instagram

Zeilopleiding jeugd

De Haarlemsche Jachtclub staat garant voor een gerichte zeilopleiding in een gezellige sfeer. De zeilopleiding kan gestart worden in het seizoen dat de kinderen 8 jaar worden. In groepjes van circa 10 kinderen krijgen ze les op de Mooie Nel. Vanuit het clubhuis zijn de lessen door de ouders te volgen.

Klik hier links op de foto voor een film over het jeugdzeilen.

Er wordt les gegeven door deskundige instructeurs en instructrices, die zelf ook actief (wedstrijd) zeilen en gediplomeerd CWO instructeur zijn. Vaak hebben ook zij het zeilen geleerd bij de HJC. De wedstrijdzeilers die training hebben bij de HJC maken allemaal deel uit van het HJC Zeilteam en doen regelmatig samen aan verschillende wedstrijden mee, zoals de combi-wedstrijden. Er is speciaal voor hen ook een uitgebreide eigen wedstrijdtraining, zowel tijdens het seizoen, als een voorjaars-en najaar training. Halverwege het seizoen vindt de zeilclinic plaats een weekend lang zeilen spelen en slapen, voor alle zeilers van elke groep, op de haven. Voor de wedstrijdgroep is er in het voorjaar een Groot Water Clinic in Medemblik bovendien krijgen zij tijdens wedstrijdevenementen begeleiding op de wal en te water vanaf een coachboot en dragen zij de HJC wedstrijdkleding. Door de jaren heen heeft onze opleiding in de breedtesport vele kampioenen opgeleverd. Zij zeilen nu in het binnen- en buitenland mee met Nederlandse, Europese en zelfs Wereld Kampioenschappen.

Maar, het gaat vooral om het beoefenen van een leuke sport en niet iedereen wil wedstrijdzeil(st)er worden. Natuurlijk maakt de HJC het voor iedereen mogelijk om vele mijlen met plezier op het water door te brengen! 

Het jeugdopleidingsprogramma biedt lessen voor beginners, aspiranten &  gevorderden, een zeilcampus en een uitgebreide zeiltraining voor wedstrijdzeilers. Na 2 zeilseizoenen hebben de meeste zeilers het aspiranten-niveau, waarna de HJC de keuze biedt om door te stromen naar de gevorderden, de wedstrijdgroep voor startende wedstrijdzeilers op Combi-C niveau of de zeilcampus. 

Een overzicht van het aanbod staat bij Keuze cursussen . Om een indruk van de lessen te krijgen kan er gekeken worden bij de Foto's en video's van de zeilles en Verhalen over de zeilles (door de zeilers zelf geschreven!).

Zoals bij alle verenigingen worden ouders van de jeugdleden gevraagd eens te helpen, maar de HJC biedt hen ook nog een “extraatje”. Rond de 5de lesweek worden alle ouders uitgenodigd om de zeilles van hun zoon/dochter eens van dichtbij mee te maken, dus op het water! Er wordt dan een tochtje over de Mooie Nel gemaakt, rond de lessen in de volgboot 'De Batavus'. In de Agenda op de homepagina staat welke week dit jaar is aangewezen.


Het zeilseizoen

Inschrijven voor de zeillessen kan elk jaar van oktober tot medio maart. De groepsindelingen worden enkele weken daarna bekend gemaakt. Als er een surplus aan Optimist Beginners is, kan er in weekenden een Zomerzeilcursus georganiseerd worden. Inschrijving is dan mogelijk tot deze groep compleet is.

Wedstrijdtrainingen zijn op donderdag van 17.00 tot 20.30 uur. Alle andere lesgroepen hebben les op een vaste dag van 17.00 tot 20.00 uur. De voorkeuren kunnen aangegeven worden op het inschrijfformulier. Wanneer de indelingen definitief zijn staan deze aangegeven in de agenda

Donderdag is de vaste lesdag voor:

groep 4, 5 en 6

Optimist wedstrijdgroepen A/B en C

groep 8 en 9

Splash / ILCA 4 wedstrijdgroepen A/B

groep 7

Splash / ILCA 4 zeilles

 
Vrijdag is de vaste lesdag voor:
Groep 10 Zeilcampus                  

Voor de andere groepen is er een keuzemogelijkheid, waarbij er meestal 1 dag als extra optie wordt gegeven dan er uiteindelijk ingedeeld gaat worden. Bij elke groep vervalt dus één dag waarvoor de minste voorkeuren zijn opgegeven door de zeilers. De keuzemogelijkheden zijn:

groep 1          

Optimist Beginners

donderdag en vrijdag en woensdag onder voorbehoud

groep 2

Optimist Aspiranten

donderdag en vrijdag en dinsdag en woensdag onder voorbehoud

groep 3

Optimist Gevorderden

donderdag en dinsdag onder voorbehoud

Het 'omslaan in het zwembad de Planeet' is in april. Ook vinden in april de kennismakingsdag, theorielessen en kledingbeurs plaats. Dit is een hele dag, of twee middagen, dit kan per jaar verschillen. De ouders wordt gevraagd om tijdens de theorieles, met de hele groep de cluboptimisten te poetsen. De praktijklessen starten ongeveer na de meivakantie. Het seizoen 2018 zijn er 12 lessen ingepland. Tien lessen voor de zomervakantie en 2 of 3 wanneer er een inhaalles ingepland moet worden, na de zomervakantie, tijdens de laatste les worden de CWO examens afgenomen. Na de laatste les voor de zomervakantie hebben we een barbecue met alle groepen. Dit alles is terug te vinden in de agenda.


De les- en volgboten

De jeugdopleiding wordt gegeven in de Optimist (een stabiele en wendbare 1-persoonsboot), de Splash of ILCA (Laser 4.7) (snelle en sportieve 1-persoonszeilers) en de Polyvalk (een open kielboot voor meerdere personen die wordt gebruikt bij de HJC Zeilcampus).


 V.l.n.r.:

Links: 4 Van de 16 Cluboptimisten (net nieuw!) Midden: Dopen van de boten onder belangstelling van de pers. Rechts: de Clubpolyvalk.

 

De Haarlemsche Jachtclub beschikt over 16 Optimisten, 2 ILCA's, 2 Splashes en 2 Polyvalken die zowel voor de zeillessen als privé gebruik verhuurd worden. Beginners en aspiranten varen in de 'cluboptimisten', de gevorderden volgen de zeillessen meestal in een eigen boot. Dit geldt uiteraard ook voor de wedstrijdzeilers in de Optimist, Splash, ILCA 4 en andere grotere boten. De 'clubpolyvalken', 'clublasers' en 'clubsplashes' zijn beschikbaar voor de jeugd (zie Keuze jeugdzeilboten) en volwassenen (zie Zeilles volwassenen).

Naast deze clubboten beschikt de HJC over voldoende reddingsmateriaal, diverse zeilbenodigdheden voor de lessen en trainingen (o.a. skippyballen en wedstrijdboeien) en de volgende volgboten/rescues:

  • twee polyester volgboten
  • een motorboot, genaamd de “Batavus”
  • drie rubberboten met voldoende motorvermogen om snellere zeilschepen te volgen en die ook gebruikt worden als coachboot bij wedstrijden op de HJC, maar ook door het hele land 
;

Meer informatie

Vragen kunnen gesteld worden aan onze jeugdcommissaris,
e-mail: jeugd@haarlemschejachtclub.nl.


Naam en telefoonnummer zijn te vinden bij contact.

ONZE SPONSORS

© 2024 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix