instagram

Instructeur worden

De HJC is altijd op zoek naar goede zeilinstructeurs. Vind je het leuk om zeilles te geven, neem dan contact op met de jeugdcommissaris, mail: jeugd. Wil je gediplomeerd zeiltrainer worden, dan heeft het Watersportverbond verschillende opleidingen tot zeiltrainer. De HJC ondersteunt leden die één van deze cursussen willen volgen.

De opleidingen worden gegeven door Het Watersportverbond, op de volgende niveaus:
Assistent jeugdzeiltrainer, Jeugdzeiltrainer, Verenigingstrainer, Zeilwedstrijdtrainer en Rescue


Assistent jeugdzeiltrainer

Voor wie
Deze opleiding is bedoeld voor personen die zich bezighouden met het geven van basisinstructie/training aan beginnende jeugdige zeilers bij de watersportvereniging.Deze op zichzelf staande opleiding maakt tevens deel uit van de uit drie modulen opgebouwde opleiding tot jeugdzeiltrainer. De andere modulen zijn rescue en jeugdzeiltrainer.

Cursusinhoud
De volgende aspecten worden behandeld:
Lesgeefvaardigheden (didactiek), het maken van een lesplan, de methodische opbouw en oefenstof voor de praktische en theoretische eisen behorende bij de CWO-jeugdzeildiploma's niveau I en II.

Minimum leeftijd
16 jaar

Cursusduur
28 uur, meestal verdeeld over één avond en vier dagen. Een stageperiode van 20 uren bij de eigen vereniging.


Jeugdzeiltrainer

Voor wie
Deze opleiding is bedoeld voor personen die leiding geven aan beginnende- en gevorderde jeugdige zeilers op het gebied van leren zeilen en beginnend wedstrijdzeilen bij de watersportvereniging. Deze opleiding is de derde (afsluitende) module van de opleiding tot jeugdzeiltrainer.

Cursusinhoud
De volgende aspecten worden onder meer behandeld:
Methodiek van de (basis) wedstrijdzeiltechnieken, leidinggeven, leertheorieën, coaching, cursusplanning en structuur Watersportverbond en CWO. Training geven en training geven eigen vaardigheid.

Minimum leeftijd
17 jaar

Cursusduur
44 uur (in principe) verdeeld over drie dagen en een weekend (inclusief een examendag).


Verenigingstrainer

Voor wie
Deze opleiding is bedoeld voor trainers en begeleiders van beginnende wedstrijdzeilers bij watersportverenigingen en/of klassenorganisaties. De deelnemers dienen te beschikken over voldoende wedstrijdzeilervaring in een representatieve klasse.

Cursusinhoud
De cursus is in principe een vervolg op de cursus jeugdzeiltrainer, maar als men voldoende wedstrijdzeilervaring heeft, kan men ook direct inschrijven. Er wordt dieper ingegaan op onderwerpen als techniek en tactiek, wedstrijdanalyse, training geven en coaching, aero-en hydrodynamica, trainingscoördinatie en planning binnen de vereniging, de regels voor wedstrijdzeilen en sportgezondheidsleer. Ook leert men de opgedane kennis in de praktijk toe te passen. De opleiding is officieel erkend door het Ministerie van VWS en wordt afgesloten met een theoretisch en praktisch examen. Geslaagden ontvangen het diploma Watersportverbond-Verenigingstrainer.

Minimum leeftijd
17 jaar

Cursusduur
17 dagen, verdeeld over 7 cursus-blokken


Zeilwedstrijdtrainer

Voor wie
Deze opleiding is bedoeld voor trainers en coaches van gevorderde wedstrijdzeilers bij klassenorganisaties. De deelnemers dienen te beschikken over een goede tot zeer goede wedstrijdzeilervaring, waaronder verstaan wordt:

  • op nationaal niveau aan zeilwedstrijden in een representatieve klasse hebben deelgenomen met een eindklassering bij de bovenste helft.
  • een goede kennis van het zeilwedstrijdreglement
  • een goede bootbeheersing
  • een redelijke theoretische kennis|
  • goed kunnen zwemmen

Minimum leeftijd
18 jaar

Cursusduur
25 dagen, verdeeld over 7 cursus-blokken.

Cursusinhoud
De volgende aspecten worden onder meer behandeld:
techniek, tactiek, inspanningsfysiologie, methodiek en didactiek, leiding geven, wedstrijdanalyse, planning, training geven en coaching, meteorologie, aero-en hydrodynamica, de regels voor wedstrijdzeilen en sportgezondheidsleer. Ook leert u de opgedane kennis in de praktijk toe te passen.

De ZWT-opleiding is officieel erkend door het Ministerie van VWS en wordt afgesloten met een theoretisch en praktisch examen. Geslaagden ontvangen het diploma Zeilwedstrijdtrainer van het Watersportverbond.


Rescue

Voor wie
De opleiding is bedoeld voor trainers, instructeurs, (jeugd)begeleiders, boeienleggers, wedstrijdbegeleiders, assisterende ouders etc. om hen voor te bereiden op de taak leidinggeven (of assisteren) bij activiteiten op en rondom het water, zoals wedstrijden, trainingen, instructie of andere activiteiten, bijvoorbeeld recreatieve activiteiten.

Deze opleiding is tevens één van de drie modulen die hoort bij de opleiding tot jeugdzeiltrainer. De andere modulen zijn assistent-jeugdzeiltrainer en jeugdzeiltrainer.

Cursusinhoud
De volgende aspecten worden onder meer behandeld:
Varen en manoeuvreren met de volgboot, gebruik en bediening van de buitenboordmotor, hulpverlening aan drenkelingen en aan een gekenterde jeugdboot, het uitzetten van een parcours of baan, het organiseren van- en het varen met een sleep. Daarnaast in theorie de onderwerpen: reglementen, sportgezondheid en blessurepreventie, meteorologie en volgboten.

Minimum leeftijd
16 jaar

Cursusduur
18 uren (in principe) verdeeld over drie dagen.

ONZE SPONSORS

© 2024 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix