instagram

De Haarlemsche Jachtclub

De Haarlemsche Jachtclub (HJC) is opgericht in 1917 en nog altijd een zeer actieve watersportvereniging en passantenhaven met circa 500 leden, waarvan ongeveer 100 jeugdlid zijn, dus onder de 21 jaar.  

De HJC heeft een havenmeester in dienst die op het haventerrein woont en belast is met het toezicht en de dagelijkse werkzaamheden.  

 

Het clubgebouw ligt direct aan de Mooie Nel. De haven heeft ca.150 natte ligplaatsen, een grote botenloods en veel mogelijkheden tot het stallen van schepen op de wal. De haven is verder voorzien van een helling met hellingkar voor het stallen van schepen tot 20 ton, een kraan voor het strijken van masten en het hijsen van kleine boten tot 1500kg, een trailerhelling en een jollenhelling. 

 

De HJC biedt een totaal zeilprogramma met een jeugdprogramma voor de beginnende-, recreatieve- en wedstrijdzeilers en er wordt een zeilcursus in de polyvalk georganiseerd voor volwassenen. Het jeugdopleidingsprogramma heeft de mogelijkheid tot intensieve wedstrijdtraining op het hoogste niveau en dat is iets waar de HJC echt trots op is. Door de jaren heen heeft deze opleiding al vele kampioenen opgeleverd, zowel nationaal als internationaal. 

 

Naast het vaste programma van de zeillessen worden zowel in het zomer- als het winterseizoen nog veel andere evenementen op de wal en te water georganiseerd. Gedurende het seizoen zijn er veel wedstrijden, van onderlinge wedstrijden tot Nederlandse kampioenschappen in diverse klassen. In samenwerking met de overige watersportverenigingen in de regio worden wedstrijden georganiseerd op het IJsselmeer en de Noordzee. Verder is er iedere woensdagavond een gezellige Laserwedstrijd.

 

Sinds 1984, alweer 40 jaar lang, organiseert de HJC het Combi-evenement, dat onderdeel is van de Combi Amsterdam. De combi is een serie regionale wedstrijden voor de jeugd. Ruim 150 boten komen op bezoek. Een tweede groot jeugdevenement is de Zeilclinic, een weekend wat opgezet is als een soort zeilkamp. De clinic is al jaren een groot succes bij de HJC jeugd, maar ook bij de jeugd van bevriende verenigingen. Voor al deze activiteiten op het water heeft de HJC diverse zeilboten tot zijn beschikking, zoals Optimist, Splash, Laser, RS Feva en  Polyvalk. Voor de nodige begeleiding zijn er diverse snelle rescue's en een motorboot beschikbaar.

 

De jeugd en ouderen die niet zo veel interesse hebben in het (zelf) wedstrijdzeilen kunnen bij de HJC natuurlijk ook aan hun trekken komen. Voor alle leden zijn er het toertochten voor motor-en zeilboten, zeiltocht naar Engeland, de Najaarstocht en het Rondje IJmuiden en in de winter zijn er o.a. diverse cursussen, pubquiz, bingo, verschillende lezingen, iedere donderdag oefent het shantykoor en iedere 3de zondag van de maand een borrel in het gezellige HJCafé. 

 

Al deze evenementen, zeillessen, zeiltrainingen en cursussen worden gerealiseerd door vrijwilligers. Een zeer actieve groep hierbinnen is de werkploeg die bestaat uit mannen en vrouwen die de haven en schepen onderhouden. Zij doen dit in de zomer op maandagavonden en het gehele jaar op de woensdagen.

 

Op deze site is bijna alles over de vereniging te vinden. De tarieven voor het lidmaatschap, de zeillessen en de liggelden staan bij tarieven. Voor vragen en meer informatie, kan er contact opgenomen worden met het secretariaat of andere personen met een specifieke verantwoordelijkheid die genoemd staan bij Contact.

;

                                                

Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning
 
De koning had het behaagd om aan de Haarlemsche Jachtclub ter ere van haar 100-jarig bestaan de Koninklijke Erepenning toe te kennen. Deze Erepenning werd op 7 oktober 2017 tijdens een feestelijke receptie door de burgemeester van Haarlem aan de voorzitter van de HJC overhandigd.
;

De vlag van de Haarlemsche Jachtclub heeft een driehoekige vorm met een hoogte-lengte verhouding van 2 op 3. De vlag is rood met een wit staand kruis over de gehele hoogte, in het middelpunt van het witte kruis een gele ster met vijf punten op zwarte ruit. Voor de HJC vlag etiquette klik hier.
 


Het logo van de Haarlemsche Jachtclub is bootje met zeil in de kleuren van de HJC vlag.
 


De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen. Sinds 2020 heeft de HJC ook de blauwe vlag.

ONZE SPONSORS

© 2024 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix