De Haarlemsche Jachtclub

De Haarlemsche Jachtclub (HJC) is opgericht in 1917 en nog altijd een zeer actieve watersportvereniging en passantenhaven met circa 500 leden, waarvan ongeveer 100 jeugdlid zijn, dus onder de 21 jaar.  

De HJC heeft een havenmeester in dienst die op het haventerrein woont en belast is met het toezicht en de dagelijkse werkzaamheden.  

 

Het clubgebouw ligt direct aan de Mooie Nel. De haven heeft ca.150 natte ligplaatsen, een grote botenloods en veel mogelijkheden tot het stallen van schepen op de wal. De haven is verder voorzien van een helling met hellingkar voor het stallen van schepen tot 20 ton, een kraan voor het strijken van masten en het hijsen van kleine boten tot 1500kg, een trailerhelling en een jollenhelling. 

 

De HJC biedt een totaal zeilprogramma met een jeugdprogramma voor de beginnende-, recreatieve- en wedstrijdzeilers en er wordt een zeilcursus in de polyvalk georganiseerd voor volwassenen. Het jeugdopleidingsprogramma heeft de mogelijkheid tot intensieve wedstrijdtraining op het hoogste niveau en dat is iets waar de HJC echt trots op is. Door de jaren heen heeft deze opleiding al vele kampioenen opgeleverd, zowel nationaal als internationaal. 

 

Naast het vaste programma van de zeillessen worden zowel in het zomer- als het winterseizoen nog veel andere evenementen op de wal en te water georganiseerd. Gedurende het seizoen zijn er veel wedstrijden, van onderlinge wedstrijden tot Nederlandse kampioenschappen in diverse klassen. In samenwerking met de overige watersportverenigingen in de regio worden wedstrijden georganiseerd op het IJsselmeer en de Noordzee. Verder is er iedere woensdagavond een gezellige Laserwedstrijd.

 

Al bijna 30 jaar lang organiseert de HJC het  Combi-evenement, dat onderdeel is van de Combi Amsterdam. De combi is een serie regionale wedstrijden voor de jeugd. Ruim 150 boten komen op bezoek. Een tweede groot jeugdevenement is de Zeilclinic, een weekend wat opgezet is als een soort zeilkamp. De clinic is al jaren een groot succes bij de HJC jeugd, maar ook bij de jeugd van bevriende verenigingen. Voor al deze activiteiten op het water heeft de HJC 14 Club-Optimisten en 2 Club-polyvalken (open kielboot) tot zijn beschikking. Voor de nodige begeleiding zijn er 5 snelle rescue's en een motorboot beschikbaar.

 

De jeugd en ouderen die niet zo veel interesse hebben in het (zelf) wedstrijdzeilen kunnen bij de HJC natuurlijk ook aan hun trekken komen. Voor alle leden zijn er het Rondje Noord-Holland, zeiltocht naar Engeland, motor-en zeilboottocht, de terugtocht en het Rondje IJmuiden en in de winter zijn er o.a. diverse cursussen, verschillende lezingen en Sinterklaas voor de allerkleinsten.  

 

Al deze evenementen, zeillessen, zeiltrainingen en cursussen worden gerealiseerd door  vrijwilligers. Een zeer actieve groep hierbinnen is de  werkploeg die bestaat uit mannen en vrouwen die de haven en schepen onderhouden. Zij doen dit in de zomer op maandagavonden en in de winter op de woensdagen.

 

Op deze site is bijna alles over de vereniging te vinden. De tarieven voor het lidmaatschap, de zeillessen en de liggelden staan bij  tarieven. Voor vragen en meer informatie, kan er contact opgenomen worden met het secretariaat of andere personen met een specifieke verantwoordelijkheid die genoemd staan bij Contact / Bestuur.

;

Clublied Haarlemsche Jachtclub

De HJC heeft een clublied dat op gelegenheden wordt gezongen door het shantykoor 'De Schuimspetters'.
Het koor heeft een gevarieerd repertoire en oefent regelmatig in het clubhuis. Kijk verder bij:  Shantykoor

Water en wind, het Noorder-Buiten Spaarne
De Mooie Nel, en de Spaarndammerbaren.
Daar is de club, daar gaan we mee in zee,
Het is de wel bekende HJCéééé.

We komen overal, waar wedstrijdzeilen is,
Of zoeken ons gemak al tussen riet en lis.
De vlag der HJC, daar gaan we mee ten strijd,
Die houden wij hoog in sportivitéiéiéiét.

Zeilen gehesen, helmstok in de vuist,
Schoten aangehaald, wat geeft het of het buist.
Het regent of stormt of zon brandt op je huid,
De HJC gaat volle kracht vooruit.

Water en wind, het Noorder-Buiten Spaarne,
De Mooie Nel en Spaarndammerbaren.
Daar is de club, daar gaan we mee in zee,
Het is de wel bekende HJC.

;

Informatie

Secretaris HJC
email: secretaris@haarlemschejachtclub.nl

ONZE SPONSORS

© 2019 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Sitemap - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix