instagram

Nieuws

Nieuws >>

Openingswedstrijden


De eerste evenementen en zeillessen zijn al geweest, maar dit weekend zullen we het zeilseizoen weer officieel openen met de openingswedstrijden! 
Er gaat lekker gezeild worden met alle klassen boten! Zaterdag gaat er om 14:00 gestart worden en zondag om 10:30 en 13:00 uur. Inschrijven kan bij de wedstrijdtafel op zaterdag of zondag. Zorg dus dat je er zeker bij bent.


 

Safe the date vrijdag 21 juni


Borrel, bbq en de EK wedstrijd Nederland-Frankrijk kijken op een groot scherm. Overige informatie en inschrijving volgt zo spoedig mogelijk. 

Zomerzeilen voor nieuwe jeugdzeilers


Zaterdag 29 juni organiseert de HJC Zomerzeilen, hét evenement voor nieuwe jeugdzeilers om een proefles in een Optimist te volgen en kennis te maken met onze leuke haven en vereniging. Vorig jaar is meer dan de helft van de deelnemers doorgestroomd naar de lessen. We hopen ook dit jaar op een succesvolle en vooral leuke dag. De  inschrijving is geopend. Die dag gaat ook de inschrijving voor het lesseizoen 2025 van start, dus zet die datum in de agenda!
 

Zeilclinic


13 en 14 juli is het weer zover! We organiseren weer de zeilclinic voor de beginners, aspiranten en gevorderde optimist zeilers. 
We gaan veel zeiluren maken waardoor het een waardevol weekend is om nog beter te gaan zeilen. Maar natuurlijk gaan we nog veel meer leuke dingen doen! Dus schrijf je  hier snel in want vol is vol.
Let op, via de website maar ook als je je aanmeld via Spond moet je je via de inschrijflink aanmelden en betalen. Dan pas is de inschrijving geldig.

 

Volwassenzeilles


Dag allemaal,
Inmiddels zijn we weer gestart met onze zeillessen aan volwassenen!
Ook dit jaar hebben we nagenoeg de maximale capaciteit voor de zeillessen benut, d.w.z. 4 avonden met 2 boten met over het algemeen 3 cursisten, soms 2 cursisten en natuurlijk een instructeur aan boord per week. We zijn 29 april begonnen en de reacties van de cursisten tot nu toe zijn zeer lovend en heel enthousiast. Al heeft het weer er niet altijd aan bijgedragen, maar tja daarvoor is het zeilen en dat doe je nou eenmaal in weer en wind!

Voordat we hier aan konden beginnen hebben de instructeurs eerst nog wat getraind waarbij Marnix H. en Jeroen hun CWOIII hebben gehaald! Met de gevolgde theorielessen kunnen ze zich nu ook I2 noemen. Goed gedaan mannen! Inmiddels hebben we weer 8 enthousiaste instructeurs die de lessen verzorgen. Eventueel ondersteunt met wat invalkrachten! Fijn.

Vlak voordat we de polyvalken Wind en Water te water lieten bleek bij Water het grootschootblok niet meer helemaal vast te zitten. Samen met de onderhoudsploeg heeft Marnix B. met advies van Ottenhome een gat in de bodem van Water gemaakt om zo de bevestiging van het grootschootblok weer te kunnen realiseren. Uiteraard is het gat weer dicht gemaakt en het onderwaterschip weer keurig afgewerkt.

Kort daarna werd Wind ingezeild tijdens een training van de instructeurs. Tijdens een aan de windse koers met zeilen over bakboord bleek de rechter stag in eens het gangboord zo’n 3cm omhoog te trekken! Terug in de haven bleek de aanhechting tussen gangboord en zijkant van het schip volledig doorgerot te zijn. Ook hier wist Marnix een mooie polyester oplossing voor te maken!

Gelukkig waren de boten voor de aanvang van de cursus weer mooi tip top in orde.
Inmiddels worden er al weer heel wat overstaggen en gijpen gemaakt en zijn we (zie foto) alweer bezig met het aanleggen aan de hoge wal!

Ik wens jullie een mooie zomer, maar wel met wind!
Frank Boks
Coördinator Volwassenen zeilen 

Meer openingen Cruquiusbrug

Goed nieuws voor de gebruikers van de vaarweg Noordzee kanaal / de Kaag vv over de westelijke Ringvaart.

De bouwwerkzaamheden aan de Cruquiusbruggen zijn inmiddels zover gevorderd dat er op de volgende dagen een middagopening mogelijk is:
  • Vrijdag 17 mei van 12.00 tot 13.00 uur
  • Dinsdag 21 mei van 12.00 tot 13.00 uur
  • Donderdag 23 mei van 12.00 tot 13.00 uur
  • Vrijdag 24 mei van 12.00 tot 13.00 uur
  • Maandag 27 mei t/m vrijdag 31 mei van 12.00 tot 13.00 uur
  • Maandag 3 juni t/m vrijdag 7 juni van 12.00 tot 13.00 uur
In de weekendende worden de bruggen normaal bediend. Ook is doorvaart mogelijk voor de ochtend spitssluiting en na de avond spitssluiting.

Nader bericht volgt over de bedientijden na 7 juni 2024.

Met vriendelijke groet,
Auke Bender
Regiovertegenwoordiger Noord-Holland Zuid 

Beleef, bekijk of beoefen allerlei watersporten tijdens de Dutch Water Week


Het programma van de derde editie van de Dutch Water Week staat vol clinics, demonstraties, wedstrijden, fun en festival vibes. Voor de ervaren watersporter, de liefhebber en de leek; voor iedereen is er wat te beleven, te bekijken of te beoefenen. Het watersportfestival van het Watersportverbond vindt plaats van 25 mei tot en met 2 juni 2024 in Almere, Lelystad en Amsterdam. Lees hier verder.


 

Maandagavond klusploeg is weer begonnen


Iedere maandagavond om 19.00 uur is de maandagavond klusploeg weer aan het werk. Er moet veel gebeuren bijv. de spanners van de bokken schoonmaken en invetten, de haven opruimen, schilderen en de tuin bijhouden. Kortom er is werk genoeg en het is reuze gezellig! De koffie en thee staan klaar.

Groeten Theo van Roode, coördinator maandagavond klusploeg


Klik hier voor foto's vaar- en klusseizoen 2024

 

Nieuwe tradities op 40e Combi Haarlem


Traditiegetrouw organiseerde de HJC ook dit jaar weer tijdens het Pinksterweekend de Combi Haarlem. Maar liefst 92 jonge zeilers hebben twee dagen kunnen genieten van spannende, gevarieerde wedstrijden, veel pret op de watertrampoline en prachtig weer. Zaterdagochtend was de Mooie Nel zo glad als een spiegel, maar na een uurtje uitstel kwam er toch een windje en kon iedereen het water op. Op de groene baan zijn zaterdag vijf wedstrijden gevaren met tussendoor een korte lunchpauze aan de kant. De verse pannenkoeken gingen er goed in! De klassen A/B Optimist, Splash, ILCA4 en RS Feva begonnen met een puzzelbaan, gevolgd door twee sprintraces. Terug aan wal was het tijd voor de Optimistenwedstrijd voor ouders en daarna werden alle jonge zeilers getrakteerd op een hotdog van de bbq.

Zondag was het hetzelfde prachtige weer, maar nu met een paar knopen extra. Ideaal zeilweer dus! De Optimist Groen zeilers hebben die dag maar liefst zes wedstrijdjes gevaren met wederom een pauze aan de kant. De vier wedstrijden op de grote baan waren vanaf het terras van de HJC van start tot finish goed te volgen.

De prijsuitreiking was dit jaar extra speciaal door de aanwezigheid van Bart Lambriex en Renée Groeneveld die hun indrukwekkende zeilcarrière zijn begonnen bij de HJC. Bart en Renée reikten de twee nieuwe wisseltrofeeën die naar hen zijn vernoemd zelf uit. De Bart Lambriex prijs voor Optimist O13 ging naar Sven Tol (WVB) en Lucas van Eijk (KWVL) kreeg de Renée Groeneveld prijs voor Optimist O16. Voor alle Groene Optimistzeilers was er een mooie medaille. Een paar zeilers werden extra in het zonnetje gezet vanwege een bijzondere prestatie. Zo verdiende Aimée Destellirer de wisselbeker voor Beste Cluboptimist.

Ter gelegenheid van de 40e Combi Haarlem, kreeg elke deelnemer niet alleen een foto, maar ook een mooie jubileumhanddoek cadeau. Met veel dank aan onze sponsors Ofyr en The Bastard! Ook heel veel waardering voor iedereen die zich heeft ingezet om dit fantastische weekend mogelijk te maken.

De uitslagen en heel veel foto's staan hier.
 

Tips hoe te varen bij windmolenparken


Het is een nieuwe realiteit, windmolenparken in het water waarop wij varen. Het gaat hand in hand met de transitie die Nederland wil maken naar het duurzaam opwekken van energie, onderdeel van het klimaatakkoord. De doelstellingen zijn onlangs verder verhoogd, wat nog meer parken op met name de Noordzee tot gevolg heeft. Regioteam Noordzee gaf op 3 april een webinar over varen op de Noordzee. In dit webinar deelden zij een overzicht van huidige en toekomstige parken, gingen in op regelgeving voor doorvaart en deelden de volgende praktische tips. Lees hier verder.

 

Blauwe vlag 2024 uitgereikt


Ook dit jaar heeft de HJC de Blauwe vlag gekregen. Clemens en Esther hebben hem in ontvangst genomen. De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen. Sinds 2020 heeft de HJC de blauwe vlag.

 

Drukke ILCA masters


Bijna 20 ILCA's zeilden op een prachtige woensdagavond een paar mooie wedstrijden. Heb je ook belangstelling lees dan hier. 

Bart op EK 49er


Bart Lambriex met zijn bemanning Floris v/d Werken doen mee met het Europees Kampioenschap 49er in La Grande Motte, Frankrijk. Deze wedstrijden worden gehouden van 7 t/m 12 mei en zijn een prima voorbereiding op de Olympische Spelen die eind juli beginnen.
De wedstrijden zijn hier te volgen.

 

Staande Mast Route: wat te verwachten in 2024


Veel viaducten, bruggen en sluizen zijn nodig toe aan onderhoud, renovatie of moeten zelfs volledig vervangen worden. De Staande Mast Route wordt hierdoor flink getroffen. Wat kun je in 2024 verwachten als je met een staande mast vaart? Lees hier verder.

Kijk hier op de Staande mastroute viewer.


 

Kijk voor oudere berichten in het: nieuwsarchief

ONZE SPONSORS

© 2024 Haarlemsche Jachtclub  Disclaimer - Website: MISD - Ontwerp: Butterfly Grafix