Nieuws

In wat voor land leven wij ??


U zult zich meteen afvragen wat bedoelt ze in hemelsnaam ?

Ik bedoel dat alles anders is. En zo lang al. Ik ga het niet over de politiek hebben, nee over Corona waar we allemaal last van hebben. Wel of niet scholen open. Eén persoon bij je op bezoek, niet meer uit eten, geen verjaardagen met familie en vrienden vieren. Niet naar Artis in de voorjaarsvakantie. Geen sport. Overal monddoekjes op. Ik heb er nu in al mijn jassen en tassen één. In je huis opgesloten zitten. Anderen doen je boodschappen. Nooit meer knuffelen. Een handkusje op 1.50 m afstand. Het klinkt misschien gek maar bij mij begint het te wennen. Ik kijk bij iedereen naar zijn haar. Soms moet ik inwendig lachen. Sommige haren moeten inderdaad in model gehouden worden door een knipbeurt.

Ja en dan al die zorgen in het bedrijfsleven. Dagelijks worden we door radio en televisie op de hoogte gehouden hoe zwaar dat voor de mensen is en dan de jeugd niet te vergeten. Lessen online, thuis werken online. Vergaderingen per Zoom. Daar had ik daarvoor nog nooit van gehoord. Studenten die in een klein kamertje bijna tegen de wanden vliegen. En ga zo maar door.

En dan ineens is er de sneeuw. Een heuse sneeuwstorm bijna op de minuut af te volgen. Eerst in het zuiden en dan kruipt hij omhoog. En veel sneeuw. Opgewaaide sneeuw. Sommige hekken konden niet meer open. Sneeuwschuivers kwamen tevoorschijn en zout, heel veel zout. Dag en nacht.

Je kon ze op de televisie zien schuiven. Soms vijf op een rij. En geen Coronanieuws.

Je zag kinderen op straat sneeuwballen gooien, sneeuwpoppen maken. Sleeën werden van zolder gehaald. Kortom genieten. Durfde je de straat niet op vanwege de gladheid kon je uit de ramen kijken. Een mooi verstild landschap.

Daarna de vorst. Flinke vorst. Elfstedentocht?? Elfstedenkoorts?? Op radio en televisie viel het wederom stil over Corona. Heerlijk. Eindelijk.

En toen kwam dat zonnige schaatsweekend. Bijna heel Nederland genoot van het schaatsen. Je zag ze schaatsen op het Spaarne, de Delft, een klein stukje op de Mooie Nel en op nog heel veel meer plaatsen. Auto’s stonden in de bermen geparkeerd. Op de televisie ging het nergens anders meer over. En geen Coronanieuws.

Geen koek en sopie maar wel veel rugtassen met lekkers erin. En…. Iedereen was blij en vrolijk. Wat een weekend!

En dan een week later. Je schaatsen moeten nog worden opgeruimd. De slee staat nog in de tuin. Van 15 graden onder nul naar 15 graden boven nul. Zonder jas in de zon zitten. De Krokussen vliegen de grond uit. De sneeuwklokjes waren er al maar staan nu hoger op hun steeltjes. Vele HJC leden poetsen en schilderen hun boot. En weer was iedereen vrolijk en blij.

Dat bedoel ik nu met: In wat voor land leven wij. Hoe kan dit?
Ja ik weet het, klimaatverandering. Maar dit allemaal in één week!!

Verwondering, verbazing, genieten.

Laten we van harte proberen alle coronamaatregelingen op te volgen ook al zegt de één dat het allemaal onzin is en de ander weer van niet. Ik weet het niet en niemand kan het echt bewijzen. Alleen de cijfertjes liegen niet. Dus houd ik mij eraan. Maar ik heb volop genoten van deze twee heerlijke weekenden en dat gevoel wil ik vasthouden. Ik houd me, maar nu met een glimlach, aan de regels. Ik hoop U ook.

Dan gaan we samen op weg naar een zonnige vrijheid.

Marja Hin

 

Baby nieuwsOp 29 januari is geboren Sander Struijkenkamp. Zoon van Ingrid Nanne en Robbert Struijkenkamp en kleinzoon van Hans en Tineke.Op 9 februari is geboren Stijn Jutjens. Zoon van Ellen Gorter en Auke Jutjens en kleinzoon van Wim en Ria.

Wij wensen beide ouders en grootouders veel geluk met hun (klein)zonen.

 

Kolonel C.W. de Visser

 

Een betrokken persoonlijkheid en ras bestuurder

Voorzitter van de Haarlemsche Jachtclub 1918 - 1940

 

Nog steeds wordt in HJC-kringen met ontzag over kolonel De Visser gesproken. Nota bene met de toevoeging van zijn militaire rang, terwijl hij al lang als marine-officier gepensioneerd was, toen hij zich voor de belangen van onze club inzette. Hij was eigenlijk kapitein-ter-zee bij de marine geweest, maar bij de land- en luchtmacht stond deze rang gelijk met die van kolonel. En zo werd hij als burger aangeduid.

 

In ons jubileumboek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 2017 staat al wat te lezen over deze eerste voorzitter van de HJC. Nadat een voorlopig bestuur onder leiding van de heer Cornelis Hin de eerste toebereidselen had getroffen voor de oprichting van een nieuwe zeilvereniging, werd besloten de kolonel te vragen om de eerste president van de vereniging te worden. Die functie - nu zouden we zeggen voorzitter - aanvaardde hij op 2 maart 1918. Hij zou dat maar liefst tot 1940 blijven, waarna hij tot erelid en erevoorzitter werd benoemd.

 

Over de achtergronden van deze voor de HJC zo belangrijke figuur is tot nu toe weinig bekend. In deze PDF file kunt u meer lezen en foto’s bekijken over het leven van kolonel De Visser en zijn jaren als voorzitter van de HJC. Er wordt van het verhaal ook een boekje gemaakt, dat veel fotomateriaal bevat. Mocht u daarvoor belangstelling hebben, dan kunt u dat kenbaar maken aan Auke Bender. Mail naar phoca@online.nl of bel 06 15350515. De kosten voor het boekje bedragen ca. 7 euro.

 

Klaas de Jong

 


Bart Lambriex podcast


Op de lokale omroep Haarlem105 wordt wekelijks in de rubriek ‘In the Sportlight’ een sporter uit de omgeving ondervraagd. Onlangs werd HJC lid en 49er-zeiler Bart Lambriex aan de tand gevoeld. Momenteel bevindt hij zich, samen met heel TeamNL Zeilen, op Lanzarote om te trainen. Samen met Pim van Vugt bereidt de Haarlemmer zich voor op de Olympische Spelen in Tokio, die deze zomer worden gehouden.
In de podcast vertelt Bart hoe ze zich voorbereiden op de Olympische Spelen, welke combinatie de boot zo snel maakt, welke toernooien er verder nog op de kalender staan, wat het coronavirus voor invloed op de aanloop naar de Spelen heeft, hoe Bart de kansen voor Pim en zichzelf inschat, hoe het programma in Tokio eruit gaat zien, hoe hij het heeft ervaren toen hij op 5-jarige leeftijd voor het eerst in een zeilboot stapte en wat tot nu toe het mooiste moment uit zijn carrière is. Luister hier naar de podcast.

 

Vrijwilligers gezochtWe zijn een kerngezonde vereniging met zo'n 500 leden waarvan 70 jeugdleden. Allemaal mensen die iets gemeenschappelijks delen namelijk de liefde voor de watersport en het lidmaatschap van de HJC. Dat betekent dus dat er heel wat leden zijn die hun steentje bij kunnen dragen aan werkzaamheden voor onze club. Een kleine honderd leden vervullen met veel enthousiasme al een deel van de taken. Toch blijven er altijd wel een aantal werkzaamheden/rollen over. Wij begrijpen dat er wat koud watervrees kan bestaan maar echt, het zijn stuk voor stuk leuke een belangrijke activiteiten en je wordt echt niet meteen in het diepe gegooid. Dus meld je aan zodat we het samen voor alle HJCers nog leuker kunnen maken!

Kijk hier voor welke werkzaamheden wij nog leden zoeken.

 


OPROEP voor zeilinstructeur!!!


Het wordt voorjaar en we beginnen weer zin te krijgen in het zeilseizoen van 2021. Ben jij een gecertificeerd zeilinstructeur of wil jij juist zeilinstructeur worden meldt je dan aan via jeugd@haarlemschejachtclub.nl, zodat we kunnen onderzoeken of je het leuk vindt om ons team te versterken.


 

Boten te water


Vanaf 25 maart gaan de op de kant gestalde schepen weer te water met de cradlekar volgens dit schema. Zorg dat uw schip tijdig gereed is en dat u op het aangegeven tijdstip ook aanwezig bent. Het dagdeel van uw tewaterlating wordt er verwacht dat u mee helpt de gebruikte stallingsmaterialen op te ruimen.

Van de winterliggers in het water wordt verwacht dat zij hun schepen uiterlijk zondag 21 maart op de eigen ligplaats hebben neergelegd. De zomerligplaatsen 2021 staan hier.

Gaat uw boot met de kraan te water neem dan voor 30 maart contact op met de vervangende havenmeester om een afspraak te maken. Uw boot moet voor het begin van het zomerseizoen 15 april weer in het water liggen anders zullen er stallingskosten wal berekend gaan worden.

Ook voor de schepen in de loods geldt dat zij voor 15 april uit de loods moeten zijn en voor 15 april te water zijn als zij een water ligplaats hebben.

Heeft u vragen neem dan contact op met de havencommissaris.

PS We houden ons strak aan de Corona regels. Dus houdt 11/2 meter afstand. 

Er zijn al weer veel mooie dagen geweest en er wordt dan ook weer veel gepoetst en geschilderd.
 


ICP herziening


In december vorig jaar kondigde het Watersportverbond een aanscherping van de aanvraagprocedure van het ICP aan. Inmiddels is het Watersportverbond in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) tot een nieuw convenant gekomen die per 1 maart 2021 in zal gaan. Lees hier verder.

 

Sleutelplan


We zijn het sleutelplan aan het updaten. Daarvoor willen wij graag weten wie er een sleutel heeft en welke. Daarom verzoeken we je als je een sleutel hebt op de zijkant te kijken welke je hebt. Op alle sleutels staat op de ene kant 805. Maar op de andere kant staat een letter en een cijfer gegrafeerd. Dat is vaak slecht te lezen en je hebt misschien een vergrootglas nodig. Mail die letter en cijfer naar sleutel@haarlemschejachtclub.nl.
We verzoeken ook iedereen een sleutel die zij niet meer gebruiken in te leveren. Dat doe je door deze in een enveloppe met je naam in de brievenbus van het bestuur in de hal van het clubhuis te doen.
Hartelijk dank voor de medewerking. LR

 

Ook graag wat meer betrokken zijn bij het jeugdzeilen?


Dat kan! Door het vast ondersteunen van onze enthousiaste jeugdcommissaris bij de voorbereiding van zeillessen en evenementen. Voor meer informatie, bel of mail met Monique Pals: 06-41450448 of   jeugd@haarlemschejachtclub.nl. 

Dektent controle

 Drone video van de haven. 
 Like de video en abonneer je op het HJC YouTube kanaal.


 

Ook zo trots?


Help ons het wedstrijdzeilen op de HJC hoog te houden! Er is nog een bestuursfunctie beschikbaar voor een wedstrijdcommissaris. Voor meer informatie over deze functie kunt u contact opnemen met Wilko Emmens, via  voorzitter@haarlemschejachtclub.nlof 06-53434298.

 

Winter op de HJC

Veel meer foto's hier.

 

Verkoop jij nog een koelkast aan een Eskimo?Dan moet de sponsorwerving voor de HJC voor jou een eitje zijn! Wat extra inkomsten na dit lastige corona jaar zijn zeer welkom. Zou jij dit voor onze club willen doen? Neem even contact op met Leo Roelofs (  vice-voorzitter@haarlemschejachtclub.nl of 06-17328840). We zouden heel blij zijn als iemand zich hiervoor kan inzetten!


 

Kun jij de Any Key wel vinden?Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! De HJC is op zoek naar een webmasterteam voor het onderhoud van de HJC website, het verzenden van nieuwsbrieven, het verzorgen van leuke updates op de HJC social media kanalen en het verzorgen van inschrijfformulieren. Kun jij (een deel van) deze taken op je nemen? Geef je dan graag op bij Leo Roelofs via  webmaster@haarlemschejachtclub.nl.


 

Ondersteun Bart


Ons lid Bart Lambriex gaat met zijn bemanning Pim van Vugt naar de Olympische Spelen in Tokyo. Deze spelen worden gehouden van 23 juli t/m 8 augustus 2021. Je kan hem ondersteunen door een kalender of een agenda te kopen. Hij vraagt het symbolische bedrag van 49 euro, zijn zeilnummer en de klasse waarin hij vaart. Dit bedrag helpt hem met de campagne in de Olympische 49er klasse. Als dank ontvang je dus een kalender of een agenda met daarin verschillende zeilfoto’s van hem! Klik hier om de agenda of kalender te bestellen.
 

Kijk voor oudere berichten in het: nieuwsarchief

ONZE SPONSORS

© 2021 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix