instagram

Haven- en soepdienst

Waarom een Haven- en Soepdienst

De havendienst is ingesteld om de trainers/instructeurs enigszins te ontlasten bij de begeleiding van de zeil(st)ers op het water, maar daarnaast kan deze assistentie ook een stukje veiligheid betekenen voor de deelnemers. Als kinderen tijdens de les stoppen en door de instructeur terug gebracht worden naar de haven, dan worden ze door de persoon die havendienst heeft opgevangen en kan de instructeur meteen weer naar de andere kinderen terugvaren. De ouders kunnen dan eventueel gebeld worden. Hiervoor hangt een deelnemerslijst met 06-nummers in het keukenkastje van het clubhuis.

Naast het algemene toezicht op de wal kan schade aan de boten voorkomen worden door te helpen bij het wegzetten en weer klaar zetten van de waltrailers. Staan er tijdig trailers klaar op de helling, dan hoeven de kinderen niet langs de kant te wachten en hun bootjes afhouden tot ze het water uit kunnen. Het is niet de bedoeling dat de persoon die havendienst heeft de boten uit het water tilt (met rugklachten als mogelijk gevolg). Wel kan er voor gezorgd worden dat het te water laten en weer uit het water halen van de boten gecoördineerd gedaan wordt, waarbij er ook op gelet kan worden dat het zwaard en roer goed bevestigd worden en na het zeilen ook weer juist in de boot terug gelegd worden. Het zwaard wordt met de stoprand tegen de achterste luchtzak en dus met de onderkant naar voren naast de zwaardkast neergelegd, met het roer er op (helmstok tegen de luchtzak en onderkant naar de boeg van de boot). Daarmee wordt de meeste schade voorkomen en ook kan een zeil(st)er nog goed in de boot staan.

  Aangezien de lessen ’s avonds plaatsvinden is het vooral voor de jongere zeil(st)ers van belang om redelijk snel de lessen af te kunnen ronden. Zij moeten immers hun boot aftuigen en opruimen, zich daarna verkleden en misschien wel douchen na een (onvrijwillige) duik in de Mooie Nel. Wij vinden het soep eten na afloop toch altijd wel een goede afsluiting van de zeilavond, waarvoor dan ook traditiegetrouw enige tijd wordt ingeruimd. Ook hier geldt natuurlijk weer dat alles korter op elkaar kan aansluiten als de instructeurs/trainers niet na de lessen nog soep moeten opwarmen. De soepdienst wordt dan ook al jarenlang door ouders verzorgd.

Mocht het clubhuis en/of de keuken afgesloten zijn, dan kan de sleutel bij de havenmeester gehaald worden. De soep wordt door de HJC geleverd en staat in het keukenkastje bij de kookplaat. De instructeurs mogen een (alcoholvrij) drankje nemen. Deze drankjes en het aantal blikken soep worden in het soepschrift genoteerd, dit schrift ligt achter de bar. 

De hoeveelheid klaar te maken soep kan vrij eenvoudig opgemaakt worden aan de hand van het aantal deelnemers en trainers/instructeurs van die dag. Uit een literblik soep worden 4 koppen soep gehaald. Het schenken van soep is voor het stillen van de ergste honger, maar zeker niet een vervanging van de avondmaaltijd. Zeil(st)ers die eigenlijk altijd honger hebben na de les (zeer begrijpelijk) kunnen daarvoor beter wat boterhammen meenemen.

Enkele jaren geleden heeft een ouder het initiatief genomen om de soep te serveren met zelf meegebracht stokbrood. Dit wordt nu steeds vaker gedaan, wat de kinderen erg leuk en lekker vinden. Als u dit voorbeeld volgt, verzoeken wij er even extra op te letten dat alle kruimels opgeruimd worden. Er staat een bezem en stoffer-en-blik klaar. Hartelijk dank!

Degene die de soep verzorgt heeft de mogelijkheid om ook andere artikelen achter de bar te verkopen. Soms wordt er door zeil(st)ers gevraagd naar een tosti bij de soep. Hiervoor moet echter wel betaald worden. Ook als zij een tweede kop soep willen, maar dan geldt wel dat voor één extra kop niet een heel blik geopend zal worden. Vooral op de dagen dat een grotere groep zeil(st)ers tegelijk soep komt eten zal dit drukte geven en daarom is het niet verplicht om ook andere artikelen te verschaffen.

Het schenken van alcohol houdende dranken is tijdens de aanwezigheid van zeil(st)ers en bij het eten van de soep niet toegestaan. Roken is niet toegestaan in het clubhuis.

Zowel de havenmeester als de instructeurs kunnen behulpzaam zijn bij de voorbereiding van de soepdienst. Eventueel kan een tweede ouder gevraagd worden om te assisteren.


Haven- en Soepdienst in het kort

Onderstaand een overzichtje wat de assistentie inhoudt.

  • Zeilers helpen met het te water gaan. Bootje vasthouden en eventueel helpen met plaatsen van het roer.
  • Lege waltrailers wegzetten.
  • Kinderen opvangen als ze tijdens de les stoppen en door de instructeur terug gebracht worden naar de haven. Ouders kunnen eventueel gebeld worden als dat nodig is. Er hangt een telefoonlijst in het keukenkastje.
  • Tegen het einde van de les waltrailers klaarzetten en eventueel de kinderen helpen met het afhouden van het bootje als ze komen aanvaren.
  • Er even op letten dat het roer en zwaard goed in de boot worden gelegd.
  • Een half uur voor het einde van de lestijd beginnen met het klaarzetten van de mokken en lepels en het opwarmen van de soep is meestal voldoende. Alle spullen (ook de soep!) staan in de bovenste keukenkastjes. Instructies voor de kookplaat hangen er naast. De les van de Optimist Beginners eindigt om 20.00 uur en van alle andere groepen om 20.30 uur.
  • De hoeveelheid klaar te maken soep wordt bepaald door het aantal deelnemers en trainers/instructeurs van die dag. Uit 1 literblik soep worden 4 koppen soep gehaald.
  • Het aantal gebruikte blikken soep wordt in het soepschrift geschreven.
  • De trainers/ instructeurs mogen een gratis drankje wat ook in het soepschrift wordt geschreven.
  • Eventueel kan er een drankje of tosti aan de zeilers verkocht worden. Het geld hiervoor gaat in de kassa.
  • Water mag natuurlijk altijd gratis bij de soep.
  • Graag de pannen, soepkommen e.d. omgespoeld in de vaatwasser plaatsen en deze aanzetten. In het kastje naast de vaatwasser staat het afwasmiddel.
  • Eventueel kan een tweede ouder gevraagd worden om te assisteren.

Indeling

De indeling voor de Haven- en Soepdienst staat in de Agenda.

Elke ouder wordt in ieder geval 1x ingedeeld. Ouders met meerdere kinderen op les proberen we ook slechts 1x in te delen, maar het kan zijn dat het aantal deelnemers per groep dat niet toe laat.

ONZE SPONSORS

© 2024 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix