middels een Blauwe Vlag, heb ik afgelopen donderdag 20 juni een gesprek gevoerd met Erik van Dijk vertegenwoordiger van de organisatie de Blauwe Vlag.

Hij vertelde dat hij voor aanvang van het gesprek alvast op de haven heeft rondgelopen en aangenaam verrast was dat de HJC alles zo goed voor elkaar heeft. Alle brandbestrijdingsmiddelen, reddingsboeien en zwemtrappen waren keurig onderhouden en op de juiste afstanden van elkaar geplaatst. Hij vond de haven keurig schoon en netjes.

Verder hebben we nog een vragenlijst doorgenomen waarop we op de meeste punten goed scoorden. Uiteindelijk bleek dat we bijna aan alle criteria voldoen op enkele protocollen en beschrijvingen na. Bijvoorbeeld het havenreglement hoort in het clubhuis te hangen. Met betrekking tot de AED en 1ehulpkoffer moet er ook aan de buitenkant van het clubhuis aangegeven worden waar die te vinden zijn en zo nog een aantal van dit soort kleine zaken.

Deze gaan we de komende tijd in orde maken en dan staat niets meer een nominatie in de weg. Een groot compliment aan alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt.

Peter Unkel
Penningmeester


 

Selene op wereldreis

Update 15 juli.
Het is maar 13 mijl varen naar ons volgende doel. We zijn trots op de mooi opgeknapte Selene en ze vaart weer 'supersnel'. Muskus Cove daar zijn we naar onderweg samen met een aantal WARCers. Prima windje wind en komen na 2 uur zeilen aan op dit nieuwe eiland. Klik hier.


 

Nieuw Sluisbeleid Sluis Spaarndam


Eind vorig jaar hebben bestuursleden van de Jachtvereniging Watervrienden, de Haarlemse Zeilvereniging, de Haarlemsche Jachtclub, Scouting Haarlem en de Belangenvereniging Waterrecreatie Haarlem gesproken met Erik van der Linden, Dolf Kern en dijkgraaf Rogier van der Sande van het Hoogheemraadschap van Rijnland.
Het gesprek ging over de ontstane problemen bij de stremming van de Grote Sluis in augustus 2018. Deze stremming bleek nodig vanwege een extreem water tekort door de toen heersende droogte en daardoor een te grote zoutindringing vanuit het Noordzeekanaal.
De verenigingen hebben toen sterk aangedrongen bij Rijnland om na te denken hoe deze problemen, vooral op het gebied van communicatie, in de toekomst verbeterd kunnen worden.

Rijnland heeft dit zeer ter harte genomen en heeft een nieuw schutbeleid voorgesteld dat onlangs met bestuursleden van de betrokken verenigingen en Erik van der Linden en Dolf Kern van het Hoogheemraadschap van Rijnland is besproken.

Het voorstel van het Hoogheemraadschap van Rijnland voor een nieuw schutbeleid houdt 4 fase’s in, t.w.;

Code groen. De situatie is normaal.
Er kan dus optimaal geschut worden.

Code geel. Er dreigt een watertekort.
Hiervoor geldt het volgende schutregime:
De beroepsvaart schut op aanbod en de recreatievaart kan mee-schutten.
Voor de recreatievaart is er eens per 2 uur een schutting heen en terug, wanneer er geen aanbod is van beroepsvaart in een tijdsvak van 2 uur.
De kolksluis blijft in bedrijf.

Code oranje. Er is een feitelijk watertekort.
Hiervoor geldt het volgende schutregime:
De beroepsvaart schut op aanbod en de recreatievaart kan mee-schutten.
De recreatievaart kan minimaal 3x per dag schutten. Afgestemd op de bedieningstijden van de brug A9 (ochtend, middag en avond opening).
De Blauwe Golf blijft dus gewaarborgd.
De Kolksluis wordt volledig gestremd.

Code rood. Er is een extreem watertekort.
De beroepsvaart kan alleen schutten op afspraak.
Voor de recreatievaart geldt een volledige stremming.
De Kolksluis wordt volledig gestremd.

Na een goede discussie, waarin duidelijk is geworden dat wel degelijk rekening moet worden gehouden met stremmingen in de (nabije) toekomst hebben de betrokken verenigingen aangegeven zich te kunnen vinden in dit voorstel van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Inmiddels heeft de recreatievaart al kunnen merken dat er wat strenger geschut wordt. De deur die de kolk halveert wordt vaker gebruikt en er wordt wat langer gewacht om meer schepen gelijk te schutten, waarbij wel rekening wordt gehouden met de brugbediening Rijksweg 9.
De bovengenoemde verenigingen stellen wel als voorwaarde dat er ruim van te voren heel goed gecommuniceerd moet gaan worden wanneer er uitzicht is op het van kracht worden of wijzigen van een code.
Hiervoor gaat het Hoogheemraadschap van Rijnland een communicatie protocol opstellen.

Auke Bender


 

Zonnepanelen op de loods


Op 4 juli is het dan eindelijk zover! Dan worden de zonnepanelen voor op de loods geleverd. We hebben een klein comité samengesteld die de voorbereidingen voor de installatie zal doen. Omdat het om 90 panelen gaat is het van belang dat de montage op een gestructureerde en veilige manier kan worden gedaan. Het comité bestaat uit John van Zijl, Cees van der Knaap, Frans Hin en Bernard ter Horst. Voor de daadwerkelijk installatie kunnen we nog wel wat handige (en lenige) mensen gebruiken. Aanmelden kan bij Bernard (06-48874289) We proberen tot aan de zomer vakantie een aantal avonden/dagen met een wisselende groep mensen de montage te doen. De daadwerkelijk aansluiting op het stroomnetwerk zal door een gecertificeerde installateur worden gedaan!
Bernard ter Horst
 

Van de vicevoorzitter

Beste leden van onze mooie vereniging,

Hier een woordje van uw vicevoorzitter (we zoeken nog steeds naar de ondersteuning van een voorzitter :-)) vanaf de Buizerd op vakantie!
Na een paar prachtig zomerse dagen op het Joppe nu aangekomen in het altijd fraaie Gouda (pas op de muggen).

We kijken terug op een geweldige juni-maand met tal van geslaagde activiteiten. Ik pak er zo maar twee activiteiten uit. De Combi Pinksteren was weer zeer geslaagd, ingekort met een dag vanwege de veel te harde wind maar zelfs over het afgelasten van eerste dag mocht ik voor de commissie de complimenten in ontvangst nemen. Super geregeld zo was het oordeel. Ook heb ik genoten van de vele zeeverkenners in onze haven die zo overduidelijk plezier hadden in hun activiteiten.

Onze bestuursvergaderingen in de nieuwe samenstelling verlopen uiterst soepel. Er is sprake van mooie samenwerking, onderlinge ondersteuning en ook lastige besluiten kunnen worden genomen.
Naast heel veel kleinere onderwerpen stonden de vergaderingen vooral in het licht van de plaatsing van de zonnepanelen, het harde werk aan de camerabewaking en altijd een paar leden die wat extra aandacht vragen.
De ballotage voor nieuwe leden, de teleurstellend lage opkomst op de werkavonden (die toch echt heel gezellig zijn) en de mooie activiteiten, hier staan we even stil bij de voorbereidingen en na afloop staan we samen stil bij het verloop. We praten door over de gesprekken die namens het bestuur zijn gevoerd met het Watersportverbond en Rijnland bijvoorbeeld over het schutten van de sluis in Spaarndam en natuurlijk of het lukt met de nieuwe manier van betalen in ons clubhuis.

Ik herinner u er hiervandaan nog maar even aan dat indien u iets wilt bespreken met het bestuur dat vlak voor de bestuursvergaderingen een mooi moment is waarop het bestuur u graag te woord staat.
Zo maar even een klein inzicht in ons werk.

Ik wens u namens alle bestuurs- en ereleden van onze vereniging een fantastisch vaarseizoen!!

Met vriendelijke groet,
Henk Hoogland
vicevoorzitter
Haarlemsche Jachtclub


 

Nieuws van de technische commissie

Hallo klusvrienden,

Wij als T.C. wensen alle medeklussers van het afgelopen klusjaar een geweldige vakantie en een zeer goede vaart met mooi weer en geen pech. Wij, Henk, Hans, Jos, Nico, Edwin en ondergetekende, danken jullie voor de vaak geweldige inzet en de gezelligheid tijdens en na het klussen. Wij hopen jullie na de vakantiemaanden weer terug te zien, want er is weer veel werk.

Er staan weer diversen klussen op de rol zoals het opknappen van het vlot, het bouwen van een nieuwe optimistenopslag tegen de loods, het bouwen van een nieuwe houtopslag tegen het hek, het aanbrengen van een eenvoudig hijssysteem in de mastenloods en het onderhouden van onze technische spullen.

Ook het groen op haven blijft steeds een bron van heel veel werk. Gelukkig is er steeds een vaste ploeg heel deskundige mannen en twee vrouwen, die dat elke week weer met veel inzet doen.

Ook het onderhoud aan steigers en opstallen neemt toe, denk aan camera opstellingen, havenverlichting, roestvorming staalconstructies etc. Dus ook deze punten zijn een bron van veel werk.

Voor dit vele werk zouden we zeker meer mensen kunnen gebruiken. Waar zijn al die leden die van alles toezeggen bij hun ballotage ??? We willenwoensdag 26 juni op de laatste klusdag voor de vakantie, bij de lunch voor gebakken vis zorgen door de T.C. zelf gebakken.

Na een geweldige vakantie beginnen we weer op woensdag 19 september met de eerste klusdag seizoen 2019- 2020 en naar ik hoop met nog meer vrijwilligers met nieuwe energie

Hopende op een gezellig nieuw klusjaar teken ik namens de TC en bedankt voor de inzet.
Hans Gortworst


 

Nieuws van de havencommissaris


Beste leden,

We gaan een inventarisatie maken van de kasten welke in gebruik zijn in de loods en het lashok.

Daarom verzoek ik u om bij de havenmeester aan te geven welke kast u in gebruik heeft en wat de inhoud van de kast is (ivm milieu-eisen en brandgevaar).

Kasten die geen eigenaar hebben, zullen na de vakantie (half september) open worden gemaakt en ontruimd.

Wilco Dijk


 

Henny en Tjerk op wereldreis


De stand van zaken van Henny en Tjerk die op wereldreis zijn hier.


 

Nieuws van de clubhuiscommissaris


Beste leden,

De vakantie staat weer voor de deur. Dit betekent dat er veel mensen afwezig zijn en dat de bardienst dan een probleem wordt. Daarom hebben we besloten de bardienst te laten vervallen en wel vanaf 14 juli t/m 1 sept 2019.
Dit betekent niet dat de deuren van het clubhuis zijn gesloten. Heb je zin in een drankje of een hapje dan is dit mogelijk door zelfwerkzaamheid.
Wel een oproep aan ieder die gebruikmaakt van de bar of clubhuis: ruim je zelf je boel op?
De clubhuiscommissaris en of de havenmeester zijn niet de werksters van de leden die gebruikmaken van het clubhuis.

Gerbrand Janssen 

Maandag werkavond zoekt vrijwilligers

Na vier werkavonden op de haven met maar zes á zeven man zijn de spanners van de winterbokken schoon en ingevet. Maandagavond gaan we het onkruid in de tuin weg halen, maar we hebben wel meer leden nodig om de klus te klaren. Ook de leden die nog niks gedaan hebben voor de HJC zijn van harte welkom. We beginnen om 19.00 uur. De koffie staat klaar en het is reuze gezellig.
Theo van Roode 

Overlijden Kees van den Broek

Beste HJCers,

Vandaag ontvingen wij het overlijdensbericht van Kees van den Broek. Onverwacht en nog vol met plannen is hij op 12 mei overleden.

Op de HJC was hij een graag geziene en vertrouwde verschijning. Hij verzorgde een tijd lang de posters voor de evenementen. Kees vertelde mij meerdere keren dat hij het zo naar zijn zin had en genoot van zijn mooie ligplaats op de nieuwe haven. Zijn grote passie lag bij de muziek en de laatste keer dat ik hem sprak vertelde hij enthousiast over de big band die hij aan het formeren was.

Wij zullen Kees misssen en mede namens het bestuur wens ik Marjo, kinderen en kleinkinderen sterkte in deze moeilijke periode.

Wilko Emmens

Het afscheid vindt plaats op zaterdag 18 mei om 12.00 uur in de Oosterkerk, Zomerkade 165 in Haarlem. Klik op foto.

 

Nieuws over het weekend naar de Kaag


Of nou ja, het weekend dat we gaan varen maar dit jaar niet naar de Kaag. We gaan dit jaar ergens anders heen met de polyvalken! Waar we heen gaan is nog een verrassing! Kan jij het raden? We maken er uiteraard weer een leuk weekend van! Dus schrijf je snel in! De inschrijving sluit 28 mei 2019. Lees hier verder. 

Reevediep helemaal open voor recreatievaart

Het Reevediep, de nieuwe vaarweg tussen de IJssel en het Drontermeer, is vanaf morgenochtend helemaal beschikbaar voor recreatievaart. Vorige maand werd het Reevediep officieel geopend door koning Willem-Alexander, maar de laatste 150 meter meer was nog niet bevaarbaar vanwege een zaak bij de Raad van State.

Die zaak, die nog steeds loopt, draait om het al dan niet goed genoeg beschermen van natuur en dieren. Maar omdat op dit moment aan alle voorwaarden wordt voldaan, aldus de provincie, wordt de route vanaf morgen vrijgegeven. Dat betekent ook dat de recreatiesluis aan de kant van de IJssel wordt bediend.

Volgens de Provincie geldt, tot een uitspraak van de Raad van State, het huidige bestemmingsplan en dat keurt een doorgaande vaarroute goed. Dat betekent dat er dus gewoon gevaren kan worden.

"Ook op de laatste paar honderd meter, want de drie speciaal aangelegde rieteilandjes bieden voldoende bescherming en voorkomen verstoring van de Roerdomp en de Grote Karekiet", aldus de provincie Overijssel.
Hoogwater

Met het Reevediep heeft de IJssel een extra afvoermogelijkheid bij hoogwaterstanden, waarmee de waterveiligheid rond Kampen is versterkt. Daarnaast kan de waterverbinding worden gebruikt voor de recreatievaart. 


Nieuws van de clubhuiscommissaris

Beste leden,
Afgelopen weken hebben we een nieuw systeem van betaling in gevoerd voor het betalen aan de bar. Er zijn nu drie mogelijkheden om te betalen:
 1. Met de munten zoals de afgelopen jaren,
 2. met bankpas,
 3. en nieuw is het betalen met de havenpas. Dat is de pas die ook wordt gebruikt voor de stroomvoorziening op de steigers. Mocht je geen pas hebben en geen stroom nodig hebben is er ook voor deze leden de mogelijkheid om met deze pas te betalen aan de bar. Deze pas is bij de havenmeester aan te vragen.
Uw clubhuiscommissaris 

Nog 1 plaats vrij volwassenzeilen

Het volwassen zeilen is volgeboekt wat betreft de avonden. Er is echter nog een plek vrij op de dinsdagochtend met nivo CWO 1. Informatie hier. Voor verdere informatie kan er contact opgenomen worden met Robert Steffens: tel. 06-37150333 of mailen


 

Donderdag 18 april Grote sluis Spaarndam gestremd

In verband met groot onderhoud aan de sluisdeuren van de Grote Sluis te Spaarndam zal op donderdag 18 april de sluis de gehele dag gestremd zijn. Lees hier verder.


 

HJC Paasbrunch

Kom gezellig mee eten op 22 april a.s. (2e Paasdag) van 11.00 tot 13.00 uur in het HJC clubhuis. Leuk om eerst te gaan brunchen en daarna naar de boot te gaan! Op het menu staat o.a. uiteraard paasbrood - als amuse een kopje aspergesoep, (chocolade)eieren - matzes - diverse broodjes - croissants - diverse soorten beleg - hartige taart en diverse fruitdranken.
De kosten voor deze brunch bedragen 7,50 euro p.p. voor volwassenen en voor kinderen tot 12 jaar 3,50 euro.
Aanmelden bij evenementen@haarlemschejachtclub.nl
 

Maandag werkavonden zijn weer begonnen

Vanaf maandagavond 15 april gaat de zomerwerkploeg weer van start. Er wordt iedere maandagavond vanaf 19.00 uur weer opgeruimd, geschilderd, getimmerd enz. Speciaal hier ook een oproep aan de leden die de afgelopen jaren lid zijn geworden, maar nog niet in de gelegenheid zijn geweest iets voor hun club te doen. Het is bijzonder gezellig en de koffie staat klaar.

 

Dankwoord Wilko Emmens

Beste dames en heren,

Namens Annelies en mijzelf hartelijk dank voor het mooie afscheid van mijn voorzitterschap, van de mooie woorden en de bekroning met het ere-voorzitterschap zijn wij wel een beetje stil geworden. Ik kan met veel plezier terug kijken op mijn bestuursperiode en op dit mooie afscheid.
Hoewel ik het jammer vind dat er geen directe opvolging kon worden voorgesteld heb ik er het volste vertrouwen in dat dit op termijn wel lukt. Met het bestaande bestuur versterkt met een goede vice-voorzitter zit er in de tussentijd meer dan voldoende kennis, ervaring en motivatie achter de bestuurstafel.

Wij zullen in de toekomst vast nog veel en met plezier op de HJC komen en ik kijk er naar uit om de ontwikkelingen van de andere kant van de bestuurstafel te blijven volgen.

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens


Toespraak ereleden hier. 

Drukke ALV

Tijdens een druk bezochte ALV trad Wilko Emmens na 12 jaar af als voorzitter. Er werden warme woorden gesproken over zowel Wilko als Annelies. Wilko werd benoemd tot ere-voorzitter. De financien van de vereniging werden besproken en de jaarverslagen goedgekeurd. Theo van Roode werd benoemd tot vrijwilliger van het jaar. Er werd een eerste toelichting gegeven over plannen tot wijziging van de tariefstructuur, cameratoezicht en verplichte werkzaamheden leden. Henk Hoogland werd gekozen tot vice-voorzitter en Gerbrand Jansen een jaar langer tot clubhuiscommissaris.
Klik hier voor foto's.


 

Uitnodiging ALV 12 april

Beste HJCers,

Het bestuur nodigt u van harte uit tot het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering op 12 april 2019. De agenda voor deze vergadering treft u hierbij aan en de relevante stukken vindt u op het besloten deel van onze website onder "Mijn HJC"

Er staan verschillende interessante onderwerpen op de agenda die van belang zijn voor u en de toekomst van onze club. De ALV is de gelegenheid om uw mening over deze, en desgewenst uiteraard ook andere, onderwerpen met het bestuur te delen.

Overbodig dus te zeggen dat uw aanwezigheid zeer op prijs wordt gesteld.

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub 

Opening seizoen 2019

Beste HJCers,
Een mooiere opening van het vaarseizoen is nauwelijks voor te stellen. Het weer kan je niet uitkiezen maar het helpt bijzonder als dat mee zit en dat zat het! De zeer goed bezochte kennismakingsdag voor de jeugd waar meteen ook volop van activiteiten op het water kon worden genoten zorgde voor een geweldige start. Voorafgaand aan de "officiele" opening werden de tien nieuwe cluboptimisten gedoopt door Arne, Emma en Fleur en een behouden vaart toegewenst.
Na het openingswoordje en het hijsen van de clubvlag bleef het onder het genot van een drankje en niet te vergeten heerlijke kibbeling nog lang gezellig druk in en rond het clubhuis.
Iedereen die aan het slagen van deze dag heeft bijgedragen, hartelijk dank, het was een topdag!
 
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub 

Opening Vaarseizoen, 7 april om 16.00 uur

Het is weer zover, na een milde winter met een paar mooie weken in het vroege voorjaar gevolgd door een periode met veel wind, is het nu toch de hoogste tijd om het vaarseizoen 2019 te openen. Dat doen wij op 7 april door het onder begeleiding van ons clublied hijsen van onze clubvlag.
Na afloop wordt zoals gebruikelijk een drankje aangeboden.
De opening volgt op de kennismakingsmiddag voor de jeugd en de kledingbeurs. Het is die middag gezellig druk op de haven en bij de opening mag u dus ook niet ontbreken.

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub

 

Leo Verwey overleden

In memoriam Leo Verweij.

Helaas hebben wij op donderdag 4 april afscheid moeten nemen van ons HJC- lid Leo Verweij, tot nu  degene die het langst lid was van de HJC.

Leo was al vroeg lid van de Jollenclub, de kern van de HJC in de 50-er jaren. 

De HJC activiteiten draaiden toen hoofdzakelijk om evenementen rond het zeilen in de 12-voetsjol.   

Samen met zijn toenmalige vrouw Ella was hij daar verantwoordelijk voor. Samen organiseerden zij de zeilopleiding en feesten zoals Sinterklaas, jubilea en de boerenkoolmaaltijd. En op 1 januari de Nieuwjaarsreceptie bij hen thuis: ieder HJC- lid was daar vanaf vier in de middag welkom voor een kopje thee. 

In het kader van het 100-jarig bestaan van onze vereniging hebben Auke Bender en Nico Hin Leo thuis in het Oosten van het land een bezoek gebracht. 

Leo heeft ons toen veel verteld hoe het vroeger ging met het reilen en zeilen op de HJC. Ook hoe de HJC de oorlog is doorgekomen. Alles ligt vastgelegd in het jubileumboek. Bij die gelegenheid schonk Leo de vereniging de zilveren wisselbeker “de Huybrechtsbeker”. Deze wisselbeker voor 12-voetsjollen heeft hij drie maal achter elkaar gewonnen en daardoor in zijn bezit gekregen. 

Uit alles blijkt dat Leo Verweij een zeer betrokken en beminnelijke man was, die van de goede en aangename zaken van het leven hield.

Wij wensen zijn partner, Greet Tims, en de familie heel veel sterkte toe.

Auke Bender en Nico Hin.

Klik hier voor de rouwkaart.


 

Foto's die op Instagram en Facebook stonden

 De rescues geschilderd en beplakt. Als nieuw!


 Woensdagwerkploeg 2018/2019


 Zonsondergang
 

HJC op Instagram

De HJC is nu ook te volgen op Instagram. Klik  hier. 

Geitjes voor de HJC

Zoals iedereen heeft kunnen zien is er naast de vlaggenmast een prachtige omheinde ruimte gemaakt. De bedoeling was daar een speeltuintje te maken, maar op veler verzoek wordt het een geitenwei daar dit voor jong en oud leuk is. Vandaag hebben enkele leden drie jonge geitjes op een boederij in Middenbeemster gekocht. Een ervan heeft de naam Wilko gekregen om onze aftredende voorzitter te eren. Welke namen krijgen de andere twee? Zondagmiddag bij de opening van het seizoen wordt de weide feestelijk in gebruik genomen. 

Boten te water

Op een zeer zonnige zaterdag werd begonnen met de boten te water te laten. Meer foto's hier.

 

Tjerk en Henny gaan de wereldreis afmaken

Na alle gezondheid problemen van Tjerk vorig jaar, kregen ze in januari het mooie bericht van de arts, dat de behandelingen die Tjerk onderging, volledig geslaagd zijn. De 'Selene' ligt nog steeds in een veilige haven van Tahiti. Ze hebben de eerder gemaakte regeling, dat hun schip op een groot vrachtschip terug zou varen, gecanceld. Ze gaan door!

Lees hier verder. 

HJC in Haarlemse Stadsglossy

In de Haarlemse Stadsglossy staat een voorwoord van Burgemeester Wienen waarin hij ook iets zegt over de HJC. (klik op de foto om te vergroten)

 

Jeugdhonk is geen stortplaats

Regelmatig wordt er oud hout bij het jeugdhonk neergelegd. Waarschijnlijk met de gedachte dat het daar opgestookt wordt. Dat wordt echter niet gedaan. Vandaar het verzoek om dit hout voortaan bij uw eigen millieustraat in te leveren. 

OnzeClubwinkel als app

Wist je dat vorig jaar 35% van de kopers hun smartphone hebben gebruikt tijdens een online aankoop? Hoor jij daar ook bij? Zorg dan dat je  OnzeClubwinkel nooit meer vergeet: Zet OnzeClubwinkel tussen je apps!  Zo doe je dat. Ook wanneer je een app van bijvoorbeeld Bol.com of Booking gebruikt, kun je deze gewoon via OnzeClubwinkel openen!

 

Oproep

Sinds enige tijd hangt de herinneringsplaquette met de namen van vijf HJC-leden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, weer in ons clubhuis. Dat bord is ooit, in 1950, door het bestuur van onze vereniging aangeboden. Het was zo kort na de oorlog vanzelfsprekend dat er op deze manier aandacht aan hun dood werd besteed. Nu, na zoveel jaar, bleek er tijdens gesprekken in het clubhuis niemand meer te zijn, die wist wie achter de namen op het gedenkbord verborgen zitten. Nieuwsgierig geworden, ben ik op het internet gaan zoeken. Over E.H. Bastet en C.C. Flemming kon ik vinden dat ze in het verzet hebben gezeten en naar concentratiekampen zijn gevoerd. Over de anderen heb ik helaas nog geen aanknopingspunten gevonden. Er zijn in onze vereniging ongetwijfeld nabestaanden of mensen die iets over de omgekomen leden weten. Zouden zij hun kennis met mij willen delen, zodat we alsnog in een verhaal aandacht kunnen besteden aan het lot van de leden die ons in de oorlog zijn ontvallen?
Reacties graag naar Klaas de Jong ( klaasonderzoek@gmail.com)


 

Lezing en 3de zondag borrel

Zondag was er een boeiende lezing over het varen met een motorboot naar Parijs en Berlijn. Daarna was er weer een gezellige borrel. Foto's hier. 

Speeltuin

Er wordt door een werkploegje hard gewerkt aan aan een speeltuin voor de allerkleinste HJC'ers. Hier wat foto's. 


 

Film over de droogte van afgelopen zomer

Hier een interessante film van het Hoogheemraadschap van Rijnland over de droogte en de maatregelen die genomen zijn tijdens de zomer van 2018.
 

Met de motorboot naar Parijs – Berlijn – Maas/Moezel/Rijn

Ger van de Peppel, eens verwoed zeiler, maar nu al weer zo’n 18 jaar gepassioneerd motorbootvaarder, vertelt over zijn lange reizen met de “Meltemi”, een Crown van 11.30 mtr., gebouwd in Leiderdorp.
Hij houdt ervan om zijn reizen goed voor te bereiden en de regelgeving over het varen op de verschillende binnenwateren te kennen, voordat hij van wal steekt. Ger is lid van De Nieuwe Meer uit Aalsmeer.
Zondag 17 maart belooft een middag te worden vol avontuur met veel beelden, maar ook met leerzame tips voor een veilige vaart.
Een middag om niet te missen.
Aanvang: 15.00 uur. Gelijk aansluitend vanaf 16.00 uur de gezellige 3e zondag v/d maand borrel. 

Havenindeling zomer 2019

De zomerligplaatsen voor het seizoen 2019 zijn bekend. Kijk op ' Mijn HJC' voor de indeling.

Ter herinnering:
 • Vanaf 30 maart gaan de op de kant gestalde schepen weer te water volgens  dit schema. 
 • Van de winterliggers in het water wordt verwacht dat zij hun schepen uiterlijk 29 maart op de eigen ligplaats hebben neergelegd.
 • Gaat uw boot met de kraan te water neem dan voor 30 maart contact op met de havenmeester om een afspraak te maken.
De havenmeester
 

Bezoek bouwlocatie nieuwe zeesluis IJmuiden op zondag 10 maart

‘Heel interessant’. ‘Nooit gedacht dat het bouwen van zo’n zeesluis zo ingewikkeld zou zijn’. Dat waren enkele van de lovende reacties op het bezoek aan SHIP (Sluis Haven Informatie Punt) aan de Noordersluisweg in IJmuiden. Organisator Auke Bender had dan ook voor een gevarieerd programma gezorgd. De belangstelling voor deze excursie was zo groot, dat er leden teleurgesteld moesten worden, omdat het maximum aan inschrijvingen was bereikt. Gelukkig gooide het slechte weer geen roet in het eten, want het programma werd bijna uitsluitend in het warme en mooi opgezette informatiecentrum uitgevoerd. Na de welkomstkoffie heette onze voorzitter allen welkom en kon hij direct daarna het woord aan zijn zoon Jeroen geven. Deze hield een uitstekend voorbereide presentatie met duidelijke foto’s en filmpjes, waarin hij op laagdrempelige manier de ingewikkelde geschiedenis van de bouw en vooral het vervoer van de drie enorme sluisdeuren van Zuid-Korea naar de Rotterdamse Maasvlakte uiteenzette. De nauwkeurigheid waarmee het vervoer naar het transportschip werd uitgevoerd, de zorgvuldige belading ervan en de keuze van het traject via Kaap de Goede Hoop wekte ieders bewondering. Jeroen vervolgde zijn presentatie met foto’s van het overeind zetten van de sluisdeuren, het langzame varen naar IJmuiden en het aanmeren van de sleepboten. Een fascinerend voorbeeld van Nederlands vernuft, dat een vervolg kreeg in een boeiende introductie op de toekomst van de sluizen en vooral de veelzijdigheid van het Amsterdamse havengebied. Vrijwel niemand heeft zich gerealiseerd dat het gebied één van de grootste overslaglocaties van Europa kent van aardappels, kolen en cacaobonen. Hoezeer men probeert een circulaire economie te realiseren, bleek wel toen de inleider tijdens de rondgang door de expositieruimten vertelde dat de vloerbedekking waarop we stonden, gemaakt was van de schillen van de cacaobonen, die overbleven na verwerking ervan. Heel even stonden we nog in de nattigheid van het dak van SHIP om een blik op de werkzaamheden te werpen, maar al gauw werden de auto’s opgezocht die de meesten naar huis brachten, enkelen nog naar het clubhuis, waar nagepraat werd over deze boeiende middag.
Klaas de Jong


 

HJC pubquiz groot succes

De eerste HJC pubquiz was een groot succes. Negen teams moesten 100 vragen beantwoorden over de HJC, Mooie Nel, nautische zaken, muziek, natuur enz. Het werd een bijzonder gezellige avond. Meer foto's hier. 

Boten te water

Van de havencomissaris:
Vanaf 30 maart gaan de op de kant gestalde schepen weer te water volgens dit schema. Zorg dat uw schip tijdig gereed is en dat u op het aangegeven tijdstip ook aanwezig bent. De dag van uw tewaterlating wordt verwacht dat u mee helpt de gebruikte stallingsmaterialen op te ruimen. Indien u niet tijdig aanwezig bent en/of uw schip is niet gereed voor tewaterlating dan zal €150,— in rekening gebracht worden als verplaatsing van uw schip noodzakelijk is. Van de winterliggers in het water wordt verwacht dat zij hun schepen uiterlijk 29 maart op de eigen ligplaats hebben neergelegd. Heeft u vragen neem dan contact op met de havenmeester.

Gaat uw boot met de kraan te water neem dan voor 30 maart contact op met de havenmeester om een afspraak te maken.
 

De HJC Pubquiz

Test: hoeveel zeilers zitten er minimaal aan boord van een boot die aan de Volvo Ocean Race meedoet? En: wat is de maximale diepte van de Mooie Nel?
Weet jij (bijna) alles van watersport, van de Haarlemsche Jachtclub maar ben je ook een muziekkenner? En ga je graag de strijd aan met je eigen gekozen team voor de winst?
Doe dan mee aan de allereerste HJC Pubquiz.
Op 9 maart houden we in het clubhuis een pubquiz voor alle leden: jong, oud, zeiler of motorbootvaarder. Gedurende 10 ronden testen we al je kennis van muziek, topografie, havens, watersport en van de HJC. Alles wat je nodig hebt is een goed team en parate kennis.
Het avondvullend programma begint om 20.00 uur. Wij zorgen voor voldoende hapjes en drankjes.
Kies je eigen team (met de allerbeste mensen) bestaande bij voorkeur uit 3 tot maximaal 6 personen en meld je aan bij:   evenementen@haarlemschejachtclub.nl
De inschrijving kost maar 1 euro per persoon.
Vol = vol.
 

Bezoek bouwlocatie nieuwe zeesluis IJmuiden 10 maart

In IJmuiden wordt hard gewerkt aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. Met deze sluis wordt de toegang tot Amsterdam voor de steeds groter wordende schepen mogelijk gemaakt. Als je regelmatig richting IJmuiden rijdt, is je de omvang van dit project vast al wel opgevallen. Wil je meer weten over de bouw van de drie enorme sluisdeuren en de uitdagingen die het transport ervan van Zuid-Korea naar IJmuiden betekenden? Dan krijg je nu de kans om dat met eigen ogen te zien door aan deze excursie deel te nemen.


Het programma ziet er als volgt uit;
12.30-13.00 HJC- IJmuiden, SHIP (Sluis Haven Informatie Punt)Noordersluisweg 1,1975 AM IJmuiden.
13.00-14.00 Speciaal voor de HJC een presentatie van Jeroen Emmens over transport van de sluisdeuren van Zuid Korea naar IJmuiden dat onder supervisie van Mammoet werd uitgevoerd.
14.00-15.00 Rondleiding in groepen van 20 personen door twee gidsen.
15.00 einde bezoek Ship en terugreis op eigen gelegenheid.

We stellen ons voor om gezamenlijk vanaf de HJC te vertrekken. Daar kunnen we nog carpoolafspraken maken. Het inschrijfgeld voor deze excursie bedraagt € 10,- pp. Daarvoor krijg je een ontvangst met thee/ koffie, de zaalpresentatie van Jeroen Emmens en de rondleiding van een uurop de bouwlocatie.

Inschrijven en betalen voor deze excursie kan hier. (maximum aantal deelnemers 40) Inschrijving is vol.

Als je daar van te voren al een kijkje wilt nemen, dan kun je dat doen op de website:  https://ship-info.nl 

Beëindiging inname chemisch afval met onmiddellijke ingang

Het bedrijf dat tot op heden ons vuilnis/afval, waaronder ook chemisch afval, ophaalde is plotseling gestopt met inname van dit chemisch afval. Wij hebben gezocht naar een alternatief maar de daar aan verbonden zeer hoge kosten maken het helaas onmogelijk deze service aan de leden te blijven bieden. De overweging dat particulieren chemisch afval zonder of tegen zeer lage kosten zelf bij hun milieustraat af kunnen geven geeft de doorslag bij dit besluit.
Dus: alle afgewerkte olie, verf en andere chemicaliën dient u zelf af te voeren.

Ik maak van de gelegenheid gebruik er ook weer op te wijzen dat de afvalcontainers op de HJC bestemd zijn voor klein huishoudelijk afval. Grof vuil, zoals b.v. planken en toiletpotten die daarin zijn aangetroffen, dient u zelf af te voeren. De kosten voor afvalverwerking lopen op en met uw medewerking kunnen wij die voor onze club beheersbaar houden.
Wilco Dijk
Havencommissaris 

Betalen met de verenigingspas

Beste leden,
Zoals bij de aanschaf van de pasjes van het Seijsener Electra systeem is aangekondigd kunnen we nu daadwerkelijk met de verenigingspas betalingen verrichten.

Zoals ook op de najaarsvergadering is aangekondigd, is in de laatste week van januari 2019 de verenigingspas voor betalingen in de bar werkend gemaakt. Met dank aan de assistent Havenmeester Henk die hier veel tijd in heeft gestoken.
De pas is dezelfde pas waarmee u de elektriciteit op de steiger bediend.

Wat te doen als je deze pas wil gebruiken voor het afrekenen bij de kassa van de consumpties aan de bar.
 1. Je hebt al een pas. Indien u die niet heeft kunt u die aanvragen bij de assistent havenmeester
 2. Het tegoed op de pas kunt u opwaarderen via de kassa aan de bar hier heeft u ook uw pinpas bij nodig.
 3. Staat er een bedrag op dan kun je afrekenen met de pas door deze op de witte paslezer te leggen en op het scherm (met pas te betalen aan te raken)
 4. Betalen aanraken (komt in het scherm het nieuwe tegoed te staan)
 5. Er is dan afgerekend
U kunt natuurlijk altijd bij de clubhuiscommissaris of de assistent havenmeester om uitleg vragen als het niet helemaal duidelijk is.
De munten zullen voorlopig naast deze nieuwe manier van betalen blijven bestaan.

Een prettig bezoek aan de bar in ons clubhuis,
Gerbrand Janssen 

Zonnige werkdag

Woensdag 27 februari was een prachtige dag. Er was dan ook een flinke opkomst voor de woendag werkdag met een gezellige lunch en na-borrel. Voor de foto's klik hier. 

Onzeclubwinkel: de leukste manier om je club te sponsoren

Koop je wel eens bij Coolblue, Bol.com, Mediamarkt, Bijenkorf, Booking.com, Wehkamp, Decathlon, Douglas, Leen Bakker, KLM, Sunweb, D-reizen, Hema, Blokker, Inktweb, Tmobile, Expert of Groupon? Onzeclubwinkel krijgt van de webshops die bij hun aangesloten zijn een percentage van het bedrag dat jij bij hen hebt besteed. Dit noemen we commissie en dit percentage verschilt per webshop. Maar hoe meer deelnemers zij hebben, hoe hoger dit percentage kan worden. Deze commissie delen we, met jou én met onze vereniging. Lees hier verder hoe het werkt en onze club kan sponsoren.
 

Hoe haal je meer snelheid uit je zeilboot?

Elke zeiler heeft zich wel eens de vraag gesteld hoe het mogelijk is dat je door een gelijkwaardig schip wordt ingehaald. Vanmiddag gaat Jeroen Koninkx in op het belang van een goede zeiltrim. Zowel voor wedstrijdboten als voor toerzeilers. Jeroen is directeur / eigenaar van SailSelect, een Nederlandse zeilmaker die de productie uitbesteed aan industrie leidende zeilmakers zoals: Rolly Tasker Sails en Bankssails. Daarnaast is Jeroen een bevlogen wedstrijdzeiler, ook met toerjachten. Vanmiddag gaat hij zijn ervaring met ons delen. Het beloofd een informatieve en inspirerende middag te worden.
Zondagmiddag: 17 februari 2019, 15.00 uur
Zorg dat je erbij bent!! 

Nieuwe ledenmiddag en Mooie Nelloop

Veel nieuwe leden waren af gekomen op de nieuwe ledenmiddag. Diverse bestuursleden en vrijwilligers vertelden over wat zich allemaal afspeelt op de HJC. We hopen dat deze middag de club iets dichter bij deze leden heeft gebracht.De mooie nelloop had door het slechte weer niet heel veel deelnemers. Het werd toch een mooie wandeling en hardloop wedstrijd. Er kwamen drie dames tegelijk over de finish namelijk Monique Hoogland, Nelda Steffens en Corine Meijer. Bij de heren nam Nico Hoek de beker mee naar huis. De wandelaars hadden weer een prettige gastvrije stop met warme chocomel bij de HZV. Namens de wandelaars nam Hans Struijkenkamp de taart in ontvangst.
 

Nieuwe ledenmiddag 10 februari 12.30 tot 14.00 uur

Voorafgaand aan de Mooie Nelloop nodigt het bestuur iedereen uit die in 2017/2018 lid is geworden van de HJC voor de "Nieuwe Ledenmiddag". Het blijkt niet altijd eenvoudig om de weg binnen onze club te leren kennen. Toch willen wij graag dat iedereen zich snel bij ons thuis voelt en ook onderdeel van het verenigingsleven uit gaat maken. Wij willen die middag daarom gebruiken om de nieuwe leden te informeren over het reilen en zeilen van onze club. Van jeugd- en/of wedstrijdzeilen, motorbootvaren, werkploegen, bardienst, evenementen, wij praten je helemaal bij. Na afloop van deze bijeenkomst kunt u gezellig mee wandelen met de Mooie Nelloop. Iedereen die in2017/ 2018 lid is worden kan half januari een persoonlijke uitnodiging tegemoet zien.
 

HJC Mooie Nelloop

Doe mee op 10 februari a.s. aan de ca. 10 km lange wandeltocht of hardloopwedstrijd rond de Mooie Nel. De start voor de wedstrijd is om 15.00 uur en de winnaar krijgt de HJC Mooie Nelloop wisseltrofee. Nieuw is dat er voor de dames hardloopsters een aparte wisselbeker is. De wandelaars vertrekken om 14.30 uur en voor hen ligt er een taart klaar. De prijsuitreiking is om ca. 17.00 uur.
De wandelaars lopen via het mooie Spaarndam naar de HZV, waar ze even kunnen pauzeren en getrakteerd worden op warme chocomel. Na de pauze wordt er via Penningsveer terug gelopen naar de haven.
Om 18.00 uur wordt de traditionele boerenkoolmaaltijd geserveerd die bereid wordt door Nico Hin en Auke Bender. Ook niet lopers zijn van harte welkom aan aan te schuiven bij deze maaltijd. De kosten hiervoor bedragen 5 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen tot 12 jaar. Meedoen aan de hardloopwedstrijd of wandeltocht is gratis.
Opgeven kan bij Marja van Meerwijk, tel. 023 - 5373667 of mailen naar: evenementen@haarlemschejachtclub.nl.
En vermeld even of je gaat hardlopen of wandelen en of je mee wilt eten!

 

Dutch Atlantic Four

Zoals velen weten zijn vier heren van Roeisloepvereniging Haarlem de Atlantische oceaan overgestoken en zijn als eerste/snelste team in Antigua aangekomen. Ze hebben een maand lang twee uur op en twee uur af geroeid. Stoere bikkels.
De roeisloepvereniging maakt ook gebruik van onze faciliteiten en daarvoor zijn twee van hun leden HJC lid geworden. Op zondag 3 februari willen zij van 15.00 tot 16.00 uur met boten en sloepen het water op en een ererondje met de heren roeien/varen.
Ook HJC leden zijn uitgenodigd. Na afloop is er een drankje bij Loef. Kijk hier voor hun Facebook pagina.
 

Sluis Spaarndam

Op dertig januari is een delegatie van de Haarlemse watersportverenigingen bij Rijnland op bezoek geweest. Na de algehele sluiting van de sluis in augustus heeft Rijnland in november op een derde zondag-bijeenkomst een presentatie gegeven en namens de vier verenigingen stuurden wij eind november nog een brief.
Daarop zijn wij uitgenodigd om hier verder over te spreken. Dit was nuttig omdat Rijnland aan heeft gegeven beter doordrongen te zijn van onze belangen. Natuurlijk is de insteek een volledige stremming te voorkomen en wanneer een aangepast schutregime noodzakelijk is dat tijdig en goed te communiceren. Rijnland snapt dit en deelt onze mening. Afgesproken is dat zij ons eind maart verder informeren. Voor een uitgebreider verslag zie de bijlage
Wilko Emmens
 

Nieuws van het jeugdzeilen

Nu ik dit schrijf is het vriezend weer met een heerlijk zonnetje. De voorbereidingen voor het seizoen zijn in volle gang. De nieuwe bootjes zijn in aantocht, in maart worden ze geleverd. De werkploeg en technische commissie zijn hard bezig met het denken en maken van de nieuwe stalling. De bootjes gaan we natuurlijk ook dopen, maar welke namen gaan we daarvoor gebruiken? Er zijn tegenwoordig veel vriendjes en vriendinnetjes op de haven en broertjes en zusjes, zo dachten wij ook in de waterwereld aan vriendjes en vriendinnetjes zoals Nemo en Dory, Ariel en Botje, Moana en Maui, kunnen jullie ons verder helpen, er zijn vast nog veel meer vriendjes en vriendinnetjes, broertjes en zusjes in de zee. Als jullie wat bedacht hebben stuur ze naar jeugd@haarlemschejachtclub.nl op zodat we ook hiervoor de voorbereidingen kunnen treffen.
Hartelijke groet,
De jeugdcommissie

 

Plastic Soup Foundation komt bij Haarlemsche Jachtclub

Of je nu het ruime sop kiest of in binnenwateren vaart, plastic kom je overal tegen. De Plastic Soup Foundation heeft als missie ‘No plastic waste in our water!’. Plastic in water vergaat niet, maar breekt wel af tot steeds kleinere stukjes. De microplastics dringen door in voedselketens. De rapporten over schadelijke effecten, ook voor de mens, stapelen zich op. Michiel Roscam Abbing, werkzaam bij de Plastic Soup Foundation en auteur van de Plastic Soup Atlas van de wereld, geeft een inleiding over plasticsoep en over de vraag wat we er aan kunnen doen.
Laat je informeren en inspireren op: Zondagmiddag: 20 januari 2019 om 15.00 uur. Aansluitend de 3de zondag v/d maand in het HJCafé.

 

Er wordt weer hard gewerkt op de woensdag werkdag

Iedere woensdag wordt er vanaf 10.00 uur hard gewerkt om onze haven mooi te houden en te verbeteren. Tussen de middag wordt er gezamenlijk soep gegeten en de dag wordt afgesloten met een drankje. Iedereen is van harte welkom. Meer foto's hier.


 

Uitverkoop bij de Rietpol

Onze trouwe adverteerder de Rietpol is verkocht. Daarom gaat de winkel sluiten en is vanaf morgen alles in de uitverkoop. Dus voor wie nog wat nodig heeft en het ligt toevallig in de winkel, de moeite waard om even te gaan kijken. 

 

Opening clubhuis en loods op vrije dagen havenmeester

Met name in de wintermaanden kan het soms voorkomen dat er geen vervangende havenmeester aanwezig is. Op deze dagen willen wij de afspraak maken dat diegene die het clubhuis of loods 's morgens open maakt deze bij vertrek ook weer afsluit. 
In de hal hangt een lijstje met leden die een sleutel hebben en die wanneer het noodzakelijk is, en wanneer zij aanwezig zijn, gevraagd kunnen worden het clubhuis en/of de loods te openen of te sluiten.
Om privacy redenen zijn op deze lijst alleen de naam vermeld, contactgegevens dient u op het besloten deel van de site op te zoeken. Mogen wij rekenen op ieders medewerking?
Met vriendelijke groet,
Wilco Dijk, havencommissaris


 

Nieuwjaarsspeech voorzitter

Op de druk bezochte en bijzonder gezellige nieuwjaarsreceptie hield onze voorzitter zijn nieuwjaarsspeech. Die is hier na te lezen.


 

Oliebollen eten

Komen jullie as zaterdag 29 december tussen 10.00 en 15.00 uur een lekker oliebolletje happen op de HJC?
Er wordt voor jullie gebakken je hoeft alleen maar te happen. Gewoon gezellig, ff doen.  
 
Theo van Roode en Bart Stijger heten jullie van harte welkom.

 

Nieuwjaarsreceptie, 1 januari om 16.00 uur

Het bestuur nodigt alle leden van de HJC graag uit voor de traditionele nieuwjaarsreceptie op 1 januari. Onder het genot van een hapje en een drankje trappen wij het nieuwe verenigingsjaar af. 

Watersportverbond

Op 15 december werd de ALV van het Watersportverbond gehouden. Met name op het gebied van top en wedstrijdsport gaat het goed. Nederland is qua zeilen een van de best presterende landen en daar kunnen alle watersporters trots op zijn. Toch is er ook commentaar op met name de toegevoegde waarde voor aangesloten verenigingen waar weinig of niet wordt ge(wedstrijd)zeild. Het bestuur is gevraagd de aanbevelingen van de werkgroep Herkenbare Meerwaarde in het jaarplan op te nemen. Deze aanbevelingen richten zich met name op verbeteringen voor verenigingen met toerzeilers en motorboten. In de voorjaarsvergadering wordt dit gepresenteerd. De HJC is een gemengde verenigingen bestaande uit wedstrijd/toerzeilers en motorbootvaarders en heeft dus belang bij een watersportverbond dat voor alle leden toegevoegde waarde biedt, doorvoeren van die aanbevelingen is daarom belangrijk.
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub
 

Sluis Spaarndam

Op 30 januari is een delegatie van de vier Haarlemse watersportverenigingen uitgenodigd voor overleg met de dijkgraaf. Wij hebben hier vanuit het tripatite+1 overleg op aangedrongen. De hoop is om voor de toekomst goede afspraken te kunnen maken over beperking van bedieningstijden bij eventuele volgende lange droge perioden. Wordt vervolgd.
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub

 

Nieuws van de jeugdcommissie

Een nieuw jaar is aangebroken en vanuit de jeugdcommissie wensen we een ieder een fijn gezond 2019 met een hoop zeilplezier voor groot en klein. Dit jaar zien we positief tegemoet met een grote groep nieuwe kinderen. We hebben de order geplaatst voor de 10 nieuwe optimisten die in maart geleverd zullen worden. Als jeugdcommissie is onze agenda gereed en kunnen de activiteiten teruggevonden worden in de agenda op de site.
We starten 7 april met de kennismakingsdag, daarna volgen omslaan in zwembad de Planeet, Pinkstercombi, Zeilclinic, Kaagweekend en Zomerzeilen. En voor de wedstrijdgroep is er nog de agenda van alle wedstrijden die gevaren gaan worden naast de reguliere trainingen bij HJC.
Als er vragen zijn neem contact op met jeugd@haarlemschejachtclub.nl.
Monique Pals

 

Gebruik kraan en werksteiger

Indien u van de kraan of werksteiger gebruik wilt maken moet dat van te voren worden aangemeld bij de havenmeester om te voorkomen dat er "dubbel" geboekt wordt. Gebruik van de kraan kan onder toezicht van de havenmeester of met een van de leden die op een lijst staan van leden die met de kraan mogen werken. Deze lijst ligt ter inzage in de hal het clubhuis.
Met vriendelijke groet,
Wilco Dijk, havencommissaris
 

Voorkom motorstoring

Hoe lang is benzine houdbaar?
Met een betrouwbare motor kunnen onveilige situaties voorkomen worden. Of ze kunnen juist uitkomst bieden in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld slecht weer of slecht zicht. Een motorstoring, bijvoorbeeld door slechte brandstof, wil je dus te allen tijde voorkomen. Lees hier verder. 

Handige watersport-apps op een rijtje

Er zijn verschillende handige mobiele apps voor watersporters en -recreanten beschikbaar. De apps helpen je bijvoorbeeld bij een goede reisvoorbereiding of het plannen van mooie vaartochten. Lees hier verder.
 

Zelf Kerststukjes maken

Met de feestdagen voor de deur gaan we natuurlijk weer kerststukjes maken in het clubhuis! Onze twee Nico’s helpen je om de mooiste creaties in elkaar te zetten. Voor groen wordt gezorgd maar zelf mooie hulsttakjes of ander mooi kerstmateriaal meebrengen (bijvoorbeeld uit eigen tuin of uit het bos) mag natuurlijk ook!
Voor het materiaal wordt een kleine bijdrage gevraagd. Het is handig om zelf klein gereedschap mee te nemen, zoals een schaar en een tangetje.

We beginnen zaterdag 15 december om 14.00u. Tot dan!

De foto's van vorig jaar hier.
 

Shantykoor de Schuimspetters en 3de zondag

Kom op zondag 16 december om 15.00 uur luisteren en meezingen met ons koor “De Schuimspetters”. Het wordt een optreden met zeemansliederen en andere liedjes en sluiten af met kerstliederen. Kom gewoon! Verhoog de stemming en zing mee. Het wordt dan een gezellige middag. Op naar de Kerstdagen! Aansluitend de 3de zondag v/d maand borrel.

 

Legenda op de waterkaart. Waar moet je op letten?

De legenda is het gedeelte van een kaart waarop wordt uitgelegd wat de afzonderlijke kaartsymbolen betekenen. Een goede legenda is er een die zo min mogelijk geraadpleegd hoeft te worden, omdat de gebruikte symbolen voor zich spreken. Lees hier verder.
 

Nieuwe barlijst

De barlijst voor januari en februari 2019 is gepubliceerd op Mijn HJC.


 

Nieuw promotiebeleid voor de Optimist

In het afgelopen Najaarsoverleg van de Combi-regio’s is, in samenwerking met de Optimist Club Nederland (OCN), besloten tot een vereenvoudiging van de promotieregels voor Optimist-zeilers in Nederland met ingang van 1 januari 2019.
De Optimist is een belangrijke klasse in de zeilsport. Het is niet alleen een klasse waarin duizenden kinderen kennis maken met het plezier van het zeilen, maar ook een kraamkamer voor toekomstige kampioenen. Door verschillende oorzaken, zoals een veranderend bezighedenpatroon en de toenemende vergrijzing, neemt het aantal sportende kinderen af. Deze trend is ook zichtbaar in het jeugd(wedstrijd)zeilen. Grotere regio’s, zoals Combi Amsterdam en Combi Rotterdam, zagen de afgelopen jaargang een teruggang van het aantal deelnemers van ruwweg 45%. In kleinere regio’s is deze situatie nog ernstiger. Dit probleem behoeft dringend aandacht, wij hebben allen baat bij grote startvelden en een gezonde competitie. Dit geldt niet alleen voor toptalenten, maar vooral voor de overgrote meerderheid van de jeugdzeilers die genieten van het wedstrijdzeilen als breedtesport.
Het oude promotiebeleid sloot niet meer aan bij de actuele ontwikkelingen in de sport en was niet in het belang van de zeilers, verenigingen en Combi-regio’s. Ook functioneerde het oude promotiebeleid niet goed. Een middelmatige B-zeiler die netjes al zijn Combi-wedstrijden voer, promoveerde verplicht naar de Optimist A, omdat hij simpelweg weinig DNC’s scoorde. Daarnaast zijn er grote niveauverschillen tussen de grote en de kleine Combi-regio’s.
Het werd dan ook hoog tijd voor een nieuw landelijk promotiebeleid dat voor elke regio werkt en tegemoetkomt aan de behoeften van zowel de recreatieve jeugdzeilers als de fanatieke talenten. Met als doel om het jeugdzeilen weer een solide basis te geven voor de toekomst. Dat is in het belang van de jeugdzeilers, de verenigingen, de Combi-regio’s, de toptalenten en van het jeugdzeilen als breedtesport in het algemeen. De wijziging in het promotiebeleid is lang besproken en de beslissing is na rijp beraad unaniem genomen. Lees hier verder voor de nieuwe promotieregels.

 

Boten te water vanaf zaterdag 30 maart

Het lijkt nog ver weg maar de tijd gaat snel en er zijn vaak minder werkbare dagen dan waar je op rekent. In het algemeen geldt dat wie er het laatste uit gaat ook als eerste te water gaat. De schepen die vooraan in de winterstalling staan en met de cradle-kar te water moeten zijn dus het eerste aan de beurt. Kijk hier wanneer uw boot te water gaat. Het betekent ook dat de winterliggers in het water hun schepen uiterlijk 29 maart weer op de eigen ligplaats neer moeten leggen. 
 

Stremming sluis Spaarndam deel 2

Eerder hebben wij al geïnformeerd over een brief aan Rijnland namens de vier Haarlemse watersportverenigingen. Daarin het verzoeken wij om overleg teneinde in de toekomst hinder van sluiting ten gevolge van dreigende verzilting zoveel mogelijk te voorkomen. Ook het watersportverbond heeft nu een vergelijkbare brief gestuurd waarmee het verzoek om overleg kracht wordt bij gezet.
Zodra er nieuws op dit vlak is komen wij weer in de lucht.
Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
voorzitter
 

Stremming sluis Spaarndam deel 1

De stremming van de sluis in Spaarndam heeft afgelopen zomer voor het nodige ongemak gezorgd. Rijnland gaf bij hun presentatie op onze derde zondag op 18 november al aan dat de kans op herhaling in komende zomers groot is. Dit is tijdens het Tripartite overleg met de besturen van de Haarlemse watersportverenigingen aan de orde geweest. Afgesproken is dat wij het Hoogheemraadschap van Rijnland schriftelijk zullen vragen om met ons in overleg te treden hoe in de toekomst hinder zoveel als mogelijk voorkomen kan worden. De inhoud van deze brief treffen jullie hier aan. Ook het Watersportverbond zal deze problematiek in een brief aan het HHR Rijnland aankaarten.
Wij houden jullie op de hoogte van eventuele verdere ontwikkelingen 

Met vriendelijke groet,
Wilko Emmens
Voorzitter Haarlemsche Jachtclub 

Notulen ALV 23 november j.l.

De notulen van de algemene ledenvergadering van 23 november 2018 zijn in te zien op Mijn HJC. De behandeling en de vaststelling van het verslag zal plaatsvinden op de volgende algemene ledenvergadering op 12 april 2019.
De secretaris

 

Schepen te water vanaf zaterdag 30 maart

Het lijkt nog ver weg maar de tijd gaat snel en er zijn vaak minder werkbare dagen dan waar je op rekent. In het algemeen geldt dat wie er het laatste uit gaat ook als eerste te water gaat. De schepen die vooraan in de winterstalling staan en met de cradle-kar te water moeten zijn dus het eerste aan de beurt. Het betekent ook dat de winterliggers in het water hun schepen uiterlijk 29 maart weer op de eigen ligplaats neer moeten leggen. De havenmeester neemt met iedereen contact op.
Met vriendelijke groet,
Wilco Dijk, havencommissaris 

Zes tips om de boot winterklaar te maken

Als bootbezitter maak je voor de winter een keuze of je je boot of schip in het water laat liggen, of dat deze op de kant gaat. In beide gevallen zijn er specifieke zaken waar je rekening mee moet houden om je schip goed de winter door te laten komen. Lees hier verder.
 

ONZE SPONSORS

© 2019 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix